pondělí 27. června 2016

Recenze - Společnice

Autorka:                    Lesley Pearse
Překlad:                     Lenka Faltejsková
Nakladatelství:       Moba
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              525

Anotace:
Patnáctiletá Belle vyrůstá v londýnském nevěstinci U Annie, aniž by tušila, co se každodenně odehrává v pokojích nahoře. Annie je totiž její matka a úzkostlivě střeží dceřinu nevinnost. Belle se však nečekaně stane svědkem surové vraždy jedné z matčiných dívek, kterou zabije zákazník. Tato noc změní celý její život. Aby vrah nebyl prozrazen, dívku unese a prodá do pařížského nevěstince. Belle se ocitá v krutém světě zločinu a násilí, nemá nikoho, kdo by ji chránil. Cesty ji zavedou až do dalekého New Orleansu, kde se stane velmi žádoucí a vyhledávanou společnicí. Celou dobu však zoufale hledá šanci, jak utéct a vrátit se domů... Z mladé dívky se postupně stává žena, která je schopna překonat všechny rány osudu…


Příběh je zasazen do chudinské londýnské čtvrti Seven Dials zhruba mezi roky 1910-1912. Matka Belle vede nevěstinec, ve kterém její dcera také žije. Bydlí však v suterénních místnostech, které jsou klasicky zařízeny jako byt, a nemá ani tušení, co se odehrává nahoře v pokojích. Více než matka se o Belle stará hospodyně Mog. 
Jednou při úklidu pokojů se stane, že Belle v jednom z nich  usne a vzápětí se stane nejen svědkem sexu mezi prostitutkou a zákazníkem, ale také svědkem vraždy. Je v šoku, když zjistí, co se vlastně nahoře v pokojích běžně děje, že nejde pouze o nevinné večírky. Ale hlavně se nemůže vzpamatovat z vraždy, které se stala nechtěným svědkem a vrah o tom ví. Matka Belle ze strachu z pomsty policii zapře, že její dcera u toho všeho byla a nadiktuje i falešný popis vraha.

Zanedlouho je Belle unesena, protože vrah se jí jako svědka potřebuje pochopitelně zbavit. Belle se po únosu octne ve Francii, kde prožije na vlastní kůži hrůzostrašné věci v jednom z nevěstinců. Později je prodána dál do Ameriky do New Orleans, kde je též nucena prodávat své tělo.

Doma v Anglii po Belle pátrá kamarád Jimmy, se kterým se krátce před vraždou seznámila a Mog. Policie se nějakým únosem dcery bordelmamá nijak zvlášť nezabývá. Navíc vrah má nejspíš policii podplacenou. K pátrání se přidává ještě schopný novinář Noah, který měl bližší vztah právě k zavražděné prostitutce. Stopy jsou však stále v nedohlednu a nikdo neví, jestli je Belle vůbec ještě naživu.

„Zůstaň tady a dívej se, co dělá Betty,“ nařídila Martha. Ukázala na nízkou stoličku za paravánem. Malým otvorem v látce odtud bylo vidět na druhou stranu pokoje. „Všímej si úplně všeho. Jak kontroluje, jestli nemá vyrážku, jak ho myje. Hlavně buď zticha a uč se!“
Předem ji varovali, že Martha má ve zvyku zasvěcovat nová děvčata tímto způsobem, takže ji to nepřekvapilo. Betty byla neuvěřitelně otevřená a bez okolků jí svou práci popsala.
Belle se smyslná dívka z Atlanty zamlouvala. Byla zábavná, vřelá a vždycky si ráda popovídala.
„Všechny předstíráme, jak se nám to náramně líbí,“ poznamenala a uličnicky se usmála. „Je to prostě práce, ale když to dělám, představuju si hříšné věci a ukazuju jim, jak mi můžou udělat dobře, a pak je to někdy vážně dobrý.“
Na rozdíl od Betty o takových věcech ostatní nemluvily, přesto se nezdálo, že by některá svou práci nenáviděla nebo byla nešťastná.

Musím říct, že tímto příběhem mě autorka docela šokovala, ale ne ve špatném slova smyslu. Vzala si na paškál opravdu ožehavé téma a rozhodně se s ním nemazlila a nepředložila nám ho v rukavičkách. Naopak. Vůbec se nebála zabíhat do podrobností. 
Dost často jsem si říkala, jak se Belle mohla vyrovnat s tím, čím vším si prošla, navíc v tak útlém věku. Jak si mohla vůbec zachovat naivitu a důvěru v lidi a navíc v muže. Až na výjimky se nestalo, že by je nenáviděla, že by se jí hnusili, naopak. Stále se snažila hledat něco dobrého a pozitivního, nejen na mužích, ale celkově na způsobu života, který v té době vedla. Možná i v tom právě paradoxně sehrál roli ten nízký věk, že se z těch strašných zážitků dokázala otřepat a věřit v dobro, nevzdávat se a plánovat si šťastnější život.

Kniha není žádná útlá jednohubka, má přes pět set stran, ale četla se velmi dobře. Autorčin styl mi sedl už s knihou Unesená, kterou jsem četla. A bavil mě i teď, i když se příběh odehrával ve starší době. Naopak to pro mě mělo mnohem větší kouzlo a období počátku dvacátého století jsem si užívala. A moc se těším na další díly.

Pokud chcete nakouknout do života nevěstinců a prostitutek, určitě si knížku přečtěte. V příběhu nechybí romantika, naivita mládí, ale v kontrastu s tímto naleznete i drsné scény z vykřičených domů. Ne všechny dívky se prodávaly nedobrovolně. Spoustu z nich si tuto práci zvolilo samo, ale naopak další byly do nevěstinců zavlečeny násilím v hodně útlém věku. Jako Belle.

Kniha je krásně graficky zpracovaná a má moc pěknou obálku. I když u této knížky bych zrovna uvítala nějakou dobovou fotografii nebo ilustraci, ze které bychom poznali, že se bude příběh odehrávat v historii.

O autorce:
Lesley Pearse patří mezi nejoblíbenější britské autorky. Fanoušky si získala po celém světě. Na svém kontě má již sedm milionů prodaných knih. Čtenáře dokáže do svých příběhů, působících velice pravdivě, vtáhnout a udržet v napětí od začátku až do konce. S postavami vás seznámí takovým způsobem, že na ně ještě dlouho nezapomenete. Nepíše podle žádného vzorce, ani nemá vyhraněný žánr. Dokáže psát o nemilovaných dětech, strachu, odmítání, chudobě, pomstě, stejně tak o bolesti první lásky, o přátelství, protože to všechno sama prožila. Ve svých třech letech přišla v důsledku tragických okolností o matku. Část dětství tedy Lesley a její starší bratr strávili odděleně v dětském domově. Otec sloužil u Royal Marines. Nepříjemné zážitky z tohoto období se také promítají v autorčině tvorbě. Nyní má tři dcery, dvě vnoučata, psy i spoustu milujících přátel. Je rovněž nadšenou zahradnicí.


Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Moba.

Knihu zakoupíte ZDE.


14 komentářů:

  1. Knížku jsem si nedávno pořídila a díky tvé recenzi se na ni těším ještě více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, určitě se můžeš těšit, jsem si jistá, že se ti bude líbit. Mně se líbila moc :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. S touto knihou ještě trochu váhám, zda se do ní pouštět nebo ne. Zatím na podobné téma chuť spíš není. Ani paní autorku dosud neznám, tak mi to v rozhodování moc nepomůže :) asi to ještě nechám nějaký čas uležet.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Můžu doporučit i knihu Unesená od autorky. Zabývá se tam taky nesnázemi v životě mladé ženy, ale zase je to z jiného soudku. A ze současnosti. Jednou na ni třeba dozraje čas :) Taky mám pár takových knih na seznamu, u kterých pořád váhám :)

      Vymazat
  3. Unesená se mi líbila moc, ale nevím, tohle téma mě nějak neláká...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, třeba někdy na ni dostaneš chuť a zkusíš :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze na zajímavou knihu

    OdpovědětVymazat
  5. Jako vždy špičková recenze :) Jen stále vahám, zda-li bych do knihy šla. Jsem teď tak půl na půl rozhodnutá :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky :) Knížka se četla opravdu dobře, tak uvidíš, jestli tě námět zláká :)

      Vymazat
  6. Tak přesně od téhle knížky bych v knihkupectví odvrátila zrak a vůbec si ji nevšímala. Nemám ráda, když jsou na obálkách lidé a ani název by mě vůbec nezaujal. Po přečtení tvé (perfektní) recenze jsem ale zbystřila a myslím, že by se mi kniha mohla líbit. Až na ni někde narazím, rozhodně se do toho pustím. Moc díky za rozšíření obzorů, Šári.
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem neměla ráda obálky s motivy lidí a některé nemám ráda dodnes. Ale tyto od Moby se mi líbí, i když jak jsem psala v recenzi, zrovna k této knížce bych si uměla představit trošku jinou. Knížka se četla moc pěkně, to potvrzuji :) Tak třeba na ni někdy dostaneš chuť :)
      Hezký den, Hani :)

      Vymazat
  7. Na Společnici slyším tolik kladných názorů, že jí snad budu muset dát šanci, byť mě nejprve nezaujala. Překvapilo mě, když jsem před časem zjistila, jaká je to bichlička, podle obálky bych to vůbec netipovala :) Moc hezká recenze, Šári :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu baculka, ale četla se krásně, já si ji užívala. Od autorky můžu doporučit i knihu Unesená, taky se mi líbila :) Měj se pěkně, Kristý :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥