neděle 31. července 2016

Knižní novinky – srpen 2016 – část 2.

Přeji vám krásný, nedělní a deštivý večer :)

Nestihla jsem sepsat recenzi, kterou jsem měla v plánu, ale pokračování knižních novinek dám ještě do kupy, než se půjdu zavrtat s knížkou pod peřinu :)

Jdeme na to...

Dům u jezera – Kate Morton
nakladatel: Ikar, vydání 2.
společenský román, romantika

Když Grace ve čtrnácti letech poprvé vchází do impozantního šlechtického sídla Riverton, netuší, že její život se v příštích několika málo letech obrátí naruby. Rozlehlý dům ukrývá záhady předchozích generací. Spletité předivo vztahů mezi panstvem a služebnictvem i napětí mezi jednotlivými členy šlechtické rodiny vytváří barvitou mozaiku osudů, které ožívají v Graceiných vzpomínkách. Její příběh, nerozlučně spjatý s životem nadané okouzlující Hannah, dědičky rivertonského panství, se odehrává na pozadí převratných bouřlivých časů po první světové válce. Jen Grace ví, jaké tajemství si její matka vzala s sebou do hrobu, jen ona byla svědkem tragédie, která se roku 1924 odehrála na břehu rivertonského jezera.

Úsměvy žen – Nicolas Barreau
nakladatel: Moba
společenský román

Aurélie Bredinová je hezká, mladá kuchařka z Paříže. Před časem zdědila po otci restauraci „Le Temps des Cerises“ – Čas třešní. Když ji opustí přítel, přestává věřit v upřímnou lásku a bloudí smutně městem.Ačkoli vůbec nečte, náhodou se ocitne v knihkupectví a objeví knížku Úsměvy žen od Roberta Millera. Začte se do ní a od první stránky má pocit, že má s knihou překvapivě mnoho společného: hrdinka se Aurélii hodně podobá, nosí dokonce stejné šaty a v knize existuje i restaurace Čas třešní. Aurélii to tak překvapí, že nabyde dojmu, že tohle nemůže být náhoda, nýbrž osud, a zatouží po osobním setkání s autorem knihy…

Sklep – Artur Janoušek
nakladatel: Moba
detektivka

Vazební věznice. Rozhovor dvou mužů – vraha a novináře. Vrah líčí, jak mu kdosi unesl dítě a zabil ho, on únosce následně vypátral a pomstil se. Realita je však jiná – smrt syna zavinil sám při autonehodě, nedokázal se s tím vyrovnat, a jeho podvědomí vyrobilo alternativní verzi. Ale poté skutečně vraždil a nikomu není jasné proč. Novinář najatý policií proto sepisuje Klimešovu verzi. Jeho vyprávění pak psychologové analyzují, aby v něm našli okamžiky, kdy se Klimešova alternativní realita střetává se skutečností. Na základě toho chtějí zjistit, co se doopravdy stalo…

Stvůry – Luděk Kubát
nakladatel: Moba
detektivka

Výtvarník Ctirad Karafiát žije poklidným životem se svou dcerou. Zlom ve Ctiradově životě nastane v okamžiku, když ho navštíví kriminalistka, která vyšetřuje smrt mladé ženy. Způsob jejího usmrcení se totiž nápadně podobá brutální vraždě výtvarníkovy manželky spáchané před více než dvaceti lety. Ctirad nedbá na důrazné varování členů vyšetřujícího týmu, zapojí se do pátrání a sblíží se tak s kriminalistkou, která ho nakonec musí kvůli jeho nevšedním zásahům do vyšetřování bránit nejen před zločinci, ale i před svým kolegou.

Náš nejmladší má čtyři tlapky – Dana Gringel
nakladatel: Moba
česká současná literatura

Dana psa nechtěla, její dcera ano. Sotva je štěně doma, má ho – jak jinak – na krku matka. Že to ale bude tak strašné, to opravdu nečekala. Dvanáctkrát s ním byla venku, a sedmkrát se vyčural v bytě! Prostě hrůza. Rodina prožívá utrpení, ale vydrží. Nakonec se všechno v dobré obrátí, z nového člena rodiny se vyklube opravdový přítel a předvede všem, jak to má být: život naplno a štěstí tady a teď.


Plavba Ňaderským mořem – Jan Míka
nakladatel: Moba
česká současná literatura

Příběhy z pera vynikajícího stylisty a známého českého scénáristy (Život na zámku, Náměstíčko, Náves) vyprávějí tentokrát nejen o dětských snech, které v dospělosti nedojdou svého naplnění. A když, tak se hodně vymknou původní představě… Mladík toužící po fotbalové slávě skončí jako gynekolog, nejkrásnější cesta malého parníčku skončí ve vlnách noční košilky… Další částí jsou Lázeňské romance a kopance aneb vztahy z lázeňských van, kolonády, ale i z lázeňské kuchyně. Neobvyklé pointy, čtivost a pobavení – to všechno najde čtenář na stránkách nejnovější knihy brilantního českého autora.

Pozlacená klec – Hana Marie Körnerová
nakladatel: Moba
společenský román

Paříž 1868. Terezina rodina neodmyslitelně patřila k výkvětu druhého císařství. Ale všechno se změnilo v okamžiku, kdy otec – notorický hráč – prosázel většinu majetku. Po jeho smrti musí Tereza čelit tvrdé realitě. Z bohaté dědičky se stává dívka bez věna i bez budoucnosti. Ve svém postavení má jen dvě možnosti: ponižující sňatek s otcovým věřitelem, anebo místo společnice v rodině zbohatlíka. Volí druhou možnost,která jí připadá méně pokořující. Vůbec netuší, do jaké pasti vstupuje a jakým intrikám bude muset čelit…

Pod křídlem anděla – Zdeněk Grmolec
nakladatel: Moba
historický román

O době panování Karla VI. Habsburského vzniklo v české i světové literatuře velmi málo beletristických děl, román Pod křídlem anděla, který zachycuje převážně dobu Karla VI., otce jediné vládnoucí ženy na českém trůnu – Marie Terezie, tuto mezeru vyplňuje. Protagonistou románu je Daniel, který se musí vyrovnávat nejen s těžkým osudem polovičního Žida, ale i se svojí sexuální identitou, pro společnost první poloviny 18. století nepřijatelnou. S jeho osudem je propleten i osud osvíceného šlechtice hraběte Šporka a sochařů Matyáše Bernarda Brauna a Ferdinanda Brokoffa.

Střípky ticha – Linda Castillo
nakladatel: Moba
thriller, napětí

Slabaughovi jsou přímo vzorová rodina amišských farmářů, tvrdě pracují, mají čtyři děti a se širokým příbuzenstvem skvěle vycházejí. Idylka skončí, když jedno z jejich dětí přivolá pomoc. Kate Burkholderová, policejní náčelnice z Painters Millu, objeví v nádrži na hnůj chlapcovy rodiče a strýce, všechny mrtvé. Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že šlo o nešťastnou nehodu, během pitvy však koroner zjistí, že jedna z obětí utrpěla před smrtí úder do hlavy. Je zřejmé, že došlo k vraždě. Nikdo si nepřeje vypátrat vraha tolik jako Kate, která rovněž vyrůstala v amišské rodině, proto si případ bere poněkud osobně…

Hrdinové ve člunu – Daniel James Brown
nakladatel: Moba
biografický román

Od samého začátku to byl bláhový sen.
Nikdo nečekal, že by posádka osmiveslice Washingtonské univerzity, složená ze synů dřevorubců, dělníků a farmářů, mohla porazit elitní týmy z Východního pobřeží a Velké Británie, a přesto to dokázali. Nakonec šokovali celý svět, když porazili i tým Německa, který vesloval pro Adolfa Hitlera na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně. Příběh se točí kolem Josepha Rantze, mladíka bez rodiny a budoucnosti, který se snaží najít díky sportu ztracenou sebeúctu. 
Autor čerpal ze vzpomínek pamětníků i deníků samotných sportovců a ve své knize vytvořil nejen kroniku životního příběhu jednoho výjimečného mladého muže, ale i nezapomenutelný obraz pohnuté doby.

A proto skáču – Naoki Higashida
nakladatel: Paseka
biografie

Mladý spisovatel, básník a bloger z Japonska trpí tak silnou formou autismu, že nedokáže mluvit. Jeho vidění světa je však neuvěřitelně bohaté, citlivé a inteligentní. Dokázal to v bestselleru A proto skáču, který ve svých třinácti "sepsal" za zcela mimořádných okolností. Metodou ukazování znaků na abecední tabulce odpověděl na osmapadesát otázek, jež mu ostatní často kladou: Proč nemůžeš být chvíli v klidu? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády? Co je nejhorší, když má člověk autismus? Unikátní knihu v Japonsku objevil britský spisovatel David Mitchell, sám otec autistického syna, společně s manželkou ji přeložil do angličtiny a Higašidu a jeho niterné svědectví proslavil po celém západním světě. "Představte, že se nacházíte v místnosti s dvaceti radiopřijímači. Všechny jsou spuštěny a naplno se z nich linou hlasy a hudba. Nejde je vypnout ani ztlumit a místnost nemá okna ani dveře, takže jedinou úlevu vám přinese až naprosté vyčerpání," přibližuje v sugestivní předmluvě Mitchell pocity lidí s autismem.

Zbláznila ses? – Jana Jirásková
nakladatel: Paseka
román

Hrdinka je rozvedená, má nového partnera a čtyři děti od dětského věku do dospělosti. Je jí přes čtyřicet a znovu otěhotní. Sama další dítě rozhodně chce, ale ne všichni v jejím okolí vnímají její situaci stejně pozitivně. Autorka v krátkých záznamech líčí denní události v rodině i prostředí kolem sebe. Každodenní kolotoč vytížené ženy a matky nepravidelně střídají pasáže až snově fantazijní, v nichž se hrdinka vypořádává se svým problematickým vztahem k vlastní matce. Nejsilnější lidské pouto se tu ukazuje se vší svou ambivalencí, složitostí a emocionálním zatížením, které je o to naléhavější, je-li dcera zároveň zralou ženou a mnohonásobnou matkou. Specifická každodennost jedné současné ženy otevírá prostor ke konfrontaci s naší vlastní zkušeností.

Ztraceni na Everestu – Příběh jednoho velkého zapomenutého prvenství – Milan Vranka
nakladatel: Jota
osudy, životopisy

Když v roce 1975 velká britská expedice dosáhla expedičním stylem s použitím kyslíkových bomb, velkého množství materiálu a s pomocí šerpů v těžké jihozápadní stěně vrcholu Mount Everestu, její vedoucí Chris Bonington prohlásil: „Vylézt tuto cestu alpským stylem je nereálné!“ A výzva byla na světě.
Psal se 17. říjen 1988. Čtveřice špičkových slovenských horolezců Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just přelezla jihozápadní stěnu Mount Everestu až na Jižní vrchol alpským stylem. Just potom sám vystoupil i na hlavní vrchol. Světový výkon z kategorie přelomových! Při sestupu však všichni zůstali nezvěstní…
Autor Milan Vranka se s odstupem více než dvaceti let od tragédie ponořil do starých novinových článků, dopisů z expedice, expedičních deníků a přepisů vysílačkové komunikace a převyprávěl celý dramatický příběh. Příběh o jednom obrovském himalájském snu a ještě větší tragédii. Kde jsou jejich hroby, už se asi nikdy nedozvíme. To však neznamená, že na ně lidé zapomněli. Kniha Ztraceni na Everestu je jednou ze vzpomínek. Zachycuje je na jejich poslední akci takové, jací opravdu byli. Autor v závěru knihy představuje každého ze čtveřice horolezců i očima jejich rodinných příslušníků, přátel a spolulezců.

Ztracený ráj – John Milton
nakladatel: Omega
poezie

Mezi nejznámější epopeje světového písemnictví patří Homérova Odyssea a Vergiliova Aeneis. Obě volně inspirovaly anglického barokního básníka Johna Miltona, který vytvořil univerzální příběh zkoumající náš svět, lidstvo a jeho duchovní podstatu.




Můj boj 1: Smrt v rodině – Karl Ove Knausgard
nakladatel: Odeon
autobiografický román

Přímočarý, upřímný a poctivý – ale také gigantický, kontroverzní a provokativní: těmito přívlastky (a ještě mnoha dalšími) je označován autobiografický román Můj boj (v originále Min kamp), který se kritika i média nebály prohlásit za literární událost 21. století a který ze svého autora, norského spisovatele Karla Ove Knausgarda, učinil globální hvězdu první velikosti. A přitom stačilo tak málo: do široka se rozepsat o sobě a o čemkoli, co se děje kolem, kdykoli odbočit z děje, vzpomínat, uvažovat. 
Na počátku této všeobjímající, necenzurované a místy až groteskní zpovědi stojí události spjaté s Knausgardovým problematickým vztahem k otci – právě ten a posléze jeho skon tvoří ústřední téma první části celkem šestisvazkového opusu, jímž si Knausgard dokázal znepřátelit půlku vlastní rodiny, zato však prodat jen v Norsku půl milionu výtisků a ve Spojených státech postavit stovky lidí do front na podpis. Můj boj lze totiž vnímat nejen jako příběh někoho cizího, ale též coby výpověď o nás samých, o našich myšlenkách, ke kterým bychom se často ani nepřiznali, a životech, které jsou často tak nudné... 
Karl Ove Knausgard si Mým bojem vysloužil přirovnání k novodobému Marcelu Proustovi, a ne náhodou.

Vyjednavač – Frederick Forsyth
nakladatel: Knižní klub, vydání 4.
napětí, thriller

Profesionální vyjednavač Quinn je pověřen jednáním s únosci syna amerického prezidenta. Tato funkce vyžaduje zkušenost praktického psychologa, odvahu vojáka i obratnost kriminalisty. V průběhu vyšetřování Quinn zjišťuje, že se ocitl v centru rozsáhlého spiknutí, jehož cílem je rozvrátit vztahy mezi velmocemi a znemožnit realizaci velké odzbrojovací smlouvy, která by znamenala konec mnoha zbrojařských firem. Co proti tomu zmůže muž sice zocelený válkou a nebezpečím, ale zcela sám…?

Z pamětí císařova antikváře – Hana Whitton
nakladatel: Knižní klub
historický román

Barvitý děj tohoto historického románu se odehrává na pražském dvoře císaře Rudolfa II. na přelomu 16. a 17. stol. Když Lorenzo de Strada, synovec antikváře Jacopa de Strady, obdrží od strýce pozvání do Prahy, neváhá ani na okamžik a vydá se na cestu. Pražský dvůr císaře Rudolfa II. už dávno proslul po celé Evropě, a to zejména vědami, povětšině okultními, a bohatými uměleckými sbírkami, které spravuje právě Lorenzův strýc. Lorenzo se však brzy seznámí i s odvrácenou stránkou rušné metropole a dvorskými intrikami, a netrvá dlouho, než se ocitne v nebezpečí...

Jezuité – Roman Ludva
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Brněnský kartograf a vysokoškolský učitel Marek Hola, který se zabývá především prací jezuitských kartografů, se jednoho dne pustí do zkoumání tajemné mapy z poloviny sedmnáctého století, pro niž se vžil název Oculus adamantis, tedy Diamantové oko. Její autorství je připisováno jezuitskému matematikovi a astronomovi Valentinu Stanzelovi, který působil jako profesor na Jezuitské univerzitě v Olomouci. Obecně se mezi odborníky soudí, že se jedná o přípravnou studii mapy Měsíce. Tomu ovšem neodpovídá řada podstatných, nejen astronomických detailů.
Zkoumání Marka Holu přivede k Josefu Loskovi, sběrateli historických map a olomouckému rodákovi, který jako mladík emigroval z Československa a dlouhá desetiletí žije ve Vídni. Krátce po jejich setkání je však Loska zavražděn. Kromě vídeňské policie se do pátrání po vrahovi zapojuje také Hola, sběratelova žena Anna a jeho vídeňští přátelé. Zároveň však vyplouvají na povrch zvláštní okolnosti vzniku mapy.
Co tedy mapa ve skutečnosti zobrazuje? Jde o povrch měsíce, nebo o tajemnou kresbu přivezenou misionáři z Latinské Ameriky? Nebo o něco docela jiného? A jak dávná historie souvisí s vraždou sběratele map ve Vídni? To všechno jsou otázky, které vyvstávají v průběhu napínavého děje a směřují k nečekanému rozuzlení.

Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie – Jiří Hanibal
nakladatel: Knižní klub
historický román

V novém historickém románu líčí oblíbený autor pohnuté, mnohdy dramatické osudy rakouské arcivévodkyně Marie Kristiny, dcery Marie Terezie a císaře Františka I. Štěpána. Přišla na svět v den pětadvacátých narozenin své matky; patrně už proto jí matka dávala přednost před svými ostatními dětmi. Půvabné dívce jako by od počátku přála šťastná hvězda. Později se provdala za muže, kterého si sama vyvolila – a s milovaným Albertem založila ve Vídni Albertinu, snad nejznámější galerii umění.

Podfuk s diamanty – Peter Mayle
nakladatel: Argo
román

Bonviván, světák, labužník a příležitostný detektiv Sam Lewitt se opět vrací z Los Angeles do kouzelné a sluncem zalité Provence. Když jedné dámě z místní společenské smetánky náhle zmizí diamanty, Elena, Samova partnerka jak v lásce, tak v řešení zapeklitých situací, přiletí prošetřit událost pro pojišťovnu, pro kterou pracuje. Tato krádež je však jen tou poslední v sérii zdánlivě vzájemně nesouvisejících, avšak čím dále tím více odvážných loupeží. Elena se do vyšetřování pustí ráda, protože jí to umožní nejen setkat se opět se starými přáteli, ale zejména se Samem. Spolu pak postupně zjistí, že ty odvážné a „dokonalé“ loupeže mají společného jmenovatele. Čím více podrobností odkrývají, tím jasněji si uvědomují, jak nebezpečné může být odhalit plnou pravdu... Mezitím však je třeba přebudovat jeden starý dům, dělit se o láhve rosé a vychutnávat plody provensálského léta.

Malovaný dům – John Grisham
nakladatel: Knižní klub, vydání 2.
napětí, thrillery

Ikona právnického thrilleru občas změní žánr, nicméně mistrovství vypravěčského stylu Johna Grishama zůstává. I když se rozhodne zavzpomínat na léta prožitá na arkansaském venkově.
Sedmiletý Luke Chandler žije s rodiči a prarodiči v malém domě uprostřed bavlníkových polí. Po šest týdnů, během nichž probíhá sklizeň bavlny, tráví rodina pohromadě s mexickými brigádníky a všichni společně bojují s vedrem, deštěm, únavou a občas i jeden s druhým. Malý Luke tak občas vyslechne i věci, které nejsou určeny dětským uším, a dozví se tajemství, která si bude muset nechat pro sebe…

Večeře u Florentýny – Odpolední kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
nakladatel: Jana Florentýna Zatloukalová
kuchařky

155 rychlých a snadných receptů pro všechny, kdo ještě nevečeřeli
Nejčastější otázka, která zaznívá v českých domácnostech, je: Co bude dnes k večeři? Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé?
Večeře u Florentýny je kuchařka, která vám na tuhle otázku odpoví. Ne jednou, ale stokrát. Nabídne vám pro začátek inspiraci na celý rok – pro každé roční období dva tucty receptů na snadné a rychlé večeře. Pak vás ještě naučí, jak o nápady a inspiraci už nikdy nepřijít. Jak se stále dokola neptat, co uvařit, ale co ze všech těch možností neuvařit.
Snadné, rychlé a zdravé večeře mají společný základ, a tím je zelenina. Ta jídlo odlehčí, udělá ho svěžím, zdravým a zajímavým. Právě zelenina vám dá ten potřebný první impulz, co zrovna dnes připravit. V této knížce se dozvíte, jak večeři založit na zelenině a jak k ní vybrat další suroviny, aby vzniklo dobré jídlo.
Jana Florentýna Zatloukalová je zkušená kuchařka a autorka, která už dovedla do kuchyně desetitisíce žen a dívek a naučila je vařit s láskou a radostí. Pokud vám v kuchyni chybí sebevědomí, vášeň nebo inspirace, její knížky vám tohle všechno přinesou.

Smrt králů – Bernard Cornwell
nakladatel: BB/art, vydání 2.
historický román
6. díl série Uhtred z Bebbanburgu

Román Bernarda Cornwella Smrt králů přináší další příběh Uhtreda z Bebbanburgu, velmože ve službách wessexského krále Alfreda, později zvaného Veliký. Alfred však umírá a zdá se, že s ním umírá i jeho sen o sjednocení anglických křesťanských království, neboť Británii hrozí, že země po jeho smrti opět upadne do chaosu vnitřních rozbrojů a válek s vikinskými Dány. Alfred chce, aby po něm nastoupil vládu jeho syn Edward, ale jsou tu další sasští páni, kteří si činí nárok na uvolněný trůn, a na severu čekají na svou příležitost pohanští Dánové se svým dávným snem ovládnout Wessex. Přísaha věrnosti váže Uhtreda k Alfredovi, ale ne k Edwardovi. Má složit přísahu i jemu, jak si přeje Alfred? Uhtred váhá. Navíc se stále nevzdává úmyslu získat zpět své panství a svou tvrz, o které ho podvodně připravil jeho strýc. Nakonec si uvědomuje, že je to on, kdo jako hlavní vojevůdce saských sil může velkou měrou přispět k tomu, aby se Alfredův sen uskutečnil, anebo ho naopak odsoudit k zapomnění, pokud Wessex opustí.

Zachráníš mě ráno – Joy Fieldingová
nakladatel: Ikar, vydání 2.
společenský román

V zapadlém floridském městečku Torrance se nikdy nic neděje. Když přitažlivý doktor Crosbie opustí svou ženu Sandy kvůli místní královně plastických operací a rozvodů Kerri Franklinové, zdá se, že nic zajímavějšího už se nemůže stát. Ale pak je brutálně zavražděna Liana Martinová, nejkrásnější studentka posledního ročníku torranceské střední školy, a města se postupně zmocňuje plíživý strach. Kdo mohl tak nesmyslný zločin spáchat? A udeří zabiják znovu?

Slon ve švestkovém sadu – Václav Křístek
nakladatel: Knižní klub
historický román
3. díl série Jakub Krčín z Jelčan

Třetí pokračování románů Cesta na poledne a Prohrát slunce před svítáním splétá nitky osudů mnoha osobností renesanční Evropy, sleduje lidské hemžení, alchymická bádání i krutá střetnutí, intriky a politická rozhodnutí. Zuří válka s Turkem, Bartolomějská noc v Paříži klepe na dveře. Jakub Krčín začíná stavbu dosud největšího rybníka zvaného Nevděk. Vilém z Rožmberka odjíždí na diplomatickou misi do Polska, Paleologus musí prchat před jezuity. Jan Budovec z Budova prožívá hořkosladkou lásku ke krásné panně Markétě Berkové z Dubé… Každý z našich hrdinů se pokouší vzdorovat životnímu losu po svém…

Vertigo – Patrik Girgle
nakladatel: Knižní klub
novela

Novela Vertigo se odehrává v devadesátých letech dvacátého století. Tu dobu autor zpřítomňuje hovorovou řečí, sarkasmem a bezmocností, celkovou deziluzí – někde na pomezí toho všeho se rodí příběh hlavního hrdiny Dušana. Dospívá v době, kdy kolem něj letí roky možností, privatizací, ale i roky bankrotů a osobních tragédií. Sedmnáctiletý Dušan žije v tomhle porevolučním šílení svůj pomalý život, ve kterém se o své místo na slunci perou jak hormony, tak nepochopení rodičů. Někde tam na pomezí loudání se po světě, pití piva, poslouchání hudby, lovení ryb na pytlačku a sledování spolužaček se rodí první velká láska. Jenže ta – jak to už u takových lásek bývá – je jako kometa: zazáří, oslní, způsobí závrať, vertigo. A pak zmizí, aby za sebou nechala otevřené dveře do světa dospělosti.

MemoRandom 2: UltiMatum – Anders de la Motte
nakladatel: Knižní klub
thriller
2. díl série MemoRandom

Chci jen jedinou věc. Všechno, co máš.
Z jezera Mälaren poblíž školicího centra švédské vládnoucí strany bylo vyloveno lidské tělo, dokonale naporcované a už částečně rozložené. Případ přistane na stole kriminální inspektorky Julie Gabrielssonové. Čí je to mrtvola a kdo si dal takovou práci, aby ji nebylo možné identifikovat?
Policistu Davida Saraca pronásledují démoni minulosti. Poté co jen o vlásek unikl smrti, drží ho na izolovaném oddělení daleko od Stockholmu – prý pro jeho dobro. David by rád navždy umlčel hlasy ve své hlavě. Je to všechno tvoje práce, Davide, šeptají mu. Byl to tvůj plán. Tvoje chyba. A pak dostane nabídku, která změní jeho názor…
UltiMatum je adrenalinem nabitý thriller z krutého, nemilosrdného světa, kde v boji o moc neplatí žádná pravidla. Stejně jako MemoRandom, první román Anderse de la Motte z tohoto prostředí, zaujal čtenáře po celém světě (vychází v jednadvaceti zemích) a také kritiku – Akademie švédských spisovatelů krimi ho vyhlásila nejlepší detektivkou roku (podobně v roce 2010 ocenila jeho prvotinu Game).

Vlčí pouto – Miroslav Valina
nakladatel: Beletris
sci-fi

Příběh party dospívajících kluků, která si po svém a tak trochu za hranou zákona „operuje“ v dnešních severních Čechách – do chvíle, než za dramatických okolností potká v krušnohorských lesích tajemnou dívku na útěku z domova. Brzy se totiž ukazuje, že se nepotkali jen s ní, ale i s tím, co vyvolala svou podivnou, s magií si pohrávající vzpourou proti odcizenosti světa lidí. Houstne podzimní mlha a po okolních lesích, na horských planinách i v povrchových dolech se začínají objevovat žoldnéři z dob třicetileté války. Rozjíždí se divoká přízračná jízda, nabitá dobrodružnými zážitky a okouzleným erotickým jiskřením. Jízda směřující za mlžný závoj uhrančivé krušnohorské krajiny…

Snad už kniha konečně vyjde, protože ji dávám do novinek už po několikáté :))

Oběti honu – Danijel
nakladatel: Olympia
thriller

Mladý novinář Josef si chce vydělat velké peníze prací na senzačním tématu, ale zprvu si vůbec neuvědomí, že za senzaci taky může zaplatit. I vlastním životem. Ale v příběhu se děje i cosi víc - hra „vyšší moci?“ „Oběti honu“ lze označit jako strhující „mysteriózní thriller.“ Příběh sám se týká oblasti světového velkého byznysu - zneužívání dětí a dětské pornografie.
Autor románu je úspěšný spisovatel a dramatik, vydal zatím 5 knih, román „Oběti honu“ – exkluzivně – je první pro Olympii. Autor sám při tvorbě románu „Oběti honu,“ na kterém pracoval několik let, postupoval jako investigativní žurnalista a prvně ve své tvorbě přistoupil k „ich formě“ vyprávění, kterou, jak sám říká, nemá moc rád. Z bezpečnostních důvodů je autor ukryt pod pseudonymem „Danijel.“ Byl příliš blízko, jako spisovatel-novinář, závažným a i pro něj nelehkým věcem.
Co je v onom strhujícím románu pravda a co fikcí? O tom nechť zvídavý čtenář přemýšlí sám – a od rozečtených „Obětí honu“ jistě nevstane jen tak! O knihu samotnou, aniž ještě byla vydána, už nyní projevují zájem filmaři.

Dokud nás smrt nerozdělí – Alice Lily Neradová
nakladatel: Olympia
Young Adult

Leah a Olivie jsou nejlepšími přítelkyněmi již od útlého dětství. Přes rozdílné povahy by jedna bez druhé neudělala ani krok. Obě patří mezi strážce živlů, bytosti, které byly stvořeny k udržování rovnováhy mezi všemi čtyřmi přírodními elementy. Pro jejich velkou pýchu byli však strážci vykázáni na místo, z něhož jim bylo dovoleno odejít jen ve výjimečném případě. Zákaz ale Leah a Olivii nikdy netrápil, alespoň tedy do dne, kdy do jejich života zasáhl nepříznivý osud, a obě přítelkyně byly rozděleny. Leah se tak musí rozhodnout, jestli uposlechne pravidla, anebo u ní zvítězí síla přátelství.

Nepřátelské převzetí – Shane Kuhn
nakladatel: Knižní klub
thriller

KDO JE TADY ŠÉF?
Zabiják John Lago, autor Příručky stážisty, je zpět – a tentokrát jako šéf John, bývalý špičkový zaměstnanec Lidských zdrojů, a. s. – agentury, která trénuje mladé nájemné vrahy a posílá je v převlečení za stážisty infiltrovat se do velkých korporací – si nedávno udělal volno, aby se mohl věnovat novému koníčku: hledání Alice, bývalé milenky a zároveň smrtelné protivnice. Jenže když ji konečně najde, místo aby jí provrtal hlavu kulkou, nasadí jí při bombastickém obřadu svatební prsten. Pan a paní Lagovi se rozhodnou spolu žít i pracovat. Uskuteční nepřátelské převzetí Lidských zdrojů, a. s., a jejich akcie rostou do nebes, dokud jim rozdílný pohled na vedení firmy nepřivodí ošklivý rozchod. Když John dostane padáka z ložnice i z rady představenstva, nezbývá mu než vrátit se na kancelářské bitevní pole a čelit nejnebezpečnějšímu nepříteli, s jakým měl kdy co do činění – své ženě.

Pozůstalí – Tom Perrotta
nakladatel: Plus
román, sci-fi, fantasy

Pozůstalí Toma Perrotty přinášejí myšlenkově pronikavý pohled na společnost zasaženou nevysvětlitelnou událostí. Poté co 2 % celosvětové populace náhle beze stopy zmizí, se zbytek lidstva zoufale snaží pochopit, co se stalo, a hlavně, co bude následovat. Perrotta ve svém bestsellerovém románu, jejž vysoce ohodnotil mino jiné i Stephen King, originálně rozpracoval představu biblického Nanebevzetí, během nějž jsou v okamžiku spaseni všichni praví křesťané, zatímco ostatní nevěřící jsou ponechání napospas světu, stíhanému pohromami, než nastane konečná apokalypsa. Ale co to znamená, když si Bůh (byl-li to on) vzal vedle křesťanů i muslimy, buddhisty, nebo dokonce alkoholiky a zvrhlíky? Na příběhu lidí z newyorského předměstí ukazuje, jaké důsledky může mít událost, jež popírá veškerou racionalitu; jaké extrémní a fanatické reakce vyvolává, jak nebezpečné démony v lidech probouzí. Zároveň se nevzdává naděje, že i uprostřed všeobecného šílenství se najdou lidé, kteří neztrácí hlavu a dokáží zabránit nejhoršímu, jímž je naprostá ztráta smyslu pro elementární lidskost.

Strážní andělé – Zoe Hardwicke
nakladatel: Alpress
společenský román

Cherri sní o rodině, o bohatém a úspěšném manželovi. Zdá se, že právě takového našla v doktoru Nashovi, se kterým se počítá na místo primáře. Idyla i láska však trvají jen do chvíle, než Nash svede na Cherri tragickou chybu, která má za následek smrt pacienta. Brzy vyjde najevo, že fatálních omylů je víc, jenže někdo v nemocnici nestojí o potíže a vše se snaží ututlat.


Muž proti muži – Louis L´Amour
nakladatel: Alpress
thriller

Jud Devitt s partou dřevařů chce vykácet rozlehlý les a ze dřeva nařezat pražce na stavbu železnice. Má vlivné konexe a často používá úplatky nebo zastrašování. Jenže Clay Bell, jemuž patří nejen pozemky, ale i obě přístupové cesty k nim, je pevně rozhodnut ubránit svůj majetek stůj co stůj. Nic jiného mu ostatně nezbývá.



Cela číslo 17 – Dominik Dán
nakladatel: Slovart
krimi, detektivky

Nový případ sdílí tentokrát detektiv Richard Krauz se svým mladým parťákem Jozefem Fischerem alias Josém, talentovaným vyšetřovatelem a nenapravitelným sukničkářem v jedné osobě. Začínají poněkud netypicky případem vánoční vraždy, v jejímž pozadí stála osamělost a zmařená touha prožít alespoň jeden den v roce trochu šťastně a ve společnosti spřízněné duše. V ohnisku zájmu je však především případ vysokoškolského profesora matematiky Kamila Puskailera, jehož poslal prokurátor na třináct let do vězení za vraždu manželky. Trest za takový zločin by byl nepochybně přiměřený - pokud by jej ovšem dotyčný spáchal! A jak už to bývá, v průběhu vyšetřování uzavřeného případu (Puskailer sedí již čtyři roky), jímž se začne Krauz zabývat, vyplave na povrch žumpa plná mravní špíny, korupce, brutality a zvráceností, ve které plave nejen ukrajinská mafie, ale též místní politická a společenská elita…

Tak to je ode mě ze srpnových novinek všechno. Určitě máme opět z čeho vybírat :)

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥


10 komentářů:

  1. Chudák moje ubohá peněženka :D né, tentokrát se pokusím ovládat a vybrat si co nejmíň knih, stejně je nějak nestíhám číst.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento měsíc vypadá mnohem, ale mnohem lépe než ten minulý :D Také mi asi bude plakat peněženka, asi budu muset více pracovat ebo méně číst :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se těším na dlouho očekávaný Můj boj :) a taky na Večeři u Florentýny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuchařka mě taky docela zaujala :) Objevila jsem i autorčin blog :)

      Vymazat
  4. Z téhle části asi nic pro mě, ale to je jedině dobře. Aspoň nebude peněženka plakat :D :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peněženka sice často pláče, ale srdéčko plesá :))) Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  5. Jak mně se vždycky uleví, když neshledám, že potřebuju drtivou většinu novinek. Srpen pro mě zatím není příliš lákavý a to po tom červnovém nakupovacím šílenství jen vítám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pro mě i docela je, ale budu se hodně ovládat... musím :))) Nějak teď i míň čtu a zásoby mám veliké :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥