sobota 16. července 2016

Recenze - Má je vina

Autorka:                  Clare Mackintosh
Překlad:                   Jana Jašová
Nakladatelství:      Víkend
Rok vydání v ČR:   2015
Počet stran:              352

Anotace:
Jednoho deštivého listopadového dne jsou šéfinspektor Ray Stevens a inspektorka Kate Evansová povoláni k případu, které se policistům příčí nejvíc: k usmrcení dítěte. Pětiletého Jacoba srazil rychle jedoucí vůz, po autě a jeho řidiči jako by se ale slehla zem. Všechny stopy vedou do slepých uliček. Ray ani Kate se však nechtějí vzdát; mají pocit, že aspoň tohle mrtvému chlapci dluží…
Jenně Grayové se toho osudného večera navždycky změnil život. Před pocitem viny, že nedokázala zabránit Jacobově smrti, prchá do odlehlé velšské vesničky na břehu mořské zátoky. Snaží se skrývat před světem i před svými démony, ale neúprosná setrvačnost života ji vtahuje zase zpátky. Jenna se ocitá rozpolcená mezi výčitkami svědomí a prostou touhou po štěstí, ale krutá minulost se jen tak nevzdá. Když ji dostihne, zdá se, že už není úniku…

Reflektory na mokrém asfaltu, jejich oslepující záře se každých pár vteřin mihne kolem. Lidé spěchají po mokrých chodnících. Projíždějící auta jim skrápějí boty vodou z louží. Za zábradlí hromady spadaného listí, jehož jasné barvy vybledly do kalné hnědé.
Prázdná silnice.
Jacob utíká.
Zapískání mokrých pneumatik, rána, když jeho tělíčko narazí na čelní sklo a roztočí se, než dopadne na silnici. Rozmazané sklo. Krev pod Jacobovou hlavou. Jediný bílý oblak dechu.

Život se vám může změnit během jediné minuty, snad i vteřiny. Své by o tom mohla vyprávět Jenna. Náraz tělíčka malého Jacoba do řítícího se auta, to už ze své paměti nikdy nevymaže. Jedno deštivé odpoledne a život pětiletého človíčka je zmařen.
Jenna nedokáže zůstat ve svém domě a odjíždí tedy z Bristolu pryč. Nemá žádný cíl a nakonec se ocitne v kempu v Penfachu, kde si pronajme starý domek. Nepracuje, a proto musí hodně počítat svou naspořenou hotovost moc neutrácet. Protože je zima, ocitá se téměř na samotě. Kemp ožije až pozdě na jaře. Bydlení je opravdu hodně skromné, ale s tím se dokáže Jenna smířit. S čím se však smířit nedokáže, je smrt malého Jacoba. Do konce života si za ni bude klást vinu. Měla tomu zabránit. Trápí ji noční můry, ze kterých se budí hrůzou úplně zpocená.

Smrt malého chlapce vyšetřuje detektiv inspektor Ray Stevens  s mladou policistkou Kate. Vyšetřovat smrt dítěte je pro ně vždy to nejhorší. Nemají v podstatě žádné stopy, protože nehoda se stala za deště. Takže na vozovce nezůstaly žádné stopy po pneumatikách. Jediné, co se objevilo, byl kus plastu, který prozradil, že jde o mlhovku Volva. To je vše, co v případě mají. Čeká je opravdu tvrdá práce. Ray má navíc starosti i doma. Se svou manželkou Mags vychovává dvě děti, Lucy a Toma. No, spíš je vychovává Mags. Sám nemá moc času. Uvědomuje si to, trápí ho to, ale být dobrým otcem, manželem i vyšetřovatelem je velmi těžké až nesplnitelné.

Víc vám z děje prozrazovat nechci a nebudu. Za mě je Má je vina naprosto vynikající psychothriller. Autorka si s vámi hraje a vy jí to krásně baštíte. V knize se střídají kapitoly, vyprávěné Jennou v první osobě a potom kapitoly, které jsou v er-formě a popisují nám průběh vyšetřování, a také navíc střípky ze soukromého života detektivů. Nenajdete v ní hluchá místa, pasáže, kde byste se nudili. Neexistuje. Děj je svižný a zamotaný. Ano, tak skvěle zamotaný. Musím říct, že jistý zvrat způsobil, že mi spadla čelist. A nejde pouze o jeden zvrat. 

Knihu jednoznačně doporučuji, čtení si užijete, za to vám ručím :)
Na webových stránkách autorky jsem objevila ještě jednu knihu s názvem I See You. Doufám, že bude také přeložena.

O autorce:
Clare Mackintosh strávila dvanáct let v policejním sboru včetně několika let na kriminálce a jako velitelka oddělení veřejného pořádku. Od policie odešla v roce 2011 a začala pracovat jako novinářka na volné noze a konzultantka pro oblast společenských médií. Nyní se věnuje už pouze psaní. Je zakladatelkou a ředitelkou Literárního festivalu Chipping Norton. S manželem a třemi dětmi žije v Cotswoldsu.






Hodnocení: 5/5


16 komentářů:

  1. Jsem moc ráda, že se ti kniha taky tak moc líbila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, líbila se mi moc a jsem ráda, že jsem se u tebe inspirovala. Bude patřit mezi moje TOPky :)

      Vymazat
  2. Knížku vidím poprvé, až se divím, že jsem o ní doposud neslyšela, protože vypadá vážně dobře :) děkuji za tip, Šárko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, nebýt Míši, tak bych o ní taky nevěděla. Řekla bych, že se o ní asi opravdu moc neví a to je velká škoda. Je skvělá :)

      Vymazat
  3. Jak to, že ji neznám? Já, milovnice thrillerů? Veeelmi si mě nalákala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem to psala Lucce, řekla bych, že se o knížce moc neví, žádný reklamní boom neproběhl, alespoň jsem nic nepostřehla. Ale doporučuji všemi deseti :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. Musím přiznat, že vzbudila moji zvědavost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Káťo :) Knížka mě opravdu dostala, doporučuji :)

      Vymazat
  5. Paráda, samozřejmě že jsi mě nalákala, Šári. Moc hezká recenze jako vždy :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je úžasný!! Tento druh knih miluju! Drama, psycho atd atd. Od tebe mám tolik tipů, ale tohle je jeden z nejlepších!
    Katy

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze!! :)
    Musím říci, že jsi mě maximálně nalákala a jelikož psychothrillery miluji, tak knihu musím mít!! Děkuji za tip! :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥