neděle 21. srpna 2016

Recenze – Jeden plus jedna

Autorka:                    Jojo Moyes
Překlad:                     Eva Klimentová
Nakladatelství:       Ikar
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              360

Anotace:
Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.
Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku Najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…

Jess Thomasové je sedmadvacet, stará se sama o dvě děti, obrovského slintajícího psa a dům. Aby to všechno zvládala, má dvě zaměstnání. Manžel ji před dvěma lety opustil s tím, že trpí depresemi a musí se dát dohromady, najít si práci a postavit se na vlastní nohy. Tak to alespoň Marty tvrdil Jess. Ona to brala pozitivně, myslela si, že si manžel od všeho odpočine, dá se zdravotně do pořádku a prospěje tak rodině. Jess má tedy sama na starosti šestnáctiletého puberťáka Nickyho, kterého má Marty z předešlého vztahu, ale Jess ho miluje, jako by byl její vlastní syn. Nick má „svůj styl“ a díky tomu se stává terčem šikany. Jess se mu snaží pomáhat, ví, že je Nicky hodný a citlivý kluk. Desetiletá Tanzie je zázračné dítě, co se týče matematiky. Dostane nabídku navštěvovat soukromou školu, kde by mohla lépe rozvíjet svoje nadání. Ale i přestože by jí přiznali vysoké stipendium, nemá Jess z čeho doplatit to ostatní. A otec pomoci nehodlá. Nemá prý z čeho.
A potom jedné noci Jess najde na podlaze taxíku svazek bankovek. Ví, komu patří. A Tanzie dostane možnost zúčastnit se matematické olympiády ve Skotsku, kde v rámci případné výhry může získat významnou finanční odměnu. Jak se Jess zachová? Navíc se na scéně objevuje charismatický Ed.



Ed Nicholls je typ muže, za kterým se otočí každá žena. Je mu čtyřiatřicet a momentálně si pěkně zpackal život. Aby se zbavil neodbytné milenky, nabídl jí, že jí pomůže z finančních problémů. Bohužel však vyzradil interní informace o novém projektu své firmy. A to je pořádný průšvih. Sám sebe však nijak finančně neobohatil, což je jediné pozitivum. Musí okamžitě opustit firmu a také byt, aby byl z dosahu novinářů, než se případ vyšetří. Ed odmítá i návštěvu svého umírajícího otce, protože nechce přiznat, co si nadrobil. Velmi se stydí, že kvůli poměru s bývalou spolužačkou, ohrozil svou kariéru, letité kamarádství a celkově svou a rodinnou pověst. A v tomto rozpoložení potkává Jess.

Takže toto jsou věci, které se Ed dozvěděl o Jessice Thomasové, když si dala trochu vína (tedy spíš čtyři či pět kelímků) a přestala být tak popudlivá:
Za prvé, ten kluk ve skutečnosti nebyl její. Byl to syn jejího bývalého muže a jeho bývalé a vzhledem k tomu, že oba se na něj v podstatě vykašlali, prakticky neměl nikoho jiného než ji. „To je od vás laskavé,“ komentoval to Ed.
„Ani ne,“ podotkla. „Nicky je jako můj vlastní syn. Je se mnou od svých osmi let. Stará se o Tanzie. A stejně, rodiny teď bývají různé, ne?“ Z jejího obranného tónu usoudil, že tento rozhovor už v minulosti vedla mockrát.
Za druhé, holčičce bylo deset. V duchu si to spočítal, ale Jess ho přerušila, než stihl vůbec něco říct.
„Sedmnáct.“
„To je... byla jste mladá.“
„Byla jsem rebelka. Všechno jsem věděla. Ve skutečnosti jsem nevěděla nic. Objevil se Marty, nechala jsem školy a pak jsem otěhotněla. Nechtěla jsem být vždycky uklízečka. Moje máma byla učitelka.“ Po očku se po něm podívala, jako by věděla, že tato skutečnost ho šokuje.

Jeden plus jedna je první knihou od autorky, která se mi dostala do ruky. A za mě naprostá spokojenost. Příběh je vyprávěn z několika úhlů pohledu, střídavě všemi ústředními postavami, které v knize vystupují. Autorka pro vyprávění všech postav zvolila er-formu. Příběh se čte moc dobře, postavy mi byly vyloženě sympatické. Byť jde i o romantický příběh, vyvarovala se autorka zbytečných klišé, naopak děj okořenila vtipnými hláškami. 

Já jsem si čtení naprosto užila a určitě knihu doporučuji všem čtenářům, kteří mají chuť si dát něco z oddechového žánru. 

O autorce:
Jojo Moyesová (nar. 1969) vystudovala na University of London žurnalistiku a novinařině se věnovala po deset let – pracovala pro britský deník The Independent a pobývala též v Hongkongu jako dopisovatelku listu Sunday Morning Post. V roce 2002 jí vyšel první román Sheltering Rain a od té doby je spisovatelkou na volné noze.
Je autorkou více než desítky románů, její parketou jsou především romantické příběhy, které se však vyhýbají tradičním žánrovým klišé a za nimiž se skrývá vážnější podtext. Její knihy jsou vydávány v 35 zemích po celém světě a každý nový titul se pravidelně umisťuje na předních místech evropských i amerických žebříčků bestsellerů.
Jojo Moyesová je také jednou z mála autorek, která získala dvakrát prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year Award (v roce 2004 za Foreign Fruit a v roce 2011 za The Last Letter From Your Lover, česky 2013 jako Poslední dopis od tvé lásky), které už od roku 1960 udílí The Romantic Novelists´ Association. Ikar vydal vedle Posledního dopisu ještě romány Než jsem tě poznala (2013), který se letos dočká filmové adaptace, Stříbrná zátoka (2015) a Dívka, již jsi tu zanechal (2015).
Spisovatelka žije s manželem, novinářem Charlesem Arthurem, a jejich třemi dětmi na farmě v hrabství Essex. Je velkou milovnicí koní a také vášnivou jezdkyní.

Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji internetovému knihkupectví Martinus, kde knihu samozřejmě můžete zakoupit.

12 komentářů:

  1. Šári super recenze :-) Jsem ráda, že se ti líbila :-) *Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, moc děkuji :) Líbila se mi moc, četla se skvěle, takže spokojenost :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se ti autorka líbí. Já po Než jsem tě poznala pečlivě vybírám, co bude další kniha a pořád se nemohu rozhodnout. Právě jsem na Jedna plus jedna přemýšlela, ale myslím, že to není kniha, kterou chci číst hned po první. Asi musím počkat, až mě přestane bolet srdce :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než jsem tě poznala bude asi topovka od autorky, co tak všude čtu. Takže si ji možná ještě chvíli nechám v záloze a vezmu jako druhou nějakou jinou. Docela mě i láká Dívka, již jsi tu zanechal.Ale zatím jsou to jen plány, adeptů na čtení mám momentálně dosti :) Ale autorčin styl mě fakt bavil :)

      Vymazat
  3. Zatím jsem od paní autorky přečetla jen Než jsem tě poznala, ale byla jsem taky moc spokojená. O Jeden plus jedna jsem jasně rozhodnutá, že bude další v řadě. Jen ještě nevím, kdy na ni dojde.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to mám radost, že první setkání s Jojo Moyes bylo pro tebe pozitivní, Šári :) Budeš pokračovat i s dalšími knihami od Jojo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, byla jsem fakt spokojená a určitě si hodlám přečíst od Jojo i další knihy :) Jen ještě nevím, kdy na ně dojde :)

      Vymazat
  5. Stále jsem se ke knize ještě nedostala, nějak přes ty prázdniny nestíhám, ale Jojo je prostě záruka dobrého čtení. Hezká recenze, hlavně, že se ti kniha líbila.

    OdpovědětVymazat
  6. Od teto autorky mam prectenou knihu Nez jsem te poznala a ta byla take pekna :-)Hezka recenze Sarko, urcite se na knihu take chystam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na tu se chystám snad co vyšla a pořád ji nemám v knihovně. Ale rozhodně tam jednou přibude i s nějakými dalšími od autorky. Její styl mě bavil :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥