pátek 9. září 2016

Recenze – Z tebe peklo ráj

Autor:                        Václav Gruber
Nakladatel:              Moba
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              224


Anotace:
Erika je úspěšná atraktivní žena. Má za sebou nevydařené manželství a řadu vztahů, proto se raději věnuje kariéře, a když zatouží po mužské náruči, řídí se pravidlem: Co je v domě, není pro mě. A tak se důsledně vyhýbá vztahům se spolupracovníky a pacienty. Zaskočí ji však něco úplně jiného - původně zamýšlené povyražení s o mnoho let mladším Lukášem se jí totiž začíná vymykat z rukou...

Erika je devětatřicetiletá rozvedená, bezdětná primářka chirurgického oddělení. Právě poslední vztah, což ale pro ni nebylo žádným překvapením. Tušila už chvíli, že se blíží konec. Jako vždy... A opět zůstává sama v bytě, sama večeří, sama večer uléhá ke spánku a sama se ráno probouzí. Záhy jí však cestu zkříží dva muži. Velmi mladinký student Lukáš, kterého náhodně potká na jedné procházce, a téměř padesátiletý Kamil, jemuž operuje žlučník. Erika ví, že s Lukášem by mohlo jít tak o krátkodobé povyražení, věkově by mu totiž mohla dělat matku. Kamil je zase naopak jejím pacientem a Erika se držela hesla „co je v domě, není pro mě“. Ale pacientem nebude navždy a pro život si ho představuje mnohem realističtěji, než dvacetiletého Lukáše. Má to však jeden zásadní háček. Kamil je ženatý a manželka se ho rozhodně nehodlá vzdát. Především však pohodlného života po boku úspěšného architekta. Ovlivní jeden z mužů nějak Eričin život? 


Vstala z masivního koženého křesla a sáhla po sklenici na vysoké stopce. Stála vedle otevřené láhve na nízkém stolku. Asi půl hodiny a moc vína zatím neubylo. Nechci se opít, jenom vnímat tu chuť slunce na jazyku... Pomalu došla k oknu a zdvihla sklenici ke rtům. Pohyb a odlesky paprsků zapadajícího slunce probudily v červeném vínu jiskry. Z okna bytu ve třetím patře není vidět na sluneční kotouč nad obzorem. Jen zářící obloha... Až slunce zapadne, bude pomalu tmavnout... Je duben, jaro je každým dnem teplejší... a já sama piju červené. Původně měla Erika o dnešním večeru docela jinou představu. Tradiční hra pro dva, Jaromír v druhé hlavní roli... O pár let starší intelektuál a překvapivě dobrý milenec. Teď už bývalý. Žlutá růže stála v jednoduché skleněné váze na barovém pultu, který ve vedlejší kuchyni odděloval linku od jídelního stolu. Nezlobila se na ni. Kytka za nic nemůže. A navíc je opravdu krásná. Ale abych tu na ni teskně koukala se sklenicí v ruce, to tedy ne.


Kniha Václava Grubera není nijak obsáhlá a i díky většímu fontu se čte velmi rychle. Nemusíte u ní přemýšlet, námět není originální, ale celkem běžný a známý ze spousty jiných knih. Jde o nenáročnou četbu pro chvíle, kdy prostě netoužíte nad něčím hloubat, ale jen tak plout stránkami. Hlavní postava v podání Eriky mi nijak k srdci nepřirostla, asi si pod rolí primářky představuji usedlou dámu a ne tak trochu promiskuitní děvu. Ale možná jsem jen zbytečně konzervativní, kdo ví... Řekla bych, že žádná postava příběhu nijak zvlášť nevyčnívala, ať pozitivně, či negativně. 

Z tebe peklo ráj nejspíš bude jednou z knih, kterou přečtete a záhy ji vypustíte z hlavy. Hlubší dojem nezanechá. Ale jako oddechovku můžu klidně doporučit. Jen mi trošku vadilo množství překlepů, které se v knize objevují.

O autorovi:
MUDr. Vác­lav Gru­ber pra­co­val řadu let v okresní nemoc­nici ve Stodě, od roku 1994 pro­vo­zuje sou­kro­mou praxi v Holý­šově v okrese Domažlice, kde také žije. Je čle­nem Obce spi­so­va­telů a Stře­diska zápa­do­čes­kých spi­so­va­telů v Plzni.












Hodnocení: 65%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Moba. Knihu zde také zakoupíte.


4 komentáře:

  1. Na chirurgii se může stát všechno, ale jedna věc je skoro vyloučená....Aby byla primařkou žena :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥