čtvrtek 20. října 2016

Recenze – Nezlomná

Autorka:                     Lesley Pearse
Překlad:                     Lenka Faltejsková
Nakladatelství:        Moba
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               456

Anotace:
Belle Reillyové je teprve dvacet let, přesto toho má už mnoho za sebou - únos, znásilnění, prodej do nevěstince. Ačkoli se musela stát prostitutkou, nenechala se zlomit a nakonec se jí podařilo vrátit zpátky domů. Provdala se a uskutečnila svůj dávný sen - otevřela si dámské kloboučnictví. Jednoho dne však do obchodu vkročí Etienne, muž, který jí před lety zachránil život. Setkání v obou rozvíří city, jež měly zůstat zapomenuty. Belle však čekají další útrapy a zkoušky...

Belle jsme poznali v prvním díle s názvem Společnice. Jistě jste všichni nevěřícně zírali, co všechno si mlaďoučká dívka prožila. Ovšem nezatrpkla, dokázala se s osudem porvat a jít kupředu.
Belle si splnila svůj sen o vlastním kloboučnictví a vede si dobře. Její manžel Jimmy spravuje se svým strýcem hostinec. A v podstatě jsou oba šťastní a spokojení. Jednoho dne se však u Belle v obchodě objeví Etienne. Vzpomínky na něj se za poslední měsíce snažila zaplašit, a nyní stojí před ní. Belle to dost citově rozhodí, ale protože posléze zjišťuje, že se svým manželem čeká dítě, opět se myšlenky na Etienna snaží vytěsnit. Všechno by se možná dál šťastně vyvíjelo, nebýt války. Belle je těhotná a Jimmy nastupuje do armády. Všichni se o něj strachují, Belle samozřejmě nejvíc. Pokračuje v práci ve svém obchodě a modlí se, aby válka brzy skončila a Jimmy se vrátil v pořádku domů k rodině. Souhrou okolností se seznamuje s Mirandou, dívkou z bohaté rodiny. Navzdory odlišnému postavení se z nich stávají velké přítelkyně. Poté však začne stíhat Belle jedno neštěstí za druhým. Vypadá to, že ji přízeň osudu definitivně opustila. A opět se na scéně objevuje Etienne.


Od červnového dne, kdy se u ní v obchodě objevil Etienne, nebyla ve své kůži. S teplým počasím vzrostla poptávka po slamácích. Belle už měla několik připravených a olemovaných, takže nebyl důvod k panice, přesto se rozběhla k dodavateli do Lewishamu a vykoupila téměř všechny zásoby. Ale místo aby se posadila k práci a pustila se do lemování, častokrát se přistihla, jak zasněně hledí z okna. Několikrát během dne usnula, přitom v noci nemohla spát. Někdy měla hlad celý den, a přece ji před večeří, která na ni čekala doma, přešla chuť. Špatně se soustředila, nedokázala u ničeho vydržet víc jak hodinu.
Na začátku si myslela, že za to mohou staré vzpomínky, jež v ní rozdmýchal Etienne, přece jen o něm čas od času snila i předtím. Teď ji napadlo, jestli to všechno není válkou, protože jak má člověk myslet na budoucnost, když netuší, co mu přinese.

Na pokračování příběhu o mladé Belle jsem se moc těšila a autorka opět nezklamala. Sice se mi možná první díl líbil o malinko víc, ale i tak jsem si Nezlomnou užila. Možná se vám bude zdát recenze příliš krátká, ale nerada bych vám prozradila víc, než je nutné. Potom byste si četbu nemohli stoprocentně užít. 

Kromě vztahů nám autorka v této knize popisuje hrůzy války, epidemii španělské chřipky. Lidé byli tolikrát sraženi na kolena, ale opět povstali a snažili se žít dál.  Pro mě coby pesimistu je to někdy nepochopitelné, sama bych to asi všechno vzdala.


Lesley Pearse si mě získala již knihou Unesená. Následovala Společnice a nyní Nezlomná. A opět knihu vřele doporučuji. Autorčin vypravěčský styl je chytlavý. Autorka se nebojí zabrousit jak do intimností, tak například pasáže z války jsou vylíčeny syrově. A přestože vypráví příběh er-formou, rozhodně nebudete mít problém vcítit se do kůže naší hlavní hrdinky. Někdy vás může svým chováním možná i trochu nadzvednout, ovšem nepřestanete ji mít rádi. Je to reálná lidská postava, autorkou moc dobře vykreslená. Moc se těším na další pokračování.

O autorce: 
Lesley Pearse patří mezi nejoblíbenější britské autorky. Fanoušky si získala po celém světě. Na svém kontě má již sedm milionů prodaných knih. Čtenáře dokáže do svých příběhů, působících velice pravdivě, vtáhnout a udržet v napětí od začátku až do konce. S postavami vás seznámí takovým způsobem, že na ně ještě dlouho nezapomenete. Nepíše podle žádného vzorce, ani nemá vyhraněný žánr. Dokáže psát o nemilovaných dětech, strachu, odmítání, chudobě, pomstě, stejně tak o bolesti první lásky, o přátelství, protože to všechno sama prožila. Ve svých třech letech přišla v důsledku tragických okolností o matku. Část dětství tedy Lesley a její starší bratr strávili odděleně v dětském domově. Otec sloužil u Royal Marines. Nepříjemné zážitky z tohoto období se také promítají v autorčině tvorbě. Má tři dcery, dvě vnoučata, psy i spoustu milujících přátel. Je rovněž nadšenou zahradnicí.

Hodnocení: 95%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Moba. Knihu zde můžete zakoupit.

6 komentářů:

  1. Od teto autorky jsem jeste nic necetla. Moc pekna recenze Sarko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám autorku moc ráda. Pokud se k ní dostaneš, určitě vyzkoušej :)

      Vymazat
  2. Já se na tvé doporučení do budoucna určitě chystám právě na Společnici, jsem moc zvědavá, jestli se mi zalíbí, protože nebýt tebe, kniha by mě určitě nechala chladnou. Tak když si s autorkou sedneme, ráda se pustím i do tohoto pokračování. :)
    Skvělá recenze jako vždy, Šári. Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji :) Mě autorka oslovila už první knihou Unesená, co byla u nás přeložená, proto jsem u Společnice neváhala. Doufám, že se ti bude taky líbit, myslím, že píše chytlavě, dokáže čtenáře vtáhnout do děje a tak nějak píše realisticky, nic nebalí do omáčky, ať už jde o erotiku, a nebo třeba o válečné hrůzy :)
      Hani, měj se hezky :)

      Vymazat
  3. Díky Tobě se na knihy této autorky určitě chystám, ale znáš to... ten seznam je nekonečný. Tvoje recenze mě opět nalákala o něco více, děkuji! Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, až bude někdy volné místečko v seznamu, určitě Lesley Pearse vyzkoušej. Já ji mám moc ráda :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥