úterý 27. prosince 2016

Knižní přírůstky 83

Přeji vám krásný den :)

Mám pro vás malý rozbalovací příspěvek. Letos jsem si nenadělila pod stromeček žádné hromady knih. Takže to bude velmi krátké :) Navíc dvě knihy mám ještě někde na cestě. Ty vám ukážu až v lednu.

Kromě knih pod stromeček mi těsně před vánoci dorazil ještě recenzní výtisk z nakladatelství Jota. Je to kniha od Blanky Hoškové Voňavé (na)dělení. Od autorky jsem zatím nic nečetla, přestože na mě jedna kniha už delší dobu čeká v knihovničce. Jsem moc zvědavá, jestli mě styl psaní Blanky Hoškové zaujme.


Anotace:
Ani ve své páté knize se Blanka Hošková nevzdaluje od témat, která její čtenářky dobře znají. Opět je její hlavní hrdinkou žena v mezní životní situaci, postavená před problémy, se kterými si musí poradit prakticky zcela sama.
Ve Voňavém (na)dělení se setkáváme s typickou obětí bossingu, ženou, která po mnoha letech opouští zaměstnání, protože dál nemůže snášet ataky svého nadřízeného. Procházíme s ní etapami velkého nadšení z nově nabyté svobody, těšení se na lepší příští, následujeme ji na Úřad práce i na pracovní pohovory a propadáme spolu s ní do beznaděje.
Podaří se zralé ženě s dospělými dětmi nalézt pevnou půdu pod nohama? Umírá skutečně naděje poslední?

I pod přebalem je nádherná.


A knihy, které jsem měla pod stromečkem, jsou dvě. Doktorku z domu Trubačů od Ilony Borské jsem si nadělila sama :)) Pokud by vás zaujala, najdete ji v Levných knihách.


Anotace:
Literární zpracování životního příběhu doktorky Vlasty Kálalové-Di Lottiové, rodačky z Bernartic u Tábora, která se ve dvacátých letech minulého století vydala sama do Orientu a založila v Bagdádu československou nemocnici. Smyslem jejího života bylo pomáhat lidem. Přes osobní tragédii nikdy nezatrpkla, ale věnovala veškeré své síly těm, kteří to potřebovali – trpícím. Jistě i proto si kniha o jejím životě našla už tolik čtenářů.


A druhou knihu jsem dostala pod stromeček od Lucie van Koten, slečny, která mi posílá recenzní výtisky z Euromedie a Arga. Tato kniha mému zraku absolutně unikla, vůbec jsem o ní nevěděla a přitom vypadá hodně zajímavě.

Návrat domů – Yaa Gyasi
Strhující, kaleidoskopická prvotina představuje pozoruhodný nový hlas anglicky psané literatury: román o rase, dějinách, předcích, lásce a času, který po tři sta let na dvou světadílech sleduje osudy potomků dvou sester, rozdělených v Africe osmnáctého století.
Dvě sestry, dcery různých otců, ale stejné matky, Effia a Esi, se v Ghaně osmnáctého století narodí ve dvou různých vesnicích a jedna o druhé nevědí. Effii provdají za Angličana a ona vede pohodlný život v přepychových komnatách pevnosti Cape Coast. Její potomci budou jezdit za vzděláním do ciziny a po návratu na Zlaté pobřeží získají úřednická místa ve správě kolonií. Esi, uvězněná hluboko pod Effií v ženské kobce pevnosti a pak poslaná na lodi do Ameriky, bude prodána do otroctví. 
Román Yai Gyasi se táhne od ghanských válek k otrokářství a občanské válce v Americe, od uhelných dolů na americkém Jihu k Velké migraci do Harlemu dvacátého století, prochází příběhy, osudy a zeměmi a zachycuje – s pozoruhodnou úsporností a silou – obtížné hledání identity národa i jednotlivce. Yaa Gyasi napsala mistrovské dílo moderní prózy.



Kniha má nádhernou obálku a i pod přebalem, stejně jako Voňavé (na)dělení, vypadá úžasně. Moc se na ni těším, a hned jak zdolám hromádku recenzáků, které mi ještě zbývají, pustím se do ní.

A další dvě knihy, které jsem si nadělila pod stromeček, vám tedy ukážu v lednu, až si je vyzvednu. Sice to bude lednová rozbalovačka, ale zahrnu ji ještě do knih letošního roku, protože tam patří :)

Mějte se krásně, užívejte si volna, pokud máte :) Já razím zítra a pozítří do práce. Ale tak nějak mi to ani nevadí :)

Do neděle bych chtěla zpracovat dvě recenze a sice na knihy Měsíční svit nad Paříží a na Hvězdy nad námi. Obě se mi moc líbily, takže recenze budou jednoznačně pozitivní.

Vaše Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Ta Doktorka vypadá parádně Šári :-) těším se, až dáš vědět jaká byla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, tu jsem měla na seznamu už hodně dlouho a když jsem ji uviděla v LK, hned jsem po ní sáhla :D

      Vymazat
  2. Pěkné :-) Mě by zajímala ta Hošková, jenže to zase bude nějaký čas trvat že? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Evi, ta tak maximálně měsíc, je to recenzák :) Takže se výhledově dočkáš :))

      Vymazat
  3. Doktorka z Domu trubačů je moje srdcovka, jedna z nejlepších knih ever. Na blogu mám recenzi, myslím, že je jedna z prvních.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné knížky. Ať se líbí :-) Také se již těším na recenzi knihy od Hoškové, zatím jsem neměla příležitost po ní sáhnout...

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé přírustky. Přeju hezké čtení :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tím, že jsem prodávala v LK, tak můžu říct, že Doktorka šla vážně dost na dračku. Až mě to trochu nalomilo, jestli si ji nakonec nemám taky koupit :D tak ještě uvidím, jak to dopadne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ni moc zvědavá, věřím, že za tu koupi určitě stát bude :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥