středa 18. ledna 2017

Nejlepší knihy roku 2016

Zdravím všechny své čtenáře :)

Dnes jsem pro vás sepsala článek o nejlepších knihách za rok 2016. A nebylo to vůbec jednoduché, to mi věřte.

Celkem jsem přečetla 81 knih. Což si, myslím, není vůbec špatné číslo. Nejprve jsem vybrala 22 knih, které mi opravdu za minulý rok tak nějak více utkvěly v hlavě. Nejsou to knihy jen s plným hodnocením, protože já mám pocit, že když člověk tu knihu hodnotí, je to momentální dojem a třeba v odstupu nějakého času, by hodnotil i jinak.

Takže těchto dvaadvacet knih mi rozhodně za minulý rok utkvělo v paměti.

Pusinka – Sophie Hannah
Květy z půdy – Virginia C. Andrews
Pořád jsem to já – Lisa Genova
Spálená obloha – Gilly Macmillan
Neviditelná zranění – Věra Fojtová
Byl jsem Mengeleho asistentem – Miklós Nyiszli
Dokonalý cizinec – Renée Knight
Farma – Tom Rob Smith100 dní štěstí – Fausto Brizzi
Zeď vzpomínek – Anthony Doerr
Dvojitý kříž – Chris Carter
Společnice – Lesley Pearse
Má je vina – Clare Mackintosh
Podle skutečného příběhu – Delphine de Vigan
A proto skáču – Naoki Higashida
Příslib naděje – Tamara McKinley
Nezlomná – Lesley Pearse
Kdysi – Morris Gleitzman
Dokonalé ticho – Rosamund Lupton
Skryté zlo – Sandra Brown
Týden blázna – Jaroslava Černá
Nehoda – C. L. Taylor

A teď se budu snažit vybrat tak zhruba polovinu z tohoto seznamu. A to už budou knihy, které mě opravdu hodně chytly, nějakým osobitým způsobem mě zaujaly a rozhodně si pamatuji, o čem byly. Já totiž strašně brzy zapomínám děj knih. Dost mě to štve, protože si přece říkám, vždyť se mi ta kniha líbila, jak to, že za půl roku pořádně nevím, o čem byla?

Pořád jsem to já
Byl jsem Mengeleho asistentem
Farma
100 dní štěstí
Dvojitý kříž
Společnice
Má je vina
A proto skáču
Příslib naděje
Nezlomná
Kdysi
Dokonalé ticho
Skryté zlo
Týden blázna
Nehoda

No jak vidíte, vybrala jsem větší polovinu. A opět se mi do vybrané skupinky dostaly také knihy, kterým jsem v době hned po přečtení dala méně než plný počet. 

Dál už selektovat nebudu, to už by asi ani nešlo. Těchto 15 knih mě opravdu nějakým způsobem zasáhlo, bavily mě, uložily se mi do paměti, prostě jsou to moje TOPky za loňský rok.

A nyní ještě několik vybraných NEJ...

NEJvětším překvapením pro mě byla rozhodně kniha Týden blázna. Téměř nic jsem od ní nečekala a dostala jsem velmi zajímavý, svižný, psychologický román. Tleskám autorce.


NEJtěžší knihou pro mě byla kniha Byl jsem Mengeleho asistentem. Vyloženě mě rozsekala a nemohla jsem z ní spát. Pro mě zatím nejdepresivnější kniha z období holokaustu, kterou jsem dosud přečetla.


NEJzajímavější kniha, kterou neřadíme do beletrie, je určitě A proto skáču. Velmi zajímavý pohled do světa autistů, jak já říkám přímo od zdroje.


NEJ kniha v takovém tom smyslu „pohlazení po duši“ je každopádně Kdysi. Přestože jde o smutný námět, ta kniha je nádherná.


Označení NEJ kniha ze žánru thrilleru si zaslouží Dvojitý kříž. Napínavé, svižné čtení, prostě luxusní.


Sandru Brown řadím mezi svůj NEJ objev mezi autory za loňský rok. Ne že bych autorku neznala, dokonce jsem ji viděla osobně na Světu knihy, mám doma od ní ještě asi dvě knihy, ale zatím jsem nic nečetla. A Skryté zlo mě opravdu nadchlo.


A poslední NEJ bych ráda udělila obálkám. Vybrat jednu nejhezčí nedokážu, ale určitě mezi mé favority patří knihy Kdysi, A proto skáču, Skryté zlo, Dokonalé ticho, Farma, Měsíční svit nad Paříží, Přístav naděje, Jednou časně zrána, Mischling, Tmavé stěny Willardu, Zbláznila ses?, Špulka modré nitě, Anna a vlaštovčí muž, Láska podle Shakespeara 2, Prach a stín a knihy Lesley Pearse. Jak vidíte, zařadila jsem i ty knihy, které se jinak do užšího výběru nedostaly, ale obálky mě oslovily. A že jich je hromada, že?

Vybrala jsem pro ukázku několik z nich :)


Za originální grafické zpracování si NEJ zaslouží kniha Dokonalý cizinec. Přestože mě chvíli filmový design rušil ve čtení. A ráda bych ještě zmínila knihu I viděl Bůh, že je to špatné od Otty Weisse. je také moc pěkně zpracovaná.



Tak to byly moje NEJ knihy loňského roku. Dokážete vybrat jednu jedinou knihu, kterou byste označily za TOP?  Já snad ani ne. I když možná je někdy jednodušší vybrat jednu knihu než pět. Mně se asi stále chce označit knihu Kdysi za tu opravdu NEJ... Velmi se mi líbila, chytla mě za srdce a všem ji doporučuji :) Takže má za mě 1. místo pro rok 2016. Útlá kniha, ale velmi silná.


Mějte se moc krásně a brzy se můžete těšit na článek o největších knižních zklamáních loňského roku. Nemůže mít člověk úplně vždy štěstí na výběr knih, tak to je, a proto chci sepsat povídání i o slabších kouscích, které mě loni potkaly.

Vaše Šárka ♥

24 komentářů:

  1. Sari krasny clanek ♥ koukam, ze si Kdysi budu muset co nejdriv poridit :) a musim zminit, ze muj lonsky nejvetsi objev je Ruta Sepetys ♥ doufam, ze brzo zase neco vyda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, moc děkuji :) Já s tou Rutou musím něco udělat, ty Šedé tóny mám doma snad fakt dva roky a ještě jsem nečetla. A určitě si chci přečíst i Sůl moře.
      Kdysi si určitě přečti, jsem moc zvědavá, jak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  2. Hrozně pěkný článek ^^ Abych řekla pravdu, ani jednu z těchto knih neznám, ale třeba "Dvojitý kříž" anebo ono "Kdysi" mě na první pohled docela zaujaly... Možná si někdy najdu čas a seženu si je ^v^

    Mimo jiné, máš krásný blog ^.^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc a obě zmíněné knihy můžu určitě doporučit :)

      Vymazat
  3. Parádní shrnutí nej knih roku!!! Asi bych ho taky měla udělat, ale nějak pořád nemám čas :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, s časem taky neustále bojuju, je to děsný. Každopádně se těším, až článek vydáš. Však nemusí být hned na začátku roku :)

      Vymazat
  4. Šári, máš ten výběr naprosto úžasně zpracovaný! Připomněla jsi mi, že se už opravdu musím pustit do Cartera a taky do té Sandry Brown, která mi přibyla v prosinci. A samozřejmě také do I viděl Bůh, že je to špatné, to mám na wishlistu opravdu hodně vysoko. A přestože to bylo depresivní, rozhodně chci přečíst i Byl jsem Mengeleho asistentem. Zkrátka, Tvůj rok by plný krásných knih a já Ti přeji, ať ho ten nový následuje a třeba i pokoří. Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc děkuji za pochvalu. A určitě zmíněné knihy všemi deseti doporučuji. Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Krásný článek o nej knihách. Některé knihy jsem četla také, po některých kouknu.

    OdpovědětVymazat
  6. Povedený článek! Já četla úplně jiné knihy, ale to je asi tím, že novinky máme v knihovně později :-) Nebo jsem nějaká celkově opožděná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Ivanko. Hlavně, jestli jsi byla s knihami spokojená, to je důležité :)

      Vymazat
  7. Pěkné shrnutí loňského roku. Pár knih, mám díky recenzím v hledáčku. Je jich dost.. :-) Díky!
    A krásný večer přeji.

    OdpovědětVymazat
  8. Přečetla si opravdu naprosté skvosty :) Ale knížku, kterou si vybrala jako nej bohužel neznáme :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem moc ráda, že jsem u tebe jednu knihu vyhrála. Je to tvoje 1. místo, kniha Kdysi, o které můžu potvrdit, že je kouzelná.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné kousky :) Z těchto jsem četla pouze Dokonalého cizince, ale Farma a Tmavé stěny Willardu mě teprve čekají :) A úctyhodný počet přečtených knih, tak daleko to nikdy nedotáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a ať se Farma i Tmavé stěny líbí :) Mě Farma nadchla. Od Tmavých stěn jsem čekala možná o malinko víc, ale za přečtení rozhodně stojí.

      Vymazat
  11. Pěkné shrnutí! Na hodně knížek z tvého výběru se také chystám a možná nejvíc se těším na A proto skáču. To je kniha, která mě neskutečně zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proto skáču je nesmírně zajímavá, určitě doporučuji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥