sobota 14. ledna 2017

Recenze – Dívka o půlnoci

Autorka:                   Katarzyna Bonda
Překlad:                     Michael Alexa
Nakladatelství:       Jota
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              558

„Na místě činu zůstal jen pach.“


Anotace:
Zima 1993.
V luxusním hotelu v Gdaňsku je nalezeno tělo mladinké dívky. O několik hodin později umírá při autonehodě její starší bratr. Obě úmrtí zůstávají neobjasněna.

Velikonoce 2013.
Forenzní psycholožka Saša Zaluská se vrací na pobřeží Baltského moře. Ráda by vedla klidný život, pracovala v bance a starala se o osmiletou dceru. Vše se však změní, když se s ní spojí Pawel „Buli” Blawicki, majitel nočního klubu v Sopotech. Muž tvrdí, že jeho obchodní partner s přezdívkou Jehla, bývalý známý zpěvák, ho chce zabít. Dochází k vraždě... Saše rychle dochází, že případ, který přijala, je mnohem komplikovanější a že existuje spojení mezi současnou vraždou a tragickými úmrtími sourozenců před dvaceti lety.
A klíčem k případu je zřejmě jedna stará ohraná píseň.

V příběhu se nejprve dostáváme do roku 1993. Seznámíme se s Martinem, jeho bratrem Vojtou, Přemkem, Jehlou a také Monikou. Všechno jsou to mladí lidé kolem šestnácti, sedmnácti let. A nežijí právě standardním životem. Nahlédneme také pod pokličku nekalých praktik skupiny shromážděné kolem Martinova invalidního strejdy zvaného Slona. Již v této části příběhu narazíme na zkorumpované policisty a na mafiány, kterým projde všechno. A nejvíce na to doplatí právě zmínění teenageři.

V roce 1993 zůstáváme pouze malou část napínavého příběhu. Většina se odehrává po dvaceti letech, kdy se do Polska vrací policejní psycholožka Saša Zaluská s malou dcerkou. Je to vyléčená alkoholička a k bývalé práci se nechce vracet. Čeká ji pohovor v bance a nový život, ve kterém se chce věnovat hlavně dcerce a dál abstinovat. Osud si však pro ni vyložil jiné karty. Saša se zaplete do případu, ve kterém se vyšetřuje vražda mladého písničkáře a majitele hudebního klubu Jehly a pokus o vraždu manažerky. Působí jako profilovačka. Dostává se tak do prostředí mafie, drog, korupce, kde nikdo nemůže věřit nikomu. Kdo mohl mít největší motiv zbavit se Jehly? A jak se současným případem souvisí smrt dvou mladých sourozenců z doby před dvaceti lety?


Bully se otočil až teď. Měl unavené oči, nedíval se přímo na ni, ale na vchodové dveře, které za sebou nezavřela.
„Volali mi z policie,“ řekl. „Prý to udělala Lucie. Obvinili ji.“
Saša se zamračila a nezareagovala. Přemýšlela, odkud ty informace Bully má. A co dalšího mu řekli.
„Identifikovali klíč, kterým byl klub otevřený. Byl její,“ pokračoval.
„A vy?“
„Co já?“ zatvářil se jako neviňátko.
„Co si o tom myslíte vy?“
„Můj názor přece nemá žádnou váhu,“ odpověděl. „Nejsem žádný soudce.“
„Mě by to zajímalo.“
„Sám nevím. Nemůžu tomu uvěřit. Ale víra je na houby, to je jasný.“
„Je pravda, že jste byli na nože?“
„Lucie se ke mně vždycky chovala dobře,“ ujistil ji. Připadalo jí, že nelže.
„Jde mi o vašeho partnera. O Jehlu.“
Přikývl.

Tato kniha měla pro mě všeho přespříliš. Zbytečně vysoký počet stran, rozvleklý a na mě až příliš komplikovaný děj, obrovské množství postav, ve kterém jsem se postupem času začala ztrácet. Zkrátka jsem tentokrát neměla štěstí při výběru, příběh mě nenadchl. Na druhou stranu obdivuji autorku, že dokázala rozjet tolik dějových linek a neztratit se v nich. Na konci do sebe vše perfektně zapadlo. Ovšem co se týče vykreslení postav, tam mě Katerzyna Bonda moc neoslovila. Postavy jsou plytké, v podstatě neosobní, žádnou jsme z psychologického pohledu nijak zvlášť detailně nepoznali. Jak jsem již zmínila, děj byl na mě velmi překombinovaný, mnoho zápletek. Ale to je čistě můj subjektivní pocit. Někdo může být naopak spokojený s tím, že se příběh rozhodně nevyvíjí přímočaře, ale neustále se odklání do různých rovin. Myslím, že by knize snížení počtu stran přidalo na svižnosti. Ale zase je pravda, že pro tolik zápletek a tedy nutného následného objasnění, by nižší počet asi nestačil.

Dle mého názoru tedy kniha určitě nebude pro každého, ale své čtenáře si najde. Co mi ještě moc nesedělo a chtěla bych to zmínit, je neobvyklý font písma. Vůbec mě zdobné háčky nad písmeny nenadchly, naopak, zpočátku mě to při četbě spíš rušilo. Myslím, že v tomto případě není nad klasiku. Moc se mi ale líbí obálka knihy, ta se opravdu povedla. A co mi hodně vadí, jsou chyby v textu. 

Komu bych Dívku o půlnoci doporučila? Určitě milovníkům detektivních příběhů, které se odehrávají v prostředí mafie, korupce, drog a násilí. Někomu, kdo si libuje v pomalejším a stále se zaplétajícím ději. Kdo má rád svižný příběh, tak tady asi trošku narazí. 

O autorce:
Katarzyna Bonda je scenáristka, autorka beletrie i literatury faktu se specializací na krimi. Absolvovala žurnalistiku na Varšavské univerzitě, pracovala jako soudní zpravodaj, psala reportáže, zprávy a další publicistické texty. 12 let pracovala pro nejprestižnější noviny a magazíny a pro TVP realizovala krátké televizní pořady. V současnosti se věnuje psaní knih a filmových scénářů. Přednáší na škole tvůrčího psaní Maszynadopisania.pl ve Varšavě. Její románový debut Sprawa Niny Frank byl nominován na Cenu velkého kalibru. Kriminální tematice a pachatelům trestných činů se věnuje i ve svých non-fiction knihách.



Hodnocení: 75%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Jota. Knihu můžete zakoupit zde.


6 komentářů:

  1. Vypadá to, že v lednu máme všichni smůlu na nějakou tu knihu, která úplně nesedne :) o téhle jsem uvažovala, ale patřím k těm, kteří oblibují svižnější detektivky, takže se do ní pouštět nebudu, druhé zklamání letos zažít nechci. Nejdřív mě zaujala, že je od polského autora, protože takových moc nečtu, ale tentokrát knihovnu nerozšířím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě právě zaujala polská autorka, no nebylo to úplně štěstí ve výběru. Je fakt, že začátek mě nebavil skoro vůbec, takže jsem byla nakonec ráda, že se to ještě docela rozjelo a četlo se to celkem dobře, ale stejně to pro mě to nebylo to pravé ořechové. Ale rozhodně si knihu někteří čtenáři oblíbí, špatná určitě není.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze... už jen ta anotace mě moc neoslovila, ale každému se líbí něco jiného :) Moc pěkný nový vzhled blogu, působí na mě tak svěže, zelená barvička je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Vzhled je zatím provizorní, vůbec nevím, jak ve změně pokračovat. Ale tu zelenou barvičku bych ráda zachovala :)

      Vymazat
  3. Musela jsem si ji ještě jednou přečíst, myslím tím recenzi, ne knihu :D
    Ale ještě ji na chvíli odložím, jsem strašně nervozní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vydrž a klidně počkej, až budeš mít na knihu chuť :) A třeba naopak z ní budeš nadšená :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥