neděle 26. února 2017

Březnové knižní novinky

Zdravím všechny čtenáře mého blogu :)

Blíží se konec měsíce, takže všichni, kteří mě sledujete, určitě víte, že chystám článek o knižních novinkách, které najdete na pultech knihkupectví přístí měsíc.

A na co se můžete v březnu těšit?

Poslední – Alexandra Oliva
nakladatel: Knižní klub
thriller

Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde…Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému. Jakékoli projevy zkázy chápou coby součást hry, zinscenovanou zkoušku. Všude je přece sledují kamery, odposlouchávají mikrofony. Alespoň tak tomu všichni věří, včetně mladé ženy přezdívané Zoo, jedné z favoritek soutěže. Zoo chce obstát, tvrdošíjně jde za svým cílem. Ale realita se děsivě a nenávratně změnila. Tady už nejde o vítězství, ale o přežití… a nejen její. Brilantní napínavý psychothriller s apokalyptickou zápletkou vydává 25 nakladatelů po celém světě.

Dům na prahu noci – Catherine Bannerová
nakladatel: Knižní klub
společenský román

Amedeo Esposito, nalezenec z Florencie, našel konečně svůj domov na maličkém ostrůvku na samém jihu Itálie. Zaujal ho dům, o němž místní lidé tvrdí, že v něm straší. Amedeo opravil drolící se zdi, vyměnil zetlelé dveře a zametl podlahy a hrdě zde otevřel bar, který pojmenoval „Dům na konci noci“. Obklopen šuměním moře a vůní bougainvillejí tu začíná svůj nový život s krásnou, nesmírně inteligentní učitelkou Pinou. Dům na konci noci se stává domovem pro celé generace odvážné a chaotické rodiny Espositových, zatímco na ostrov doráží století prudkých změn, po válce přicházejí turisté a také recese. Je to místo plné příběhů, legend a občas i zázraků. Mění se režimy, na světlo vycházejí zrady a vznikají nečekaná přátelství, ale Dům na konci noci zůstává jako pozadí pro dávné sváry i dějiště velkých lásek.

Lži – Táňa Keleová-Vasilková
nakladatel: Noxi - 2. vydání
společenský román

Viola a Viktor mají na první pohled téměř ideální manželství. Milují jeden druhého, dcerku Nikolku, svou práci. Viola je úspěšná módní návrhářka a Viktor novinář, momentálně na mateřské dovolené. Pro své přátele a známé jsou zajímavý pár, všichni je obdivují a závidí jim. Ale zdá se, že jejich vztah má přece jen trhliny. Jde o Viktorovy lži a přetvářky, které časem náhodou vyplavou napovrch. Viola je šokovaná, i když i ona má své dosud nepřiznané tajemství. Najednou neví, co dál…

Jezevčíkova kocovina – Frauke Scheunemannová
nakladatel: Ikar
humor

Příběh, v němž láska štěká
Trampoty jezevčíka Herkula z knížky Z pohledu jezevčíka pokračují

Jezevčík Herkules konečně našel své milované paničce Carolin toho pravého muže: Marka, veterináře a opravdového znalce psů. Když se všichni sestěhují do bytu nad Markovou ordinací, je Herkules přímo blažený. Jen kocour pan Felix zůstává skeptický. Podle jeho zkušeností si lidi život stále komplikují. 
A má pravdu: Krásné časy překazí Sabina, Markova ex-manželka, která náhle projeví o bývalého partnera znovu zájem. A nádherná Cherie, elegantní fenka zlatého retrievera, na níž může Herkules oči nechat, ale ona o dvě hlavy menšího jezevčíka zcela ignoruje. 
Zkrátka: Herkules má plné tlapky práce se záchranou vztahu svých nejbližších, a navíc se pokouší získat srdce milované Cherie...

Kouř – Dan Vyleta
nakladatel: Knižní klub
historický román

Temný i čarovný román z „trochu jiné“ viktoriánské éry. Anglie je zahalena dýmem a sazemi; ty ale nepocházejí ze začouzených továren a komínů, ale z lidí. Je obecně známo, že hřích, vášeň a další nízké pudy se projevují dýmem, který stoupá z těl těch, kteří se nedovedou ovládat; pouze vyšší třída, trénovaná v sebekontrole, je schopná žít v čistotě. A vládnout těm ostatním. Thomas a Charlie vyrůstají v elitní škole, kde z nich Kouř dostanou po dobrém nebo po zlém. Co se však stane, když chlapci zjistí, že vše, čemu je učili, je lež?

Abája – Kerstin Wenzelová
nakladatel: Ikar
biografie

MŮJ MUŽ, SALAFISTA
To, co začalo jako láskyplný vztah, se stalo peklem plným teroru a násilí: Kerstin Wenzelová a její čtyři děti na vlastní kůži zažily, co to znamená, když se manžel a otec změní v agresivního fundamentalistu, který staví údajné příkazy své víry nad lidskost. Více než osm let drží Mohamed M. svou ženu a děti násilím ve Spojených arabských emirátech, kde jsou vystaveny masivnímu týrání. Přes absolutní nezájem německých úřadů se Kerstin a jejím dětem nakonec podaří dobrodružný útěk...

Krvavé nebe – Mark Roberts
nakladatel: Knižní klub
horor

KAŽDOU NOC JE ZABITA JEDNA RODINA.V liverpoolských ulicích řádí sněhová bouře – a v místních domech masový vrah. Likviduje všechny, rodiče, prarodiče, děti, a jejich zohavená těla pak ukládá na zem do podivných obrazců. Nikdo ze sousedů nic nezaslechl. S následujícím soumrakem se brutální zločin opakuje.KAŽDÝ DEN SE JE POKOUŠÍ ZACHRÁNIT.Inspektorka Eva Clayová je bezradná. Kdo by riskoval dopadení a zdržoval se dokonalým aranžováním obětí? Hlavou jí proběhne vzpomínka, ukrytá hluboko v mysli. Ta preciznost. Ta posedlost. Pocity a předtuchy jí ale pachatele chytit nepomohou. Další noc se blíží.A KAŽDÝM OKAMŽIKEM UBÍHÁ ČAS…

Cesta běžce – Adharanand Finn
nakladatel: Mladá fronta
literatura naučná

Pohled do bájného světa japonských běžců
Vítejte v Japonsku, zemi běhu zaslíbené, kde je největší sportovní událostí roku vytrvalecká štafeta, kde si firmy drží vlastní běžecké týmy a platí sportovcům jako zaměstnancům, kde maratonští mniši uběhnou tisíc maratonů za tisíc dní, aby dosáhli osvícení.
Adharanand Finn, autor oceňované knihy Běhání s Keňany, se s rodinou odstěhoval do Japonska, aby přišel na kloub tomu, jak funguje zdejší běžecká kultura, produkující každý rok nevídané množství špičkových vytrvalců. Finn v Japonsku pozoroval týmovou spolupráci a tvrdou dřinu, které místní běžce vyzdvihují na světovou úroveň a zároveň je brzdí, poznával japonský přístup ke sportu a k životu, potkával atlety a trenéry, kteří se systému vymykají, a v neposlední řadě se dozvěděl hodně o sobě a své krizi běžeckého středního věku. Fascinující čtení pro každého, koho zajímá, proč běháme a jak se běhá jinde ve světě.

Vyrovnat si účty – Martina Cole
nakladatel: Domino
krimi, detektivky

Pomsta není nikdy promlčená.
Sharon Conwayová a Lenny Scott se měli rádi už jako teenageři. Když oznámili, že se chtějí vzít, všichni je od toho zrazovali. Bylo jim jedno, že jsou příliš mladí, oni zkrátka věděli, že chtějí být spolu.
Sharon neznepokojovaly Lennyho obchody, které podle všeho dalece přesahovaly to, co ještě lze považovat za zákonné. Pro ni bylo důležité, že Lenny umí dobře zabezpečit rodinu. Ona sama se starala o domácnost a dva syny. Pokud šlo o Sharon, život nemohl být lepší.
Pak se ale jednou Lenny nevrátil domů. Nebylo to poprvé – ale bylo to naposledy. Kdosi ho totiž zavraždil a brutalita toho činu šokovala dokonce i otrlé policisty. 
Sharon se dlouhých dvacet let snažila zjistit, kdo to udělal a proč. Pravdu nalezla až nyní, ale v žádném případě nehodlá nechat spáchaný zločin bez trestu. Pomsta není nikdy promlčená a nyní nastává čas, jak si s vrahem vyrovnat účty.

Akta Julián – Gregg Loomis
nakladatel: Mystery Press
thriller

Dona Huffa, blízkého přítele Langa Reillyho a bývalého agenta CIA, někdo brutálně zavraždil. Před svou smrtí se Don v Seville věnoval psaní knihy o důstojníkovi SS Ottovi Skorzenym. Je možné, že by někdo spáchal vraždu jen proto, aby jeho kniha nikdy nespatřila světlo světa? Lang je odhodlaný zjistit pravdu, a tak se vydává po stopách, které za sebou Don při svém výzkumu zanechal.

Pátrání ho vyšle na zběsilou honičku po celé Evropě a Lang se postupně noří hlouběji a hlouběji do záhady, jejíž kořeny sahají do dob položení základů katolické církve. Ve Vatikánu nakonec objeví šokující tajemství, které se týká nejen druhé světové války, ale také bouřlivých časů římské říše.

Organizace, která se zbavila Langova přítele, však udělá cokoli, aby zabránila jeho odhalení. I kdyby měla obětovat další životy…

Hodina po půlnoci – Hana Marie Körnerová
nakladatel: Baronet
historický román

Dcera pařížského notáře Fabiena Maréchalová spěchá za umírajícím otcem, riskuje cestu za tmy a její kočár je v husté vánici přepaden. Dívka vyvázne jen o vlásek a po návratu domů zjišťuje, že útok kdosi objednal. Její život se od základu mění. Rodný dům, v němž žije s tetou Honorií a mladou macechou Mathildou, pro ni přestává být bezpečným útočištěm. Fabiena krůček po krůčku rozplétá síť politických i milostných intrik, sahajících hluboko do minulosti. Nakonec narazí i na pečlivě skrývané rodinné tajemství, jehož odhalení vyvolá sérii zločinů...

Amerikána – Chimamanda Ngozi Adichieová
nakladatel: Host
světová současná literatura

Silný příběh o lásce, rasových otázkách a identitěIfemelu a Obinze, dva mladí lidé z Lagosu, se do sebe zamilují. Jejich vlast Nigérie trpí pod nadvládou vojenské diktatury a každý, kdo může, se snaží uprchnout.Sebejistá Ifemelu se vydává do Ameriky, kde zakouší porážky i vítězství, nachází a ztrácí další lásky, to vše pod tlakem něčeho, nad čím doma nikdy nepřemýšlela — rasové otázky. Obinze, kterého Amerika, ovlivněná útoky jedenáctého září, nepřijme, se pouští do nebezpečného, ilegálního života v Londýně.O třináct let později je Obinze bohatý muž v čerstvě demokratické Nigérii a Ifemelu úspěšná blogerka. Najdou po tolikaletech a změnách odvahu znovu se setkat tváří v tvář?

Návrat na Moonlight Plains – Barbara Hannay
nakladatel: Baronet
společenský román

V roce 1942, když jednotky japonské armády ohrožovaly severní Austrálii a chystaly se napadnout Townsville, posílá dědeček mladou Kitty Martinovou do vnitrozemí na farmu Moonlight Plains. Avšak ani tam není uchráněna před nebezpečím války. Jednoho dne narazí na dva americké letce, jejichž letadla se zřítila poblíž farmy. Kitty musí rychle dospět, čelit válečné tragédii, ale i lásce, která se v jejím srdci zrodí…
O sedmdesát let později se Kittyin vnuk Luke rozhodne farmu, která babičce změnila život, zrenovovat. Mladá novinářka Sally Piperová má za úkol celou obnovu tohoto místa zdokumentovat a napsat o tom poutavý příběh. To, co přitom odhalí, je šokující. Tajemství, které leželo bezpečně ukryté celých sedmdesát let, může zničit celou rodinu. Nebo snad odhalení pravdy bude neocenitelnou lekcí do budoucnosti?

Dokonalý zabiják – Ward Larsen
nakladatel: Domino
thriller

Jediný výstřel může změnit směr, kudy se svět ubírá. A kudy se bude ubírat.
Pro mladou americkou lékařku Christinu měla být plavba přes Atlantik splněním snu o životním dobrodružství. Skutečnost je ale dramatičtější: v ledových vodách oceánu spatří muže, který z posledních sil zápasí o život. Když ho zachraňuje, ještě netuší, že brzy půjde o život i jí.
David Slaton je totiž kidon, izraelský zabiják na nebezpečné misi. Zmocní se plavidla a nasměruje je k novému cíli, pobřeží Cornwallu. Christině nezbývá nic jiného, než se nedobrovolně stát partnerkou profesionálního vraha, protože brzy vyjde najevo, že se společně se Slatonem stala rukojmím ve vysoké hře o získání moci na Středním východě.
Klíčem k vítězství je nalezení záhadně zmizelé lodi, která skrývala smrtonosný náklad. Kam zmizel? Slaton je odhodlán zjistit pravdu a s chladnokrevnou precizností se pouští do pátrání po muži, který by mohl přivést svět na pokraj nevratné katastrofy.

Vegetariánka – Han Kang
nakladatel: Odeon
světová literatura

Ten pocit syrového masa rozžvýkaného mezi mými zuby.
Jonghje se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a její život se začne dramaticky měnit. Ze všeho nejdřív přestane jíst maso. Ovšem v dravé patriarchální společnosti její náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře svému muži i rodině, představuje pro její okolí ohromný šok. Jihokorejská autorka získala za román roku 2016 ocenění Man Booker International.

Opozdilec – Dimitri Verhulst
nakladatel: Odeon
světová literatura

V posledním zoufalém pokusu, jak mít konečně pokoj od vlastní manželky, se Désiré Cordier rozhodne, že bude předstírat Alzheimerovu chorobu. S precizností sobě vlastní nastuduje projevy této nemoci a dokáže je předstírat tak dokonale, že skončí v zařízení pro dementní pacienty, pryč od všeho, co mu tak pilo krev. Ale za jakou cenu?



Sběratel ztracených iluzí – Ruth Hoganová
nakladatel: Host
společenský román

Sběratel ztracených věcí je příběh o spisovateli na odpočinku Anthonym Peardewovi, jenž před čtyřiceti lety ztratil vzácný dárek, který mu na památku věnovala jeho snoubenka Therese. Tím, že upomínku ztratil, porušil jediný slib,který si na něm kdy vyžádala. Téhož dne pak Therese nečekaně zemřela. Anthony se snaží odčinit svou vinu tak, že zachraňuje věci, jež jiní lidé ztratili, a píše o nich příběhy. Teď, na sklonkuživota, se však bojí, že neudělal dost, a přenechá své asistentce Lauře dokončení úkolu, který si předsevzal a který před ní do té doby tajil. Anthony Lauře odkáže svůj dům, zahradníka a nešťastného ducha své mrtvé snoubenky.S pomocí zahradníka Freddyho, zvláštní dívky odvedle jménem Sunshine a psího nalezence Karotky musí Lauradokončit to, co Anthony začal, a najít způsob, jak mu pomoci znovu se shledat s jeho ztracenou láskou.

Nervy – Dick Francis
nakladatel: Knižní klub
thriller

Mladý žokej Rob Finn stojí na počátku dostihové kariéry, a tak - a také díky tomu, že snad nezná strach - dostává koně spíše problematické a papírově slabé než úspěšné. Když se mu však povede několik dostihů, dostane šanci jezdit v jedné z nejlepších stájí v zemi. O to horší je potom pád a série porážek na koních, s nimiž ostatní jezdci vítězí. Na závodištích se o něm začne šuškat, že "ztrácí nervy", čemuž začne skoro věřit i on sám - než si uvědomí, že to všechno nemůže být jen pouhá náhoda nebo jeho neschopnost... Zvlášť když ví, že není prvním, žokejem, jemuž se něco podobného stalo. Jenomže od podezření k důkazu je daleko a za každý krok se na této cestě draze platí.

Nové Pompeje – Daniel Godfrey
nakladatel: Omega
světová současná literatura

Ve snaze zachránit obnovitelné zdroje energie učiní vědci kontroverzní a nebezpečný objev: možnost transportovat hmotu z dávné minulosti. Jejich největším tajemstvím jsou Nové Pompeje, replika města plná Římanů z doby tři minuty před zničujícím výbuchem sopky Vesuv.

Nick Houghton neví, proč si jej společnost vybrala jako historického poradce. On je prostě nadšený, že tu práci dostal. Dokud nenarazí na záhadné okolnosti kolem osudu svého předchůdce. Dokud si neuvědomí, že společnost má více tajemství, než se domnívají i ti nejbláznivější tvůrci konspiračních teorií. Dokud si neuvědomí, že své „zajatce“ z dávné minulosti velmi podcenili...

Hana – Alena Morštajnová
nakladatel: Host
český román

Třetí román úspěšné české autorky...
Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení.A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen?Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu?Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životn zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

Policejní stanice Brooklyn – Případ Mary Handleyové – Lawrence H. Levy
nakladatel: Knižní klub
historický román

Rafinovaný příběh s nezapomenutelnou hlavní postavou, která se setkává s mnoha známými historickými osobnostmi, je zasazen do New Yorku roku 1888. Mladá, chytrá a cílevědomá Mary Handleyová z Brooklynu se snaží prokázat vraždu Charlese Goodriche, bratra významného člena newyorské městské rady a účetního Thomase Edisona. A prosadit se ve světě mužů – politiků i policistů.

Cesta za láskou – Nora Roberts
nakladatel: HarperCollins Polska
romantika

Špionka v paláci
Princ Bennett byl vždy tak trochu černou ovcí cordinské knížecí rodiny. Pro vyhlášeného sukničkáře jsou na prvním místě ženy, koně, psi i zábava a láska je pro něj jen hra. To se však změní, když do jeho života vstoupí anglická lady Hannah Rothchildová. Záhadná kráska, která se objeví v rodině knížete Armanda s tajným a velmi nebezpečným posláním, změní nejen Bennettův pohled na lásku, ale nakonec i jeho život! Oba dva čeká spousta nástrah, které musejí překonat, aby mohli být jednou spolu...

Irská růže
Erin, půvabná mladá žena s hřívou kaštanových vlasů a neochvějnou ctižádostí, odmalička toužila opustit rodnou farmu na jihu Irska a poznat svět. A tak když dostane nabídku odjet do Ameriky za svými příbuznými, ani chvíli neváhá! Daleko od domova jí učaruje jak virginská krajina, tak charismatický majitel hřebčína Burke Logan. Rozum Erin nabádá, že on je typ muže, od něhož by se měla držet dál… jenže srdci poručit nedokáže.

Ďábel v Bílém městě – Erik Larson
nakladatel: Argo
biografický román

Ďábel v bílém městě, kritiky oceňovaný bestseller, je beletrizovaná literatura faktu o skutečném příběhu masového vraha H. H. Holmese, amerického Jacka Rozparovače, který roku 1893 v Chicagu za Světové kolumbovské výstavy zavraždil desítky, možná až stovky žen ve svém speciálně zkronstruovaném domě, obrovském bludišti plném mučíren, propadlišť, piteven a slepých uliček. Vrah, který měl ve svém doupěti dokonce i plynovou komoru, byl nakonec usvědčen a poslán na šibenici. V zamýšleném filmu o tomto případu by měl hlavní roli hrát Leonardo Di Caprio, jenž zakoupil na knihu filmová práva, a režie by se mohl ujmout Martin Scorsese.

Můza – Jessie Burtonová
nakladatel: Argo
společenský román

Strhující příběh dvou žen plný záhad a zvratů se odehrává v Anglii šedesátých let dvacátého století a ve Španělsku koncem třicátých let. Do Londýna přijíždí Odelle, mladá absolventka univerzity na Trinidadu. Píše básně, ale musí prodávat boty. Má pocit, že štěstí jí konečně začíná přát, když získá místo písařky v galerii a seznámí se s mužem, jemuž matka odkázala pozoruhodný obraz – pravděpodobně mistrovské dílo španělského malíře Isaaca Roblese. Kolem obrazu houstne spleť záhad a klamů, takže Odelle brzy neví, komu může věřit a co je pravda. Klíč k ní se ztrácí někde v bouřlivých časech těsně před občanskou válkou ve Španělsku, kde v chudé vesnici spolu s rodiči tráví léto nadaná Olive, dcera vídeňského obchodníka s obrazy, a odkud pochází Isaac Robles, který se chce slávou vyrovnat Picassovi. Jedinečný dramatický příběh o ctižádosti, lásce a touze lidí více či méně talentovaných i o tom, jak naše životy nutně utváří doba, do níž jsme se narodili.

Můj dědeček by mě popravil – Jennifer Teegeová, Nikola Sellmairová
nakladatel: Metafora
biografie

Příběh ženy, která odhalila rodinné tajemství… je vnučkou Amona Götha, nacistického „řezníka“ ze Schindlerova seznamu.

„Jsem vnučka Amona Götha, muže, který postřílel stovky lidí – a protože jsem černá, podle něj podřadné rasy, nejspíš by zabil i mě…,“ říká Jennifer Teegeová. Její život se odhalením rodinného tajemství obrátil vzhůru nohama. V osmatřiceti objevila na fotografii v knize svou matku a dědečka. Tento objev nadobro roztříštil Jennifeřinu identitu i představu o sobě samé.

Do té doby znala Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam a měl pro ni tvář herce Ralpha Fiennese, stejně jako pro miliony lidí po celém světě. Brutální velitel koncentračního tábora Plaszow, Schindlerův kumpán v pitkách, ale současně jeho naprostý protiklad. Göth zabil tisíce nevinných lidí, s potěšením je vlastnoručně střílel nebo na ně štval psy. V roce 1946 za to skončil na šibenici. Jeho životní družkou byla Ruth Irene Kalderová, Jennifeřina babička, která se v táboře mimo jiné o jeho psy starala. Roku 1983 spáchala sebevraždu. Jennifeřina matka byla Němka, otec Nigerijec, ale matka ji brzy po narození odložila do ústavu, kde Jennifer zůstala do sedmi let. Od té doby vyrůstala u adoptivních rodičů.

Poté, co je Jennifer konfrontována s temnou rodinnou minulostí, nevidí jinou cestu než zpátky do minulosti. Pustí se do pátrání a nakonec se setká i se svou matkou. V doprovodu novinářky Nikoly Sellmairové rozkrývá rodinnou historii, navštěvují místa, kde se vše odehrálo. Vydají se do Polska i Izraele. Jennifer si brzy uvědomí, že každý krok vede od původního zděšení a znechucení směrem ke znovuzískání svobody.

Skleněný zámek – Jeannette Wallsová
nakladatel: Mladá fronta
biografie, osudy

Příběh čtyř dětí, které vyrůstají v nekonformní rodině v USA 60. let – otec, pokud je střízlivý, učí děti fyziku, geologii, ale hlavně umí skvěle vyprávět neuvěřitelné příběhy a podněcuje jejich fantazii. Někdy však vykradl samoobsluhu a pár dnů se doma neukázal.
Matka, umělkyně, která namísto toho, aby 15 minut svého času obětovala na přípravu jídla, raději jde namalovat obraz. Proto se děti musí protloukat životem samy. Tento životopisný příběh ale vyniká tím, jak autorka líčí své rodiče s nesmírnou láskou a pochopením, přestože celé dětství prožila v chudobě a úzkostech, co s nimi bude.
Ne náhodou se kniha po svém vydání držela tři roky na nejvyšších příčkách bestsellerových žebříčků New York Times a nyní se začíná natáčet podle tohoto příběhu film s Woodym Harelsonem, Naomi Watts a oscarovou Brie Larsson.

Letní host – Alison Andersonová
nakladatel: Metafora
biografie, osudy

BELETRIZOVANÝ ŽIVOTOPIS
Anton Pavlovič Čechov a nevidomá lékařka Zina… Příběh o lásce, síle fantazie a ztraceném rukopisu

Během horkého léta 1888 přijíždí rodina Čechovova strávit léto do svěží krajiny východní Ukrajiny. V sídle rodiny Lintvarjovovy se setkává mladý Anton Pavlovič s lékařkou Zinaidou. Ta vinou nemoci nedávno oslepla, přestěhovala se sem a začala si psát deník, aby uchovala vzpomínky na dřívější život. Mezi mladými lidmi začne postupně klíčit mimořádné pouto.
O více než sto let později se nečekaný objev onoho deníku stane pro Káťu Kendallovou poslední šancí na záchranu jejího londýnského nakladatelství. Zinaidino líčení nadaného mladíka nabízí hluboký vhled do života literární legendy, jakou Čechov bezesporu je, ale vyvolává i vzrušující otázku: Skutečně napsal Čechov v době jejich přátelství román, který pak zmizel?
Odpověď může změnit historii a nalezení rukopisu je výzvou pro Anu Hardingovou, překladatelku Kátina nakladatelství. Ana je stravována touhou najít ztracený román. A jak se noří hlouběji do proudu dohadů, zjišťuje, že rukopis není jediným tajemstvím skrytým na stránkách deníku.

Životopisný román Letní host je inspirován skutečným přátelstvím mezi Čechovem a rodinou Lintvarjovovou. Příběh staví most přes dvě staletí, přes životy tří žen spojené objevem jednoho deníku… Zkoumá sílu umění, stejně jako složitost lásky a přátelství, a vdechne život dávno zmizelému světu.

Kniha zrcadel – E. O. Chirovici
nakladatel: Host
krimi, detektivky

"Pravda jednoho je lží druhého

Významný literární agent Peter Katz obdrží nedokončený rukopis nazvaný Kniha zrcadel a je z něj nadšený. Autor knihy Richard Flynn popisuje svá studia na Princetonské univerzitě koncem osmdesátých let a svůj vztah se studentkou psychologie Laurou, chráněnkou slavného profesora Josepha Wiedera. Jedné noci těsně před Vánoci roku 1987 byl Wieder ve svém domě brutálně zavražděn, ale jeho smrt se nikdy neobjasnila.
Peter Katz je přesvědčený o tom, že kompletní rukopis odhalí, kdo před pětadvaceti lety čin spáchal. Jenže chybí konec! Katz začne po autorovi a zbytku rukopisu pátrat, ale zjistí, že Flynn umírá v nemocnici a rukopis není k nalezení. Odhodlaný přijít vraždě na kloub předá případ svému kamarádovi, investigativnímu novináři Johnu Kellerovi, aby se pokusil rekonstruovat tehdejší události.
Jenže cizí vzpomínky jsou nebezpečné a některé by možná měly raději zůstat pohřbené.

Život na trampolíně – Frances Whitingová
nakladatel: Ikar
společenský román

Tallulah studuje na střední škole, pomáhá v domácnosti i s péčí o své dva mladší bratry. Nikdo neví, že má tajemství. Nikdo až na Annabelle, její nejlepší kamarádku. Annabelle, oslnivá kráska z umělecké rodiny, jednoho dne vstoupila do třídy jako zjevení, a od prvního dne si Tallulah přivlastnila. Dívky brzy spojilo pevné pouto přátelství, ale i vzájemná opora v těžkých situacích. Zdánlivě nerozlučné přátelství nečekaně ztroskotá během jediného okamžiku a Tallulah na celé roky uvízne v té jediné chvíli, kdy se jí zhroutil svět. Až po létech a mnoha dalších setkáních pozná, že první láska, i když je silná, nemusí být nutně ta pravá.

Něco víc – Patrick Ness
nakladatel: Slovart
fantasy

Seth se topí, zoufalý a osamělý v posledních okamžicích svého zápasu s rozběsněným mořem. Pak ale procitne. Nahý, hladový a žíznivý, ale při vědomí. Jak je to možné? Vybavuje si přece, jak se mu lámaly kosti, jak mu pukla lebka při nárazu o skalisko. Jakto, že je teď tady? A co je tohle vlastně za podivné místo? Seth začíná pátrat po odpovědích, v naději, že možná není úplně sám, že se neocitl ve svém soukromém pekle, kterého se tolik bojí, že tu možná je... něco víc.

Pozlacená klec – Hana Marie Körnerová
nakladatel: Moba - 2. vydání
společenský román

Paříž 1868. Terezina rodina neodmyslitelně patřila k výkvětu druhého císařství. Ale všechno se změnilo v okamžiku, kdy otec – notorický hráč – prosázel většinu majetku. Po jeho smrti musí Tereza čelit tvrdé realitě. Z bohaté dědičky se stává dívka bez věna i bez budoucnosti. Ve svém postavení má jen dvě možnosti: ponižující sňatek s otcovým věřitelem, anebo místo společnice v rodině zbohatlíka. Volí druhou možnost,která jí připadá méně pokořující. Vůbec netuší, do jaképasti vstupuje a jakým intrikám bude muset čelit…

Manželé odvedle – Shari Lapena
nakladatel: Knižní klub
thriller

„Thrillerový debut roku 2016, o kterém se nejvíc mluví.“ Stylist
„Naprosto strhující příběh plný zvratů“ Tess Gerritsenová
„Pečlivě vybroušené – a ostré jako břitva“ Harlan Coben

NIKDY NEVÍTE, CO SE DĚJE NA OPAČNÉ STRANĚ ZDI.

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. 
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…

Tajemství rána – Virginia C. Andrews
nakladatel: Moba
rodinná sága

Dawn opouští rodinné sídlo Cutlerů a přijíždí do New Yorku, kde má studovat na jedné z nejprestižnějších hudebních škol. Ale i tady ji pronásledují pletichy a zášť pramáti Cutlerové. Poznává učitele zpěvu Michaela a zdá se, že s ním přijde konečně i štěstí. Čekají spolu dítě, plánují svatbu a společný život, když Michael zčistajasna zmizí. Dawn znovu zůstává na všechno sama...


Záhada zlatodolu – Zuzana Koubková
nakladatel: Moba
historický román

Zemský soud je roku 1318 zavalen žalobami. Skutečné i domnělé oběti válečných událostí se po narovnání mezi šlechtou a králem Janem Lucemburským domáhají odškodnění. Jenže nejvyšší soudní úředník Petr z Rožmberka je podezřelý z vraždy mladé premonstrátské jeptišky v Louňovicích pod Blaníkem. Rožmberk se s žádostí o pomoc obrací na svého soudcovského společníka pana Chotka z Říčan. Na jih Čech je vyslán Chotkův bratr johanita Zdislav, který se v minulosti při vyšetřování podobně zrůdných zločinů osvědčil.

Ztracené děti – Linda Castillo
nakladatel: Moba
thriller

Kate Burkholderová, policejní náčelnice v ohijském městečku Painters Mill, pomáhá kriminalistům při hledání zmizelých amišských děvčat. Jenže scházejí jakékoliv indicie, starosvětská komunita Amišů je skoupá na informace a situace se ještě zhorší, když je jedna z pohřešovaných nalezena mrtvá. Navíc přichází i citelná rána pro Kate – další nezvěstnou osobou je člověk, který jí byl velmi blízký, a ona najednou ztrácí schopnost držet si od případu odstup. A pak, pak narazí na stopu na tom nejnepravděpodobnějším místě.

Dívka, která lhala – Pavel Jansa
nakladatel: Moba
detektivka

Postarší vědec umírá a jeho dcera se obrací na soukromého detektiva, aby smrt objasnil. Z profesorových zápisků vyplývá, že na stará kolena objevil nejen lásku, ale náhodou také postup pro výrobu nového typu biologické zbraně. A tak se ocitáme v situaci, která předcházela jeho úmrtí. Agenti světových velmocí prahnou po výsledcích vědcova výzkumu a strategické převaze, profesor naopak touží po změně identity a novém životě...

Zeměbouře – Mons Kallentoft
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Osmý případ komisařky Malin Forsové

Jednoho květnového rána je v příkopu blízko kanálu Göta nalezena mrtvola mladého muže. Je nahý, ale jeho tělo nenese žádné viditelné stopy násilí, a když na místo přijede Malin Forsová se svými kolegy, výjev dokresluje zvláštní ticho. Jako by někdo ztlumil všechny zvuky.
Muž je brzy identifikován jako Peder A°kerlund, bývalý švédský demokrat vyloučený ze strany za rasistické komentáře.
Pitva ukáže, že byl zavražděn. Téhož večera je nahlášena jako nezvěstná — pravděpodobně unesená — šestnáctiletá Nadja Lundinová a některé okolnosti naznačují, že by oba případy mohly být propojené.
Malin Forsová postupně zjišťuje, že vrah s ní hraje zvrácenou hru — mluví k ní skrze vraždy a nedá se umlčet. A Nadja Lundinová může být stále naživu…

Umění v krvi – Dobrodružství Sherlocka Holmese – Bonnie MacBirdová
nakladatel: Mladá fronta
krimi, detektivky

Londýn, chladný prosinec roku 1888. Sherlocku Holmesovi je 34 let a po katastrofálním vyšetřování případu Jacka Rozparovače se opět uchýlil ke kokainu. Watson nedokáže svého přítele ani utěšit, ani ho vytrhnout z letargie – když tu přijde z Paříže podivně zašifrovaný dopis. Mademoiselle La Victoire, krásná francouzská kabaretní hvězda, píše, že se pohřešuje její nemanželský syn, jehož otcem je anglický šlechtic, a ji samotnou na ulicích Montmartru kdosi napadl.
Poté co Holmes s Watsonem po boku vyrazí do Paříže, zjistí, že únos dítěte je pouze špičkou ledovce v mnohem spletitější aféře: v Marseilles byla uloupena nesmírně vzácná antická socha a v továrně na hedvábí v Lancashiru bylo zavražděno několik dětí. Stopy ve všech třech případech vedou k jedinému, nedotknutelnému člověku. Zotaví se Holmes včas, aby nalezl ztraceného chlapce a zarazil další vraždění? Pokud se mu to má podařit, musí se udržet o krok před nebezpečným francouzským soupeřem a vyhnout se intrikám svého bratra Mycrofta.

Sejdeme se na svatbě – Natália Liu
nakladatel: Motto
světová současná literatura

Svět není černobílý, ale barevný a plný chutí a vůní. Alespoň tak to vnímá Slovenka Natália, když se ve Vídni, kde pracuje, zamiluje do Inda Raviho. Netrvá dlouho a stanou se z nich manželé, ale to je teprve začátek jejich společné cesty plné šťastných okamžiků i těžkých chvil, radosti i starostí. Manželství není nikdy jednoduché, natož když jde o manželství Slovenky a Inda, se všemi rozdíly, vrcholy a pády, které k tomu patří. Příběh odhaluje osudovou lásku, jež kráčí ruku v ruce s obrovskou obětí, a dává nahlédnout do života indických rodin a do vztahů mezi manžely různých národností.

Slzy otců – Eva Bacigalová
nakladatel: Motto
román

Skutečný příběh o „mateřské lásce“, která ničí dětské duše. Zdá se vám normální, že po rozvodu rodičů se děti setkávají s matkou i otcem? Některým ženám bohužel ne! Šokující skutečný příběh o tom, čeho všeho jsou schopné slovenské matky, které se mstí svým bývalým manželům přes děti. Je možné, že vás opustil kvůli jiné. Je možné, že vás zklamal, nechápal vás, věnoval život kariéře nebo svým zálibám. Teď se rozvádíte. Vy se cítíte oklamaná a zrazená. A aby se cítil špatně i on, děláte všechno pro to, aby ho vaše společné děti začaly nenávidět a nechtěly se s ním scházet. Je možné, že vás v tom podporuje právník. Možná vám dá za pravdu i soud. Ale víte, co se během této pomstychtivé hry děje v dušičkách vašich dětí?

Tanec bohů – Nora Roberts 
nakladatel: Alpress
společenský román, fantasy

Bojovnice Blair byla vždy zvyklá spoléhat jen sama na sebe. Nyní stojí před těžkým úkolem. Ostatní z Kruhu šesti má vycvičit pro zápas se zákeřnými upíry. Zatímco šestice hrdinů hledá posily, aby zachránili lidstvo, sama Blair má před sebou i těžké osobní rozhodnutí. Musí si totiž vybrat mezi samotou a osudovou láskou z jiného světa, jež může být jen stěží naplněna.


Predátor – Wilbur Smith
nakladatel: Alpress
thriller

Za smrt manželky Hectora Crosse jsou zodpovědní dva muži: jeden z nich je mrtvý, ten druhý je psychopat Johnny Congo. Čeká v cele smrti na popravu, ta se kvapem blíží. Už jednou utekl, tak proč by se mu to nepodařilo znovu? Jeho jediným cílem je zničit úhlavního nepřítele. Ale nestačí ho jen obyčejně zabít, Cross musí trpět…



Patnáctý skandál – James Patterson
nakladatel: Alpress
thriller

Lindsay naplno prožívá mateřství a šťastné manželství. Když však z luxusního hotelu, kde došlo k vraždě, zmizí krásná, svůdná blondýna, začne se Lindsayina idyla drolit. Než se jí podaří ženu vystopovat a vyslechnout, zmizí i její manžel Joe. Čím déle Lindsay pátrá, tím víc sílí její podezření, že Joe skrývá tajemství, v němž ta tajemná žena hraje hlavní roli.


Naše paní doktorka – Meredith Appleyard
nakladatel: Alpress
společenský román

Osud nemilosrdně zasáhl do Lauřina života. Plna zármutku odcestuje do Austrálie a začne tam pracovat v malém městečku jako lékařka. Spřátelí se s vážně nemocným Neillem i jeho nedůtklivým synem Jakem. Pokud Laura prchla před vlastním neštěstím, není jistě bezpečné ani chytré zaplést se nanovo do sítí smutku a tajemství. Ale srdci se nedá poručit…


Máte vybráno? Těšíte se na nějakou konkrétní knihu a nemůžete se dočkat? Napište mi na jakou :) Mě určitě láká druhý díl rodinné ságy od V. C. Andrews. Dál mě zaujala Naše paní doktorka, Manželé odvedle, Dům na prahu noci a nebo knihy paní Körnerové. Taky mě docela zaujala Jezevčíkova kocovina, asi se podívám po první knize o jezevčíku Herkulovi :) Už jsem po ní kdysi koukala.

Mějte se moc krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

17 komentářů:

  1. Tak tenhle měsíc bude hojný :-) :-) pěkně děkuju Šári :)))) (však ty víš jak to myslím :) ) kromě dvou novinek od Metafory, které mám už od nich slíbené, mi na seznam přibylo ještě Dům na prahu noci, Abája a Návrat do Moonlight... :-) Sááákryš :D :D :D Mám moc ráda tvoje novinky, ale zároveň se jich hrozně bojíííím :-) :-) Moc děkuju Šári :-*

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě toho zaujalo dost :) Konkrétně Akta Julián, Vegetariánka, Kniha zrcadel, Sběratel ztracených věcí... a z těch, co tam nemáš: Plíseň, Pravda + Zloděj času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plíseň už vychází? Já četla na stránkách Hostu, že až v květnu.

      Vymazat
    2. Máš pravdu, já jsem měla z nějakého důvodu zafixovaný březen...

      Vymazat
  3. Únor byl pro mě měsícem roku. Kepler, Bryndza, Elliot a další. Nicméně i v březnu to nevypadá nejhlůře :)

    OdpovědětVymazat
  4. Březen bude bohatý :) Určitě mám spadeno na Poslední, Zeměbouři, a slyšela jsem, že by mělo vyjít pokračování Císařových čepelí, tak to je moje nejočekávanější kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to pokračování Císař. čepelí vychází až v dubnu, ale nejsem si jistá.

      Vymazat
  5. Koukám, že v březnu toho vyjde spousta, určitě si něco vyberu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Manželé odvedle, Letní host a Poslední - ty chci určitě. :-D No a pak se uvidí, co ještě zaujme. :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Proč, proč mi to děláš :-D Nechtěj, abych vypisovala, vše co bych chtěla :-D Ale Akta Julian si pořídím na sto pro :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem si v lednu a únoru libovala, jak je těch novinek, co mě zaujaly málo... tak se mi březen odvděčil :D Budu zítra publikovat Co mě zaujalo, tak se nebudu moc rozepisovat, ale mám toho v hledáčku spoustu... :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥