středa 1. března 2017

Recenze – Ďábelské hry

Autorka:                    Angela Marsons
Překlad:                    Tatjana Jandourková
Nakladatelství:       Knižní klub
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               360

Čím větší zlo, tím ďábelštější hra…

Anotace:
Inspektorku Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného, ubodaného těla – oběť je však zároveň i zločincem, pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však začne být jasné, že se stala sama terčem nebezpečné osoby. Ta zná každou její slabinu. A rozhodla se vyzkoušet na Kim vlastní zvrácený experiment. Kim ví, že každý další krok může být smrtící. A tentokrát... Je to osobní.

Ďábelské hry, druhý román Angely Marsonsové, jednoznačně potvrzuje, že jeho autorka (debutující v roce 2015 knihou Němý křik) je vycházející mezinárodní hvězdou žánru krimi.


Pokud jste četli Němý křik a bavila vás inspektorka Kim Stoneová, jistě jste si nenechali ujít její další příběh. V Ďábelských hrách řeší Kim hned dva případy. Zatýká odporného pedofila, který zneužíval své vlastní malé dcerky. Záhy však zjišťuje, že v tom chlípný otec nejspíš nebude namočený sám. A vyšetřuje násilnou smrt člověka, který se před jistým časem vrátil z vězení, kde si odpykával trest za brutální znásilnění. Pachatel se tedy nakonec stal sám obětí. Šlo o pomstu? Jakou roli ve všem hraje krásná psychiatrička Alex, která se začne zajímat i o Kim a detaily z její minulosti, na které by ona sama nejradši navždy zapomněla?

Tajemná Alex
Alex požádala další návštěvnici, aby počkala pár minut v malé hale, a ona se tak mohla mezitím vzpamatovat. Byla jak rozzlobená, tak potěšená. Jessica Rossová si nemohla načasovat předčasný příchod hůř, i kdyby se usilovně snažila.
Včerejší telefonát od Kim ji překvapil a přišel právě ve chvíli, kdy přemýšlela, jak zosnovat jejich další setkání. Alex vstala zvlášť brzy, aby se připravila, nervózně rozechvělá jako před prvním rande. Fakt, že s ní Kim navázala kontakt, aniž Alex musela jakkoli zasáhnout, ji ještě víc přesvědčil, že mezi nimi existuje jakási spřízněnost.
Věděla, že jí každé setkání s Kim poskytne další munici, a dnes se toho hodně dozvěděla. V hlavě se jí už začala rodit představa, jak by mohla detektiv inspektorka zapadnout do jejích plánů.

Ďábelské hry jsou bezpochyby skvělým thrillerem. Autorka nás nechává vcelku podrobně nahlédnout do života sociopata. Do života velice inteligentního a chytrého sociopata. Jak je pro něj jednoduché zmanipulovat člověka, aby jednal podle jeho představ. Jak lehce lze ovlivňovat životy blízkých, ale i úplně cizích lidí. Jak jednoduše je dokáže navést ke zločinu. Psychologickou stránku má Angela Marsons výborně propracovanou. Kniha se čte moc dobře, děj je svižný, nenajdete žádná hluchá místa, kde byste se mohli nudit. Oblast duševně narušených lidí, kterou se Angela v tomto příběhu zabývá, působí velice zajímavě a čtenář se dozví spoustu detailů na dané téma. Ovšem já mám s autorkou asi nějaký osobní problém. Přestože dávám knize vysoké hodnocení, postrádám nějaký náboj v tom příběhu, něco, co by mě posadilo takříkajíc na zadek. Ty stejné pocity jsem měla i po dočtení Němého křiku. Možná je to jen přehnaným očekáváním od knih, které jsou momentálně na výsluní a člověk tedy čeká až příliš. Knihu všem čtenářům určitě doporučuji, rozhodně stojí za přečtení.

O autorce:
Angela Marsonsová se narodila v Black Country, průmyslové oblasti ve střední Anglii, která prý svou bezútěšností inspirovala J. R. R. Tolkiena k vytvoření Mordoru z Pána prstenů. Napsala a vlastním nákladem vydala dva společenské romány (My Name Is, The Middle Child), poté se začala věnovat kriminálnímu žánru. První případ Kim Stoneové, Němý křik (2015), zaznamenal fenomenální úspěch: déle než měsíc vévodil žebříčku bestsellerů britského amazonu, na něm i na americkém amazonu se dostal mezi pět nejprodávanějších titulů roku, periodika The Guardian a The Bookseller ho zařadila mezi deset nejlepších krimi roku. Ještě téhož roku vydala Angela druhý Kimin případ, Ďábelské hry, a brzy nato překročily prodeje jejích detektivek milion výtisků… Angela dostala nabídku k pokračování a přislíbila dalších šest dílů série.
Angela žije v Black Country se svou partnerkou, labradorem a upovídaným papouškem.

Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Euromedii Group a Lucii van Koten. Zde můžete knihu zakoupit.

4 komentáře:

  1. Mně osobně se líbil druhý díl ještě více než první, ale je to tím, že vrah byl znám od začátku a psychopatka byla prostě úžasná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbily asi oba tak nějak stejně, ale postava Alex byla vážně skvělá. Nechtěla bych se s ní seznámit :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥