pondělí 22. května 2017

Recenze – Tajemství hřbitova Crossbones

Autorka:                    Kate Rhodes
Překlad:                     Zdeněk Gazur
Nakladatelství:       Omega
Rok vydání v ČR:   2017
Počet stran:              327

Anotace:
Seznamte se s Alicí Quentin, londýnskou psycholožkou s rodinným tajemstvím, která se ocitne ve středu děsivé série vražd. Alice Quentin je psycholožka s bolestnou rodinnou minulostí, ale je chytrá, schopná, má dobrou práci a hezkého přítele. Nyní má napsat posudek na vraha, který bude propuštěn z vězení. Vrcholem jejích dnů jsou dlouhé běžecké výlety Londýnem, při kterých zapomene na komplikované vztahy se svou matkou a bratrem a soustředí se jen na svůj dech. Dokud nenarazí na mrtvolu u bývalého hřbitova pro prostitutky Crossbones Yard. Rány na těle mrtvé ženy nesou rukopis Raye a Marie Bensonových, kteří mučili a zavraždili třináct žen, než byli konečně dopadeni a uvězněni. Pět z jejich obětí nebylo nikdy nalezeno. Všechno se odehrálo před šesti lety a poslední věc, po které Alice touží, je vrátit se do této špinavé stoky Bensonových zvěrstev. Ale když jí policie požádá o psychologický profil vraha nalezené dívky, že se několik let staré události vrací na světlo. Napínavá detektivka Kate Rhodes vás vtáhne do děje a pustí až na poslední stránce.


Hlavní postavou příběhu je psycholožka Alice Quentinová. Udržuje milenecký vztah s pohledným lékařem Seanem, ale nepřipadá si nijak šťastná a spokojená. Trpí klaustrofobií a je přímo závislá na běhání. V Alicině blízkosti žije také Alicin bratr, který trpí bipolární poruchou a závislostí na drogách. Jednoho dne poblíž hřbitova Crossbones objeví Alice mrtvolu mladé dívky. A není to jediná mrtvá, která se Alici připlete do cesty. Navíc sama Alice dostává výhružné anonymy a její bezpečí je ohroženo. Policie podezřívá dokonce Alicina bratra, že by mohl být do vražd zapletený. Alice tomu však odmítá uvěřit. Do jejího života vstupuje charismatický policista a Alice v sobě objevuje dosud potlačované city.

Kniha je označována jako dechberoucí, strhující psychologický thriller. Já s tímto označením nemůžu v žádném případě souhlasit. Kniha se četla poměrně dobře, to ano, ale dechberoucí a strhující? To vážně ne. Už i název je zavádějící, protože o hřbitov Crossbones v příběhu vlastně vůbec nejde. Pouze je tam nalezena mrtvá dívka. A dál už se hřbitova příběh vůbec netýká. Takže já jsem očekávala opravdu řádně napínavý a strhující děj, ovšem dostala jsem pouze lehkou detektivku doplněnou o romantickou linku jako z červené knihovny, kterou bych tedy právě v thrilleru klidně oželela. Za mě tedy zklamání a další díly série, pokud vyjdou,  určitě číst neplánuji.
V tu chvíli něco upoutalo moji pozornost. Dvě kovaná křídla bran, kterých jsem si nikdy předtím nevšimla, s desítkami stužek a proužků papíru vlajících z mřížoví. Pak jsem se letmo podívala na zem a endorfinové opojení okamžitě vzalo za své. Druhý pohled potvrdil, že se mé oči nemýlily. Na chodníku hned vedle mé nohy jsem spatřila něčí ruku. Byla menší než moje, natažená, jako by čekala, až jí někdo hodí pár drobných.
Přestože mně kniha nesedla, určitě ji můžu doporučit ostatním čtenářům. Netvrdím, že je příběh špatný. Udělejte si sami názor, spoustu ohlasů na knihu je kladných, tudíž třeba právě vás může kniha oslovit. Neočekávejte však žádné strhující dílo. Pokud hledáte poklidnější detektivku s romantickou linkou, potom bude Tajemství hřbitova Crossbones pro vás to pravé ořechové.

Dnešní recenze je poměrně krátká, ale nevím, co víc bych ke knize dodala. Plus si určitě zaslouží povedená obálka, za tu dávám ráda palec nahoru. Zato za překlad v žádném případě.

O autorce:
Kate Rhodes je britská spisovatelka kriminálních románů. Žije v Cambridgi. Dříve žila v Texasu a na Floridě, kde několik let pracovala jako učitelka angličtiny. Je autorka série detektivek s hlavní hrdinkou Alicí Quentin, které se odehrávají v Londýně. Kate pečlivě zkoumá skutečné příběhy a postupy forenzních psychologů, dokonce navštívila několik věznic a psychiatrických léčeben, takže její knihy nepostrádají erudici a přesnost. Teprve po návštěvě pitvy konstatovala, že některé věci bude lepší nechat na fantazii.

Hodnocení: 70%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský. Knihu zakoupíte zde.

15 komentářů:

  1. Co čtenář to jiný názor, každopádně jsem ráda, že jsem si o knihu nenapsala :-) Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím Míšo, že jsi o nic nepřišla. Knížka se četla sice celkem dobře, ale to je hodně málo na to, že by měla být dechberoucí. Vůbec nevím, co mi tam mělo brát dech :))

      Vymazat
  2. Hlavně, že se alespoň dobře četla. Připadá mi, že "strhující" a "dechberoucí" jsou už jen klišé, které se píšou úplně ke všem knihám, od kterých by se něco takového očekávalo, ale platí to jen málokdy.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se sice zapsala do konkurzu, ale knihu jsem nezískala. Tvá recenze je první kterou čtu, co je spíše vlažná a taky první, u které si říkám, že to možná bylo dobře :-)
    Uvidím, jestli si ke mě někdy v budoucnu najde cestu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, třeba si ji někdy přečteš a budeš mít jiný názor :) Ale u mě prostě neboduje :)

      Vymazat
  4. Knížka je pěkná , líbila se mi, ale přesně jak píšeš s thrillerem to nemá nic společného. Měli by ji doporučovat jako román pro ženy s krimi zápletkou. Je to takové to lehké čtení třeba na dovču. A pak ty chyby,s tím by měli něco dělat, je to hrůza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím a rovněž i s těmi chybami, jen se to tam jimi hemžilo. Příšerné...

      Vymazat
  5. Já už vím, že strhující a dechberoucí jsou oblíbená slova, která nemusí znamenat vůbec nic :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Uz jsem ti to psala. Je to příjemná kniha, která nepřekvapí,ale ani nezklame. Úplně pod stan na dovolenou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, pokud člověk nečeká dechberoucí thriller, tak nezklame :)

      Vymazat
  7. Hezká recenze, Šári, jako vždy :) Já díky Tobě tento titul asi vynechám, vyhledávám přeci jen něco jiného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, děkuji a troufnu si říct, že zas o tolik nepřijdeš. Je spoustu lepších knih :)

      Vymazat
  8. Pěkná recenze, i když mě s kniha celkem líbila :-) Četla se moc dobře a přišla mi taková oddechová, nenáročná. Jak píše Katy z Bilbových knih, ideální pod stan :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥