úterý 20. června 2017

Knižní přírůstky – červen #2

Krásný pozdní večer všem knihomolům :)

Mám pro vás další článek s knižními přírůstky. Dnešní hromádku knížek jsem si objednala na stránkách knihkupectví Papyrus. Objednávám tam spíš výjimečně, ale je fajn, že si knihy můžu v Pardubicích na prodejně vyzvednout a nemusím platit žádný poplatek.


Cíleně jsem šla hlavně pro klasiku Bratři Karamazovovi, protože ji momentálně téměř všude mají asi za 80-90 Kč. Což je krásná cena. Navíc se mi strašně líbí toto vydání. A k nim jsem si potom ještě vybrala další tři knihy.

Bratři Karamazovovi –F. M. Dostojevskij
Jeden z nejslavnějších románů světového písemnictví vyšel poprvé roku 1880. Tento literární epos je po Zločinu a trestu, Idiotovi a Běsech považován za vrchol autorovy tvorby. Obsesivní touha po životě je společným jmenovatelem psychopatických postav, otce Fjodora a bratrů Ivana, Dmitrije, Aljoši. Starý Karamazov, děvkař a opilec, odmítá financovat večírky a alkoholové eskapády svého nejstaršího syna Dmitrije. Ten před svědky přísahá, že otce zabije. Drama o temných vrstvách paměti, o lidském svědomí, vině a trestu. Vedle divadelních představení byli Karamazovi třikráte převedeni na plátno: 1958 americkým a 1969 ruským režisérem, originálním způsobem roku 2008 v česko-polském filmu Petra Zelenky.


Po knize My nejsme my jsem pokukovala už delší dobu a když jsem ji teď objevila asi za padesátku, neváhala jsem.

My nejsme my – Matthew Thomas
Eileen, dcera irských imigrantů, se v New Yorku 50. let snaží za každou cenu vymanit z prostředí poznamenaného chudobou a alkoholem. Šanci na splnění svého ambiciózního snu o bohatství a velkém domě na předměstí spatřuje ve slibném mladém vědci, za nějž se provdá. Edovy představy o úspěchu se však od Eileeniných liší - a jak léta plynou, jeho přemrštěná zásadovost a puntičkářství se postupně ukazují jako příznaky nevratné mentální změny. Střet s vážnou chorobou znamená pro Eileen novou výzvu: nepřijít o někdejší ideály a zachovat si důstojnost až do samého konce.


Potom mě zaujala knížka Kolébka zla. Je to vlastně literatura faktu, ale doufám, že se to bude číst dobře. 

Kolébka zla – Brian Keenan
V knize „An Evil Cradling“ (Kolébka zla), vydané poprvé roku 1992, vychází autor ze zkušenosti svého věznění. V roce 1985 odjel do Bejrútu, aby na tamní univerzitě vyučoval anglo-irskou literaturu. Po několika měsících byl unesen šíitskými fundamentalistickými milicemi. V zajetí strávil čtyři a půl roku, částečně na samotce, tři roky přikován řetězem ke zdi. Podstoupil mučení psychické i fyzické, ale ve všem se mu stále více vnucovaly hluboké otázky po podstatě lidské svobody. Kniha je výrazně poznačena autorovou bolestivou, ale osvobozující zkušeností zajetí, totální osamělosti a konfrontace s lidstvím jeho věznitelů v podmínkách moderní nelidskosti. Autor prochází sotva představitelnými rozměry ponížení a zoufalství, přesto však nenadbíhá čtenářovu latentnímu voajérství, exhibicí svého utrpení šetří. Keenanova reflektující cesta je svědectvím o tom, že člověk může zvítězit i nad nesmyslností svého utrpení a může dokonce i pocítit nepředstíraný soucit s člověkem, který jej vězní a mučí. Proměna bezmoci v porozumění sobě i druhým - to je podmanivé poselství této knihy. Skvostné jsou pasáže, které nabízejí čtenáři rozkošnické vychutnávání barev v šedivé betonové cele. Mezi nejsilnější témata patří zcela jistě zrod a zrání přátelství autora se spoluvězněm – přátelství Ira a Angličana, konfrontaci dvou světů, dvou stran tradiční barikády. Kniha bývá přirovnávána k dílům Prima Leviho či Artura Koestlera. Ve Velké Británii se stala povinnou četbou pro studenty teologie a medicíny, je zařazena mezi doporučenou četbu k maturitě. Mj. odbourává i tradiční předsudky o nesmiřitelnosti odlišných náboženských postojů, mýty o náboženské podstatě světových konfliktů. Sama se však ujímá funkce mýtu, který „člověka zkroušeného pozvedá“, mýtu o tom, že cesta z podsvětí je možná.


A další knihou podle skutečné události je Z deníku vlaku svobody

Z deníku vlaku svobody – Karel Ruml
JUDr. Karel Ruml, rodák z Nymburka patřil mezi účastníky jízdy „vlaku svobody, “ která v roce 1951 vzrušila celý svět. Deníkové zápisky poodkrývají pozadí alespoň části jednoho osobního příběhu včetně vlastního průběhu únosu vlaku. Tato krátká výpověď je ohraničena léty 1948 – 1951.


Když pominu Bratry Karamazovovi, protože ty znají určitě všichni z vás, znáte i další z knih, které jsem si pořídila? Pokud ano, určitě mi napište.

Mějte se krásně a užívejte tropického léta :)

Vaše Šárka ♥

10 komentářů:

  1. ach boze, takova tlusta klasika, to bych asi nedala :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já taky nevím, kdy se na ni dostane, ale určitě se neztratí. Navíc tato odeonovská vydání se mi tááák líbí :)

      Vymazat
  2. Hm...tentokrat opravdu hodne zajimave kousky. At se libi.

    OdpovědětVymazat
  3. Bratři Karamizovi jsem teď také ulovila a těším se na ně. :) Jinak zajímavé knihy, zvlášť z toho Z deníku vlaku svobody - nejspíš se potom ještě podívám. :)
    https://jaderna-knihomolka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z deníku vlaku svobody mají taky za hubičku, snad kolem dvaceti korun. Někdy mám chuť zabrouzdat do příběhů, o kterých se zas tak moc neví :)

      Vymazat
  4. Ty Tvoje přírůstkové články budou můj konec - vždy něco potřebuji :) Ale dnes jsem Bratrům odolala, to se musím pochválit, protože je objektivně v knihovně nepotřebujeme a utrácela bych peníze jen za vydání... což je sice fajn, ale nemůžu to dělat s každou knihou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mě právě to krásné vydání zlákalo a jelikož bylo za krásnou cenu, musela jsem ho mít ☻

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥