úterý 25. července 2017

RECENZE – Má ji rád, nemá ji rád

Originální název: Daisy in Chains
Autorka: Sharon J. Bolton
Překlad: Markéta Polochová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 560

I sérioví vrazi mají své fankluby...

Anotace:
Doktor Hamish Wolfe je sériový vrah, odsouzený na doživotí za únos a vraždu tří dívek. Zároveň je však velmi pohledný, charismatický a nesmírně přesvědčivý. Dostatečně přesvědčivý na to, aby jeho obdivovatelky uvěřily jeho tvrzení o nevině. A dostatečně pohledný a charismatický na to, aby v něm pisatelky dopisů viděly muže svých snů.
Maggie Roseová je jiná: tvrdá, extravagantní a nesmírně úspěšná advokátka. Ujímá se pouze takových případů, které může vyhrát. Nikdo neví, podle jakého klíče si vybírá, snad se řídí neomylným instinktem.
A právě o její pomoc Hamish nyní usiluje. Chce, aby změnila jeho osud. Maggie váhá, ale pak se rozhodne případ převzít. Je přesvědčená, že šarmu svého nového klienta dokáže odolat. Anebo se poprvé ve své kariéře fatálně mýlí?


Maggie Roseová bydlí ve velkém domě, píše kriminální příběhy, ale především je skvělou advokátkou. Jak se píše v anotaci, vybírá si pouze ty případy, které může vyhrát. Přesto se nijak nehřeje na výsluní popularity, drží se spíše v pozadí, byť se svými modrými vlasy je opravdu nepřehlédnutelná. Drobná, hubená, bledá, modrooká, modrovlasá, sebevědomá, to je Maggie Roseová. Jednoho dne zachrání před utopením psa a záhy se dozvídá, že vůbec nešlo o náhodu. Počkala si na ni matka doživotně odsouzeného lékaře Hamishe Wolfa. Hamish je odsouzen za vraždu tří žen. Sandra Wolfová však věří v nevinu svého syna. Jak také jinak. Maggie zpočátku odmítá mít s případem Hamishe cokoliv společného, protože důkazy, na základě kterých byl usvědčen, vypadají nevyvratitelně. A ona přece nevezme případ, který by nevyhrála. Ovšem když se nechá přemluvit k setkání s Hamishem, přece jen na ni nejspíš zapůsobí jeho zevnějšek a neskutečné charisma, kterým oplývá i ve vězení. Začne se tedy vraždami tří žen zabývat. Věří však v Hamishovu nevinu, anebo chce pouze zpochybnit jeho odsouzení a připsat si tak další vítězství? Jde Maggie v jejích případech opravdu o spravedlnost, anebo jen o pocit zadostiučinění?

Moje první setkání s autorkou a jsem naprosto spokojená, ba přímo nadšená. Přestože má kniha přes pět stovek stran, četla se svižně a vůbec vám nepřijde, že je to taková baculka. Autorka vás udržuje v napětí. Nenašla jsem místo, kdy bych se snad začala byť jenom na chvilku nudit. Po celou dobu jsem si však říkala, jo, dobrý, je to skvělá kniha, ale výjimečná pecka to nebude. Ovšem posledních sto stran mě přesvědčilo, že pecka to je. Musela jsem dočíst nehledě na brzké ranní vstávání do práce. Měla jsem nějaké představy o rozuzlení příběhu, něco maličko sedělo, ale přesto mi spadla brada. Konec mě vážně dostal. Takže za mě velké doporučení, kniha rozhodně za přečtení stojí. Jediné, co mi trochu vadilo, byl slang, jakým mluvili policisté. Vadí mi mluva ve stylu... „voblíknul se, votočil se, vodešel, vobhlídnul“ atd. Ovšem to je pouze můj osobní vnitřní problém. Nevadí mi to ani tak v běžném životě, ale když to vidím na papíře, nějak se s tím hůř srovnávám☻

Má ji rád, nemá ji rád, je příběh psaný bez skrupulí, je svižný, temný a napínavý až do samotného konce. Také se vám vybaví otrhávání okvětních lístečků z kopretin? Má mě rád, nemá mě rád... Má ji rád, nemá ji rád.... Vy rozhodně po přečtení tohoto thrilleru zařadíte autorku mezi oblíbené. A nebudete si muset klást žádné otázky, ani použít kopretinovou vyřazovací metodu.

Čekají na mě doma další tři knihy od autorky a teď si říkám, proč já se do nich nepustila už dávno. Věřím, že to budou další peckovní kousky.

O autorce:
Sharon Bolton se narodila v hrabství Lancashire ve Velké Británii jako nejstarší ze tří dcer. Jako dítě snila, že se stane herečkou a tanečnicí, bude tančit balet, studovat jazz a číst dramata na Loughboroughské univerzitě.
Chvíli se věnovala marketingu a vztahy s veřejností, než se vrátila ke studiu Masters in Business Administration na Warwické univerzitě. Zde poznala svého manžela Andrewa. Spolu se přestěhovali do Londýna, kde Sharon zastávala mnoho pracovních míst, které se věnovaly veřejnosti. Nakonec opustili město, aby se mohla věnovat práci na volné noze, založit rodinu a psát.
Nyní žije se svým mužem, synem a chrtem Lupe v obci v Chiltern Hills, nedaleko od Oxfordu.

Hodnocení: 98%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.

12 komentářů:

  1. Tak to je parádní recenze! Nejraději bych se do knihy hned pustila :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně nadšená recenze...mě jsi nalakala :-) dávám na seznam.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Míšo, já si čtení užila a jelikož většinou úplně neprokouknu zápletku, tak i přes malé tušení jsem byla na konci překvapená :)

      Vymazat
  4. Pod tohle bych se podepsala... A byť třeba Hanka říkala, že jí vadila to, že to nebylo uvěřitelné, u mě ten dojem ze čtení podobné drobnosti totálně přebil. Skvělá kniha, skvělá autorka, zbylé knihy už mám nakoupené a moc se na ně těším :) Věřím, že se nám budou moooc líbit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se nechala strhnout a užila si knihu :) Těším se na další od autorky :)

      Vymazat
  5. Á, Kristý o vlku....:D :D
    Jojo, byť se mi kniha četla neuvěřitelně lehce (za dva dny bylo hotovo) a věsměs nemám absolutně žádnou výhradu k postavám, ke stylu psaní (až na to protetické "V", které taky nesnáším), ke gradaci, napětí atd... ta zápletka je prostě strááášně neuvěřitelná, což v mých očích knihu dost sráží, nicméně další knížky od autorky si určitě hodlám přečíst :)
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je jasné, že ne všichni budou nadšení :) A to „V“ mě teda míchlo :)))) Ale jinak jsem byla naprosto spokojená :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥