neděle 29. října 2017

RECENZE – Byl jsem nechtěné dítě beze jména

Autor: Petr Hroch Binder
Nakladatelství: Klika
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 172
ISBN: 9788088088653

Anotace:
Skutečný příběh dítěte, které se nemělo narodit. Přesto se za dramatických okolností předčasně narodilo, bylo odloženo a čekalo na nové rodiče. Jak vnímá svět novorozenec, který si uvědomuje nespravedlnost a touží po lásce? Jaké vzpomínky si přináší z lůna cizí ženy? Kolik potenciálních rodičů musí odejít, aby přišli ti praví a skuteční? Kdy konečně získá svoje jméno?

Ne vždy se dítě narodí do milující rodiny. Ne vždy se na něj rodiče nedočkavě těší. Takový je případ malého kloučka z našeho příběhu. Narodil se předčasně na západě Čech a jeho biologická matka se ho hned po porodu vzdala. Vztah s partnerem se jí totiž rozpadl dávno před porodem a vlastně už možná před svatbou, a sama si nejspíš na výchovu dítěte netroufla. Možná toho jednou v budoucnu hořce litovala, ale to už teď ví pouze ona sama. Malý chlapeček je umístěn do inkubátoru a záhy je vrtulníkem přepraven do pražské nemocnice. Urputně se rve o své místo v životě,  protože on přece touží žít, on nemůže za to, že o něj rodiče ztratili zájem. Třeba se objeví nová maminka, která ho bude milovat, zpívat mu ukolébavky, chodit s ním na hřiště, dělat domácí úkoly a žehlit první průšvihy. Protože každý kluk nebo holka udělá někdy průšvih, co si budeme povídat. A tak droboučký hošík s černými vlásky bojuje o své místečko na zemi v zasklené kukaňce inkubátoru a čeká na svou vysněnou mámu s tátou.

Kniha mě zaujala hned svým názvem i povedenou obálkou. A když se sám autor nabídl, že mi jeden výtisk pošle k recenzi, měla jsem velkou radost. Kniha je útlá a přečtete ji za pár hodin. Příběh je částečně psán podle skutečnosti a částečně je smyšlený. Autor ve svých kapitolách střídá vyprávění z pohledu miminka a to nejen až po jeho narození, ale už v prenatálním stadiu, s popisy vztahu mezi biologickými rodiči. Dozvíme se tedy, jak se rodiče seznámili, jak prožívali svůj vztah, jak to mezi nimi fungovalo, či spíše nefungovalo. 


Velmi zajímavé je vyprávění novorozence, ať už v čase, kdy se nacházel ještě v bříšku nebo už po porodu. Očekávala jsem pohled možná malinko jiný, více dětský nebo tak nějak v tom smyslu. Ale šlo v podstatě o pohled dítěte ale s rozumem a chápáním dospělého člověka. 

Tato kniha je sice útlá co do počtu stran, ale silná svým obsahem. Autor nám chce především ukázat, že biologická matka nemusí být nutně dobrou matkou. Nemusí být vlastně vůbec matkou, pouze rodičkou. Matkou se stává ta žena, která dítě miluje, vychovává, pečuje o něj, strachuje se, když onemocní, sleduje jeho rozzářené oči u vánočního stromečku, anebo s ním probírá první lásky. A že ho neporodila? To přece vůbec není důležité. 

Nakonec jen dodám, že se mi moc líbil autorův doslov nebo jak on píše „na malou vysvětlenou“. Těchto několik stran vás pravdu chytne za srdíčko.

Pokud máte chuť si přečíst zajímavý příběh od českého autora založený na skutečných událostech, sáhněte třeba právě po knize Petra Hrocha Bindera. A nezapomeňte obejmout mámu a tátu.

O autorovi:
Petr Hroch Binder se narodil v roce 1971 v Sokolově. Od svých dvou měsíců žije v Praze. Veřejnosti je známý především jako poutník Hroch, prošlapal pěšky Českou republiku, ale také část Evropy, a o své pouti napsal knihu Putování Hrocha. Setkal se s mnoha lidmi včetně papeže. Zisk z knihy rozdělil na projekty jako záchrana památek, domov seniorů a léčebny.
Vedle psaní knížek a divadelních her pro děti se věnuje oživování dobových řemesel – znalost historie vnímá jako velmi důležitou podmínku pro kvalitní rozvoj jednotlivce i společnosti. 


Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji autorovi Petrovi H. Binderovi. Knihu si můžete zakoupit zde.

9 komentářů:

  1. Hezká recenze, zajímavá kniha. Klidně bych ji přečetla.

    OdpovědětVymazat
  2. O knížce slyším prvně, ale vypadá zajímavě, takové příběhy ze života můžu, i když u nich bulím jako želva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ráda životní příběhy, ať už jsou úplně autobiografické či jen částečně :)

      Vymazat
  3. Krásná recenze Šári :-) Knížka vypadá fakt zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P.S. o nakladatelství Klika slyším prvně :-o :D

      Vymazat
    2. Verunko, děkuji :) Knížka určitě stojí za přečtení. A nakaldatelství Klika po pravdě není moc vidět, ale třeba vydalo i knihy paní Kadlecové - Panenka a Vina. Obě se mi taky moc líbily :)

      Vymazat
  4. To vypadá na zajímavou knížku. Tvá recenze mě zaujala, a knížku určitě píšu na seznam.
    Díky Šári a přeji hezký zvytek dne.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥