úterý 16. ledna 2018

RECENZE – Byly tady, a už nejsou

Originální název: Here and Gone
Autor: Haylen Beck
Překlad: Hana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 352
ISBN: 978-80-7498-252-1

Anotace: 
Audra v sobě konečně našla dost odvahy, aby utekla od násilnického manžela. Teď sedí v autě, na zadních sedačkách jsou připoutány její malé děti, a společně jedou vstříc své šanci na nový, lepší život. Volí trasu po okresních silnicích, aby se vyhnuli nežádoucí pozornosti. A právě když projíždí po pusté cestě kdesi v Arizoně, už velmi daleko od bývalého domova, postřehne ve zpětném zrcátku jakýsi pohyb. Pozornější pohled jí ukáže policejní vůz, který je sleduje se zapnutým majákem.
Audra zastaví u krajnice. Je si až bolestně vědoma faktu, na jak odlehlém místě se ona a její děti nachází. Vystoupí z auta – a tím okamžikem se její šťastný útěk mění na nejhorší noční můru, která vysoce předčí veškeré představitelné obavy: netuší, proč ji místní šerif zatkl. Ví jen to, že když se v jeho doprovodu dostala na stanici, policisté jí tvrdí, že v autě žádné děti nebyly...

Audra má za sebou pohnutou minulost, kdy se docela dost přátelila nejen s alkoholem, ale i dalšími návykovými látkami. Její manžel ji v tom paradoxně podporoval a neměl nejmenší zájem na tom, aby s pitím a léky přestala. Audra postupem času zjistila, že mu posloužila pouze ke zplození dětí, kterým najal chůvu a ji už nepotřeboval ani jako matku, milenku či manželku. Audra se však vzpamatovala a nemínila jen tak vyklidit pole a vzdát se vlastních dětí. A tak se jednoho dne ocitne i s jedenáctiletým Seanem a šestiletou Louise v Arizoně na cestě do Kalifornie. Osudovým se jim stane policejní auto, které je zastaví a policista obviní Audru z držení omamných látek. Avšak balíček s marihuanou, který je u Audry v autě nalezen, není její. Policista přesto Audru odváží na místní stanici a děti přebírá policistka. Audra nechápe, co se děje a myslí si, že ve všem má prsty její manžel, aby jí zabránil s dětmi odejít. Jaký je však šok, když po příjezdu na stanici policista nechápe, o jakých dětech Audra mluví. V autě s ní přece žádné děti nebyly. 


Myslím, že už jenom anotace spoustu čtenářů naláká na zapeklitý příběh, ve kterém figurují děti. Sice v podstatě od počátku víte, co se stalo, kdo za vším stojí, ale nemyslete si, že kniha postrádá napětí. Ani omylem, napnutí budete až do samotného konce. A čím více se konec blíží, tím se příběh stává akčnější. Vážně si nevydechnete. Příběh ve vás vzbudí také spoustu emocí. Bože, jaký já měla vztek při čtení některých pasáží. A jindy jsem cítila takovou bezbřehou bezmoc. No umíte si představit, že vám někdo bude tvrdit, že vaše děti vlastně s vámi vůbec v autě nejely a zákonitě jste jim tedy museli cestou ublížit? A to, co budete tvrdit vy na svou obhajobu, vám samozřejmě nikdo neuvěří. Musí to být šílené.

Pokud máte rádi napínavé příběhy, akční scény, ale také psychologické a emotivní čtení, potom vám tento thriller rozhodně doporučím. Postavy charakterizoval autor velmi uvěřitelně, pouze na konci jsem měla s Audrou maličko problém, protože z nervově zhroucené matky se najednou stala málem neohrožená žena, ale tak kdo ví, co se v matce pod tíhou takových okolností změní a co všechno se v ní dokáže vyburcovat. Asi každá matka, milující své děti, pro ně udělá možné i nemožné a vydoluje poslední zbytky sil, aby se bez úhony vrátily do bezpečí její náruče. Ovšem to byl jenom takový můj chvilkový pocit. Jinak za mě velké ANO této knize.

Pouze na konec zmíním ještě jeden svůj postřeh nebo spíš takovou maličkost. Nevím proč, ale překvapilo mě, že knihu napsal muž. Já bych ji bez debaty přisoudila spíš ženě. Je opravdu skvěle propracovaná, některé pocity Audry byly až přenosné na čtenáře. Vážně bych autorství přisoudila spíš ženě, asi proto, že hlavní postavou je žena a matka. Ale to jen tak na okraj.

O autorovi:
Haylen Beck je pseudonymem, pod nímž píše autor a několikanásobný laureát ceny Edgar a držitel ceny The Los Angeles Times Books Prize za nejlepší krimi - Stuart Neville. Jeho romány, především thrillery a mysteriózní krimi se těší velkému čtenářskému zájmu a oblibě kritické veřejnosti a byly přeloženy do mnoha světových jazyků včetně japonštiny a nejnověji také češtiny. Autor publikuje také v periodicích The New York Times, The Los Angeles Times nebo The Boston Globe.

Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.
 

4 komentáře:

  1. Jsem ráda, že se Ti kniha taky líbila! Recenze je skvělá a ten postřeh s autorem - mužem je trefný, také jsem na to myslela. Zkrátka další perfektní kousek od Domina. Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc díky, hned jdu taky juknout na tvoji recenzi, zatím jsem ji nečetla :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Tohle zní vážně zajímavě a trochu šíleně :) Ráda si knihu také přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥