úterý 13. února 2018

Poprvé jsem otevřela – Prozření

Krásný den všem knihomolům :)

O víkendu jsem vůbec neměla čas sáhnout po knize, ale včera jsem se konečně zase začetla. Vybrala jsem si knihu Prozření od Jessicy Shattuck. Kniha by měla čtenáři nastínit zase trošku jiný úhel pohledu na druhou světovou válku a hlavně na Němce. Zatím jsem přečetla asi padesát stran, takže jsem na začátku, ale styl psaní autorky mi sedí, čte se mi dobře, takže to vidím na velmi příjemné chvíle s touto knihou. Nějakou dobu jsem se jí vyhýbala, protože jsem neměla tu správnou chuť na válečný příběh, ale poslední týdny čtu na knihu pouze samé superlativy, takže už jsem neodolala.


Anotace:
Na troskách nacistického Německa se Marianna von Lingenfelsová snaží splnit slib, který dala svému muži, popravenému za spoluúčast při atentátu na Hitlera: nalézt a zachránit manželky a děti ostatních spiklenců. Společně s šestiletým Martinem se vydává přes zbědovanou zemi do Berlína - tam mezi sovětskými vojáky zakouší největší ženské ponížení chlapcova matka, krásná a naivní Benita. Později se podaří zachránit ještě Aniu a její dva syny, které konec války přivedl do sběrného tábora, stejně jako další miliony vykořeněných lidí. Nesourodá skupina se usadí na staletém sídle rodu von Lingenfelsů, kdysi impozantním hradu uprostřed Bavorska, který býval místem setkání nejvyšších společenských vrstev. Nyní se válkou těžce zchátralá pevnost stává útočištěm tří zdrcených žen, kterým z někdejšího života zbylo jen velmi málo. Marianna věří, že prožitá bolest a tragické okolnosti budou dostatečně silným pojidlem, aby s Benitou a Aniou dokázaly držet pospolu. Brzy však začíná zjišťovat, že předválečný život ji i její společnice definoval natolik rozdílně, že nyní nenacházejí společnou řeč. Přesto se snad až posedle snaží dostát svému slibu, aby nakonec došla zdrcujícího poznání, že i nejušlechtilejší úmysly mohou dláždit cestu do pekel.



Knihu vydalo v loňském roce nakladatelství Domino a má 400 stran. Už se těším, až se do knihy začtu pořádně a příběh mě pohltí.

Četli jste Prozření? Pokud ano, napište mi, jestli také patříte mezi nadšence. A pokud jste nečetli, napište mi, zda by vás kniha zajímala a měli byste chuť si ji přečíst.

Vaše Šárka ♥

4 komentáře:

  1. Jéé tak to mám radost a moc doufám, že sis na knihu vybrala správné období a že Ti sedne a že to pro Tebe bude stejně nádherný, smutný, srdcervoucí, ale i tak nějak laskavý a něžný čtenářský zážitek. Jsem moc moc zvědavá, co na Prozření povíš. Užívej čtení a měj se báječně, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, jak už víš, sedla mi velice. Teď už jen zapracovat na recenzi :)

      Vymazat
  2. Hm... knížka vypadá hodně dobře, i když přiznávám, že nějak nemám chuť si ji pořizovat. Nějak teď vůbec nemám náladu na válku... jsem zvědavá na Tvou recenzi.
    www.kniznikavarna.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, moc se mi knížka líbila a jde převážně o období těsně po válce. Ale je fakt, že na podobné knihy musí být nálada, já taky čekala asi víc než dva měsíce, než jsem se do ní pustila :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥