pátek 22. června 2018

RECENZE – Chlapec, který přežil pochod smrti

... a natruc jsem neumřel!

Autor: Pavel Taussig
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání: 2018
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-271-0410-9

Anotace:
V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti. Při popisování zážitků použil jen své vlastní zápisky. Psal si deník a zážitky od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti. S nikým se přitom o nich nebavil, psaním si krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku, kdy byl ještě přesvědčený, že ani jeden z rodičů válku nepřežil.
Postupně pak Pavel Taussig text doplnil o poznámky, dokumenty vystavené v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27. 7. 1945.

Tato útlounká knížka vás zaujme na první pohled. A což teprve až ji otevřete. Ihned získáte pocit, že držíte v ruce opravdový deník z dob dávno minulých. Kniha je po grafické stránce vyvedena naprosto úchvatně.


První část knihy obsahuje autorův životopis. Dozvídáme se z něj, mimo jiné, jak se Pavlova rodina prala se svým židovským původem, co podnikla pro to, aby svého syna ochránila před útlakem, vynakládaným na židovském obyvatelstvu. Autor k původnímu rukopisu vkládal ještě spoustu poznámek a vysvětlení, které najdete vždy na stránce pod čarou. Sám Pavel Taussig zmínil, že spoustě věcem v době, kterou strávil v koncentračních táborech, vůbec nerozuměl. Však mu bylo teprve jedenáct let. Proto některé pasáže můžou působit tak nějak kuse a jakoby bez emocí. Klasické stránky s textem jsou doplněny o fotografie a dokumenty. V další části knihy čtenář najde přepsaný deník Pavla Taussiga, který si poznamenával několik měsíců po osvobození. A úplně nakonec obsahuje kniha takové autorovo shrnutí, dnešní pohled na předešlá léta a dobu, ve které žil.

Nečekejte od knihy ucelený příběh podaný formou klasického vyprávění. Vesměs jde o přepis deníkových zápisků. Kniha je také proto řazena mezi literaturu faktu. Jde o zápisky jedenáctiletého dítěte, které prožívalo nepochopitelné hrůzy války, a tak zapisovalo vše, co pro něj bylo tehdy důležité. V deníkových zápiscích z doby po osvobození se třeba neustále dokola opakuje, co jedl a kolik toho snědl a jakou měl teplotu. Ale pro Pavla Taussiga to tenkrát bylo životně důležité, protože potřeboval nabrat sílu a poprat se s plicní tuberkulózou. Jen tak se mohl vrátit domů na Slovensko.

Knížku Chlapec, který přežil pochod smrti určitě doporučuji k přečtení, protože na dobu holokaustu, která je, bohužel, součástí našich dějin, se nesmí zapomínat. A ještě jednou musím zmínit už výše vyzdvihovanou, nádhernou grafickou stránku knihy. Tato knížka je opravdu jedna z nejlíp graficky zpracovaných, které mám doma v knihovničce.

O autorovi:
Pavel Taussig... spisovatel, publicista a výtvarník. Narodil se 24. listopadu 1933 v Bratislavě. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, poté přežil pochod smrti a tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen.
V červenci 1945 se vrátil zpět do Bratislavy a po pobytu v léčebných ústavech nastoupil v roce 1946 na gymnázium. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Pracoval jako knihovník, vedoucí propagačního oddělení Slovenského vydavateľstva krásnej literatúry a redaktor časopisu Roháč. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung.
Proslavil se zejména svými satirickými kolážemi, které on sám nazývá „bublináže“. Soubor těchto koláží vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo.
Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), „nereálnými příběhy z reálného socialismu“. Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Jeho poslední román Hana byl nominován na cenu Anasoft litera 2013.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada. Knihu zde můžete zakoupit.


4 komentáře:

  1. Šárko, další kniha na kterou mám zálusk díky Vaší recenzi! Děkuji za ni a už se těším až knihu seženu a přečtu!

    Jana z vpodhradi.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na knihu rozhodně chystám. Hned jak jsem ji prvně zazanamenala jsem vedela, že si ji chci přečíst. Jen co na ni naberu sílu a energii...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥