čtvrtek 22. listopadu 2018

RECENZE – Chladnokrevně

Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 416
ISBN: 978-80-271-0522-9

Anotace:
Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven…
Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě oběti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu.
Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele.

Mrtvé tělo s oddělenou hlavou a končetinami poskládané v kufru svědčí o brutalitě a chladnokrevnosti vraha. Navíc nejde pouze o ojedinělý případ. Kromě rozřezaného muže je už dříve objeveno mrtvé tělo ženy, se kterým bylo naloženo stejně. Nemůže jít tedy o náhodu, ale jistě o stejného pachatele. Najít nějaké důkazy však není vůbec jednoduché. Erika Fosterová tak dostává do ruky pořádně složitý případ, do kterého se vrhá se svou pověstnou tvrdohlavostí. Přestože žije především svou prací, do níž dává vše, řeší i citové problémy. Na muže prostě nemá štěstí.


Další příběh s Erikou jsem netrpělivě očekávala. Kniha je opět psána velmi čtivě, svižně, a přestože známe pachatele, tudíž nás na konci nečeká žádné šokující odhalení (alespoň zdánlivě to tak vypadá), není o napětí nouze. Robert Bryndza tentokrát stvořil opravdu chladnokrevného zabijáka. Ovšem jde o mnohem víc. Nejde pouze o bezcitného vraha, ale skvělého manipulátora. Prostě čistokrevný psychopat. Nevím, kolik můžu prozradit, nechci vás ochudit o nějaký zajímavý zvrat. Ale autor výborně vykreslil nejen manipulátora, ale také postavu člověka zmanipulovaného. Zamilovaného, poblázněného a dokonale ovlivněného prací psychopatické stvůry. Některé pasáže jsou pořádně drsné a proteče mnoho krve. Upřímně si myslím, že toho všeho násilí bylo v knize až moc, jako by autor chtěl za každou cenu čtenáře šokovat co největším množstvím krve a brutálních scén. Jisté situace v poslední třetině knihy mi přišly už opravdu přehnané.

Ani v tomto příběhu nevynechá Robert Bryndza možnost nahlédnout do Eričina soukromí. Erika a muži, to bývá jeden velký boj a nejinak tomu je i v tomto dílu. Erika rozhodně není typickým prototypem ženy, přestože se za postavou drsňačky skrývá citlivá duši. Je to v podstatě rozervaný člověk, který se světu i nejbližším přátelům otevírá jen velmi těžce.

Přestože pro mě není Chladnokrevně nejlepší díl ze všech těch pěti, které jsem četla, určitě ho doporučuji. Robert Bryndza psát umí a nejinak tomu je i u tohoto díla.

O autorovi:
Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller.
Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Deadly Secrets se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada/Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.

4 komentáře:

  1. 85 je hodně dobrý, já ještě nečetla ani jednu... Možná příští rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ho oblíbila, i když nějaké mouchy taky najdu, nicméně mě baví :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se ti kniha líbila. Osobně ji považuji za nejlepší díl z celé série. Moc se mi líbilo, jak to mel Robert všechno promyšlené a skvěle to všecko nakonec propojil. Knihu jsem začala číst s velkým očekáváním a jsem ráda, že mě nezklamala :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥