pátek 2. listopadu 2018

RECENZE – Nikomu by neublížil

Autorka: Catherine Burns
Překlad: Lenka Faltejsková
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 248
ISBN: 978-80-7543-672-6

Anotace:
Marion žije s dominantním bratrem Johnem v rozpadajícím se domě po rodičích. Stará panna, která ještě spí s plyšovým medvídkem, je na něm zcela závislá. Když bratr skončí s infarktem v nemocnici, musí Marion čelit tomu, před čím celou dobu zavírala oči. Před tím, co se dělo ve sklepení. Zdá se, že John není jediný, kdo skrýval svou temnou stránku.

Marion je stará panna a žije sama se svým starším bratrem. John byl celý život ten chytrý, inteligentní, dominantní, Marion ta hloupá, šedá myš, která je i ve svém věku zcela závislá na bratrovi. Nikdy nechodila do práce, má vůbec problém objevit se mezi lidmi. Maximálně se potkává se svou sousedkou. Do svého domu nikoho nezve, jelikož s Johnem žijí zabarikádovaní starými rozbitými spotřebiči, letáky, které se Marion bojí vyhodit, protože co kdyby se jim jednou hodily, a dalšími různými nepotřebnými krámy. A také mají sklep. Sklep, ze kterého se ozývají děsivé zvuky a do kterého chodí pouze John. Jednoho dne se však John octne v nemocnici a Marion musí překonat samu sebe a do sklepa se vypravit.


Pokud hledáte krvavý thriller, nebude tato kniha nic pro vás. Pokud máte rádi psychologická dramata, postavy s podivnými, temnými charaktery, budete si v tomto příběhu libovat. Více než dvě třetiny knihy jsem měla pocit, že se v podstatě nic zvláštního neděje. Nicméně jsem přesto otáčela s chutí stránku za stránkou a vstupovala do myšlenek podivného Johna a staré panny Marion, která se cítila nejlépe, když se zahrabala pod duchnu se svými plyšáky a v podstatě se tak odpoutala od reálného světa. Autorka nás zavádí rovněž do dětství těchto dvou bizarních postaviček. Pohybujeme se tedy ve dvou časových liniích. Přestože příběh plyne pomalu a k větším zvratům dochází až v poslední třetině, čtení jsem si užila. Nechci mnoho prozrazovat, ale zde opravdu platí, že ne všechno je tak, jak vypadá. Můžete tušit, ale můžete se úplně mýlit. 

Já za sebe knihu doporučím, ale opravdu především těm čtenářům, kteří mají rádi psychologické čtení a nevyžadují za každou cenu akční příběh. Mám pocit, že tato kniha nebude z těch, co se bude právě hřát na výsluní. A pokud se stane to, že kniha zapadne mezi stovky dalších, bude to celkem škoda. Za přečtení rozhodně stojí.

O autorce jsem nikde nic nenašla, tudíž tato recenze bude bez medailonku.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress, kde můžete knihu zakoupit.


6 komentářů:

  1. Mám ráda psychologické příběhy, takže by se mi kniha mohla líbit.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tuto recenzi, docela mne to nalákalo. O knize jsem vůbec nevěděla, že existuje. Myslím, že ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za tip, nalákala jste mě- :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥