neděle 25. listopadu 2018

RECENZE – Tak to je, tak to bude

Autorka: Sharon J. Bolton
Překlad: Martin Verner
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 496
ISBN: 978-80-7498-171-5

Když jde o sérii vražd, kdo by věřil jedenáctiletému klukovi?

Anotace:
Ví to každý, ví to tedy i jedenáctiletý Barney: momentálně nejobávanější londýnský vrah brzy udeří znovu. Obětí bude další chlapec přibližně v jeho věku. Bezkrevné tělo bude nalezeno na břehu Temže. Vyšetřovatelé se nebudou mít čeho chytit, protože nenaleznou žádné stopy. Ze stejného důvodu nedokážou ani vydedukovat, kdy vrah udeří zas.
Barney je těmi vraždami posedlý. Kromě toho má ale další děsivé tajemství, které mu nedá spát. Dost na jednoho jedenáctiletého kluka... A tak se svěří sousedce Lacey Flintové, která se zotavuje z traumatického zážitku předchozího případu.
Lacey nemá jediný rozumný důvod, proč do tohoto případu strkat nos. Zároveň ale nemá ani nejmenší šanci na to, aby dokázala zůstat stranou. Čas běží až příliš rychle, vrahova brutalita se stupňuje a Lacey s Barneym vědí, že stačí tak hrozivě málo, aby z toho všeho nevyšli živí...

Někdo vraždí výlučně chlapce ve věku kolem jedenácti let. Jedenáctiletý Barney ví, že může být další obětí. O vraždách se diskutuje i na internetu a Barney vše sleduje. Přestože ho stránky a komentáře na diskuzi děsí, nedokáže je nečíst. Policie je bezradná, nemá žádné důkazy o možném pachateli. Jak je možné, že si nikdo nevšimne, když je unášen malý kluk? Jak může zmizet beze stopy? Nejen Barney se o vraždy zajímá, ale také jeho kamarádi. Dokonce se v noci vydají na místo k řece, kde byla nalezena mrtvola jednoho z chlapců. Temže jim však nažene pořádný strach. Barneyho navíc trápí jistá situace, týkající se jeho otce. 

Lacey Flintová je rozhodnutá se tentokrát do tohoto vyšetřování nezaplést. Stále se dává dohromady po posledním případu a rozhodně se psychicky necítí na to, řešit další. Ovšem někdo napíše Lacey textovku, týkající se jedné z dětských obětí. Kdo ji mohl napsat? A proč právě Lacey? Nechápe to ona ani vyšetřovací tým v čele s Danou Tullochovou. Nyní už Lacey nedokáže předstírat lhostejnost a do případu se vrhne. Jde přece jenom o děti.


Jako co ke knize říct, abych se neopakovala? Sharon J. Bolton opět předvedla, jak je výborná. Tak to je, tak to bude je vynikající, svižný thriller, kde sice dostala naše známá Lacey Flintová méně prostoru, ale zase více poznáváme šéfku vyšetřovacího týmu Danu Tullochovou. Příběh má grády, autorka nám poskytuje vodítka, abychom si mysleli, že tentokrát jistě pachatele uhodneme, a vzápětí nás vyvede z omylu, a my dál přemýšlíme, jak to tedy nakonec dopadne. Jelikož jsou námětem tohoto dílu vraždy dětí, u některých pasáží mi opravdu běhal mráz po zádech.

Tak to je, tak to bude rozhodně doporučuji. Pokud jste ještě se sérií nezačali, doporučuji začít číst od prvního dílu, aby vám neunikl vývoj postavy Lacey Flintové. Je pro sérii dost zásadní. Tento díl je pro mě zatím nejlepší a těším se na další.

O autorce:
Sharon Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí).
Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Mnohé z těchto nominací proměnila ve vítězství, včetně mety nejvyšší, zisku prestižní ceny Dagger in the Library. Kolegové ze spisovatelské branže o Sharon Bolton hovoří bez výjimky s velkou úctou – za všechny ocitujme Tess Gerritsen: "S. J. Bolton mění tvář krimirománu, jak jsme ho znali doposud."

Hodnocení: 100%

2 komentáře:

  1. Na autorčinu sérii se chystám už dlouho a jak tak koukám, budu se k ní muset co nejdřív dostat. :)) Všechny díly vypadají naprosto úžasně. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥