sobota 1. prosince 2018

RECENZE – Kavárna v Kodani

Autorka: Julie Caplinová
Překlad: Jana Chartier
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 352
ISBN: 978-80-271-0233-4

Vítejte v útulné kavárně, kde to voní skořicí, horkou čokoládou a láskou

Anotace:
Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se… Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.

Kate pracuje v jedné z nejlepších PR agentur, svou práci miluje, žije v podstatě pouze jí a brousí si zoubky na brzké povýšení. Povýšení znamená vyšší plat a vyšší plat také lepší bydlení. Jenže to by Kate nesměl podrazit její přítel, který je povýšen místo ní, a co je nejhorší, díky jejímu nápadu. Tomu se říká kardinální podraz. Pochopitelně následuje rozchod a Kate bez velkého rozmýšlení sáhne po nové zakázce. V rámci této práce se vydává se skupinou novinářů do Kodaně, kde mají poznat, co obnáší doopravdy to v dnešní době stále omílané slovo hygge. Pro Kate je to první tak daleká cesta, navíc má na povel opravdu různorodou skupinu lidí, z nichž většina dosud nad nějakým hygge jen mávla pohrdavě rukou. Kate je však rozhodnutá svůj úkol zvládnout. Jen kdyby ji tolik neštval jeden z novinářů, ten zatraceně pohledný Ben Johnson.


Pokud jste milovníci útulných kaváren, dobré kávy či čokolády, křupavého pečiva a mihotajících plamenů svíček, knihu musíte mít. Už jen ta úžasná obálka na vás dýchne báječnou atmosférou. Autorka skvěle popisuje život v Kodani, jejich pohodový styl, žádné honění se za prací, to pro ně není na prvním místě. Pěkně si sedněte, nalijte si výbornou kávičku a začtěte se do příběhu sympatické Kate. Jde o oddechové, vtipné, romantické čtení, které mi vyloženě v tuto chvíli padlo do noty, a čtení jsem si užila. Je to takové pohlazení po duši, které právě teď v předvánočním shonu potřebujeme.

Potřebujete-li se odreagovat a navodit si klidovou atmosféru, vydejte se do kavárny Varme, nechte se obsloužit lahodnou kávou a spolu s Kate se ponořte nejen do jejích pracovních záležitostí, ale také srdečních. 

O autorce:
Julie Caplinová je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále hledá perfektní gin a je neuvěřitelně vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezitím napsala svůj debutový román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, která během let navštívila.
Pracuje v PR, mnoho let cestovala po Evropě spolu s nejlepšími novináři píšícími o jídle a pití a objevovala gastronomické skvosty v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Těžká práce, ale někdo to dělat musí. Tyto cesty ji inspirovaly k napsání trilogie The Little Café in Copenhagen (Kavárna v Kodani), The Little Brooklyn Bakery a The Little Paris Patisserie.
(zdroj: obálka knihy)

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada/Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.

12 komentářů:

  1. Tak to vypadá jako opravdu milé čtení, ideální ke kávě a cukroví :)skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborné čtení ke kafíčku. I když jsem psala recenzi, musela jsem si dát kafčo :))

      Vymazat
  2. Při čtení článku jsem si říkala, že to bude ideální čtení na teď...a opravdu :-) Navíc má kniha moc hezkou obálku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je krásná a příběh moc pěkný, do období shonu, aby se člověk odreagoval naprosto skvělý výběr :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, kniha má nádhernou obálku a přímo z ní dýchá klid, pohoda a vůně kávy. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně milé, pohodové čtení. A šálek kávy nebo čokolády nezapomenout k tomu :)

      Vymazat
  4. Hezké, knížka vypadá moc lákavě, škoda, že jsem si ji nevybrala :(

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoje recenze mě zlákala, i obálka je nádherná. Vypadá to na super čtení na předvánoční období.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc milé čtení, jen doporučuji k tomu velký hrnek kávy :)

      Vymazat
  6. Mám pocit, že to nebude můj šálek kávy :), ale nalákala mě Kodaň a myslím, že teď za temných dlouhých zimních večerů budu i ráda, že si přečtu něco hřejivého, takže díky za doporučení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, uvidíte, třeba zaujme, mně se líbila moc, takové pohlazení po duši :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥