čtvrtek 19. března 2020

RECENZE – Cukrárna v Paříži

Autorka: Julie Caplin
Překlad: Anna Křivánková
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-271-2483-1

Anotace:
V Paříži se skrývá jedna malá cukrárna, která má už ale své slavné dny za sebou. Vstupte a ochutnejte některý z dezertů. Třeba zjistíte, že minulost stačí jen oprášit, aby opět získala svůj lesk. Nině Hadleyové pomalu táhne na třicet. Pracuje jako servírka, ale už zkusila kdeco – učila ve školce, pracovala v zahradnictví, absolvovala také kuchařský kurz. Nic z toho ale nebylo to pravé. Krom toho je pro svou velkou hlučnou rodinu pořád jen malou holčičkou, kterou se všichni snaží chránit. A dobře jí radit. Nina by se ráda osamostatnila, jenže jak přijít na to, co by doopravdy chtěla dělat? Když na dva měsíce kvůli rekonstrukci zavřou restauraci, kde Nina pracuje, naskytne se jí šance odjet do Paříže. Měla by tam pomáhat s přípravou cukrářských kurzů pro amatéry. Zdá se, že je to přesně ta příležitost, na kterou čekala. Má to však háček. Kurzy vede rodinný přítel Sebastian, velmi úspěšný a také velmi protivný šéfkuchař. Nina se do něj navíc kdysi bláznivě a beznadějně zamilovala. Sebastian ovšem neměl zájem. Dokáže se Nina odpoutat od dřívějších citů a najde v malé pařížské cukrárně to, po čem opravdu touží.

Nina pracuje jako servírka v podniku, který momentálně čeká rekonstrukce. Osm týdnů bude tedy bez práce. Samozřejmě si hodlá hledat něco jiného. K její nevoli jí však rodina začne předestírat různé možnosti zaměstnání či brigád, jako by byla malá holka, která si nedokáže poradit sama. Ze strany bratrů a rodičů to není myšleno pochopitelně zle, ale Nina má zkrátka téměř ve třiceti logickou potřebu, postavit se sama na vlastní nohy a konečně něco dokázat.

V den, kdy odjíždí naposledy z práce, se jejímu bratrovi shodou okolností ozve kamarád Sebastian, který podniká v Paříži v oblasti občerstvení. Stěžuje si, že si zlomil nohu a čeká ho vedení cukrářského kurzu, který už nemůže zrušit a sám ho rozhodně nezvládne. Nina se chopí šance a odjede do Paříže pracovat k muži, který byl kdysi její platonickou láskou a jejichž poslední setkání nedopadlo právě nejlépe.

Zalíbí se Nině práce cukrářky? Jak se popere s přítomností Sebastiana, který se chová naprosto nesnesitelně?


Od autorky jsem četla první dvě knihy, které se mi moc líbily a tudíž jsem se logicky těšila i na třetí příběh, odehrávající se v pařížské cukrárně.

Ano, jde opět o romantické klišé plné červených srdíček v uvozovkách, ale mně se to táááák líbilo. Prostředí pařížské cukrárny, popisy pečení rozličných dezertů, vztahy mezi účastníky cukrářského kurzu, i ta romantika. Úplně jsem se v té cukrárně viděla. Ne tedy jako Nina cukrářka, na to jsem kopyto, ale jako host, který si tam zajde na kafíčko, na něco dobrého a na popovídání s přáteli. Je to vážně báječné čtení pro chvíle odreagování, kdy chcete vypnout a pomazlit se se „sladkým“ příběhem. Já za sebe moc doporučuji. Cukrárna se mi ze všech tří knih líbila asi nejvíc. Nicméně doporučuji celou sérii.

O autorce:
Julie Caplinová je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále hledá perfektní gin a je neuvěřitelně vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezitím napsala svůj debutový román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, která během let navštívila.
Pracuje v PR, mnoho let cestovala po Evropě spolu s nejlepšími novináři píšícími o jídle a pití a objevovala gastronomické skvosty v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Těžká práce, ale někdo to dělat musí. Tyto cesty ji inspirovaly k napsání trilogie The Little Café in Copenhagen (Kavárna v Kodani), The Little Brooklyn Bakery a The Little Paris Patisserie.

Hodnocení: 95%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Barunce a nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.

8 komentářů:

  1. Tahle kniha je prostě všechno! Je to taková ta správná knížka k zachumlání do deky a pořádnému hrnku kafe :-) Po přečtení jsem se ještě týden vznášela, měla jsem díky ní parádní náladu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že zase píšeš :)

    Kniha se mi velmi líbí, vždycky mám chut na sladké, ale než se k ní dostanu bude zase trvat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Teď mě úplně mrzí, že ji ještě nemám před sebou, že už mám přečteno :))

      Vymazat
  3. Ještě jsem nečetla ani jednu knihu ze série, ale možná po nějaké sáhnu. Taková oddechová romantika by v tomhle období určitě přišla vhod. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vřele doporočuji a právě v tomto období ideální četba :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze. :) Celá série mě hodně láká, jako takové sladké romantické odpočinkové čtení je to ideální.
    Skvělá fotka, s tím dortem to je velice stylové. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Dcera měla narozeninový dort, tak jsem to využila. A jinak knihy vážně moc doporučuji.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥