pátek 7. srpna 2020

RECENZE – Šepot papíru a inkoustu

Autorka: Lindsay Harrelová
Překlad: Marie Hohlová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání v ČR: 2020 
Počet stran: 352
ISBN: 978-80-7546-264-0

Anotace:
Tři ženy, jež napříč časem spojuje vášeň pro příběhy, bojují se společenskými konvencemi, sní své sny o šťastné budoucnosti a doufají, že jejich životy naplní láska. Sophie Barrettová je terapeutka, která se potřebuje vzpamatovat z tragické smrti snoubence, a proto odjíždí do anglického Cornwallu, kde se setkává s Ginny Roseovou, snažící se udržet nad vodou malé knihkupectví. Podaří se jim společnými silami překonat nepřízeň osudu a rozluštit záhadu tajemného zápisníku, v němž svůj život a své touhy před sto padesáti lety popsala záhadná Emily? A podaří se jim najít lásku?

Sophie žije v Arizoně, kde se živí jako terapeutka. Pomáhá ženám najít cestu v těžkých životních situacích. A miluje knihy. Momentálně se však ona sama potýká s velkými problémy, a neví, jak z nich ven. Je to už nějakou dobu, co jí tragicky zemřel snoubenec. Snoubenec, který se k ní nechoval zrovna ukázkově, ba právě naopak. Ponižoval ji, psychicky ji týral. Sophie má pocit, že se v bytě, kde spolu žili, a kde jí to vše Davida připomíná, ze svých potíží nedostane. Potřebuje pryč. A tak se rozhodne, že na léto odjede do Cornwallu do Anglie. Z Cornwallu pochází jeden z jejích nejoblíbenějších knižních autorů. A Sophie si zajistí bydlení u majitelky knihkupectví, kam bude chodit vypomáhat. A možná ona sama napíše svůj příběh. Prý by jí to mohlo pomoci konečně uzavřít jednu kapitolu svého života.


Ginny Roseová je mladá žena, která se svým mužem vlastní knihkupectví. Garret však už šest měsíců s Ginny nežije. Odjel do Londýna, aby si ujasnil své myšlenky a vyčistil hlavu. Ginny si naivně myslí, že se k ní jednoho dne vrátí s prosíkem, aby ho přijala zpět. Zuby nehty se snaží udržet nad vodou obchod s knihami, což byl Garretův sen. Finanční situace je však velice nepříznivá, obchod nijak zvlášť neprosperuje a na půjčku Ginny nedosáhne. Přemýšlí, jak zvednout obrat a udržet obchod v chodu. Pomůže jí s tím Sophie, která se k ní nastěhuje do podnájmu a začne v obchodě spolu s ní pracovat?

A kdo je Emily Fairfaxová, jejíž příběh v zápisníku najde Sophie mezi starými knihami v knihkupectví? Šlo opravdu o skutečnou dívku, která se v 19. století vypsala ze své neopětované lásky, či jde o smyšlené řádky? Sophie se rozhodne tuto záhadu vyřešit. Příběh Emily ji velice oslovil a touží zjistit, zda opravdu žila a zda se vše, co je napsáno v zápisníku, skutečně událo.

Jak už jste poznali z řádků výše, v knize se střídají kapitoly vyprávěné Sophií a Ginny a mezi ně vstupuje ještě linka z minulosti, konkrétně z poloviny 19. století. Mladá Emily nám vypráví svůj příběh nešťastné lásky, i to, jak se stala spisovatelkou. 

Kniha je napsána velice čtivě. Prostředí Cornwallu a knihkupectví bylo pro mě okouzlující. Postavy jsou vykreslené naprosto reálně a dokážete se do nich vžít. A je úplně jedno, zda jde o postavy současné, či z předminulého století.

Možná bych však uvítala, kdyby se postava Sophie rozvíjela i jiným směrem než pouze k hledání poznatků o Emily. Ano, autorka samozřejmě popisuje i její osobní život, Sophie se s někým seznámí, ale to pátrání bylo takové prvotní a to trošku zchladilo mé nadšení z knihy. Asi jsem si to na začátku nalinkovala trošku jinak, ale to už je čistě můj subjektivní pocit. A potom jsem se tedy vůbec neztotožnila s koncem, jak se vlastně Sophie se svými problémy vypořádala. A myslím, že asi nebudu jediná, koho to překvapí.

Jinak knihu určitě ráda doporučím. Pro knihomolky, které při návštěvách knihkupectví zažívají slastné pocity, bude tento příběh to pravé ořechové. Je romantický, ale nepřeslazený, je zkrátka ze života.  

O autorce:
Lindsay Harrel žije v Arizoně se svou rodinou a dvěma retrívry. Více informací najdete na webových stránkách zde.


Hodnocení: 90%


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri. Knihu zde můžete zakoupit.




6 komentářů:

  1. Šári, děkuji za krásnou recenzi, knihu si píšu na seznam. Velice mne zaujala a láká mě si ji přečíst. Ke všemu jsem již nějakou tu knihu z prostředí Cornwallu četla a byla tam krásně popisovaná příroda. Je to i v této knize, takové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tady je z Cornwallu těch popisů méně, ale i tak se mi to líbilo :)

      Vymazat
  2. Píšu si. Přesvědčilo mě, že to není žádná slaďárna.

    Super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slaďárna to není, jen ten konec mi malinko nesedl, ale to je subjektivní :)

      Vymazat
  3. Mám ráda prostředí Anglie a taky příběhy o ženách, taky název knihy je takový....prostě hezký :-)
    Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Míšo, taky miluji příběhy z Anglie, mnohem víc než americké ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥