pátek 4. června 2021

RECENZE – NEVLASTNÍ SESTRA

Autorka:
Sandie Jones
Překlad: Michaela Martinová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2021
Počet stran: 348
ISBN: 978-80-271-1766-6

Anotace:
Sestry Kate a Lauren si vždycky byly navzájem oporou. Každou neděli pravidelně obědvají spolu se svou matkou a po smrti otce na této tradici lpí ještě víc. Jednoho dne však někdo zaklepe na dveře a rázem je všechno jinak. Na prahu stojí mladá žena. Představí se jako Jess a v ruce drží výsledky testu DNA. Tvrdí, že je jejich nevlastní sestra.

Následky její návštěvy na sebe nenechají dlouho čekat. Najednou začíná vyplouvat na povrch, že každá z žen ukrývá nějaké tajemství a jejich rodina možná není tak dokonalá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Kate, Lauren, Rose a Jess... Čtyři ženy, sestry, matka a snad nevlastní sestra...

Kate je vdaná za milujícího muže, pracuje v redakci, píše o celebritách, podniká lákavé služební cesty, vypadá to, že má úžasný život. To si alespoň myslí její sestra Lauren, která jí tak trochu závidí. Kate však řeší problémy, o kterých nikdo neví a které by jí rozhodně nikdo nezáviděl. Nemožnost otěhotnět, umělé oplodnění... Kdo by si to chtěl prožít? Navíc před dvěma lety přišla i milovaného otce a dosud se s tím úplně nevyrovnala.

Lauren je rovněž vdaná, má tři děti, ale také řeší spoustu starostí. Žije s neurvalým manželem, který často řeší absenci práce a tudíž financí. S Kate si poslední dobou rozumí čím dál míň, navíc potká svou první velkou láskou, která skončila za podivných okolností. A jak se zdá, ani po tolika letech nevyprchala.

Jess je mladá dívčina, která se jednoho dne objeví v domě u Rose, matky Kate a Lauren a dožaduje se setkáním s Harrym, což byl Rosein muž a otec Kate s Lauren. Tvrdí, že je jeho dcera, že na to má nepopiratelné důkazy, co se DNA testů týče. Celá rodina je v šoku, jejich otec přece nemohl mít nemanželské dítě.

Rose vše popírá, snaží se bránit jméno svého muže, on přece nebyl žádný nevěrník. Kate je také neskutečně rozčilená a Jess nevěří ani slovo. Pouze Lauren se chová tak nějak neurčitě a zvažuje možnost, že by otec klidně mohl něco takového provést. Neměla s ním tak úžasný vztah jako Kate a také Kate nevěděla věci, které Lauren kdysi zažila a viděla.

Kdo má tedy pravdu?

Od autorky jsem četla již Matčinu hru, která byla výborná, takže jsem se na Nevlastní sestru hodně těšila. A očekávání byla naplněna.

Jak v případě Matčiny hry tak u Nevlastní sestry nejde o čistokrevný thriller, ale spíše psychologické, rodinné drama. Spolu s hlavními postavami řešíme jejich vztahy, šokují nás pokřivené charaktery, intriky, soucítíme s emocionálními bouřemi. Jeden zvrat stíhá druhý a my jen dokola měníme svoje prognózy, jak by to všechno asi mohlo dopadnout, kdo je největší intrikář, podvodník, lhář a kdo je vlastně obětí.

Knihy Sandie Jones rozhodně doporučuji. Přestože možná Matčina hra byla o fousek lepší, je Nevlastní sestra výborný příběh a zaslouží si vysoké hodnocení. 

O autorce:
Sandie Jones je novinářka na volné noze píšící mimo jiné pro Sunday Times, Daily Mail, Woman‘s Weekly a časopis Hello. Kdyby nebyla spisovatelkou, stala by se návrhářkou interiérů, protože je až nezdravě posedlá tapetami a polštářky. Žije v Londýně s manželem a třemi dětmi.

Hodnocení: 94%



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.


4 komentáře:

  1. Milujem trilery, ktoré sa zameriavajú na psychológiu postáv a tento sa mi páči - ale aj tá obálka je skvelá! Jednoduchá, no nesie v sebe temnú atmosféru...určite sa pozriem po tejto knihe, ale aj po prvej spomínanej, a to Matčina hra - táto autorka by si mohla získať aj mňa :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nečetla jsem, ani se zatím nechystám. Ale knihu Matčina hra mám, ale zatím ji odsouvám na později...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matčinu hru hodně doporučuji a teď nejnovější První chybu. Nevlastní sestra taky skvělá, ale zatím v této trojici na třetím místě. Autorka píše výborně.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥