středa 29. září 2021

RECENZE – JEŠTĚ JEDNA LEŽ

Autorka: J. M. Winchesterová
Překlad: Hana Sichingerová
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání v ČR: 2021 
Počet stran: 304
ISBN: 978-80-7625-181-6

Anotace:
Přesídlení do nového města pro ně mělo znamenat nový začátek. Když Kelsey poprvé odvádí svou malou dcerku do nové školky, v nejmenším netuší, že se všechno brzy obrátí v noční můru.

Odpoledne totiž ve školce o holčičce nikdo nic neví. Žádné záznamy o jejím nástupu, žádný důkaz, že by tam jen před několika málo hodinami s matkou vůbec byla. Tím však spirála děsivých událostí teprve začíná.
Jakmile se Kelsey pokusí zkontaktovat svého manžela, zjistí, že zmizel i on. Nedá se mu dovolat a podle vedení školy, kam měl nastoupit jako nový zaměstnanec, nabídku práce nikdy nepřijal.

Tohle všechno Kelsey alespoň tvrdí, když je k případu povolán detektiv Paul Ryan. Tomu tu však od začátku něco nesedí a začíná si v její výpovědi všímat děr. Možná, že je Kelseyin manžel skutečně zapojený do únosu dcery, ale čím déle Paul s vyšetřováním pokračuje, tím více nesrovnalostí nachází. A pravda…

Pravda je pohřbená pod hluboko skrytými, důkladně střeženými tajemstvími, která nikdy nemají vyplout na povrch. A možná je pravda ještě o poznání víc znepokojující, než si detektiv Ryan vůbec dovedl představit.

Umíte si to představit, že ráno odvedete dcerku do školky a za pár hodin ji tam nenajdete? Nikdo o ní v životě neslyšel a vy máte pocit, že jste se ocitli ve zlém snu.


Přesně toto prožívá Kelsey poté, co ponechala svou dcerku poprvé v nové školce. Zaměstnanci pohlíží na Kelsey jako na šílence, nejinak se tváří policie. Když však zjistí, že Kelseyin manžel Malcolm nenastoupil do svého nového zaměstnání, dokonce ani nastoupit neměl, o čemž neměla Kelsey ani ponětí, pojmou podezření, že jeho zmizení a zmizení Mikayly je opravdu podivné a mohlo by spolu souviset..

Unesl Mikaylu vlastní otec nebo jsou v nebezpečí oba? Nikdo však nepožaduje výkupné. Je to zapeklitá situace. A hlavně jde o dítě, to si detektiv Paul Ryan silně uvědomuje. V minulosti totiž přišel o sestru. Prostě zmizela. Případ zůstal nevyřešen. Julia se svému bratrovi zjevuje ve snech a on strašně touží objasnit, co se stalo.

O Kelsey neví, co si má vlastně myslet. Chvílemi mu přijde šílená, jindy ho zase naopak velmi přitahuje jako žena. Říká mu pravdu? Nebo jím manipuluje?

Tak tohle byla opravdu jízda. Každá matka se na počátku knihy roztřese, když se dočte o zmizelé holčičce. Okamžitě se vcítí do kůže nešťastné Kelsey, která se však začne postupem času chovat trošku podivně.

Příběh je vyprávěný v první osobě a sice z několika pohledů. Kelsey nás ve svém vyprávění zavádí do své šílené minulosti. Vlastně do minulosti své a svého dvojčete. Jejich rodiče byli narkomané a pornoherci, po jejichž smrti děvčata různě putovala do adoptivních rodin. Jejich dětství je muselo do budoucna  rozhodně silně ovlivnit v tom negativním slova smyslu.

Další kapitoly vypráví detektiv Paul Ryan. Rovněž i on se vrací do minulosti, do doby, kdy zmizela jeho sestra. A třetí pohled patří Holly, sestře Kelsey, která se jí jednoho dne ozve do zpráv na fejsbuku.

Příběh je tak neskutečně zamotaný, plný zvratů, že jakmile jsem dočetla na konec, nebyla jsem si sama úplně stoprocentně jistá, že to dopadlo tak, jak si myslím, že dopadlo. A věděla to vůbec sama autorka? Kdo ví, chvílemi jsem o tom také pochybovala. Místy mi to už přišlo malinko překombinované. Nicméně skvělé čtení.

Pokud máte rádi psychologické thrillery, můžu knihu Ještě jedna lež určitě doporučit. Příběh vás přiková k ději, budete mít potřebu číst dál a dál. Ovšem rozluštění se dozvíte až na posledních stránkách, i když si budete myslet, že jste autorku prohlédli.

A poslední zmínka nakonec... U této knihy jsem se přesvědčila, že nemusíte mít rádi hlavní postavu, abyste měli rádi samotný příběh. Kelsey mi totiž začala být velmi brzy nesympatická a rozhodně se to postupem čtení nezměnilo. Ovšem příběh se mi líbil hodně. 

O autorce:
Jennifer Snow je úspěšná autorka mnoha současných romancí.
J. M. Winchester je její alter ego. Po napsání řady milostných příběhů, která zahřejí srdce, chtěla prozkoumat druhou stranu vztahů - psát temné, pokroucené, napínavé příběhy, které jsou obyčejně skryté ve stínu.


Hodnocení: 94%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelstvím Grada a Metafora. Knihu můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥