úterý 2. listopadu 2021

RECENZE – BEZE SVĚDKŮ

Autorka:
Lisa Jewellová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2019
Vazba: pevná/vázaná
Počet stran: 288
ISBN: 978-80-247-2730-1

Anotace:
Deset let čeká Laurel Macková na odpověď, co se stalo s její zmizelou dcerou Ellie. Milovanou, obdivovanou a bezproblémovou. Jednoho dne odešla do knihovny a od té doby ji nikdo neviděl. Pátrání vyšumělo do ztracena, nenašla se jediná stopa, jediný svědek. Pak přijde telefonát od policie. Našly se Elliiny ostatky. Jenomže pořád nikdo neví, co se dělo těch deset let. Unesl ji někdo? Utekla z domova?

Zoufalá Laurel potkává šarmantního Floyda a jejich zprvu nevinný flirt rychle přeroste v hlubší vztah. Laurel věří, že ji v životě zase potkává něco hezkého. Jenomže setkání s Floydovou dcerou Poppy otevírá hluboké rány… Malá Poppy je totiž neuvěřitelně podobná zmizelé Ellie, když byla malá.

Nenápadné okolnosti se pomalu propojují a Laurel konečně nachází odpovědi. Ale opravdu chce znát celou pravdu?

Laurel před deseti lety přišla o nejmladší dítě, dceru Ellie. Prostě jednoho dne zmizela. Nenašla se žádná stopa, která by policii navedla k vyřešení případu. Unesl Ellie někdo, zavraždil nebo utekla z domu? Tomu Laurel nevěřila, Ellie neměla důvod opustit domov a ještě tímto způsobem, beze slova.

Během těch těžkých let bez Ellie, kdy nikdo netušil, co se vlastně osudného dne stalo, Laurel v podstatě osaměla. Opustil ji manžel, další dvě děti dospěly a odstěhovaly se do vlastního bydlení. 

Po deseti letech se najednou ozve policie a chce si s Laurel promluvit. Objevily se osobní věci Ellie a vše opět ukazuje, že Ellie opravdu dobrovolně opustila domov. Najdou se však také části lidských ostatků. Patří Laurelině dcerce? Bude se muset Laurel smířit s tím, že její milovaná dcera opravdu zemřela buď při nehodě či násilnou smrtí?

Do toho všeho potkává Laurel zajímavého a velice přitažlivého muže Floyda. Tak dlouho žila sama, že se flirtu nebrání a nakonec se z nevinného flirtu zrodí citový vztah. Floyd žije sám s dcerkou, která Laurel neskutečně připomíná Ellie, když byla v jejím věku. Podoba je až zarážející. Je to náhoda? 


Knihu Beze svědků rozdělila autorka na pět částí. V první části se střídá současnost a minulost, kde poznáváme Ellie, než záhadně zmizela, ale například také zvláštní Noelle, která Ellie chodila doučovat matematiku.

Druhá část je vyprávěna pouze z pohledu Laurel a čtenář sleduje vývoj Laurelina vztahu s Floydem a jeho malou dcerkou Poppy. 

V třetí části se čtenář podrobněji seznamuje s podivnou Noelle a detaily z jejího pokřiveného života, a dále opět prochází vztahem Laurel a Floyda. 

Čtvrtá část knihy je z největší části věnována opět Noelle, a sice především jejímu životu před deseti lety. Závěrečnou část příběhu nám vypráví sám Floyd, a zde se opravdu potvrzuje, že náhody neexistují.

Ráda bych tentokrát zmínila i epilog, ze kterého vás zamrazí. Stačilo jistou knihu otevřít o několik měsíců dříve a celý příběh by dopadl úplně jinak.

Autorka v knize velmi často přeskakuje od jedné postavy ke druhé, to samé se týká i časových posloupností, ovšem je to napsané tak dobře, že vůbec nemáte pocit chaosu a ve všem se krásně vyznáte.

Příběh se četl dobře, je napínavý, plný zvratů i překvapení, přestože možná očekávajících, dokonce jsem i já odhadla rozuzlení, což se mi tedy moc často nestává. Nicméně i tak za mě dostává kniha palec nahoru a ráda doporučuji k přečtení. Lisa Jewellová totiž dost dobře vykreslila charaktery postav a že některé byly opravdu velmi pochybné a odsouzeníhodné. 

O autorce:
Lisa Jewellová se narodila 19. července 1968 v Londýně. Studovala módní ilustraci a komunikaci na Epsom School of Art & Design. Pracovala jako PR asistentka pro módní řetězec Warehouse a jako recepční. V roce 1998 vydala v nakladatelství Penguin svůj první román Ralph´s Party, který se stal nejprodávanějším debutem roku, a dnes má na kontě již celou řadu dalších titulů. Žije s manželem,  dvěma dcerami a dvěma kočkami v Londýně.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.


1 komentář:

Děkuji za tvůj komentář ♥