čtvrtek 23. března 2023

RECENZE – HRAD VE SKOTSKU

Autorka
: Julie Caplin
Překlad: Petra Královcová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2022
Počet stran: 320
Vazba: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-271-3804-3

Anotace:
Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná.

Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste.

Zbývá už jen maličkost – během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého Izzy myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou…

Izzy zdědila po prastrýci hrad a právě se v něm hodlá zabydlet. Vrátila se z kuchařské školy v Irsku, kde se naučila výbornému přístupu k potravinám, jejich původu, kvalitě, a především vařit a péct. Hodlá totiž na hradě otevřít hotel, protože je to jediná možnost, jak si hrad udržet. Jeho provoz a údržba nedosahují právě malých čísel, takže si hrad na sebe musí začít vydělávat. A Izzy bude kralovat v kuchyni.


Ještě než se přivítá se svou výstřední matkou Xanthe, narazí v kuchyni na úplně cizího mladého muže, který si tam nevzrušeně připravuje večeři. Izzy se dozvídá, že ho Xanthe ubytovala a na blížící se vánoce pozvala několik dalších hostů. Izzy málem dostane infarkt. Hrad přece ještě není na hosty připraven. Ovšem záloha za ubytování jim může vytrhnout trn z paty. S vervou se tedy pustí do rekonstrukce, aby byl hrad do vánoc vyšperkován a připraven přijmout hosty. Naštěstí na tu spoustu práce nezůstane sama. Jen ten fešný mladík by ji u toho nemusel tolik rozptylovat.

Tak tenhle díl mě opět úžasně pohladil po duši. Úplně jsem si představovala, jaké by to asi bylo, strávit pár dní a nocí na hradě. To musí být atmosféra, navíc na vánoce. Hrad ve Skotsku se řadí mezi moje nejoblíbenější díly této romantické série. Za sebe vřele doporučuji.

O autorce:
Julie Caplinová je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala. Jako PR ředitelka se několik let potloukala po Evropě…

Hodnocení: 91%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥