pondělí 29. května 2023

RECENZE – SOKOLNÍK

Autorka:
Isabella Maldonado
Překlad: Jiří Chodil
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání v ČR: 2022
Počet stran: 368
Vazba: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-7625-257-8

Anotace:
Nový případ agentky FBI Niny Guerrerové nás opět zavede do arizonského Phoenixu. Na tamní univerzitě se za poslední měsíce pohřešuje už šest studentek. Policie i agenti FBI horečně pátrají. Vyšetřování získá na naléhavosti, když detektivy v náhodně objevené šachtě opuštěného dolu ohromí bizarní nález: pět dívčích těl v různém stadiu mumifikace.

Specializovaný tým FBI, jehož je Nina součástí, nepochybuje o tom, že má opět co dělat se sériovým vrahem. Situace se mění každým okamžikem. Pátrací tým ve strhujícím tempu rozkrývá vrahův psychologický profil i motivaci, jeho totožnosti však nejsou o nic blíž.

Další vrahův krok Nině zasadí ochromující ránu. Může se však spolehnout nejen na neochvějnou podporu svých kolegů, ale i na vynalézavost a bojovné srdce, které tak často zdobí děti ulice. Stopu za stopou se Bojovnice blíží až k rozhodujícímu střetu, při němž jde o život všem zúčastněným.

Na Technologickém institutu v arizonském Phoenixu mizí studentky. K případu je přizván tým federálů, jehož členem je i naše známá Nina Guerrerová. Během pátrání objeví v náhodně nalezené šachtě opuštěného dolu pět naaranžovaných těl oněch zmizelých dívek. Federálům je jasné, že mají co do činění se sériovým vrahem. Těla obětí se nacházela v různém stadiu mumifikace a kolem kotníků měla připevněna poutka, jež jsou součástí vybavení sokolníků. Jaké pohnutky vedly vraha k takovému konání? Jak se vším souvisí starověký Egypt?


Autorka Isabella Maldonado přišla v Sokolníkovi s velmi zajímavým námětem. Čtenář se dozví spoustu zajímavostí ze světa sokolnictví a z doby starověkého Egypta. To vše se dostává do kontrastu s vysoce moderními technologiemi univerzity. Prostor v tomto dílu dostává i Ninina chráněnka Bianca, kterou známe již z předešlých knih série. Bianca je velice chytrá dívka a hodlá na institutu studovat. Svými znalostmi velice překvapuje zdejší profesory. V Sokolníkovi se také dozvíme, jak se vlastně Nina s Biancou před lety seznámily. 

V knize nechybí kapitoly z pohledu pachatele, které vždy příběhu přidají na atraktivitě. Děj je napínavý, hraje se o čas, čtenář si četbu rozhodně užije. Přestože se každý díl série vyznačuje uzavřeným případem, doporučuji číst knihu postupně od prvního dílu. 

Vypadá to, že série byla tímto třetím dílem uzavřena. Musím říct, že se autorce velice povedla, Ninu jsem si oblíbila, šlo o velice chytré a zajímavé příběhy. Rozhodně milovníkům napínavých příběhů doporučuji. 

O autorce:
Než se oceňovaná spisovatelka Isabella Maldonado pustila do psaní krimi románů, v reálném životě sama nosila pistoli a odznak. Absolvovala Národní akademii FBI v Quanticu a stala se ve svém oddělení první Hispánkou, která získala hodnost kapitána. Sloužila jako hlídková policistka, vyjednavačka, tisková mluvčí, náborová instruktorka, řídící důstojnice terénních operací, koordinátorka jednotky pro boj s organizovaným zločinem a velitelka okresní stanice. Jejím posledním úkolem bylo vedení útvaru zvláštního vyšetřování a forenzních metod; potom od policie po šestadvaceti letech odešla.
Autorka série knih o agentce Guerrerové žije s rodinou ve Phoenixu.

Hodnocení: 88%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Metafora. Knihu můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář ♥