neděle 12. července 2015

Knižní přírůstky 4

Minulý týden jsem navštívila Zásilkovnu, kde na mě čekalo pár nových knížek z Buxu a nakoukla jsem do Levných knih. 


Není to žádná velká hromada, jak se mi občas stává, ale i pár kousků potěší. Ilustrado a Sedmého sedmý jsem si přinesla z Levných knih, ostatní ze zmíněného, mého oblíbeného Buxu.

Niceville jsem koupila spíš pro dceru, i když si říkám, že bych klidně mohla někdy vyzkoušet zase něco jiného, trošku mysteriózního napětí - snad tam tedy bude, a knihu si také přečíst. Hodnocení sice nemá bůhvíjaké, ale já už na to nedám, kolikrát se mi stalo, že kniha s vysokým hodnocením a skvělými recenzemi mě vůbec nenadchla.

Niceville - Carsten Stround

Napínavý, temný román bestsellerového autora si rázem získal obrovský čtenářský úspěch. A není divu, neboť tento mysteriózní thriller je pojatý úplně nově. Nevysvětlitelným zmizením chlapce z města Niceville začíná podivná série událostí spjatých s temným tajemstvím, které doutná pod pokojným vzezřením města. Pátrání vede bývalý příslušník speciálních sil Nick Kavanaugh a v hrůzné noční můře je i s manželkou Kate zatažen do temného světa mezi životem a smrtí. Setkávají se s prastarou nenávistnou silou, temnější a starší, než je horský les obklopující její zdroj: tři sta metrů hlubokou jámu na skalním útesu, zvanou Kráterové jezero.


Knihu od Delphine de Vigan jsem na e-shopu obhlížela hodně dlouho. Od autorky jsem zatím vůbec nic nečetla, anotace vypadá velmi zajímavě, tak uvidím, jestli mě osloví.

Noc nic nezadrží - Delphine de Vigan

Noc nic nezadrží – na první pohled „obyčejné“ vyprávění o autorčině matce je ve skutečnosti biografií, rodinnou ságou i autorčinou intimní zpovědí. Delphine de Vigan s obrovskou dávkou citu a upřímnosti vypráví životní peripetie své matky, aniž by se byť jen na okamžik uchýlila k patetickému žalozpěvu. V příběhu hlavní postavy Lucile se střídají sebevraždy, incest, nevěra, smrt a nemoc, které by jistě mnoho rodin srazily na kolena. Právě síla, s jakou toto vše autorčina rodina překonává, tvoří ústřední myšlenku románu; moc temnoty je obrovská, avšak záleží také na nás, zda a jak se jí pokusíme vzepřít. Spisovatelka totiž nepíše pouze o své rodině; hluboce osobní vzpomínky a prožitky se v jejím podání dotýkají nás všech a odhalují nakolik prostředí, ve kterém vyrůstáme, utváří naši osobnost.



Další knížka v pořadí je Ilustrado. V Levných knihách jsem ji koupila za 19Kč. Ze Zlaté edice Joty mám doma již několik knih - například Zemi prokletých, Jakobijánův dům, Krkavčí lásku, Serenu a další. Zatím všechny čekají na přečtení. 

Ilustrado - Miguel Syjuco

Jednoho dne je z řeky Hudson vytaženo potlučené tělo Crispina Salvadora, kontroverzní celebrity filipínské literatury. Zároveň se ztratil i jediný rukopis jeho poslední knihy, která měla odkrýt korupci filipínských vládnoucích rodin. Salvadorův student Miguel se pouští po stopách svého učitele, vrací se domů, do země vystavené bezohlednosti a zuřivému drancování. Při svém pátrání se vrhá do studia Salvadorova literárního díla - jeho poezie, povídek, rozhovorů, románů i pamětí, aby mu pomohly odhalit smrt svého učitele. V knize tak postupně splývají hranice mezi životem a uměním, mezi mladým literárním učněm a jeho učitelem.





Knihou Smrt v převleku jsem doplnila sérii Vraždy v Midsomeru. Moc se mi líbil seriál. Jsou to klasické detektivní příběhy, takže zase takové trošku odlehčení mezi krváky, které miluji.

Smrt v převleku - Caroline Graham

Děj detektivního románu, tvořícího součást řady Midsomerských vražd, se odehrává ve vesnici Compton Dando, v níž se nachází staré a tajemné alžbětinské sídlo The Lodge of the Golden Windhorse. To si jako své útočiště vybrala skupinka podivínů spřízněných s hnutím New Age. Náhle jeden ze členů komunity zemře. Přestože je jeho smrt zpočátku považována za nehodu, ukáže se, že jde o chladnokrevnou vraždu. K případu je povolán šéfinspektor Barnaby a jeho mladý pomocník, seržant Troy. Dvojice detektivů, kterou čeští čtenáři dobře znají z televizní obrazovky, začne rozplétat složité předivo případu, utkané na pozadí bizarního prostředí pseudonáboženského společenství a poklidného chodu středoanglické vesnice.


Autorka Toni Morrison, od které je další kniha, je pro mě opět velkou neznámou. Zaujala mě anotace, ve které je zmíněno téma otroctví. No, uvidíme... :) 

Moc se mi líbí obálky od Odeonu, nemám ráda přeplácanost a nemám ráda, když vidím obálku a vybaví se mi například tři knihy s podobnou, téměř totožnou. Odeon má obálky minimalistické, někdy až strohé a to mi vyhovuje. Neříkám, že vyhledávám strohost vždy a za každou cenu, přece jen si vybíráme knihy kvůli obsahu. Ale jsem ráda, když i obálka mě nějakým způsobem osloví a nadchne. Jako nedávno u knihy Unesená od Lesley Pearse. Tam například má obálka do strohosti daleko, ale okamžitě mě upoutala. Ovšem někdy je ten minimalismus jen ku prospěchu.

Milosrdenství - Toni Morrison

Román Milosrdenství Toni Morrisonové v mnohém připomíná její nejlepší a nejvíc oceňovanou knihu - Milovanou. Shodné je nejen téma otroctví, ale i způsob, jakým ho prozaička zpracovává. Příběhy jednotlivých postav, jež jsou stejně jako v Milované zejména ženské, vypráví s neobyčejnou intenzitou, která čtenáře hluboce zasáhne. Děj románu zasadila spisovatelka do doby, kdy Američané práci otroků teprve začínali využívat. Skutečné břímě dějin i pohnuté osobní historie na svých bedrech nese úvodní a klíčová vypravěčka Milosrdenství: celý příběh zahajuje Florensina zpověď, jež rekapituluje svízelnou cestu černé otrokyně k vnitřní svobodě. Její doslova otrockou lásku k africkému kováři zapříčinilo někdejší upření lásky mateřské, a Florens se tudíž zbaví šance na budoucí štěstí zrovna ve chvíli, kdy se jí naskytla možnost jej dosáhnout. A krutou ironií osudu se s matkou v jistém slova smyslu opětovně setká pouze na závěrečných stránkách knihy...
Devátý román Toni Morrisonové je více než důstojným pokračováním toho, co John Updike nazval „vznešeným a nutným literárním projektem, jehož cílem je odhalení hrůz otroctví a potíží, s nimiž se potýkají Afroameričané". Autorka se tu sice zabývá tzv. velkými tématy jako rasové předsudky, ponížení a nesvoboda, ale v konečném efektu je Milosrdenství daleko poetičtější a mnohoznačnější, než by se na první pohled zdálo.


Poslední dnešní knížkou je Sedmého sedmý a je z Levných knih. Přiznám se, že české autory moc nevyhledávám, ale občas jsem byla mile překvapena. Z nedávné minulosti zmíním Jitku Prokšovou a její Zbytky iluzí nebo lékaře Václava Grubera a jeho knihu Zastřelte toho chromého koně.
Jaroslavu Černou neznám, nic jsem od ní zatím nečetla, tak se nechám překvapit. Nic neočekávám, tak třeba budu spokojená.

Sedmého sedmý - Jaroslava Černá

Končí starý rok, začíná nový? a v okamžiku, kdy odbíjí půlnoc, si Klára uvědomí, že letos oslaví její mladší dcera Simonka sedmé narozeniny. V té chvíli na ni dolehne strach, dosud skrytý až někde v hloubi jejího nitra. Vzpomene si, co se stalo sedmého července v roce, kdy bylo sedm let jejich starší dcerce, a jako útržek vzpomínky z dětství se jí vybaví prožitá bolest a ztráta v jejích vlastních sedmi letech. To poznání, že vždy v sedmém roce života přichází událost, kterou nedokáže ovlivnit, ji naplní obavami z budoucnosti, nejistotou, ale i touhou poznat pozadí vlivu záhadných sedmiček. Ochromená strachy a s pocitem, že miluje jen napůl a svůj život žije také jen napůl, marně hledá pochopení v sobě i ve vztazích kolem sebe, až se náhodou setká s paní Helenou a Pierem...


A to byl poslední přírůstek dnešního příspěvku. Pokud jste nějakou knihu četli, budu ráda, když mi napíšete, jestli se vám líbila, nelíbila :)  Hlavně by mě zajímaly knihy Milosrdenství a Noc nic nezadrží. Ale určitě budu ráda za každý komentář k jakékoliv knížce.

8 komentářů:

  1. Od Toni Morrisonovej som čítala iba novelu Domov. Nie je to jednoduché čítanie (a to je pomerne krátka), ale je to skvelá autorka (však tú Nobelovú cenu jej nedali len tak pre nič za nič). Myslím, že si dobre vybrala, niekedy je fajn si prečítať aj náročnejšiu literatúru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Právě čtu povídky od Alice Munro a myslím, že Toni Morrison bude možná v podobném stylu... hl. postava - žena. Uvidím. Je pravda, že mě láká občas vyměnit oblíbený thriller za něco úplně jiného... a pak se k němu zase ráda vracet. Změna rozhodně neuškodí :)

      Vymazat
  2. Nejvíce mě zaujalo Noc nic nezadrží a Milosrdenství - ty bych si fakt hned přečetla :) Jinak moc pěkné přírůstky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé knihy! :) Nejvíce mě zaujalo Milosrdenství a Sedmého sedmý určitě se na ně kouknu. :)
    http://readingwithlu.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, budu ráda, když se u mě budete inspirovat :)

      Vymazat
  4. Zaujalo mě Niceville a Sedmého sedmý, ale všechno to jsou moc pěkné přírůstky :) Už se těším, až taky nakouknu do Levných knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář :) Taky do Levných knih ráda chodím, vždy se tam dá něco vybrat. Na Niceville jsem koukala dlouho, když ještě byla v LK, nakonec jsem ji tedy sehnala na Buxu za 49Kč, takže krásná cena.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥