úterý 15. prosince 2015

Můj knižní tip #23

Všechny vás vítám u nového knižního tipu.
Jak jsem minulý týden slíbila, zůstaneme opět u české literatury. Myslím, že je opravdu hodně přehlížená a i já spíš hledám inspiraci v autorech zahraničních než tuzemských. Možná nám tak některé pěkné kousky unikají.

Jako první tip tady mám knihu, kterou si chci už hodně dlouho přečíst. Samozřejmě jsem se k tomu ještě nedostala, ani jsem si ji zatím nepořídila.

Vyhnání Gerty Schnirch - Kateřina Tučková
Noc z 30. na 31. 5. 1945. Gerta Schnirch, matka několika­měsíční dcerky, je jen s osobními věcmi „odsunuta" společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde setrvají i po ukončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se Gerta vrací do Brna, v němž prožívá další bouřlivé události druhé poloviny dvacátého století.
Magnesia Litera 2010 – Knižní klub Cena čtenářů, nominace na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu a Cenu Jiřího Ortena (vše za rok 2010)


Tato kniha by určitě pozornosti čtenářů uniknout neměla.

Další knihu, na kterou bych ráda upozornila, je od autorky Hany Andronikové. Také ji mám na svém seznamu už nějaký ten pátek.

Nebe nemá dno - Hana Androniková
Ama je mladá žena, které umírá náhle otec a u ní samotné je diagnostikován zhoubný nádor. Věří, že jsou i cesty, které vedou mimo klasickou medicínu, a tak cestuje mezi peruánské domorodce a indiány v nevadské poušti...zde nachází část pravdy a vrací se domů, kde podstoupí chemoterapii a radioterapii a tento příběh opuští jako vyléčená.







Františka Niedla jsem zaznamenala teprve nedávno a jsem docela překvapená, kolik má na svém kontě knih. Určitě z poslední doby znáte Čekání na nekonečno nebo Dotek zla. Mě docela zaujala ještě jiná kniha, je to první díl série Michal Dabert a do stejné série patří také zmíněná kniha Dotek zla.

Pohled šelmy - František Niedl
Do Čech se po dvaceti letech vrací záhadný Michal Dabert. Jeho oficiálním posláním je zřízení pobočky nadnárodní bezpečnostní agentury v Praze. Ale je to hlavní a jediný důvod jeho pobytu v Praze? Po jeho příjezdu totiž začínají umírat lidé. Případ dostává na starost komisařka Tereza Pfeiferová z kriminálky, záhy je však odvolána a vše kolem Daberta přebírá vrchní komisař ÚOOZ Petr Vágner. Osudy všech tří se začínají neuvěřitelně proplétat. Při jejich společném adrenalinovém výletě na Lipno má někdo z nich zemřít. Ale kdo? Co je skutečné a co jen hra? A podaří se Pfeiferové v novém případu, který dostala, vypátrat, kam mizí nezletilé děti? Na to si bude muset čtenář počkat až do konce. Ale jak už je autorovým zvykem, nebude se čtenář při tomto čtení nudit ani chvíli.



Další kniha, musím se přiznat, mě zaujala spíše obálkou, než samotnou anotací. Asi je to tím, že přece jen na historii moc nejsem. Ale přece jen jsem chtěla knihu zmínit. Je to listopadová novinka.

Dřevěné ženy - Petr Prouza
Nový román Petra Prouzy zaujme čtenáře barvitým a napínavým vyprávěním z historie až do současnosti o záhadné kletbě rodu Kubotů. Zlatokop v 16. století, pašerák na sklonku habsburské monarchie i současný pražský advokát hledají nitky a souvislosti mezi realitou a magickými silami, mezi tajemstvím a vlastními představami, které zvláštním způsobem ovládají jejich osud.







Autorku následující knihy jsem již jednou v knižním tipu zmiňovala. Zatím jsem od ní nic nečetla, ale rozhodně mám na seznamu minimálně dvě knihy. První je Klejinčino tajemství, o kterém jsem už psala. Takže dnes jiná kniha a sice...

Hlídej si svou holčičku - Zdenka Hamerová
Gita žije běžným životem, který jí však komplikuje její vlastní matka neustálým dozorem. Rozepře ukončí až společný strach o Gitinu dcerku, kterou někdo sleduje. Situace se ještě zkomplikuje poté, co zmizí Gitina nejlepší kamarádka.

Vůbec se mi ale nelíbí obálka. Ano, je tam logicky fotografie holčičky, ale za mě prostě ne.






Další knihu napsala také žena a nejspíš si ji ještě tento měsíc objednám.

Kroky vraha - Michaela Klevisová
V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.


Mám doma další díl série Zlodějka příběhů a ráda bych četla od začátku. Myslím, že by se mi tyto detektivky mohly líbit.



Mezi milovníky historie bude určitě velmi oblíbený Vlastimil Vondruška.

Prodavači ostatků - Vlastimil Vondruška
Román se odehrává v polovině 14. století. Druhorozený syn chudého zemana Martin ze Stvolna odchází do Paříže na univerzitu, ale brzy se dostane do konfliktu s inkvizicí. Domů se vrátit nemůže, a tak se potlouká po francouzském venkově ve společnosti obchodníka s falešnými ostatky svatých. Prožije nejen vášnivé milostné vztahy, ale i hrůzu morové rány, okolnosti ho zavedou do krvavých bitev a nejednou musí vzdorovat šílenému fanatismu náboženských sekt. Tváří v tvář vítězstvím i bolestným prohrám se sám sebe ptá, jaký to vše má vlastně smysl, proč musí člověk stále o něco bojovat, aby to vzápětí zase ztrácel...




Kniha je prvním dílem ze série Martin ze Stvolna.

Posledním dnešním tipem z české literatury je Blanka Hošková, od níž mám také asi dvě knihy na svém nekonečném seznamu. Ráda bych autorku vyzkoušela a poznala její styl psaní.

Horko domácího krbu - Blanka Hošková
Krásný muž, okouzlující úsměv, velká láska, nový život… 
Martina prožila dětství v dětském domově, a když se jednoho dne setká se svým budoucím manželem, spálí mosty, opustí zaměstnání a odejde s ním do nového domu v jiném městě, aby s nadšením a plná lásky rozdmýchávala „teplo domácího krbu.“ Proč se až barvotisková idyla postupně změní v peklo a příjemné teplo v nesnesitelný žár? Kam se poděl milující muž? A vize dokonalého manželského štěstí?






Četli jste některou z knih? Nebo máte lepší tip od stejného autora?  Napište mi do komentářů, budu se těšit :)

Mějte se krásně...

Noel ♥


4 komentáře:

  1. Skvělé tipy, Šárko! :) Gertu Schnirch jsem si objednala na bazaru Databáze knih. Na tu se moc těším. Stejně tak na Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. Ale zaujala mě knížka Nebe nemá dno, doposud jsem o ní neslyšela.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, Lucko :) Já po té Gertě už pokukuji tak dlouho a pořád ji nemám :) Ale ono na ni dojde. U Žítkovských bohyní nevím, jestli by to bylo pro mě to pravé ořechové. Ještě jeden tip od Hany Andronikové, která napsala Nebe nemá dno... Zvuk slunečních hodin. Taky je hodně chválená. Ale za sebe nevím, zatím jsem nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem u tebe viděla tip na Nebe nemá dno, hned jsem se podívala na další knihy autorky, tak Zvuk slunečních hodin mě také zaujal. Dokonce jsem se dívala i na Třínáctou komnatu o autorce a bylo mi líto, že svůj boj s nemocí prohrála :/

      Vymazat
    2. Jojo, je to smutné. Na tu Třináctou komnatu bych se taky mohla podívat, díky za tip :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥