středa 9. prosince 2015

Recenze - Popel všechny zarovná

Autor:                         Dominik Dán
Překlad:                     Josef Šmatlák
Nakladatelství:       Slovart
Rok vydání v ČR:   2015
Počet stran:              398

Anotace:
Vražda staré ženy, která byla brutálně rozsekána mačetou, a smrt mafiána, od které vedou stopy k tajným službám. Nový detektivní román Dominika Dána pojednává o dvou zločinech, kniha je plná pochybných kreatur, mafiánů a tajných agentů. Autorovy dvacetileté zkušenosti jí dodávají na věrohodnosti. Najdete v ní skutečnosti, při nichž zamrazí a jež by raději měly být fikcí. A naopak literární fikce působí díky znalosti policejní práce autenticky. Vše vypadá tak věrohodně, že už je pouze na čtenáři, co budete pokládat za realitu a co za fikci.

Příběh se odehrává v roce 1996 na Slovensku. Představuje se nám ve dvou dějových liniích, které se v určitém místě později pochopitelně protnou. První začíná hrůzostrašným nálezem těla staré paní. Ženu někdo rozsekal mačetou, její mrtvolu objevili příbuzní, kteří přišli babičku navštívit a pogratulovat jí k osmdesátinám. Vraha musela oběť znát, protože do bytu nevnikl násilím. Z bytu se nic neztratilo, tudíž loupežná vražda je vyloučena. Mezi sejmutými otisky prstů je pouze jeden neznámý, jenž byl nalezen v koupelně, jakož i omytá vražedná zbraň.

Druhá linie, která je v knize tou hlavní, nás zavádí do světa politiky, setkáváme se s praktikami tajných služeb, nahlížíme do života v podsvětí, Je zde skupina mocných, kteří ty níže postavené ovládají jako loutky na provázku. Mafie si vyřizuje účty s nepohodlnými členy, tady se nehraje na kamarády, hlavní slovo mají peníze, moc, postavení. 

Během celého příběhu poznáváme také vztahy mezi policisty z oddělení vražd. S dvěma hlavními postavami, Richardem Krauzem a jeho kolegou Fisherem se seznamujeme podrobněji, nejen s jejich profesním životem, ale i osobním. Autor velmi plasticky vykresluje charaktery obou hlavních postav. Postavy jsou tak „životné“, nejsou to pro nás pouze na papíře napsaná jména. Pobaví nás břitké dialogy mezi policisty na služebně, dozvídáme se, jak probíhají výslechy podezřelých a spoustu dalších zajímavých detailů ze života „mordýřů,“ jak bývají často označováni policisté z oddělení vražd.



Přelétli pohledem po osazenstvu a zamrazilo je. Každý druhý z těch, co tu vysedávali, by je odrovnal jednou rukou, měli ji silnější než nohu. Ostatní měli pistole, soudě podle boulí na bocích a v podpaží. Byly tady i zástupkyně něžného pohlaví, leč asi i ty by je zmlátily. Jejich vymakané figury svědčily o tom, že od rána do večera mávají ve fitku činkami a buší do boxerských pytlů. Poctivou profesi aby mezi nimi jeden hledal jako jehlu v kupce sena. Příšerná společnost. Fisher se rozhodl, že dnes bude za hodňouska.
Ze zadního kouta jim vyšla vstříc postava a zastavila se mezi stolky. Vyšla jen tolik, aby ji poznali. Krauz zrozpačitěl.
Naposledy se viděli déle než před rokem. Pamatoval si ho jako chlapíka celkem dobře živeného, ale jinak normálně rostlého. Nyní proti němu stál otlemený tarzan s vyholenou lebkou, bicepsovýma rukama a stehny napěchovanými do kalhot pro ně přespříliš těsných. Kulovitá hlava se mu ještě víc zakulatila.
„Zdarec,“ usmál se s přemáháním, přijal Krauzovu podanou ruku a společně se srdečně objali jako za starých časů.

Tato kniha je první, kterou jsem od slovenského autora Dominika Dána četla. Dán rozhodně píše čtivě. Přestože problematika politiky mi není moc blízká a kniha je věnována především tomuto tématu, četla se mi dobře. Děj mě nenudil, odvíjel se poměrně svižně. Nechybí mu autenticita.
Ať už je příběh fiktivní či není, člověka z něj rozhodně mrazí. Pro jisté osoby neznamená lidský život vůbec nic, snad jen nějakou jmennou položku na seznamu.
Žánrově bych příběh nejspíš ani nezařadila mezi detektivky, označila bych ho možná za psychologický román či drama s prvky thrilleru. Závěr je v podstatě předvídatelný, jak co se týče vraždy staré paní, tak války v podsvětí.

Popel všechny zarovná určitě doporučuji k přečtení těm čtenářům, kteří mají rádi politickou tématiku. Navíc... Richard Krauz je rozhodně velký sympaťák, kterého si rychle oblíbíte, a strávíte s jeho příběhem zajímavé chvilky. 

Jelikož je toto moje první „dánovka“ a jde o autorovu prvotinu, věřím, že další jeho knihy, na které se v budoucnu chystám, mě zaujmou ještě mnohem více.


O autorovi:
Dominik Dán se už přes dvacet pět let zabývá vyšetřováním zločinu. Osobní kontakty s vrahy, lupiči, únosci a jinou „vybranou společností“ mu umožnily pochopit nepsané zákony podsvětí. Ze svých bohatých zkušeností čerpá při tvorbě mrazivě autentických detektivních příběhů. V současné době je nejprodávanějším slovenským autorem, všechny jeho knihy se okamžitě staly bestsellery. Spolupracoval na scénáři úspěšného televizního seriálu Kriminálka Staré Město. Zfilmovaná podoba knihy Rudý kapitán bude mít v kinech premiéru na jaře roku 2016.

Hodnocení: 3/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Davidu Kloudovi.
Více zde na stránkách facebooku Dominik Dán.

Knihu můžete zakoupit ZDE.



6 komentářů:

  1. Po této knize bych nejspíš sama od sebe nesáhla :/ Ale teď se hlavně těším na tvoji recenzi knihy Pamatuji si vás všechny, protože mi má brzy přijít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, mám ji rozečtenou, ale nějak teď nestíhám a pravidelně u čtení usínám :-D Ale knížka se mi moc líbí, je to zase trochu něco jiného :)

      Vymazat
  2. Kniha vyzera super. :) dominika mám veľmi rada




    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju novú adventnú GIVEAWAY o knihu ako si vyrobiť Anjelikov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já už se těším, až vyzkouším další jeho knihy :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě sice námětem zaujala,ale té politiky se docela bojím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je čtivá, ale té politiky je tam dost. Těším se ale na další knihy, určitě mě Dominik Dán zajímá :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥