neděle 3. ledna 2016

Knižní novinky - leden 2016

Dnes pro vás mám knižní novinky prvního měsíce letošního roku.
A jaké poklady v lednu vycházejí?

Z nebe do ráje - Sophie Bérard
nakladatel: Moba
román

Volné pokračování příběhu Levandulové noci.
Isabell se provdá za svoji životní lásku, hoteliéra Corina le Ber. A když se jim narodí dcerka Florence, zdá se být život dokonalý. Avšak nic není tak růžové, jak na první pohled vypadá – Corinovi se nedaří podle jeho představ, statek, který přebudoval na luxusní hotel, je zadlužený, a tak přichází i první manželská krize. Navíc Corinova sestra Matilde je doslova zaskočena milostnými útoky a vyznáními svého nesnesitelného šéfa.
A tak je malé provensálské městečko na břehu řeky Durance, provoněné levandulovými poli a květy broskvoní, svědkem dvou vzájemně propletených příběhů lásky, příběhů plných napětí a vášně.

Nezralá vražda - Stanislav Češka
nakladatel: Moba
detektivka

Když po svém návratu ze služební cesty nalezne Robert Borský mrtvolu své ženy v úložném prostoru manželského dvojlůžka, je doslova šokován. K řešení případu jsou povoláni kriminalisté z jihomoravské krajské mordparty pod vedením podplukovníka Motla, kteří začínají pozvolna rozplétat předivo vztahů v rodině, již tato tragédie postihla. Záhy se objeví několik podezřelých. Ale kdo z nich by byl schopen tak krutého činu?
Příběh je inspirován skutečnou událostí.


Slunce na útěku - František Niedl
nakladatel: Moba
román, sci-fi

Několik krásných a prosluněných dní se jako mávnutím proutku mění v něco nedefinovatelného, v něco, s čímž se dosud lidstvo nesetkalo.
Mike a Bessy, hlavní hrdinové této knihy, přežili katastrofu nevídaných rozměrů jen díky náhodě v krytu ve Skalistých horách. Po dvou relativně klidných měsících se rozhodnou svůj úkryt opustit a vydávají se hledat další přeživší. Krajina, kterou znali, se změnila k nepoznání. A přesto i v tomto fantaskním a mnohdy děsivém světě neztratili lidé většinu svých dřívějších vlastností, takže vedle zla nepřestává existovat dobro a vedle zbabělosti zase neobyčejná odvaha a touha po životě.


Mrtvý posel - Vlastimil Vondruška
nakladatel: Moba
historická detektivka

Královský písař Jiří Adam z Dobronína nalezne u dveří svého domu těžce zraněného muže. Umírající stihne ještě povědět, že se chystá jakési spiknutí, jenže umře dřív, než stačí povědět víc. Jiří Adam z Dobronína pochopí, že pro úspěch svého pátrání musí smrt onoho muže zatajit. Nejdříve však musí zjistit, kdo to je a proč se v posledních dnech objevoval u všeho důležitého, co se na Starém Městě pražském stalo. Pomalu začíná skládat střípky skoro neuvěřitelného zločinu. Jenže proti němu stojí mocní nepřátelé.


Adaptace - Miroslava Varáčková
nakladatel: Slovart
román, dystopie

Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.


Dobrý život - Martina Cole
nakladatel: Domino
krimi, detektivka

Nejlepší věci v životě nejsou nikdy zadarmo.
Cain Moran je legendou londýnského podsvětí. Má všechno, co si jen člověk může přát. Tedy... dlouho si to myslel. Pak ale potkal mladičkou Jenny, kterou na rozdíl od všech ostatních nezajímá jeho postavení ani peníze. Ona prostě jen chce být s ním.
Zamilovat se do Jenny bylo pro Caina snadné. To těžší ho teprve čeká: bude muset oznámit své ženě, že se chce rozvést. Caroline však nechce o rozvodu ani slyšet: slib "dokud nás smrt nerozdělí" je odhodlána dodržet za každou cenu. A začne se svému nevěrnému muži i jeho milence mstít. Když je Cain odsouzen na doživotí, Caroline se může začít radovat, že dosáhla svého. Jen oddaná Jenny se nevzdává a dále si hýčká svůj sen, že když vydrží čekat dostatečně dlouho, jednoho dne bude moci s Cainem začít žít. Bude to dobrý život, ujišťuje sama sebe – protože netuší, že další těžké zkoušky na ni teprve čekají.

Švadlena - Rosalie Hamová
nakladatel: Mladá fronta
román

Po dvaceti letech, které strávila jako švadlena v předních módních evropských salonech, se Tilly Dunnageová vrací do malého australského městečka, z nějž musela v dětství prchnout. Hodlá se jen podívat za nemocnou matkou a zase odjet. Nakonec se však Tilly rozhodne zůstat, a přestože je stále vyděděncem, luxusním a okázalým róbám z její dílny nedokážou upjaté ženy z Dungataru odolat. Díky krejčovskému umění, přátelství se seržantem Farratem – jediným policistou v městečku a nebývalým znalcem rozmanitých látek – i počínajícímu vztahu s Teddym, tamní hvězdou australského fotbalu, na jehož rodinu se ostatní dívají skrz prsty podobně jako na tu její, ji místní mezi sebe, i když se zdráháním, nakonec přijmou. Spolu se závistí a řevnivostí, které vyvolávají v městečku její šaty, však vyplouvají na povrch i staré křivdy a začíná být zřejmé, že Tilly tajně kuje temnější plán: pomstít se těm, kteří jí ublížili, a to způsobem opravdu velkolepým...


Půlnoční koruna - Sarah J. Maasová
nakladatel: CooBoo
fantasy

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky.


Odpusť mi. Megan
nakladatel: YOLI
Young Adult, New Adult

Některá tajemství by měla zůstat skryta…
Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho. A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.


Cukr a sůl - Táňa Keleová-Vasilková
nakladatel: Noxi
román

Doposud idylické manželství Luboše a Nory zaznamenává trhliny. Dcery Dominika a Veronika jsou ve věku, kdy už nepotřebují chůvu a Nora se chce začít realizovat ve své profesi. Její manžel je však zásadně proti. Nora si přesto potají doplňuje potřebné vzdělání a když jednoho dne Lubošovi oznámí, že získala místo manažerky, jejich vztah se ocitá na počátku konce...Další přesvědčivý a citlivě vyprávěný příběh autorky úspěšných románů. Název knihy je více než výstižný.


Nejchladnější dívka ve Městě chladu - Holly Black
nakladatel: Omega
román, fantasy

Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět. Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obklopena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy. Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.

Tvůj báječný život - Liz Fentonová, Lisa Steinkeová
nakladatel: Ikar
román

Dvě spolužačky ze střední kdysi bývaly skvělými kamarádkami, ale život je odfoukl každou na jinou stranu. Casey moderuje v televizi pořad o celebritách a jde z večírku do večírku, doma ji ale čeká jen prázdný byt. Rachel je vdaná a vychovává tři děti, z nichž jedno se ještě batolí a s druhými dvěma cloumá puberta. Pak se na třídním srazu odehraje cosi magického a Casey s Rachel se druhý den ráno probudí se strašnou kocovinou – a v těle té druhé. Vypůjčený život je přiměje uvědomit si, po čem vlastně doopravdy touží…


Zločin u kostela - Mell Starr
nakladatel: Knižní klub
historický román

Hugh de Singleton, lékař a bailiff na panství lorda Gilberta Talbota, stojí před novým záhadným případem. Noční strážný městečka Bampton je nalezen mrtvý nedaleko kaple svatého Ondřeje. Vše nasvědčuje tomu, že jeho smrt má na svědomí divoké zvíře, ale Hugh má jiný názor. Podrobné pátrání ho zavede na stopu dalšího zločinu. Detektivní román se odehrává ve středověké Anglii v oblasti Oxfordska.


Kázání ohně - Francesca Haigová
nakladatel: YOLI
Young Adult, New Adult, fantasy

O čtyři sta let později... Země se výrazně proměnila. Lidé a příroda jsou v ohrožení nukleárního ohně, který zaplavuje planetu. Přestože radioaktivní záření naštěstí přestane po čase působit a život pokračuje dál, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa, je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega, se však narodí vždy s deformitou, buď jako zakrslík, nebo zase příliš velký. Přestože mají lidé Alfa a Omega nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, něco oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje – stigma. Pokud jeden z dvojice zemře, zemře i ten druhý.
Kdo se ještě neodtrhl od Hunger Games? Je tady nová postapokalyptická trilogie od oceňované básnířky Francescy Haigové.


Čarotepec - Blake Charlton
nakladatel: Laser
sci-fi, fantasy

Ve světě, kde slova ožívají, se s nesprávným pravopisem pojí nebezpečí. A nikdo to neví lépe než čarodějnický učeň Nicodemus Weal. Nicodemus je kakograf a nedokáže reprodukovat ani jednoduché magické texty, aniž by je porouchal a přetvořil v pakouzla, která mohou mít smrtící následky. Měl se stát Alkyónem, čarodějem nedostižné moci, jemuž bylo souzeno zachránit svět, ale místo toho musí dělat podřadné práce a čelit ponížení, že nenaplnil proroctví. Ne všichni si však proroctví vykládají stejně. Podle některých klik vládne kakograf jako Nicodemus velkou silou – silou, kterou lze snadno využít jak v zájmu dobra, tak v zájmu zla. A když jsou dva Nicodemovi spolužáci nalezeni mrtví, začíná být jasné, že některé frakce se nezastaví před ničím, dokud ho nenajdou a nepodrobí si ho.

Cizinec - Harlan Coben
nakladatel: Knižní klub
napětí, thriller

Světový bestsellerista Harlan Coben přichází se svým dosud nejskandálnějším thrillerem o tom, jak se mohou dobře míněné lži v cizích rukou změnit ve smrtící pasti.
Cizinec se vynoří odnikud – možná v baru, možná na parkovišti, možná v supermarketu. Nikdo ho nezná. Nikomu není jasné, proč to dělá. Ale informace, které má, se nedají popřít. Zašeptá vám do ucha pár slov, rozmetá jimi váš svět na kousky a zmizí.
Adam Price to právě zažil – ideální manželství, dva skvělí synové, velký dům, výborná práce…Pak mu jeden cizinec prozradil tajemství o minulosti jeho ženy Corinne a Adamova iluze dokonalého života se rozplyne, jako by snad ani nikdy neexistovala. Čím hlouběji se však Adam noří do odhalení Corinniny zrady, tím víc mu dochází, že za vším stojí někdo, kdo se rozhodl některým lidem životy nejen ničit, ale i brát…

Kacířka - Ayaan Hirsi Ali
nakladatel: Ikar
naučná literatura - politologie

Autorka se narodila v Somálsku a v roce 1992 požádala o azyl v Nizozemsku, kde udělala úspěšnou kariéru – vystudovala politologii a byla zvolena do nizozemského parlamentu. Nesmlouvavost, s níž vystupuje proti radikálnímu islámu, jí vynesla nejen výhružky islamistů, ale paradoxně i odsouzení ze strany západních politických a intelektuálních elit, které jí vyčítají, že svou kritikou muslimy provokuje. V Nizozemsku bydlela v opevněném bytě s neustálou ochrankou, nakonec si sousedi vymohli, aby se vystěhovala, protože se báli o vlastní bezpečí. V roce 2006 odjela do USA a věnuje se mezinárodní politice. Její nejnovější kniha nabízí kritický pohled na islám, muslimský svět i západní politiku. Jde o pohled, který většinová média nenabízejí, o to je odvážnější a upřímnější. Však autorka platí za svou upřímnost vysokou cenu.


Nečekaná touha - Gail McHughová
nakladatel: Ikar
romantika

Emily Cooperová je připravená všechno riskovat kvůli tomu, aby byla s mužem, který pronásleduje její myšlenky i sny od prvního osudného dne, kdy se potkali. Zbývá jí jen držet se naděje, že ji Gavin Blake stále chce. Gavin, který si hojí raněné srdce, se stáhl ze společnosti a uzavřel se do sebezničujícího, utlumujícího světa. Ačkoli Emily není zvyklá být ve vztahu silnější z obou osobností, musí teď najít odvahu a sebedůvěru, aby za jejich lásku bojovala a přivedla Gavina zpátky – i kdyby se přitom ztratila ve vše pohlcující, vzrušující vášni. Pokračování úspěšné knihy Nečekané setkání od bestsellerové autorky New York Times.

Kam se poděla Elizabeth - Emma Healeyová
nakladatel: Knižní klub
román

Jak máte vyřešit záhadu, když si nepamatujete, čemu jste na stopě. Román Kam se poděla Elizabeth je opředen záhadou, kterou čtenáři zprostředkovává sama hlavní postava Maud. Ta je neuvěřitelně zapomnětlivou vypravěčkou. Pravda, čtenáři to příliš neulehčuje, ale co naplat, stejně si drahou Maud rychle oblíbí. Maud je stará, zapomnětlivá, a když si vezme do hlavy, že se ztratila její kamarádka Elizabeth, nikdo ji nebere vážně. Ale jak má o tom přesvědčit ostatní, když si sama není jistá, kdy Elizabeth viděla naposledy? A tak jí nezbývá, než se do pátrání pustit sama, vyzbrojená lístečky s poznámkami, svou papírovou pamětí. Zároveň se jí však neustále vrací vzpomínky na její sestru Sukey, která se před více než padesáti lety, záhy po válce, ztratila neznámo kam a její zmizení se nikdy neobjasnilo. V Maudině mysli se příběh Sukey tomu Elizabethině nebezpečně přibližuje a Maud se čím dál víc ztrácí ve svých představách. Vědomí přítomnosti jí uniká a živé vzpomínky na tragédii, starou již více než padesát let, se jí vrací s nebývalou intenzitou.

Děti revoluce - Peter Robinson
nakladatel: Knižní klub
krimi, detektivky

Odlehlé místo, dávno nepoužívaná železniční kolej – a mrtvola staršího muže, podivína, který se vyhýbal lidem. Zesnulý Gavin Miller býval učitelem, než ho obvinili ze sexuálního obtěžování studentky a vyhodili. Od té doby žil jako poustevník. Byla to vražda, sebevražda, náhoda? A odkud se vzalo pět tisíc liber, které se našly v jeho kapse? Šéfinspektoru Alanu Banksovi na tomhle případu od začátku něco nesedí. Je tu až příliš mnoho motivů a ještě víc nesrovnalostí. Možná šlo o pomstu, možná o vydírání. Možná je do toho zapletena místní honorace. A souvislosti bude třeba nejspíš hledat v divoké minulosti počátku 70. let: době, která rozdmýchala zášti, jež nebyly nikdy zapomenuty – ani odpuštěny.


Kniha ztrát a nálezů - Lucy Foleyová
nakladatel: Ikar
román, romantika

Mladá fotografka Kate Darlingová pátrá po minulosti své zesnulé matky, slavné baleríny, jež byla jako malá adoptovaná. Náhodou se dostane k záhadnému portrétu ženy, která jako by z oka její matce vypadla – a přec to není ona. Když se jí podaří zjistit, že autorem portrétu je proslulý malíř Tom Stafford, který stále ještě žije na Korsice, začne se před Kate odvíjet příběh velké lásky, proti které se stavěl snad celý svět…



Důstojník a špeh - Robert Harris
nakladatel: Knižní klub
historický román

Leden 1895. Armádní důstojník Georges Picquart je za mrazivého rána v centru Paříže svědkem veřejného ponížení usvědčeného špiona - kapitána Alfreda Dreyfuse. Důstojník je odměněn povýšením; Dreyfus poslán nadosmrti na Ďáblův ostrov. Jeho případ se zdá uzavřený navždy... Román Důstojník a špeh vyprávěný Picquartem je strhující přetlumočení skandálu, který se stal nejproslulejším justičním omylem v dějinách. Působivé jsou i ozvěny zaznívající v našem moderním světě: spravedlnost korumpovaná ve jménu národní bezpečnosti a prastarý instinkt, který vede mocné k tomu, aby skrývali své zločiny.


Jak stvořit dívku - Caitlin Moranová
nakladatel: Host
humor

Co byste dělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás rodiče naučili, prostě nestačí? Píše se rok 1990. Čtrnáctiletá Johanna Morriganová si v místní televizi utrhla tak příšernou ostudu, že se rozhodla, že nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové — hubaté gotické hrdinky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu! Zachrání svou chudou bohémskou rodinu tím, že se stane spisovatelkou — podobně jako Jo v románu Malé ženy nebo sestry Brönteovy —, ale bez té části o umírání v mladém věku. V šestnácti kouří cigarety, opíjí se a pracuje pro hudební magazín. Píše pornografické dopisy rockovým hvězdám, má všechny druhy sexu se všemi druhy mužů a pitvá hudební skupiny ve svých recenzích o šesti stech a méně slovech. Ale co se stane, když si Johanna uvědomí, že její Dolly má jednu fatální chybu? Stačí krabice plná nahrávek, stěna plná plakátů a hlava plná paperbacků k tomu, aby se dala stvořit dívka?

Zaujala vás některá z knih, vybrali byste si? Já věřím, že ano, protože i já mám několik favoritů, například Kam se poděla Elizabeth, Cizinec, Cukr a sůl, Švadlena a další :-D 
Ráda bych si přečetla také Z nebe do ráje, protože je to pokračování Levandulových nocí, které jsem četla.

Přeji vám krásný večer, nejlépe s nějakým zajímavým příběhem :)

Noel



6 komentářů:

  1. Pěkné knížky vychází. Mrtvého posla od Vondrušky si rozhodně pořídím a láká mě i Zločin u kostela, ale zatím jsem ho neobjednávala. Já ještě čekám na nějaké kousky z loňského roku, takže budu vybírat střídměji. Ovšem Vondruška chybět nesmí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ještě nějaké objednávky taky na cestě, něco ještě v předprodeji, tak bych se měla taky brzdit. Jenže to je tak těžké :-D Asi by mi měli doma zablokovat účet a zamknout peněženku :) To vidím jako jediné řešení.

      Vymazat
  2. Knihy vyzerajú pútavo, zaujala ma napr. Slunce na úteku :D Inak Korunu z temnoty som čítala a určite odporúčam, je to super kniha (Pulnoční koruna) :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No já už tu své tipy mám! Kázání ohně, odpusť mi Megan, Tvůj báječný život...Kam se poděla Elizabeth. A ta Švadlenka má pěknou obálku:). Leden je fakt...fíííha! No a pokračování Skleněného trůnu určitě zkusím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozný s těma knížkama. Nejdřív si člověk řekne... tak jednu nebo dvě... z nich jsou pak čtyři a neustále se to množí :-D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥