úterý 1. března 2016

Recenze - Z nebe do ráje

Autorka:                     Sophie Bérard
Překlad:                     Stanislava Hladká
Nakladatelství:        Moba
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               280

Anotace:
Pokračování románu Levandulové noci.
Starý, tradicemi bohatý statek Rinquinquin na břehu řeky Durance a útulný restaurant v malém provensálském Městečku tvoří pozadí pro dva prolínající se příběhy lásky, plné napětí a vášně. Isabel a Corin Le Berovi řeší po narození dcerky Florence první partnerskou krizi a Corinova sestra Matilde je zaskočena nečekanými milostnými útoky svého nesnesitelného šéfa. A pak se jednou za úplňku zjeví Bílá paní; duch, který Le Berovým odjakživa věští neštěstí...

Tentokrát jsem přemýšlela, zda publikovat i anotaci, ale protože nechci rušit svůj koncept, napsala jsem ji, i když je poměrně nepřesná a na novém vydání knihy bych řekla, že ještě více. Kdo knihu četli, bude jim to hned jasné. :)

V prvním díle jsme se seznámili s Isabell, mladou ženou, která opustila svého sobeckého manžela, odjela do Provence, kde se náhodně seznámila s přitažlivým Corinem a bláznivě se do sebe zamilovali. Pro čtenáře, kteří první díl nečetli a pustí se do pokračování, je děj předešlé knihy v několika kapitolách nastíněn, takže určitě nebudou úplně mimo dění.
Isabel se tedy vroucně zamilovala, požádala o rozvod a záhy také otěhotněla. Několik dní před Štědrým dnem se páru narodí holčička Florence a Isabell s Corinem tak mají nejkrásnější a nejdražší vánoční dárek. Jsou velmi šťastní a začnou pomalu plánovat svatbu. Isabell však ještě čeká na rozvodový soud, který má proběhnout na jaře.
Po porodu čeká Isabell i Corina dost těžké období. Isabell proniká do nového světa mateřství, a přestože svou dcerku celým srdcem miluje, je nešťastná ze své postavy, z obrovského břicha plného strií, pigmentových skvrn, které Isabell pojmenovala podle tvaru názvy zeměpisných míst, a dalších následků těhotenství. Někomu se to může zdát pošetilé, ale Isabell je opravdu nešťastná, má strach, že ji Corin již nebude chtít a neumí si představit, že by ji ještě někdy měl vidět nahou. Corin pochopitelně přemýšlí úplně jinak a mezi partnery se vytváří napětí. Isabell navíc vůbec ke zlepšení psychiky nepomůže návrat krásné Madeleine ze zahraničí, Corinovy dávné kamarádky. Isabell ví, že si Madeleine vždy na Corina myslela a toužila se za něj provdat. Překonají novopečení rodiče krizi ve vztahu a stanou před oltářem?

V tomto díle se také dovídáme mnohem více ze života Corinovy sestry Matilde. Matilde dostane v práci nového šéfa a od počátku jsou spolu v bojové linii. Postupem času to však mezi nimi začne jiskřit i úplně jiným způsobem. Ukáže se, že nový majitel restaurace není jen nafoukaný, sobecký sukničkář, ale muž na svém místě. A navíc tak přitažlivý.
Matilde má však jedno velké trápení. Zjevuje se jí silueta Bílé paní, jak ona říká, ducha smrti statku Le Berových. Naposledy se totiž zjevila, když zemřel Matildin otec. Čí smrt ohlašuje tentokrát? Matilde má velký strach...



„Sedmadvacet by mi stačilo,“ prohlásila s koketním úsměvem Madeleine. „Ráda bych ti tu tvou poklonu oplatila, ale upřímně řečeno, vypadáš dost vyřízeně.“
„To jo,“ povzdychl si Corin. „Isabell a já trpíme jako v čínském vězení. kde ti nedají spát. A vůbec, kde je Isabell?“ Pátravě se rozhlédl a uviděl ji, jak ještě stále stojí na prahu. „Miláčku, podívej se, kdo přijel! Nevypadá báječně?“
„No, opravdu,“ řekla Isabell a přinutila se k úsměvu. „Ahoj, Madeleine.“
Nemohla se tu ta koza objevit v nějakou jinou dobu? Jak ráda by si přála mít na sobě alespoň čisté tričko. Jelikož to bylo praktické, sčesala si vlasy každé ráno přísně dozadu do gumičky. V tomto účesu se pak zejména uplatnila Austrálie, jakož i Maledivy a Baleáry, takže Isabell viděla, jak na nich prodlel Madeleinin pohled, právě tak jako krátce a pronikavě sklouzla zrakem po flekatém tričku a vůbec celé její postavě.

Román Z nebe do ráje mě pohladil po duši. Moc pěkné čtení, oslovil mě víc než první díl. Kapitoly, kde Isabell popisovala své těhotenství a následné mateřství, všechny radosti i strasti s ním spojené, jsem četla opravdu s velkou chutí. Také jsem byla ráda za to, že autorka rozvinula postavu Matilde a mohli jsme nakouknout do života ženy, která si myslela, že už navždy zůstane sama, bez muže a bez lásky. A ten malý nádech nadpřirozena v podobě zjevení Bílé paní vůbec nebyl od věci, naopak, skvěle mi do příběhu zapadl a bavil mě.

Knížku určitě doporučuji všem, kdo mají chuť na odpočinkové, romantické, ale nepřeslazené čtení z nádherného prostředí Provence. Nebudete litovat, to vám zaručuji :) Velké plus získává navíc krásná obálka.

O autorce:
Kerstin Gierová(Sophie Bérard) se narodila roku 1966. Začala s psaním románů pro ženy v době, kdy zůstala jako diplomovaná pedagožka víceméně bez práce. A měla úspěch: hned její prvotina Männer und andere Katastrophen byla zfilmována a rovněž její další romány se těší velké oblibě a získaly řadu cen.
Kerstin Gierová žije jako autorka na volné noze s manželem, synem, dvěma kočkami a třemi slepicemi na vesnici nedaleko Kolína nad Rýnem.
Studovala germanistiku, hudební vědu a anglistiku, nakonec však má diplom z psychologie komunikace. V roce 1995 začala psát romány pro ženy, které jsou v Německu velmi úspěšné. Do světa však prorazila teprve svou trilogií Drahokamy o lásce a cestování časem. Knihy již byly přeloženy do celé řady jazyků a chystá se i film na jejich motivy. Bydlí se svým mužem a synem v malé vesničce poblíž Bergisch Gladbachu.

Hodnocení: 5/5 


Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství MOBA. Knihu získáte zde.



8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, škoda že jsem knihu také nestihla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezka recenze, to vypada zajimave, a ta obalka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, knížka se opravdu moc hezky četla a mobácké omalovánky jsou prostě super :)

      Vymazat
  3. :) Kniha vypadá skvěle, už jsem o ní leccos slyšela, ale tvoje recenze mě dost nalákala :)
    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka má moc hezkou obálku. Dříve jsem přemýšlela nad koupí 1. dílu, nakonec jsem to zamítla, ale přehodnotím to ještě, druhý díl vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle druhý je ještě lepší než první. Já první četla po Čmelácích v srdci, kteří mě nadchli, tak to taky možná nebylo dobře, potom mi knížka přišla slabší. Každopádně určitě doporučuji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥