středa 25. dubna 2018

RECENZE – Kuchařka pro dceru

Autorka: Jana Florentýna Zatloukalová
Nakladatelství: Mrs. Wolf s.r.o. – 5. vydání
Rok vydání: 2015
Počet stran: 408
ISBN: 978-80-905806-1-9

Anotace:
Kuchařka pro dceru tak, jak by vás to naučila vaše matka, kdyby na to měla čas. Tato Kuchařka pro dceru je však něčím jiná. Naučí vás nejen o vaření přemýšlet, ale vezme vás za ruku a ukáže na vlastní zkušenosti autorky, jak to při objevování nejrůznějších tajů v kuchyni chodí. Máte tak v rukou rádce a kamarádku, která sdělí nejen vlastní doporučení, ale také poodhalí své pocity. A pokusí se zabránit tomu, abyste se nedopustil zbytečných kulinářských katastrof. Autorka Jana Zatloukalová nikdy profesionálně nevařila a nikdy nestudovala kuchařskou školu. To jen prázdné hrnce ve vlastní kuchyni, věčně hladový muž a čtyři děti a další okolnosti ji naučily to, co domácí výchova slušné dívky naprosto zanedbala - vaření.

Kuchařka pro dceru je hodně obsáhlá kniha receptů, které jsou popisovány opravdu detailně a jak se říká po lopatě, a tudíž ji ocení právě začátečnice v kuchyni. S touto kuchařkou se jistě nebude ani nově začínající kuchařinka bát pustit třeba do tvorby svíčkové. Kuchařka je rozdělena do tzv. etud, například etudy seznamovací, pro prázdnou lednici, klasické české a další. V knize najdete recepty na polévky, omáčky, smažená jídla, moučníky, saláty, pomazánky, sladká jídla, prostě na co si vzpomenete. Ne všechny recepty jsou doplněny fotografií, což ale ničemu nevadí. Moc se mi líbí, že recepty jsou z dostupných surovin a týkají se mimo jiné klasické české kuchyně. 



Kuchařka obsahuje rady pro hospodyňky, které začínají opravdu úplně od nuly, a prozatím jsou jim slova, dusit, smažit, nebo třeba vařit doměkka naprosto cizí.

Čím se kuchařka liší od ostatních? Rozhodně tím, že je doplněna příběhy z autorčina života. Však proč nenakouknout „do zákulis퐓, kde recepty vznikaly, čím se autorka inspirovala. Kniha není psaná klasickým stylem jako ostatní kuchařky, u této se kromě vaření i pobavíte.



Pokud máte doma dceru nebo ve svém okolí kamarádku, neteř, snachu, které se teprve do víru kulinářského umění chystají, určitě bude tato kuchařka skvělý tip na dárek.

Jistě jste také zvědaví, jestli jsem již zkusila podle knihy něco uvařit. Mám ji teprve pár týdnů, ale už jsem se do vaření pustila. Vlastně jsem vám připravila takové menu, které obsahuje polévku, hlavní jídlo a moučník.

Mám moc ráda krémové polévky, ale většinou takové, které jsou ještě nacpané smetanou. Podle Florentýnky jsem však vyzkoušela krémovou bramboračku. Není na ní vůbec nic těžkého, uvidíte sami.

Na polévku budete potřebovat brambory, kořenovou zeleninu nebo mraženou zeleninovou směs, šalotku nebo cibuli, máslo, sůl a petrželovou nať. 
Zeleninu orestujte na másle. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova. Přidejte brambory pokrájené na kostičky a ještě chvíli restujte. Přilijte vodu, osolte a vařte, dokud brambory a zelenina nezměknou. Poté si stranou odeberte dvě naběračky zeleniny a brambor. Zbytek v hrnci rozmixujte ponorným mixérem. Nakonec vraťte do hrnce odebranou zeleninu, dosolte a ozdobte petrželkou. Pokud chcete mít klasickou bramboračku, přidejte majoránku a rozetřený česnek.
Já neměla zelenou nať a tak jsem ozdobila kolečky pórku.



Jako další jsem podle receptu uvařila hovězí guláš. Guláše moc nevyhledávám, ale z hovězího masa si občas moc ráda dám. A což teprve manžel.

Na hovězí guláš si připravte hovězí kližku, dostatek cibule, vepřové sádlo, mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, majoránku, česnek a hladkou mouku.
Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné kostičky. Omyté maso nakrájejte na kostky. Na rozehřátém sádle opékejte hovězí kostky. Na opečené maso nasypte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova. Odstavte na chvilku hrnec a na osmahnuté maso s cibulí nasypte mletou papriku. Pokud byste ji přidali na rozpálené plotýnce, mohla by se připálit a zhořknout. Poté přilijte vodu, přidejte sůl a kmín a duste doměkka. Nakonec guláš zahustěte jíškou nebo zátřepkou z mouky a studené vody. Prolisujte česnek a spolu s majoránkou přidejte do guláše. Pokud je třeba, dosolte a můžete podávat s knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.



A na závěr se můžete pustit do mrkvového koláče. Byl vynikající, to musím zmínit hned na začátku.

Na koláč si připravte 150g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 150g cukru krupice či tmavého třtinového, špetku soli, špetku mletého zázvoru, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce mléka, 75ml oleje, 2 lžíce másla, 2 vejce, 50g rozinek nebo brusinek, 20b nasekaných vlašských ořechů, 2 mrkve, hrubou mouku a máslo na vysypání formy.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno. 
Do mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl, zázvor a muškátový oříšek. Zvlášť si smíchejte mléko, olej, rozpuštěné máslo a vejce – vše by mělo mít pokojovou teplotu, aby se koláč nesrazil. Tekuté suroviny přilijte k sypkým a krátce promíchejte. Přidejte rozinky nebo brusinky, ořechy a mrkev. Hotové těsto vlijte do vysypané formy a pečte 35 minut. Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem anebo můžete jako já potřít krémem a posypat kakaem.

Na krém budete potřebovat změklé máslo,  krémový sýr pokojové teploty a moučkový cukr.






Detailní recepty najdete samozřejmě v Kuchařce pro dceru. Jistě knihu využijí nejen začátečnice, ale i zběhlé kuchařky v ní najdou inspiraci. Já hodlám brzy vyzkoušet domácí pizzu, plněné papriky, které milujeme anebo, špagety po uhlířsku.

Autorku Janu Florentýnu Zatloukalovou můžete také sledovat na webových stránkách.

O autorce:
Jana F. Zatloukalová, matka 4 dětí, byla jednou z dívek, které toho doma, co se týče vaření, zrovna moc nepochytily. Když ji prázdné hrnce ve vlastní kuchyni přinutily se do vaření pustit, marně si nad hromadami zakoupených kuchařek lámala hlavu, co je to "dusit doměkka" nebo "středně vyhřátá trouba". Nakonec se vaření stalo jejím koníčkem a za množstvím kuchařských experimentů se objevují úspěchy. Přispívá svými recepty do několika časopisů, pokračuje v psaní kuchařek a začala se věnovat projektu na podporu tradičních českých chutí a surovin nazvaném Chuťopis.

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí tohoto nádherného recenzního výtisku děkuji autorce Jane Florentýně Zatloukalové. Knihu můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Už jsem ti psala na IG, že jsem ji koupila pro dceru. je to moc hezky udělaná kuchařka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .... i když teď si nejsem jistá, jestli je to ona :-) Já mám verzi kdy si tam může zapisovat svoje recepty.

      Vymazat
  2. Tuhle kuchařku mám moc ráda. Kdykoliv potřebuji najít recept i na něco rychlého k obědu, najdu zde pár tipů :)
    Zrovna dnes jsem podle Janči dělala rajčatovou omáčku s těstovinami a byla moc dobrá.
    Dále podle ní dělám také pomazánky + jsem vyzkoušela minulý rok horké maliny se zmrzlinou, ty byly taky výborné! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kuchařka vypadá moc hezky a ještě lépe ty Tebou vyrobené dobroty z ní :) Ale já jsem nekuchařková, vařím instinktivně a pro tyhle knížky nenacházím doma žádné využití, tak je nekupuji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥