sobota 30. dubna 2016

Knižní novinky - květen 2016 - část 1.

Přeji vám krásný sobotní večer :)

Zítra začíná nový měsíc a já mám pro vás tradičně knižní novinky. A myslím, že se na ně můžeme hned vrhnout.

Reportér - Sandra Brown
nakladatel: Ikar
společenský román

Dawson Scott, uznávaný reportér, se doslýchá od svého informátora z FBI, že se objevily nové informace o případu, který začal už před čtyřiceti lety. Ví, že by z toho mohla být mimořádná reportáž, a když začne zkoumat okolnosti, upoutá ho mladá vdova Amelia, která je s tímto případem spjatá. Pak je zavražděna chůva jejích dvou malých synů a dochází k zásadnímu obratu. Dawson se pouští po stopě unikající zločinecké dvojice a odhaluje překvapivé tajemství… Napínavý i vášnivý román je příběhem o lžích, které říkáme sami sobě, abychom přežili, a o nemožnosti skutečně uniknout vlastní minulosti.

Ready Player One - Ernest Cline
nakladatel: Knižní klub
sci-fi

Strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, světa virtuální reality a počítačových her.
Svět v roce 2045 se ocitá v hluboké krizi – jedinou záchranou před bezútěšnou skutečností se pro miliony lidí stalo OASIS, bezplatná onlineová videohra přístupná prakticky každému – každý si zde může vytvořit novou identitu a vést virtuální život, často na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, poklad, který tam někde před svou smrtí zanechal James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Léta se o nalezení tří klíčů ke třem branám, jež vedou k pokladu, marně pokoušejí miliony Hallidayových obdivovatelů. Léta se to nedaří ani Wadu Wattsovi, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem se stala jediným smyslem jeho existence. Avšak poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život divoké obrátky…

Bestseller New York Times je celosvětový mezigenerační čtenářský hit. Vychází ve více než třiceti zemích, v USA prodáno přes milion výtisků. Filmovou adaptaci připravuje režisér Steven Spielberg.

Určitě znáte první vydání, které vyšlo u Joty :)

Bohatá čínská přítelkyně - Kwan Kevin
nakladatel: Omega
společenský román

Kewin Kwan, který se proslavil knihou Šíleně bohatí Asiaté, se vrací na scénu s románem plným štiplavého humoru. Zavede vás do prostředí kariérismu, tajných e-mailů, afér ze světa umění a po uši zamilovaných milionářů. Především ale budete svědky skandálního příběhu o tom, co se stane, když Rachel Chu, snoubenka muže, který je snad nejlepší partií Asie, najde svého biologického otce.

Rachel Chu se má zítra provdat za Nicholase Younga, dědice jmění, které patří mezi největší v Asii. Má dokonalý briliant vybroušený do tvaru Asscher a jejím svatebním šatům se nevrovná nic, co najdete v pařížských buticích. Její snoubenec je ochoten obětovat celé své dědictví, jen aby si ji mohl vzít. Na jejím místě by snad každá byla v sedmém nebi. Rachel se však nemůže smířit s tím, že na svatbě bude chybět její biologický otec – muž, kterého nikdy nepoznala. Vše se ale náhle změní. Šokující odhalení vtáhne Rachel do světa šanghajského luxusu, který se vymyká všemu, co do té doby poznala. V něm se seznámíme s Carltonem – frajírkem, který bourá jedno Ferrari za druhým a jehož manýry si v ničem nezadají s princem Harrym. Poznáme také Colette, kterou kvůli vztahu se slavným mužem všude pronásledují zuřiví paparazzi. A nakonec je tu člověk, kterého Rachel celý život toužila poznat – její otec. Mezitím jedna z nejobdivovanějších mladých dam Singapuru, Astrid Leong, se zděšením zjišťuje, že být provdaná za novopečeného miliardáře má i svou stinnou stánku. Čínská bohatá přítelkyně je zběsilou jízdou po nejluxusnějších asijských klubech, burzách a milionářských sídlech. Zavede nás do elitních kruhů kontinentální Číny. Představí nám postavy, jejichž věrohodnost bere dech, a umožní nám nahlédnout pod pokličku toho, jaké je to být šíleně bohatý po čínsku.

Nejchladnější dívka ve Městě chladu - Holly Black
nakladatel: Omega
fantasy

Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět.
Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obklopena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy.
Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.

Tom Jones - Henry Fielding
nakladatel: Omega
světová klasika

Nalezenec Tom Jones měl veliké štěstí, když se lord Allworthy rozhodl dát ho vychovat na svém panství. Ale dítě bez skutečné rodičovské podpory to mívá v životě často těžké. Zvláště pokud se v něm skrývá duše rošťáka a neodolatelná chuť natahovat ruce po zakázaném ovoci…



Klam - Philip Roth
nakladatel: Mladá fronta
román

Milostné rozmluvy...
Ve většině ze svých románů k potěšení svých čtenářů Roth hledá a zároveň zamlžuje to skutečné a opravdové z vlastního života. V Klamu máme možnost naslouchat důvěrným rozmluvám autora s jeho anglickou milenkou ve spartánsky zařízeném ateliéru, kde se patrně odvíjejí něžné chvíle i s přítelkyněmi z Československa a Polska. Když však část rozhovorů vyslechne i spisovatelova manželka, nastává zvrat, který Philip Roth ironicky řeší budováním dalších fikcí. 
Muži i ženy zde naleznou mnohé pro svou vlastní inspiraci a seberealizaci v těchto křehkých milostných soubojích i v moudrém dialogu, který udrží čtenáře od začátku až do konce v trvalém napětí.

Volání sirén - Amanda Quick
nakladatel: Baronet
společenský román
4. díl série Ostrov Rainshadow

V mimozemských katakombách na ostrově Rainshadow se skrývají nestvůry, jejichž vábivý zpěv láká nepozorné oběti do záhuby. Proto hledá Rafe Coppersmith, kterého najali, aby vyčistil katakomby před průzkumem, hudební talent. Jeden by znal, jenže ta žena s ním nejspíš nebude chtít mít nic společného...
Ella Morganová se před časem do Rafea bláznivě zakoukala, jenže on pak zmizel na několik měsíců... a nehodlá jí prozradit proč. Ella skrývá také pár vlastních tajemství, jež zná jenom její prachový králíček. Nemá jen hudební talent, je také siréna: paranormální hudebnice schopná muže ukolébat do bezvědomí – až k smrti, pokud by chtěla.
Na Rainshadowu však Rafe a Ella zjistí, že pokud podlehnou vášni, budou za to muset zaplatit – a bojovat proti ohni ohněm jen přidává plamenům na intenzitě...

Snoubenka lorda Wraybourna - Jo Beverley
nakladatel: Baronet
romantika
2. díl série Milenci a dámy

Jane Sandifordová vyrůstala na venkově, daleko od Londýna a společenského ruchu, v jedné z nejbohatších anglických rodin, jejíž kořeny sahají daleko do minulosti. Proto je vhodnou nevěstou pro Davida Kyla, desátého hraběte z Wraybournu. Mladé ženě, vychované v přísném zbožném prostředí, se pohledný a uhlazený šlechtic líbí a stále víc propadá jeho kouzlu. V londýnské společnosti se nejisté Jane ujímá Davidova sestra, ale ani ta nedokáže úplně rozptýlit její podezření, že se s ní chce lord Wraybourne oženit jenom pro peníze. Ve své slabosti – zmítaná a ochromovaná nejistotou a city, které dosud nepoznala – se může stát snadnou obětí společenských intrik. V londýnských ulicích navíc řádí neznámý násilník, který přepadává mladé ženy a stále uniká spravedlnosti. Tyto zločiny zasáhnou zprostředkovaně i do Janina života, protože do pátrání po zločinci se na strýcovu žádost nakonec zdráhavě zapojuje i lord Wraybourne...

Narodili se aby přežili - Wendy Holden
nakladatel: Mladá fronta
literatura faktu, military

Připomínka válečné hrůzy se šťastným koncem...
Tři mladé matky a jejich neobyčejné příběhy odvahy, utrpení a přežití...
Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže.
Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu. A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát potřebným trochu jídla a vody.

Jezuité - Roman Ludva
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Brněnský kartograf a vysokoškolský učitel Marek Hola, který se zabývá především prací jezuitských kartografů, se jednoho dne pustí do zkoumání tajemné mapy z poloviny sedmnáctého století, pro niž se vžil název Oculus adamantis, tedy Diamantové oko. Její autorství je připisováno jezuitskému matematikovi a astronomovi Valentinu Stanzelovi, který působil jako profesor na Jezuitské univerzitě v Olomouci. Obecně se mezi odborníky soudí, že se jedná o přípravnou studii mapy Měsíce. Tomu ovšem neodpovídá řada podstatných, nejen astronomických detailů.
Zkoumání Marka Holu přivede k Josefu Loskovi, sběrateli historických map a olomouckému rodákovi, který jako mladík emigroval z Československa a dlouhá desetiletí žije ve Vídni. Krátce po jejich setkání je však Loska zavražděn. Kromě vídeňské policie se do pátrání po vrahovi zapojuje také Hola, sběratelova žena Anna a jeho vídeňští přátelé. Zároveň však vyplouvají na povrch zvláštní okolnosti vzniku mapy.
Co tedy mapa ve skutečnosti zobrazuje? Jde o povrch měsíce, nebo o tajemnou kresbu přivezenou misionáři z Latinské Ameriky? Nebo o něco docela jiného? A jak dávná historie souvisí s vraždou sběratele map ve Vídni? To všechno jsou otázky, které vyvstávají v průběhu napínavého děje a směřují k nečekanému rozuzlení.

After 3: Tajemství - Anna Tod
nakladatel: YOLI
Young Adult
3. díl série After

Tessa a Hardin jeden bez druhého nedokážou existovat. A zároveň nejsou schopní žít spolu. 
Poté co Tessa potkala po celých devíti letech svého otce, všechno se v ní svíjí a ona přehodnocuje své dosavadní vztahy k blízkým. Přestože Richard pije a stal se z něj bezdomovec, snaží se ho Tessa pochopit a lépe poznat. Ukazuje se však, že pití není jeho největší problém.
Tessa se rozhodne využít příležitost a splnit si tak sen, který v sobě už dlouho hýčká – sen o novém životě v Seattlu. Jak má ale sdělit Hardinovi svoje rozhodnutí, když předem ví, že s ním nebude souhlasit? Zvlášť když by si ze všeho nejvíc přála, aby se přestěhoval s ní?
On však reaguje typicky „hardinovským“ způsobem a pokouší se Tessino stěhování všemožně překazit. Ale místo aby si ji tím udržel, málem ji ztratí.
Třetí kniha z úspěšné série AFTER, která se stala literárním fenoménem všech dob a dočkala se více než miliardy přečtení online.

Pokrevní sestry - Kateřina Janouchová
nakladatel: Mladá fronta
literatura česká
7. díl série Švédský rodinný thriller

Cecilie Lundová si pozvolna zvyká na nový život bez manžela i na skutečnost, že teď mají s Johnem děti ve střídavé péči. Ani na porodním oddělení, kde pracuje, není situace právě růžová. Úsporná opatření v nemocnici si vybírají svou daň, oddělení trpí nedostatkem personálu a Cecilie i její kolegyně mají ještě víc práce než předtím. Jedné noci pak dojde k tragédii: při komplikovaném porodu zemře mladá maminka i s dítětem. Její manžel je zdrcený žalem a hledá útěchu u Cecilie.
Zhruba ve stejné době do nemocnice přivezou dívku v pokročilém stupni těhotenství. Je v hlubokém bezvědomí, nemá u sebe žádné doklady a zdá se, že ji nikdo nepostrádá. Co je zač? A jak je možné, že se k ní nikdo nehlásí? Zkrátka je tu další záhada, která Cecilii přímo vybízí, aby se pustila do pátrání na vlastní pěst.

Čas žen - Jelena Čižovová
nakladatel: Host
společenský román

Oceňovaný román významné ruské prozaičky...
V jednom z typických leningradských komunálních bytů společně žijí tři osamělé stařeny. Glikeria je dcerou bývalých nevolníků, Ariadna pochází z bohaté rodiny a mluví francouzsky a Jevdokia je nevzdělaná a zatrpklá. Jejich život se změní ve chvíli, kdy je do uvolněné místnosti v jejich bytě přidělena svobodná matka, dělnice Antonina se svou šestiletou dcerou. Ženy se holčičky ujmou a stávají se jejími adoptivními babičkami. Potajmu jí vštěpují znalosti o dějinách své země, tak jak je samy zažily: revoluce, první dny Sovětského svazu, blokáda a hladomor za druhé světové války… Děvčátko reaguje kreslením nádherných obrázků, protože je němé. Kdyby na to přišly úřady, poslaly by dítě do ústavu. Když Antonina těžce onemocní, babičkám hrozí, že milovanou holčičku ztratí — musí jí proto najít nevlastního otce dřív, než bude pozdě.

Cestou - Dalibor Vácha
nakladatel: Knižní klub
český román

Třetí román Dalibora Váchy nazvaný opět jednoslovně - Cestou - se znovu vrací k událostem první světové války. Autor zde popisuje osudy několika fiktivních hrdinů od jejich upadnutí do ruského zajetí přes vstup do československých legií až po vítězné tažení přes celé revoluční Rusko. Ale nejde tu jen o vymyšlené postavy - pakliže v knize Červenobílá hrál výraznou roli Rudolf Medek, je v tomto románu ve druhém plánu sledován vzestup a pád kontroverzního generála Radoly Gajdy. Historický román, který se spíše než na kolektivní vítězný patos soustředí na všednodenní boj o přežití jednotlivých vojáků.

Černá káva - Agatha Christie, Charles Osborne
nakladatel: Knižní klub
krimi, detektivky

Královna zločinu Agatha Christie proslula nejen jako autorka detektivních próz, ale též divadelních her. Trojici z nich se – více než dvě desetiletí po smrti Christie – rozhodl převést do podoby románů Charles Osborne (*1927), australský spisovatel, novinář, herec a divadelní kritik. Dědicové práv mu udělili svolení, a tak vznikly adaptace dramat Černá káva (1930), Pavučina (1954) a Neočekávaný host (1958). 
Černá káva (novelizace vyšla v roce 1998) přináší napínavý příběh s nesmrtelným Herculem Poirotem – ten začíná být nesvůj, protože už několik měsíců nepátral po žádném zločinci. I proto vezme zavděk úkolem od proslulého vědce sira Clauda Amoryho. Detektiv má z jeho venkovského sídla převézt do Londýna chemický vzorec zcela nové ničivé výbušniny, kterou sir Claud objevil – a tuší, že se mu jej někdo pokouší odcizit. Ač Poirot s kapitánem Hastingsem dorazí na místo dokonce o den dříve, než bylo původně domluveno, záhy vyšetřují nejen krádež, ale i vraždu…

Mariana - Susanna Kearsleyová
nakladatel: Ikar
společenský román

Poutavý román o osudech dvou žen, které se i přes propast času neoddělitelně spojily. Julia Beckettová věří na šťastná znamení. Když se přestěhuje do Greywethers, nádherného starobylého domu ve Wiltshiru, tuší, že za tím nebyla jen náhoda. Místní obyvatelé jsou milí a přátelští, a především jeden pohledný mladý soused Julii přitahuje, ale pod povrchem obyčejného života ve starém domě cítí přítomnost dávné, zapomenuté tragédie. Brzy se dozví, že před tři sta lety v domě žila dívka Mariana, jejíž osud je podivně spjatý s jejím…

Safa - Waris Dirie
nakladatel: Ikar
biografie, osudy

Další bestsellerový titul z pera slavné autorky popisuje příběh malé Safy, která pochází ze somálského slumu. Neměla ani tři roky, když si zahrála v životopisném filmu o topmodelce Waris Dirie, a hrůznostrašná scéna, při které děvčátko musí podstoupit obřízku, zapůsobila na miliony diváků po celém světě. Ve skutečném životě však Safa tento barbarský zákrok podstoupit nemusela – tak se k tomu alespoň zavázali její rodiče ve smlouvě podepsané před natočením filmu, která jejich dcerce zabezpečila i školní docházku a prostředky ke skromnému živobytí. Po čase se však Waris dozvídá šokující zprávu: Safina matka svého rozhodnutí lituje, sedmileté dcerce se lidé posmívají a rodina čelí kritice, že nerespektuje tradice. Waris odcestuje do Somálska, aby se pokusila dívku zachránit.

Viktorie - Jana Maternová
nakladatel: Beletris
společenský román

Román o hledání sebe sama, o rozmanitosti vztahů, životních posláních a silné moci Lásky. Ve střídavém vyprávění samotné hlavní hrdinky Viktorie a shlížejících průvodců čtenář prožije životní příběh ženy od doby, kdy jej začne plně určovat její poslání. Malířka, zasažená tragickou událostí, poslechne volání své duše, opouští svůj dosavadní svět a vydává se do krásného, lákavého, neodolatelného neznáma. V cizí zemi, ve které díky výborné znalosti tamějšího jazyka a novým setkáváním nachází druhý domov, prožívá dny plné opravdového naplnění z tvoření, z přátelství i z lásky. Stane se součástí malé soukromé galerie, naučí se vnímat neviditelné radosti, naslouchat nitru svému i svých nových blízkých. Vděčně a s pokorou přijímá dar lásky ke starému muži, pro kterou touží BÝT. Dochází však k nevyhnutelnému střetu lásky partnerské s láskou mateřskou. Viktorie si ve svém tápání nechává poradit. Uvěří slovům věštírny a poddává se vyřčenému, nešťastnému osudu. Navždy tak ovlivní životní příběhy všech zúčastněných, svých dětí, manžela, přátel.

V pasti - Neotvírej oči, nebo zemřeš! - Josh Malerman
nakladatel: Zelený Kocúr
horor

TAM VENKU NĚCO JE…
Něco děsivého, co člověk nesmí spatřit. Stačí jediný pohled – a podlehneš smrtelnému násilí. Nikdo netuší, co to je ani odkud to přišlo. 
Pět let poté, co všechno začalo, zbývá už jen hrstka přeživších – včetně Malorie a jejích dvou malých dětí. Malorie žije v opuštěném domě poblíž řeky a už dlouho sní o tom, že uteče někam, kde snad bude s rodinou v bezpečí. Cesta, která ji čeká, je však hrozivá: překonat pětadvacet kilometrů po proudu řeky v malé loďce – poslepu. Stačí jedno špatné rozhodnutí a všichni zemřou. Něco je sleduje. Je to člověk, zvíře nebo stvůra?
Ponořena do tmy, obklopena známými i neznámými zvuky, se Malorie vydává na svou hrůznou odyseu – na cestu, která ji zavede do nespatřeného světa i do minulosti, k přátelům, kteří jí kdysi zachránili život. Josh Malerman ve své úchvatné prvotině prolíná přítomnost s minulostí a nabízí čtenáři hrůzný, zároveň však nesmírně poutavý příběh zborceného světa, který budete hltat do poslední stránky.

Deník fejsbukové matky - Lucie Nachtigallová
nakladatel: Omega
česká současná literatura, humor

Knížka, kterou držíte v ruce, je naprostým unikátem. Je to totiž zřejmě jediná kniha na světě, která je napsaná pouze s pomocí statusů.
Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče.
Je plná statusů. Obyčejných, ale přesto neuvěřitelných, vtipných, nepředvídatelných minipříběhů, které přináší sám život. Příběhů matky tří dětí, věčně pracujícího manžela, psa, želvy, šneků a několika koček. Matky, která má neobyčejný smysl pro humor, sebeironii a schopnost vypointovat své příběhy coby maminky na mateřské dovolené do statusů, ve kterých se budete možná poznávat i vy a u jejichž čtení se budete nepřetržitě usmívat. 
Knížka, kterou (a v tomto případě nejde o klišé) napsal s úsměvem na rtech sám život.

Lovci lebek - Český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky - Jiří Johánek, Hana Hindráková
nakladatel: Grada
dobrodružství, thrillery

Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. ŽiPosledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. 
I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...

Soumrak dne - Kazuo Ishiguro
nakladatel: Leda - 2. vydání
světová současná

Lze se celý život opájet iluzí o důstojnosti našeho úkolu? Majordomus Stevens si s ní bohatě vystačí. S buldočí zaslepeností si předsevzal sloužit svému pánovi do roztrhání těla, až tím neméně svědomitě promarnil i vlastní vyhlídky. Největší potíž je však v tom, že tento toporný lokaj není tak docela „mužem bez vlastností“. Když před zraky čtenářů bilancuje své předválečné působení na panství lorda Darlingtona, působí dojmem navýsost oddaného, předvídavého a za všech okolností delikátního sloužícího. Chybí mu nicméně to lidsky podstatné – osobitý názor, špetka hrdosti i schopnost projevit plnohodnotný cit –, a tak zasévá smutek a zkázu všude tam, kde by namísto kamenné tváře byly zapotřebí selský rozum či vlídné srdce.
Ishigurův tragikomický, krutý, ale také nádherně stylově vycizelovaný příběh značně narušuje tradici ostrovního „komornického románu“, založenou zábavnými prózami Jane Austenové nebo P. G. Wodehouse. Nejslavnější kniha jednoho z nejpozoruhodnějších britských spisovatelů současnosti, jehož dílo vytrvale poukazuje na ostrovní snobismus a všeničící uzavřenost, byla roku 1989 odměněna Bookerovou cenou a patří k nejpůsobivějším psychologickým románům poslední čtvrtiny 20. století. Její stejnojmenná filmová adaptace se sirem Anthonym Hopkinsem a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích, kterou v roce 1993 natočil režisér James Ivory, získala osm nominací na Oscara a čtyři nominace na Zlaté glóby.

Odpočívej v pokoji - Lee Child
nakladatel: BB/art
dobrodružství, thriller

V Americe existuje spousta měst s podivnými jmény. Proč by mělo být jedinečné Mother’s Rest v zemi, kde se města jmenují Why a Whynot, Accident a Peculiar, Santa Claus a No Name?
Jack Reacher nemá cíl a zbývá mu všechen čas světa, aby se k němu dostal. Zapadlá železniční stanice uprostřed prérie nazvaná Mother’s Rest ho láká, aby se tam na den zastavil.
Očekává, že najde náhrobní kámen z časů prvních osadníků, opuštěný v moři téměř zralé pšenice… místo toho však narazí na ženu čekající na ztraceného kolegu, na záhadnou poznámku o dvě stě mrtvých a na městečko plné mlčenlivých, ostražitých obyvatel.
Reacherova jednodenní přestávka v cestě se promění v hledání s otevřeným koncem… v samotném srdci temnoty. 
Připravte se na to, že budete sedět přikovaní na místě, se zježenými vlasy a tlukoucím srdcem, očarovaní úchvatným mistrem thrilleru.

Farma v údolí - Tilly Bagshaweová
nakladatel: BB/art
společenské romány

Vítejte ve Swell Valley, kde o skandály není nouze.
Farma Wraggsbottom, obklopená malebnou krajinou a pitoreskními vesničkami, je pro Gabea a Lauru Baxterovy to nejdůležitější na světě. Láska a tradice jim však složenky nezaplatí. Naštěstí Laura dostane nápad, že se o tajemství svého šťastného (i když občas trošku zabláceného) venkovského života podělí se zbytkem světa: chystá se natočit reality show, která má zachránit celou farmu!
Jenomže všetečný nový vikář Bill Clempson se rozhodne, že se stane vůdcem protestů proti pořadu. Náhle je vesnice rozdělená na dva tábory; dokonce i Gabe je rozpolcený mezi nově nabytou slávou a spokojeným starým životem.
Dokáže Laura tuto bouři ustát, když je v tolik sázce pro její vesnici i manželství, nebo se její skvělý nápad promění v její nejhorší chybu?

Rocková hvězda - Kylie Scott
nakladatel: Baronet
Young Adult
1. díl série Stage Dive

Dovedete si představit, že odjedete oslavit jednadvacáté narozeniny do Las Vegas a probudíte se vedle úžasného, do půli těla vysvlečeného chlapa a na prsteníčku se vám blyští diamantový prsten? Tak přesně tohle se stalo Evelyn…
Problém je, že si nemůže vzpomenout, co se vlastně stalo. Když zjistí, že se během divokého večírku provdala za úplně cizího kluka, vyděsí se. Nepřeje si nic jiného, než tohle šílené manželství anulovat. Jenže to by jejím manželem nesměl být David, kytarista známé rockové skupiny Stage Dive.
Evelyn se tak ocitá v hledáčku fotoaparátů novinářů a davy rozhořčených fanynek ji nenechají chvíli v klidu. Být manželkou nejpopulárnější rockové hvězdy totiž znamená vydat se na pěkně divokou jízdu…

Bába Motyka - Marko Hautala
nakladatel: Knižní klub
dobrodružství, thrillery

Uhrančivý thriller s hororovou zápletkou od autora označovaného za finského Stephena Kinga. 
Po generace si mládež z jednoho zastrčeného předměstí na severu Finska předává hrůzostrašnou legendu o bábě Motyce. Má černý jazyk. Kdo o ní promluví, toho čeká smrt. Bába Motyka mu vyrve srdce z těla, zakope ho a nakonec sní. Je to jen historka, krutá tradice mezi místními dětmi? Proč ale z města mizí lidé beze stop? A co se vlastně děje v opuštěné vile na ostrově, kam nikdo nesmí? 
Sagal má tajemství, protože promluvila. Samuel hledá svou dávnou lásku Julii, která zmizela. Maisa chce najít odpovědi na otázky, co ji trápí už od dětství. Bába Motyka však nezná slitování…

Ctitel - Charlotte Linková
nakladatel: Ikar
literatura světová, napětí

V lese je nalezeno tělo nedávno zavražděné dívky. Policie i rodina stojí před záhadou, neboť dívka zmizela beze stopy před šesti lety. Telefonát prázdninové známosti poskytne vyšetřování první záchytný bod, ale až další zločin, způsobem provedení nápadně připomínající předchozí, navede policii na konkrétní stopu.
Všechny nitky se sbíhají u jedné ženy: čtyřicetileté Leony Dornové, jejíž život se před jistou dobou vymkl z kolejí. Nešťastnou shodou okolností se stane očitou svědkyní sebevraždy, aniž by jí mohla zabránit; manžel ji opustí kvůli jiné ženě a Leona má pocit, že svou situaci nezvládne. Netuší však, že to je teprve začátek dramatického řetězce událostí, na jehož konci bude muset zmobilizovat veškerou sílu a rozhodnost na to, aby si zachránila vlastní život…

Nejmenuji se Miriam - Majgull Axelssonová
nakladatel: Metafora
biografické romány

Z pekla německých koncentráků si nese tajemství, o němž dokáže promluvit až před smrtí.
Od autorky bestselleru DUBNOVÁ ČARODĚJKA
Miriam Adolfsson slaví pětaosmdesáté narozeniny. Když ale dostane stříbrný náramek, práci cikánského šperkaře, stane se něco naprosto nečekaného. „Nejmenuji se Miriam!“ Po tomto ohromujícím prohlášení stará paní otevře stavidla vzpomínek, které pohřbila hluboko v sobě.
Není Židovka, jak se všichni včetně její rodiny domnívali. Je Cikánka. Její pravé jméno zní Malika. Jejího bratra zahubil v Osvětimi doktor Mengele, zatímco ji posadili do transportu do Ravensbrücku. Aby přežila, oblékne si šaty židovské dívky Miriam, která strašlivou cestu zaplatila životem.
Stane se někým jiným.
Vyjít s pravdou ven se ale neodváží ani po osvobození. Ve Švédsku, kam přišla po válce, jsou Cikáni na okraji společnosti. Ani její manžel o tom nikdy neměl tušení. Jenže teď už Malika mlčet nemůže…

Pro dnešek to je z novinek všechno a pokračovat budu v dalším dílu, aby nebyl příspěvek óbr dlouhý :) Máte už nějaký tip na knihu, kterou v květnu obohatíte svou knihovnu? Budu ráda, když mi napíšete, každý váš komentář mě vždycky moc potěší.

Přeji krásný večer :)

Šárka ♥


10 komentářů:

  1. A kruci... že jsem sem lezla. :D No Agatha Christie a Mariana jsou jasné. ty prostě musím mít! :) i když láká mě toho mnohem víc... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Sabi, zase je to úroda, to je hrůza. Tentokrát jsem dopředu na novinky nekoukala, až dnes, ale stejně vidím, že několik tipů rozhodně bude :)

      Vymazat
    2. Vyber je bohaty, urcite mne laka Černá káva a Reportér :-)

      Vymazat
    3. Já ještě musím pořádně pročíst anotace, protože to bude zase těžký výběr :) Ale určitě mě láká Narodili se aby přežili, Mariana, Nejmenuji se Miriam, Bába Motyka taky vypadá dost zajímavě, no bude to zase prostě složité :D

      Vymazat
  2. To je opět parádní nálož :-)
    Pár knih už jsem také postřehla a mám je v hledáčku.
    Moc se těším na knihy: Černá káva, Lovci lebek, Bába motyka, Ctitel a Nejmenuji se Miriam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bába Motyka, Ctitel a Nejmenuji se Miriam mě taky zaujaly. A nejen ony :D

      Vymazat
  3. Tak to vypadá na dobrý květen :) už mám několik kousků vybraných.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  4. Bohatá čínská přítelkyně, Nejchladnější dívka ve městě, Bába Motyka, Ctitel, Nejmenuji se Miriam :) ... ach jo, to je nemoc :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥