pátek 1. dubna 2016

Přečtené knihy za měsíc březen

Všem vám přeji krásný páteční večer :)

Včera nám skončil další měsíc letošního roku a já se jdu pochlubit, kolik knih se mi podařilo v březnu přečíst.
Musím říct, že jsem s počtem hodně spokojená, byť dost knih bylo tenkých. Přečetla jsem tedy devět knih a to je zatím můj rekord. Alespoň myslím, no za poslední dobu rozhodně.

A jaké knihy jsem si v březnu naservírovala? Spálenou oblohu od Gilly Macmillan, Neviditelná zranění Věry Fojtové, Dítě školkou povinné od M. M. Cabicara, Děti, které přežily Mengeleho od Evy Mozes Kor, Můj psí život Martina Čápa, Mělas to vědět od J. H. Korelitz, Jestli chceš autorky Helle Helle, Byl jsem Mengeleho asistentem od Miklóse Nyiszliho a nakonec Matkou ze dne na den od Rowan Coleman.

Spálená obloha se mi hodně líbila. Moc jsem se na její čtení těšila a bylo opravdu na co. Těším se, až budou přeloženy další knihy autorky.

Anotace:
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. A umí ho vykreslit nejen Gillian Flynnová... Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo? Rachel se zhroutí svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně. Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět. Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel? Sugestivní, originální psychothriller – bestseller vycházející v sedmnácti zemích – je určen všem, komu utkvěla v paměti atmosféra románů Ostré předměty a Temné kouty.


Hodnocení: 5/5

Na mou recenzi se můžete podívat zde.

Neviditelná zranění od české autorky Věry Fojtové mě absolutně nadchla. Krásný, i když velmi smutný příběh z období holokaustu. 

Anotace:
Neviditelná zranění jsou příběhem dvou mladých lidí, do jejichž osudu krutě zasáhla válka.
Rút je šestnáctiletá dívka, která je společně se svojí matkou zařazena do transportu a místo toho, aby chodila do tanečních a prožívala své první lásky, prožije rok života v Terezíně, kde se setkává s Ervínem, dvaadvacetiletým mladíkem a milovníkem žen. Zde se jejich osudy rozdělí a Rút prožívá další válečné útrapy. Po válce se oba setkávají, ale Ervín už je jiný. Jen on totiž zná své strašlivé tajemství…


Hodnocení: 5/5

Recenzi na knihu si můžete přečíst zde.

Dítě školkou povinné od M. M. Cabicara je to správné počtení, když si chcete oddechnout, zasmát se a nad ničím nepřemýšlet. Řehtala jsem se po celou knihu :D

Anotace:
Jedinečné, často neuvěřitelné, ale i běžné příhody, které prožívají všichni dospělí, jejichž dítě začalo chodit do školky. Rozpustilé příběhy tříleté Viky jsou podané autorem, který má dar vidět humor všedních situací a vystihnout každodenní zážitky tak, až vám dají pocit, že v tom nejste sami!


Hodnocení: 4/5

Pokud vás zajímá můj názor na knihu, mrkněte zde.

Po oddechové knize jsem si vzala poněkud těžší kalibr a opět z období 2. světové války. Děti, které přežily Mengeleho od Evy Mozes Kor. Útlá kniha se smutným příběhem, ale moc pěkně napsaná. Přečetla jsem ji za jeden večer.

Anotace:
Evě Mozes bylo deset let, když byla se svou rodinou poslána do Osvětimi. Zatímco její rodiče a dvě starší sestry byli posláni do plynových komor, Evu a její dvojče Miriam si vybral coby pokusné objekty muž, který byl znám jako Anděl smrti - Dr. Josef Mengele. Dívky byly podrobeny sadistickým medicínským experimentům a musely každodenně bojovat o svůj život. V tomto neuvěřitelném příběhu, který sepsala samotná oběť děsivých událostí, jsou čtenáři svědky dětské odolnosti proti mimořádnému zlu. Eva byla například vystavena infekci, u níž Mengele věřil, že bude smrtelná, a bude pak moci provést pitvu i na Miriam, která měla sloužit jako "srovnávací vzorek". Přežila - a dodnes neví, jaké onemocnění to bylo. Po osvobození tábora sestry založily skupinu, která podporovala bývalé oběti Mengeleho experimentů.


Hodnocení: 4/5

Zde si můžete přečíst recenzi.

Další knihou v pořadí se stala opět slabá knížečka, doplněna krásnými ilustracemi, a sice Můj psí život od Martina Čápa. Moc pěkné, úsměvné a vtipné čtení.

Anotace:
Vyprávění psího rošťáka Bertíka, který čtenáře provádí svými prvními krůčky, sžívání se s novými pány, problematikou čtení patníků a vůbec vším, co takový pes považuje za důležité. Ve svých zápiskách malý bígl glosuje svět „dvounoháčů“ a odhaluje, co to znamená „psí život“. Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Jsem tedy čistokrevný bígl a doufám, že vše je jasné… Humorný text Martina Čápa doplňují ilustrace Pavla Koutského.


Hodnocení: 4/5

Moje zhodnocení knihy o psím rošťákovi si můžete přečíst zde.

Mělas to vědět od Jean Hanff Korelitz je konečně bichlička po těch několika hubených knihách. Čekala jsem víc, a i když se kniha pěkně četla, žádné „wow“ se nekonalo.

Anotace:
Grace Reinhart Sachsová žije život, jaký si vysnila: má dokonalého manžela, dětského onkologa, báječného syna Harryho, krásný byt v New Yorku a vlastní terapeutickou praxi. Její idylický život a problémy ostatních, se kterými se setkává v práci, ji přimějí napsat knihu, ve kterém se snaží ženám napovědět, jak naslouchat mužům. Týden před vydáním knihy se ale její život od základů změní: bezcitná vražda v jejím blízkém okolí, chybějící manžel a řetězec strašlivých událostí…


Hodnocení: 3,5/5

Recenzi si můžete přečíst zde.

Sedmou knihou se stala slaboučká knížka od dánské autorky Helle Helle Jestli chceš. Příjemné čtení na jedno odpoledne či večer.

Anotace:
Čtyřicátník Roar narazí při kondičním běhu v lese na osmatřicetiletou ženu, která se stejně jako on ztratila. Je říjen, dvojici zaskočí brzký soumrak a oba běžci jsou nakonec nuceni strávit v lese mnohem víc času, než chtěli. Roar mezitím vyslechne ženin životní příběh. A zatímco ona vypráví o svých láskách i prohrách, oba se ve sledu tragikomických situací snaží vymotat z lesa a vlastně zachránit holý život. Čtenář nakonec překvapeně zjišťuje, že mají společného víc, než se na první pohled zdá. Nabídne jim společná cesta z lesa i východisko z osamění?


Hodnocení: slabší 4/5

Chcete vědět více? Mrkněte na recenzi.

Předposlední knihou jsem se opět vrátila k literatuře z období vyhlazování židů. Přečetla jsem si knihu Miklóse Nyiszliho Byl jsem Mengeleho asistentem. A musím vám říct, že mě kniha hodně rozhodila. Četla jsem ji dva večery a dvě noci poté nespala. Více napíšu v recenzi, kterou chystám a vyjde snad už brzy. Jsem moc ráda, že jsem knihu v pardubické knihovně našla a mohla jsem si ji přečíst. 

Anotace:
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt.
Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).


Hodnocení: 5/5

Recenze se připravuje...

A poslední knihou měsíce března se stal moc pěkný příběh autorky Rowan Coleman Matkou ze dne na den. Hodně jsem četla, že tato knížka patří mezi autorčiny slabší, moje to byla první od autorky a možná to bylo i dobře, nemohla jsem srovnávat. Nějaké ale by se našlo, ale jinak určitě doporučuji. Recenze bude brzy.

Anotace:
Bezvýhradná láska existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.
Sophie a Carrie byly kamarádky od dětství, ale během posledních let se jedna druhé ztratily. Carrie se rozhodla pro rodinný život v malém městě, zatímco Sophie si buduje skvělou kariéru v Londýně. Nemá sice moc času na muže, zato ji čeká další povýšení, má úžasnou sbírku bot a kočku, která ji nikdy nezklame.
Jenže pak se Sophie dozví, že Carrie zemřela a že se nemá kdo postarat o její dvě malé dcerky. Otec holčiček je nezvěstný a jejich babička je sama odkázaná na ústavní péči. Kdo zbývá? Sophie: dávná přítelkyně z dětství, která Carrii slíbila, že se dětí ujme, pokud by došlo k nejhoršímu. A ten den teď nastal...
Rowan Coleman napsala další chytrý, vtipný a emocemi nabitý román. Za hrdinku tentokrát zvolila ženu, která se stala matkou doslova ze dne na den, naprosto nepřipravená a beze špetky zkušenosti. Ze sebevědomé manažerky se stává bezradná osoba, která si zpočátku absolutně neví rady, ale postupně díky holčičkám začíná chápat, co je pro ni v životě opravdu důležité. A především zjišťuje, že bezvýhradná láska skutečně existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.


Hodnocení: 5/5

Recenze se připravuje...

V březnu jsem také obdržela k recenzi úžasné omalovánky Zvěřinec. Jsou v nich skvělé obrázky a milovníkům pastelek rozhodně doporučuji.


Recenzi najdete zde.

Tento měsíc jsem měla ve výběru knih opět šťastnou ruku. Všechny knihy jsem si užila.

A co vy? Také jste měli štěstí na skvělý výběr? Napište mi do komentářů, co jste přečetli, kolik knih jste přečetli, jestli vás nějaká nadchla a nebo naopak třeba otrávila. Vše mě zajímá :)

Krásný večer vám přeji :)

Šárka ♥


16 komentářů:

  1. Teda! Tys jich přečetla neuvěřitelné množství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to je hlavně taky tím, že tam bylo několik opravdu slabých knih :)

      Vymazat
  2. Páni! Devět knížek za měsíc? Máš můj velký respekt! :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale byly tam i tenké knihy, myslím, že se mi to znovu jen tak nepodaří :D

      Vymazat
  3. No pane jo! Ty jedeš. :D Já jsem přečetla sedm, což je na mě až dost - teda teď s malou. Jindy jsem četla také víc... Matkou ze dne na den mě hodně láká. Možná, až dočtu to co tu mám, zkusím. A neviditelná zranění, ale o tom už jsem psala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, to jsi taky dobrá, navíc, když máš malou. Já tady měla dost slabých knih, tak uvidím, jak se mi bude dařit tento měsíc :)

      Vymazat
  4. Super, tolik knih bych asi za měsíc nestihla :D
    http://simonevxls.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já běžně taky tolik knih nemám, bylo tady několik slabých, tak počet naskákal :)

      Vymazat
  5. Krásné kousky! :)
    Polovina je na mém wishlistu, tak snad se ke mně brzy dostanou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Byl jsem Mengeleho asistentem se chystam v nejblizsi dobe precist.Jsem na ni moc zvedava a uz se tesim na tvou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji k přečtení. Teď v týdnu chci recenzi konečně sepsat :)

      Vymazat
  7. Gratuluji k počtu přečtených knih! :) Krom toho, žes jich přečetla fakt hodně, se zdá, žes měla navíc tento měsíc vážně šťastnou ruku s výběrem. A taky koukám, že to byla samá drsná témata!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, vybírala jsem opravdu dobře a z toho mám radost :) Téma holokaustu mě hodně zajímá, takže v něm určitě budu i dál pokračovat :)

      Vymazat
  8. Parádní čtenářský výkon a skvělé knihy - však víš, že některé už jsou díky Tobě na mém seznamu :) Moje bilance je čtyři a vše mě celkem bavilo - až na Co bude dál od Johna Katzenbacha, už jsme se o téhle knize spolu bavily. Dnes jsem na ní konečně publikovala megadlouhou recenzi. V dubnu mám zatím nasazené pěkné čtenářské tempo, tak snad mi vydrží :) Krásné pondělí, měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Na knihy jsem měla opravdu štěstí, jsem za to ráda. Tvoji recenzi na Katzenbacha si určitě přečtu :) Hezký den :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥