středa 20. července 2016

Měsíční shrnutí – červen

Přeji vám krásný, slunečný den :)

Jak je mým zvykem vždy po polovině měsíce, přináším knižní shrnutí za měsíc uplynulý. 
V červnu jsem tedy přečetla sedm knih a na konci měsíce jsem ještě jednu knihu rozečetla. Přečetla jsem Oběšené psy od J. H. Jensena, Co je tvoje, je i moje od mé oblíbené Tess Stimson, Dvojitý kříž od Chrise Cartera, Pravidlo průšvihu Petry Vernerové, Lovce lebek od H. Hindrákové a J. Johánka, Společnici od Lesley Pearse a Má je vina od C. Mackintosh. A poslední den v měsíci jsem rozečetla Domov od Toni Morrison.


Na všechny knihy jsem již publikovala recenze, takže pokud jste je ještě nečetli a zajímaly by vás, určitě mrkněte. 
V červnu jsem měla opravdu štěstí na skvělé knihy. Jednu nejlepší určitě vybrat nemůžu, protože Dvojitý kříž, Společnice a Má je vina, to jsou knihy, které mě opravdu vyloženě nadchly. Naopak s Oběšenými psy jsem měla problém, ale nemůžu tu knihu označit za nejhorší, protože kniha je dobrá. Zkrátka a dobře skvělý měsíc a jsem naprosto spokojená ♥

A dále máme nové přírůstky. Jak jste u mě již zvyklí, není jich pět nebo šest :))) Mých nových přírůstků je 22, což je u mě naprosto normální. Spoustu knih bylo samozřejmě z výprodeje, dvě jsem vyhrála, dvě byly z antíku, dvě z LK, takže mě to opět finančně nezruinovalo.

Toto jsou všechny mé krásky. Ale protože jsem skleróza a dvě jsem zapomněla, a zjistila to až po nafocení, vkládám pouze ilustrační obrázky :)





Tyto dvě krásky jsem zapomněla nafotit. Mila jsem koupila v LK a Z lodiček do holin jsem získala v rámci výměny na jednom neknižním blogu :)












Nejvíc knih pochází pochopitelně z buxu. Bylo tam opět spoustu slev :)) Pouze Osvětimskou knihovnici jsem koupila za plnou cenu.


Krásné zítřky
Dokumentárně-beletristické zpracování přibližuje osudy chudých lidí v indických slumech, kde chybí základní vybavení, jako je voda nebo elektřina. Obyvatelé se potýkají s neskutečnou bídou, snaží se vymanit z rigidního indického kastovního systému a začít lepší život. K tomu jim pomáhá sběr a třídění odpadků z blízkého luxusního komplexu. Kniha obdržela řadu ocenění, práva byla prodána do mnoha jazyků a autorka je nositelkou Pulitzerovy ceny.

Nesmrtelný život Henrietty Lacksové
Jednu z nejprodávanějších nově vydaných knih roku 2010 napsala cenami ověnčená americká autorka Rebeca Sklootová jako svoji prvotinu. 
Je to strhující příběh o střetu mezi etikou, rasovými předsudky a vědou, který mapuje vývoj zcela revolučního objevu - nesmrtelné buněčné kultury neboli HeLa buněk. Název těchto buněk je odvozen od Afroameričanky, která se v roce 1951 stala jejich nedobrovolnou dárkyní. Přestože Henrietta Lacksová zemřela velmi mladá na rakovinu, její nesmrtelné buňky budou navždy pomáhat celému lidstvu.

Další slevy na časově omezenou dobu probíhaly na Knize Zlín. A sice 30 nebo 35%, teď už přesně nevím, na knihy Jo Nesboho. Tak toho jsem nemohla nevyužít :)


Myslím, že vkládat anotace na „nesboovky“ není potřeba :)

Dvě krásné knihy mi přišly od paní spisovatelky Nachtmanové. Azurové nevěry jsme vyhrála na autorčiných FB stránkách, ale Petra Nachtmanová byla tak hodná, že mi s nimi poslala ještě jednu knihu navíc ♥


Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou
Humorný román o hledání životních lásek, o přírodních nástrahách a mužských (ne)dokonalostech. Simona nedávno opustila přítele, protože dál nehodlala trávit čas v nebezpečně vyzdobené ložnici. Jelena se už několik let věnuje raději své úspěšné cukrárně a vyrábění dortů než zkoumání opačného pohlaví. Poslední zkušenost ji totiž málem stála život, když se miláčkovi snažila splnit náročné tužby. Zanedlouho se Simona znovu zamiluje. Její láska vyprovokuje Jelenu k činům – také se chce zamilovat. A ne jen tak do někoho! Hodlá však svého budoucího muže pořádně prozkoumat dřív, než jí přichystá nějaké nemilé odhalení. Kvůli tomu je ochotna prolézat hluboké lesy, křoviska, šlapat desítky kilometrů po svých, přespávat pod převisy a vybírat ideála mezi nefalšovanými vyznavači ohňů. A Simona nesmí u ničeho chybět!

A poslední knihy jsem nakoupila v LK a pardubickém antikvariátu. V Levných knihách jsem si pořídila knížky Ptáci a jiné povídky a Jak to vidí Milo – viz. foto nahoře :) A v antikvariátu jsem k mé veliké radosti objevila Saturnina, ten mě opravdu velmi potěšil. A navíc jsem si odnesla ještě Kalné vody.


Ptáci a jiné povídky
Anglická spisovatelka a dramatička Daphne du Maurier (19071989) žila dlouhá léta na pobřeží Cornwallu, na jehož rozeklané skalnaté pobřeží také zasadila děje mnoha svých děl. Nejznámějšími z nich jsou romány Hospoda Jamajka a Mrtvá a živá, které byly úspěšně zfilmovány. Neméně poutavá jsou její historická vyprávění nebo klasické horory. Šest hrůzostrašných příběhů plných napětí, ochromujícího strachu a nečekaného rozuzlení je považováno za vrchol tohoto žánru. Dvojnásobně to platí o Ptácích, proslavených jako předloha fascinujícího filmu Alfreda Hitchcocka. Nápad na tuto novelu vznikl při autorčiných každodenních procházkách podél cornwallských útesů. Když pozorovala řvoucí a ječící racky vrhající se na červy a na hmyz, napadlo ji: A co když jim jednou nebudou červi stačit?

Jak to vidí Milo
Obyčejný devítiletý kluk? To tedy Milo rozhodně není. Je kromobyčejný. Čím to, že vidí mnohem víc než jeho vrstevníci? Mnohem víc než jeho rodiče? Milo trpí vzácnou oční vadou, kvůli níž sice postupně slepne, ale současně také vidí věci, kterých si ostatní vůbec nevšimnou. Vidět víc ho učí prababička, na kterou se po odchodu otce upne a která pro změnu nemluví. Ta jednou zrána podpálí kuchyň a za trest se stěhuje do domova důchodců. Milo si při svých návštěvách začne všímat jistých podivností. Spolu s kuchařem Tripim a svým prasátkem Hamletem, které mu tatínek zanechal doma namísto sebe, se pouští do pátrání, jehož cílem je odhalit tajemství domova důchodců a usvědčit zlotřilou sestru Thornhillovou! Tento na první pohled bláznivý debut britské autorky je mnohem víc než jen příběh o malém klukovi. Je to příběh o rodině - o té, do které jsme se narodili, a o té, kterou tvoříme -, je to příběh o světě a o lásce, o toleranci a předsudcích, o ochotě poslouchat a slyšet, vidět, všímat si a chápat. Milo nám svým neposkvrněným a upřímným pohledem na svět ukazuje vše, co my přes svou narůstající zaslepenost vidět nemůžeme.

A to je z mého knižního shrnutí za červen všechno. Napište mi, kolik knih přibylo vám do knihovny, jestli jste také využili výprodejů a slevových akcí a jakou knihu byste si třeba z těchto chtěli pořídit. Prostě pište, pište, pište :)))

Mějte se krásně,

ahoj Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Hezký výběr :) krom Saturnina jsem zatím žádnou z knih nečetla, ale Dvojčata mám také doma.

    OdpovědětVymazat
  2. Ptáci a jiné povídky vypadaji lakave, no a Saturnin, ten vzdy pobavi, taky bych ho chtela mit doma v knihovnicce :-)Krasny den Sarko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za Saturnina jsem opravdu moc ráda. Už jsem ho kdysi četla, ale měla jsem ho jen z knihovny :) Měj se hezky, Jani :)

      Vymazat
  3. Moc krasne prirustky. A gratuluji ke stesti v soutezi :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krasne prirustky. Knihovnice za plnou cenu rozhodne stoji. Rovnez ji mam.:) jinak z tvych prectenych jsem necetla nic, ale premyslim zda si objednat Lovce lebek. Mam chut na nejake thrillery...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, děkuji :) Taky myslím, že knihovnice stojí za plnou cenu. Jsem na ni moc zvědavá. Jinak jestli chceš pořádný thriller, tak nevím, jestli tě Lovci lebek osloví, mně to přišlo spíš jako lehčí krimi. Ale četlo se to dobře.

      Vymazat
  5. Krásné kousky! :)
    Dvojitý kříž a Dvojčata u mě čekají na přečtení :)
    Chlapce v kufru jsem měla půjčeného z knihovny, ale chci ji domů dokoupit, protože je to jeden z TOP thrillerů :3 :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojitý kříž se ti určitě bude líbit :) Já už se těším, až si pořídím další knihy od Cartera :)

      Vymazat
  6. Ježiš, to jsou tak nádherné kousky, já jsem hrozná, ale málokdy na buxu zaznamenám fakt nějaké dobré akce, kdyby se ti chtělo (a nevadilo ti to), dost bych uvítala, když třeba děláš objednávku, jestli bys nehodila někam nějaké info (článek, nebo třeba na FB). Třeba Miniaturistu či Madame X bych si totiž taky ráda pořídila, ale za plné ceny se mi je kupovat nechce :)
    Z dalších tvých nákupů mě nadchl třeba Saturnin nebo Ptáci. Od autorky se v brzké době chystám na Mrtvou a živou, tak jsem moc zvědavá :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je tak, že já na buxu bloumám věčně :)) A pak to tak dopadá... ty mé věčné nákupy. Ale až bude zase nějaká akce, hodím info na FB stránku blogu :) Naposledy byly slevy právě nějak kolem Světa knih. Teď je letní výprodej a spoustu akcí bývá jen pro členy KK, tak teď si nějak neuvědomuji, jestli jsi a nebo ne :) Hodně jsou teď ve slevě knihy od Agathy, tak nakupuji :) A Ptáky jsem pro změnu koupila v LK :) Ale až zase něco někde objevím, hodím odkaz na FB stránku :)

      Měj se krásně, Hanko :)

      Vymazat
  7. Krásné shrnutí plné senzačních knih. Potěšil mě hlavně Saturnin, já ho úplně miluji :) Teď ho poslouchám jako audioknihu načtenou Janem Hartlem a je to absolutní pecka, moc doporučuji :) Užij si všechny knížky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuji :) Já audioknihy nemusím, ale Saturnina poslouchám taky, pro změnu načtenou panem Víznerem. A můžu ji poslouchat pořád :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥