pondělí 26. září 2016

Knižní přírůstky 63

Přeji vám krásně pondělí :)

Kromě recenze mám pro vás dnes ještě jeden rozbalovací článek. Dorazil mi recenzní výtisk z nakladatelství Leda. Tuto knihu jsem si dlouho přála přečíst, tak teď budu mít možnost ♥

Nejedná se o žhavou novinku, ale o knihu Všude kolem černý les od Ruth Ware, která vyšla v dubnu. Na knihu se zpočátku rojily samé skvělé ohlasy, později jsem však měla pocit, že jich ubývá. Tak jsem sama zvědavá, jak se mi kniha zalíbí.


Anotace:
Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?

Dalším přírůstkem do mé knihovny je úlovek z Levných knih. Knížku jsem měla vyhlédnutou delší dobu, potom jsem ji nikde v regálech neviděla, až zase v pátek jsem na ni padla. Útěk od autorek Tatjany Dönhoff a Gabriely Sperl má vysoká hodnocení, tak se na ni taky moc těším.


Anotace:
Příběh dramatického útěku před Rudou armádou...
Lena, hraběnka von Mahlenberg, se v roce 1944 vrací se svou nemanželskou dcerou domů, na panství ve Východním Prusku. Před lety se nepohodla s otcem právě kvůli narození dítěte. Poté, co se dozvěděla, že otec je těžce nemocný, se rozhodla k návratu, aby převzala správu rodinného panství. V době, kdy v Evropě a v Německu naplno zuří válka, na venkově život ještě příliš nezasáhla. Vládne tu německé vojenské velitelství, na usedlostech pracují váleční zajatci a všichni obyvatelé se musí uskrovnit. Válka je jakoby za skleněnou stěnou. Ale fronta se blíží. Německé úřady stále naléhavěji vykřikují nacistická hesla, lidé začínají být neklidní, váleční zajatci se bojí o život. Jejich předáka Francoise uznává Lena nejen jako schopného člověka, ale, i když si to nechce připustit, postupně si uvědomuje, že ho miluje... Všem je jasné, že se Rudá armáda bude tvrdě mstít za vraždy a zpustošení své země. Chtějí uprchnout, ale nesmějí, útěk je považován za zradu a trestá se smrtí. Když už jsou Rusové velmi blízko, dostanou i obyvatelé Mahlenbergu povolení k odjezdu. Lena se rozhodne s Francoisem a ostatními lidmi z panství uprchnout. Vyrazí na strastiplnou cestu, zařazují se do proudu uprchlíků. Na západ vede cesta pouze přes zamrzlou mořskou zátoku… Román je inspirován skutečným příběhem útěku autorčiny pratety, hraběnky Marion Dönhoff, a byl také zfilmován.

Četli jste některou z knih? Určitě mi napište svoje názory a dojmy :)

Mějte se moc krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

19 komentářů:

  1. Já mám Všude kolem černý les doma už od jeho vydání a pořád jsem se k němu nedostala...ostuda...:D
    Měj se krásně a knihy si užij :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to nevadí, jednou si ji přečteš :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit Všude kolem černý les. Četla jsem na něj hodně recenzí, ale já sama ještě neměla čas na koupi :-) Hezké čtení, Šárko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Soni, taky jsem na ni četla dost recenzí, tak jsem moc zvědavá, jak mě bude bavit :)

      Vymazat
  3. Všude kolem černý les mě taky moc láká, ale i ta druhá knížka vypadá hodně dobře. O té jsem ještě neslyšela :) Přeji pěknou zábavu při čtení a těším se na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké kousky, ať se ti líbí :-). Jsem zvědavá co řekneš na Všude kolem černý les :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) Taky jsem zvědavá a doufám, že nebudu zklamaná. Věřím, že ne :)

      Vymazat
  5. O Útěku slyším poprvé, ale rozhodně to vypadá zajímavě. Na Všude kolem černý les se taky chystám, někdy časem, takže se budu těšit na recenzi :) krásný den, Šárko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Útěk jsem objevila před časem náhodně, tak jsem hned brousila na databázi a když jsem viděla pozitivní ohlasy, zkusila jsem ji :) Doufám, že zaujmou obě. Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat
  6. Znam akorat Vsude kolem cerny les, ale ke cteni jsem se zatim moc nemela. Muj seznam na cetbu je cim dal delsi, az me to desi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se můj seznam neustále prodlužuje, přestože i knihy odškrtávám. Ale stále přibývají další a další :)

      Vymazat
  7. Všude kolem černý les mám na seznamu již delší dobu, snad se k němu co nejdříve dostanu. Tobě přeji, ať se knihy líbí a těším se na recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mně se v poslední době hodně líbila knížka:
    http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/roman-szpuk-zavaz-si-tkanicky.html
    Zdraví Honza

    OdpovědětVymazat
  9. Hezke kousky,docela mne zlakala kniha Utek, budu se tesit na recenze:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥