sobota 24. září 2016

Měsíční shrnutí – srpen

Přeji vám všem krásnou sobotu, milí knihomolové :)

Tento měsíc jsem tedy se shrnutím pěkně zaspala. Je pravda, že ho vždy sepisuji v půli měsíce, protože na začátku vydávám článek s přečtenými knihami, ale tentokrát i ta půlka je už dávno za námi. No, stane se.

V srpnu jsem nebyla čtenářsky moc aktivní. Přečetla jsem pouhé tři knihy. Ale myslím, že to nevadí. Na některé knihy si člověk musí udělat více času a na dovolené jsem vůbec nečetla, tak proto ten nízký počet. Ale s výběrem jsem rozhodně spokojená.

Přečetla jsem tedy Zelený stan od Ljudmily Ulické, Jeden plus jedna od Jojo Moyes a Podle skutečného příběhu Delphine de Vigan.


Na všechny tři knihy najdete na blogu recenze. Nemůžu ani jednu z knih vypíchnout jako tu TOP měsíce, všechny tři mě svým způsobem bavily a něco mi daly. Snad jen Podle skutečného příběhu bych možná označila za nejpřekvapivější knihu s nejpodivnějším koncem :)

A nyní vám ukážu nové přírůstky, které mi v srpnu přibyly do knihovny. Je jich 21. Což je dost, ale v podstatě u mě normální číslo :)) Nahromadilo se mi hodně recenzních výtisků, sama jsem zas tak moc neutrácela.

A zde je všech jedenadvacet krasavic.


Tyto knížky jsem dostala jako recenzní výtisky. Jsem ráda, že většina z nich nemá pevný termín a nemusím se tedy stresovat, že nestíhám, a mám možnost si knihy v klidu přečíst a vychutnat. Na knihy Podle skutečného příběhu, 12. 12. a Z tebe peklo ráj najdete na blogu recenze. Na knížku A proto skáču budu sepisovat recenzi zítra a nebo v pondělí, jak mi to časově vyjde.


Zbláznila ses?
Je rozvedená, je jí přes čtyřicet a čeká dítě s partnerem o generaci mladším. Dalo by se to ustát lépe, kdyby doma už neměla čtyři děti od dětského věku do dospělosti. Sama dalšího potomka rozhodně chce, ale ne všichni v okolí vnímají její situaci stejně pozitivně. Každodenní kolotoč vytížené ženy se střídá se snově fantazijními pasážemi, v nichž se hrdinka vypořádává s problematickým vztahem k vlastní matce. Nejsilnější lidské pouto se tu odhaluje se vší složitostí a emocionální tíhou. Přes specifickou situaci hrdinky se v románu, zachycujícím univerzální témata dneška, najde nejedna čtenářka.

Volba – Klíčový okamžik
„Zdá se mi o světě v plamenech. O jaderných bombách, které dopadají jedna za druhou a polykají města jako rakovina. O našem dožívání v podzemním krytu, kde se z nás pomalu stávají zvířata. Ty sny jsou tak živé. Bojím se, že se jednou budu chtít probudit a zjistím, že je pozdě.“
Tomáš je mladý muž v nejlepších letech. Ačkoliv se zdá, že mu nic neschází, upadá do stále větší deprese. V práci to s ním jde od desíti k pěti a po marných pokusech vzdává i snahu o opětovné sblížení se svou ženou Eliškou. Aby toho nebylo málo, pronásledují ho postapokalyptické sny plné beznaděje. Depresivní nálada ho opustí až v okamžiku, kdy se seznámí s podivínským psychologem Kohlem, který mu ukáže, jak být šťastným a lepším člověkem. To je ovšem jen začátek Tomášova příběhu, který nakonec vyústí ve strhující finále.
Kniha Volba je literárním debutem mladého českého autora Jakuba Trpiše. Prolínají se v ní prvky duchovní literatury, sci-fi, detektivky, psychologického i milostného románu. Poprvé vyšla v roce 2012. Příběh v sobě nese silné poselství, které může změnit život jednotlivce i celé společnosti.

Počátek veškeré lásky
Stella, její muž Jason a čtyřletá dcera Ava působí jako šťastná rodina. Až do okamžiku, kdy stiskne zvonek neznámý muž, Mister Pfister, stalker, který se objevuje a mizí. Zanechává vzkazy ve schránce, je stále neodbytnější, Stellin život a život její rodiny se mění v peklo.
Judith Hermannová, hvězda německého literárního nebe, dosud své čtenáře uhranula třemi povídkovými tituly. Počátek veškeré lásky, její první, dlouho a napjatě očekávaný román, je příběhem o stalkingu, zranitelnosti a křehkosti lidského štěstí. Hermannová zde otevírá téma v současné společnosti více než aktuální: strach o vlastní bezpečí.

Tyto dvě krásné knihy jsem si pořídila na stránkách www.sevt.cz. Vyhrála jsem na jejich FB stránkách poukázku na nákup, něco jsem si doplatila a takhle dopadl můj výběr.


Starý kraj
Pětiletá Vera uprchne se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště najdou na starém statku s rákosovou střechou. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítí cize, ale přesto z něj nedokáže odejít. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ambiciózní ekorodiče nosí svoje děti ulicemi jako vítězné trofeje — a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se téměř neznají, přesto toho mají společného víc, než tuší. Dörte Hansenová, vládnoucí bystrým okem i suchým humorem, v této knize vypráví příběh dvou samotářek, které nečekaně najdou něco, co ani nehledaly: rodinu.

Dvojí život
Když Tara a Emerson najdou dopis jejich blízké přítelkyně Noelle, která se dobrovolně rozhodla opustit tento svět, uvědomí si, že celé roky vedla druhý život, o kterém ony ani Noellini nejbližší neměli ani tušení. Proč se rozhodla odejít? Vždyť dávala lidem život – pracovala léta jako porodní asistentka a zdála se všem okolo spokojená a šťastná. Co ji vedlo k tomu, aby dlouhá léta tajila, že byla náhradní matkou jiným párům? A mohla tahle podoba jejího pokání napravit pocity viny? Kniha rozplétá soukromá dramata čtyř žen a jejich rodinných tajemství, která měla zůstat navždy skryta.

A poslední knihy jsem si nakoupila sama na buxu. Neodolala jsem dalším knihám Agathy Christie, které byly v akci. A protože už jsem měla asi dvě knihy od Camilly Läckberg, konkrétně tedy až osmý a devátý díl série, koupila jsem si první dva díly, abych mohla začít číst sérii pěkně od začátku. Takže ještě několik dílů mi zbývá dokoupit. Ale to zas někdy časem :)


Dívka se sněhem ve vlasech
Novinářka Magdalena Hanssonová se po vysilujícím rozvodu přestěhovala se svým šestiletým adoptivním synem Nilsem do rodného Hagforsu, malého města v malebné oblasti Värmlandu. Hledat náměty pro psaní do místních novin jí připadalo jako docela příjemná změna. Pro Magdalenu nebylo snadné vrátit se ke starému životu. Mnozí ji vítají ze zvědavosti, jiní na ni reagují odmítavě či závistivě. Časem řeči utichají a Magdalena si konečně začíná vychutnávat maloměstskou idylu. Ovšem jen do okamžiku, kdy během mimořádně chladné silvestrovské noci zmizí šestnáctiletá Hedda. Celé dny není po dívce ani stopy, policie přešlapuje na místě a Heddiny rodiče propadají zoufalství a ztrácejí veškerou naději. Zatímco dál píše Magdalena články pro městský plátek, cítí účast s rodiči nezvěstné Heddy. A když je později nalezena mladá dívka s průstřelem hlavy, nabízí se otázka: Je to Hedda? Magdalena se rozhodne vyšetřovat na vlastní pěst. Myslela si, že toto odlehlé a klidné místo svého rodného města zná velice dobře, ale ukazuje se, že zde žijí lidé, kteří by udělali cokoliv, aby jejich tajemství zůstalo skryté…

Dárek na rozloučenou
Melissa dostane v den svých pětadvacátých narozenin nezvyklý dárek – deník, který si její matka psala, když umírala na rakovinu. Kniha je plná receptů, vyprávění a rad, ale také nepříjemných faktů, o nichž Melissa doposud neměla ani potuchy. A tak zatímco se včera ještě nemohla rozhodnout, zda přijme místo v bulvárních novinách a zda se rozejde s přítelem, dnes její mysl zaměstnává vědomí, že po matce možná zdědila smrtelnou genetickou chorobu a že její otec jejím biologickým otcem vlastně být nemusí… 
Melancholický, ale zároveň nesmírně optimistický román, který otevřeně pojednává stejně tak o rakovině jako o lásce mezi matkou a dcerou, jež nedostaly příležitost říct si vše, co chtěly a který je vyprávěn nejen z pohledu Melissy, ale i její matky a ovdovělého otce.

Tak to je můj srpen v přečtených a nakoupených knihách. Láká vás některá z knih v tomto článku? Nebo jste už četli? Určitě mi napište :)

Mějte se krásně a čtěte...

Vaše Šárka ♥

16 komentářů:

  1. Mita takove prirustky casteji, tak se do knihovny nevejdu :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já stále na pořádnou knihovnu čekám :)) Takže pak bude nové místo :) Ale kdy to bude, to je zatím ve hvězdách, ale doufám, že letos :)

      Vymazat
  2. Starý kraj a Gutta z Bubnu se u mě v přírůstcích objeví teď za září, tak jsem na ně zvědavá :) Jinak gratuluji, 21 je krásné číslo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Volbu se chystám po knize, kterou zrovna čtu. Starý kraj mám od Světu knihy doma a ještě na ni nepřišla řada, ale moc se na ni těším. Ráda bych si koupila A proto skáču a Podle skutečného příběhu. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy, A proto skáču a Podle skutečného příběhu určitě doporučuji :)

      Vymazat
  4. Teda moc pěkné knihy! Víc jak polovinu bych si ráda vzala :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné přírůstky :-) tolik bych jednou taky chtěla obdržet :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krasne prirustky. Ja ted ctu Daphne de Vigan a libi se mi, ale ctu ji uz nejak moc dlouho...:( doufam ze ji doctu do konce zari. Jinak obdivuji, ze si beres tolik recenzaku. I kdyz neni pevny termin, stresovalo by me to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teď se mi to hodně nahromadilo, protože například z nakladatelství Větrné mlýny měla přijít jedna kniha, ale přišly tři, z Paseky místo jedné dvě :)) A to jsem to chtěla naopak omezit a pak se takhle přezásobuju :)) Ale pomalu ubývají, nejtěžší bude ten Buchenwald.

      Vymazat
  7. Pořádná kopa :-) Pár knih Ti závidím. Tak ať máš hodně čadu na ctení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji, času je docela málo, co máme to čtyřnohé šídlo doma :)) Ale musím si nějakou tu hodinku pro sebe urvat :)

      Vymazat
  8. Taky se mi nahromadilo pár recenzních výtisků, ne tolik jako tobě, ale i tak je to slušná hromádka. Zrovna čtu Volba: Klíčový okamžik a nemůžu se tím za boha prokousat. :/ Od anotace jsem čekala něco úplně jiného... Takže jsem jí na chvilku odložila a pustila se do Skoro směšné story, která je vážně úžasná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Volbu jsem zvědavá, jestli zaujme či ne. Byla to taková sázka do loterie :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥