čtvrtek 8. září 2016

Přečtené knihy za měsíc srpen

Přeji vám krásný, opět úplně letní den :)

Jsem moc ráda, že nádherné počasí pokračuje. Dnes vám přináším článek o knihách, které jsem přečetla v srpnu. Článek to bude krátký, protože jsem přečetla pouze tři knihy. Ale jedna kniha se nedala uspěchat a poslední týden na dovolené jsem nečetla, takže je počet takový, jaký je.

V srpnu jsem tedy přečetla Zelený stan Ljudmily Ulické, který jsem rozečetla už na konci července, dále Jeden plus jedna od Jojo Moyes a Podle skutečného příběhu francouzské autorky Delphine de Vigan.

Zelený stan byl pro mě trochu oříšek, nicméně jsem si čtení užila. Četla jsem knihu pomalu, téměř dva týdny, ale prostě jsem toho času potřebovala víc. A rozhodně nelituji. Knihu určitě doporučuji, ale nebude pro každého.

Anotace:
Ve stejném roce, kdy umírá J. V. Stalin, se ve škole setkávají tři přátelé, jejichž osudy se propletou do jednoho dlouhého a složitého příběhu. Učitel Viktor Julijevič Šengeli se je snaží nadchnout pro ruskou literaturu, a právě prostřednictvím této postavy se autorka snaží přiblížit a snad i nově interpretovat ty nejlepší tradice ruského písemnictví - od Puškina a Gercena přes Dostojevského k Mandelštamovi, Achmatovové, Solženicynovi a Brodskému. Zároveň ale tři mladí hrdinové začínají chápat pravou podstatu sovětského režimu, v jehož spravedlnost a správnost na počátku věří, a postupně se z nich stávají společenští vyděděnci.


Hodnocení: 90%

Pokud vás zajímá recenze, najdete ji zde.

Kniha Jeden plus jedna bylo moje první seznámení s mezi ženami oblíbenou autorkou Jojo Moyes. Byla jsem nadmíru spokojená a rozhodně budu v dalších knihách autorky pokračovat. Pokud hledáte milou oddechovku, určitě po příběhu sáhněte.

Anotace:
Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.
Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku Najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…


Hodnocení: 90%

Recenzi na knihu si můžete přečíst zde.

Podle skutečného příběhu je opravdu velmi zajímavá kniha. Od Delphine de Vigan mám doma ještě dvě knihy, ale tato byla první, kterou jsem četla. A autorčin styl mi naprosto sedl, bavil mě. Čtení jsem si užila. Prý je autorka proslulá zvláštními konci, tak v této knize to tedy potvrdila :)

Anotace:
Fakt, že česky vychází již čtvrtá próza Delphine de Vigan, znamená, že tato francouzská autorka si u nás našla svoje početné věrné publikum. Vždy si však pro ně připraví nové překvapení: tentokrát je to román Podle skutečného příběhu, dramaticky gradující líčení vztahu dvou žen, které se postupně mění v opravdový psychologický thriller. Tajemná L., která razantně vstoupí do života spisovatelky, má všechny parametry, aby sklízela obdiv, zároveň však „je typem osoby, kterou by žádný spisovatel neměl nikdy potkat“. A ač se to zprvu nezdá, v tomto případě je to vážně nebezpečné - jde totiž o život.


Hodnocení: 95%

Recenzi najdete pod odkazem... klik.

Tak to je vše z mého knižního srpna. Jsem moc ráda, že všechny tři knihy mě oslovily, bavily mě a vlastně byla každá úplně jiná. Změnila jsem také hodnocení na procenta, protože to hvězdičkové, které sice musím dál používat na databázi, Goodreads atd., mi přestalo tak nějak stačit :) Procenta mi vyhovují víc.

A kolik knih jste přečetli vy? Měli jste šťastnou ruku ve výběru? Určitě mi napište, moc se těším :)

Mějte se krásně a čtěte :)

Ahoj Šárka ♥

12 komentářů:

  1. Krome Jojo jsou to pro me velke nezname... I kdyz ji jsem taky necetla :-) Ale hodnoceni mas opravdu dobre, takze ses urcite bavila dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  2. V srpnu to bylo tak napůl... I napodruhé jsem byla nadšená ze Stmívání, z Porodní báby z Benátek už méně. Porodní bába z harému mě taky trochu zklamala a Život a smrt? Radši nemluvit. Pak jsem četla Nový měsíc, ten mě taky moc nebavil, ale Zatmění a Rozbřesk už byly opět fantastické. U Merde po evropsku jsem se skvěle pobavila, Sběratel duší je sice novinka, nicméně obsahuje pár motivů které Petersová použila ve svých pozdějších knihách. Takže za mě nadšení :) Srpen jsem uzavřela s Dobrý proti severáku, z Glattauera asi bude oblíbenec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy se sejde víc i těch slabších knih, ale stane se a hlavně, že ostatní to vykompenzují :)

      Vymazat
  3. POdle skutečného příběhu mě hodně zaujalo díky tvé recenzi. Kniha je zapsaná v diářku :))
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Na Jedne plus Jedna se chystám hned po přečtení Jiskry v popelu :) Jsem zvědavá jestli se mi bude líbit jako tobě:))
    Já přečetla 5 knih, i když jednu jsem malinko přetáhla do prvního září, ale to už je asi detail.
    Měj se hezky ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se ti Jojo také líbí. Pět je pěkný počet a nakonec, počet není to rozhodující. Hlavní je šťastný výběr :)

      Vymazat
  5. Jeden plus jedna na mne take ceka, a uz se na ni moc tesim :-)Ja za srpen precetla jen 2 knihy, totez cervenec.Ale vubec mi to nevadi, hlavne, ze si cteni uziju a jak rychle knihu prectu, na tom opravdu nezalezi :-)Krasnou nedeli Sarko:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, Jani, na počtu nezáleží, hlavně, když nám četba něco dá a knihy nás osloví :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Tak to jsou samé skvělé knihy, na všechny se chystám, ale nejvíc mě zajímá Zelený stan.
    Ať se v září daří a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥