sobota 29. října 2016

Knižní novinky – listopad 2016 – část 1.

Přeji všem krásný sobotní den :)

Opět se blíží nový měsíc, takže mám pro vás novinky, které spatří světlo světa českých knižních pultů v listopadu.

Dítě, které v noci našlo slunce – Luca Di Fulvio
nakladatel: Knižní klub
historický román

Raühnval, bohaté knížectví ve východních Alpách. Mladý Marcus tam vede privilegovaný život jako syn zdejšího lenního pána. Až do dne, kdy dojde ke strašlivému krveprolití, při kterém je vyvražděna celá jeho rodina i všichni ostatní obyvatelé hradu. Marcus přežije díky pomoci Eloisy, dcery porodní báby, a prostí vesničané ho přijmou mezi sebe. Vláda krutého nového knížete však způsobí, že v Marcusově nitru brzy začne zrát odvážný plán – chce bojovat za svobodný a spravedlivý život nejen pro sebe, ale i pro všechny ostatní nevolníky v knížectví. Při naplňování tohoto záměru se neustále střetává s nejtemnějšími stránkami lidské existence. Navíc hrozí, že přijde o to nejcennější, co má...

Můj recept na dlouhověkost – Zita Kabátová
nakladatel: Ikar, 2. vydání
biografie

Jak je možné, že existují lidé, jichž si zub času nevšímá, že jim nechává dychtivé oči, vnímavou duši a doufající srdce? Jak je možné, že existují lidé, kteří i s více jak devíti křížky čtou bez brýlí, píší knihy, dávají interwiev a dovedou plynně přecházet z jednoho jazyka do druhého? Mají snad nějaký recept na dlouhověkost? Právě na tyto otázky dává odpovědi nejnovější kniha nejstarší české herečky Zity Kabátové. On ten recept totiž opravdu existuje a je fajn, že nám ho má kdo prozradit.

Rubikova kostka – Vratislav Maňák
nakladatel: Host
česká současná literatura, román

Nový román držitele Ceny Jiřího Ortena.
Mladý učitel Ondřej Šmíd přijíždí do rodného města na oslavu dědečkových sedmdesátin. Očekává, že v bytě svých rodičů najde idylu a ospalý klid; místo toho se ale o slovo hlásí tajnosti, zamlčované křivdy a vzpomínky, které i po letech vzdorují zapomnění.
Román Rubikova kostka čtenáře zavede do roku 2011 i na konec války, do Českého lesa i k Zemplínské Šíravě, především ale do ulic Plzně — toho „nejameričtějšího města v Evropě“, které se kvůli měnové reformě už na počátku padesátých let postavilo tehdejší moci.

Kolibřík – Kati Hiekkapeltová
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Napínavý začátek nové detektivní série posílá Annu Feketeovou do ledové Arktidy, aby se zabývala palčivými problémy přistěhovalectví
Maďarka původem, Jugoslávka místem narození. Někdejší uprchlice Anna Feketeová začala svou kariéru vyšetřovatelky v severofinském přímořském městečku. Ačkoli se již zcela integrovala ve své nové domovině, cítí se jako imigrant a cizinec — a to hlavně sama pro sebe. Navíc jejím kolegou je muž ve středních letech, který se netají svou xenofobií.
Annina kariéra ještě skoro ani nezačala a už se dostala k případu, který uchvátil celou zemi. Mladou ženu kdosi z bezprostřední blízkosti zastřelil brokovnicí. V její kapse policie nalezla přívěsek zobrazující aztéckého boha. Další vražda brzy následuje. Vše naznačuje, že se bude jednat o sériového vraha. Dokáže ho Anna dostihnout, než udeří znovu?
Kromě toho Annu trápí osud kurdské dívky Bihar. Dívka kontaktuje policii, ale bojí se pomsty a odmítá spolupracovat během výslechu. Má snad strach z vlastní rodiny? Dokud Bihar nezačne mluvit, musí Anna hledat důkazy jinde.

Temná tání – Kate A. Boormanová
nakladatel: Host
fantasy

Druhý díl young adult série.
Rada padla. Přišlo tání…
Svět za Emmelininou pevností čeká. Po pádu rady může Emmeline konečně následovat své sny a vydat se spolu s novou kamarádkou Matisou a milovaným Kanem za svobodou, do divočiny, do neznáma. Do nebezpečí.
Tajemství, které zajistilo Matisiným lidem mír po generace, bylo prozrazeno. Nově příchozí uplatňují nárok na zemi a přinášejí s sebou nepředstavitelné hrůzy. Emmeline slíbila, že Matise pomůže její lid varovat, ale na cestě se stále setkává s novými nebezpečími. Bojovné klany, otrokáři, kolonisté, nemoci i přírodní katastrofy na každém kroku… Emmeline začíná pochybovat o všem, co se kdy naučila a co zná. Neudělala chybu, když opustila osadu? A může její vztah s Kanem tohle martyrium vůbec přežít? Brzy se ocitne před neřešitelnou volbou: opustit kamarádku, která jí zachránila život, nebo se vzdát kluka, kterého miluje?

Prvorozený – Tor Seidler
nakladatel: Host
dobrodružství, děti 10+

Úžasný román se zvířecími hrdiny, inspirovaný Voláním divočiny a Lvím králem
Straka Maggie žije na ranči v Montaně. Jednoho dne uvidí vlka, což ji velmi překvapí. V Montaně a vlastně na celém americkém západě se totiž vlci neukázali celá desetiletí. A tenhle vlk jménem Safír je navíc výjimečný. Je to nádherné stvoření s neobvyklým modravým odstínem srsti. Maggie se rozhodne, že mu bude dělat společnici.
Safír se připojí ke skupině dalších tří vlků. Společně založí smečku v nádherném údolí Lamar v Yellowstonském parku - a Safír pojmenuje svého prvorozeného syna právě po tomhle údolí. Lamar začne záhy projevovat nesmírnou touhu po poznání okolního světa. A Maggie tomuhle zvláštnímu mladému vlkovi postupně propadne. Spolu zvládají nástrahy života v divočině a jejich pouto se ještě upevní.
Tor Seidler vykresluje dojemný a věrohodný portrét života ve vlčí smečce, kde je k přežití třeba spousta odříkání i velká dávka štěstí.

Báječné nakupování v Las Vegas – Sophie Kinsella
nakladatel: BB/art
společenský román

Becky Brandonová (rozená Bloomwoodová) je na veliké záchranné výpravě! Hollywood pro ni byl plný překvapení a Becky nyní míří do Las Vegas, aby pomohla své rodině a přátelům. Je odhodlaná přijít na kloub tomu, proč její otec tak záhadně zmizel, chce pomoct kamarádce Suze a možná se i smířit s Aliciou Dlouhonohou bestií, ale kdo ví…
Když Becky zjistí, jak naléhavě její přátelé a rodina potřebují pomoc, vypracuje úžasný a smělý plán! Dokáže si poradit, když ji ostatní tak zoufale potřebují?

Winter – Měsíční kroniky 4 – Marissa Meyer
nakladatel: Egmont
fantasy 
4. díl série Měsíční kroniky

Dramatický závěr Měsíčních kronik...
Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce, a navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?

Bratrstvo 6 – Umrlčí tváře – John Flanagan
nakladatel: Egmont
fantasy, sci-fi, horor
6. díl série Bratrstvo

John Flanagan: Bratrstvo. Kniha šestá – Umrlčí tváře V šesté knize napínavé série Bratrstvo se Volavky ocitnou v neznámé zemi a připravují se na bitvu proti nemilosrdnému nepříteli. Volavky zastihne na moři strašlivá bouře a zažene jejich loď daleko na západ, na pobřeží, které Hal nepoznává na žádné ze svých map. Ačkoli domorodci nejsou nikde k vidění, Volavky mají neodbytný pocit, že je někdo sleduje na každém kroku. Zdánlivý klid vezme za své, když se náhle objeví obrovský medvěd a zaútočí na dvě domorodé děti. Volavky včas zasáhnou a zachrání děti z medvědích spárů. Tím si získají vděčnost a přátelství místního kmene Mawagansettů, který se jim konečně ukáže. Jenže mír nemá dlouhého trvání. Umrlčí tváře, nemilosrdný kmen válečníků, jsou znovu na válečné stezce. Deset let nechávaly vesnici Mawagansettů na pokoji, nyní se však vrátily drancovat a ničit. Zatímco se nepřítel blíží, Volavky se rozhodnou, že své nové přátele nenechají na holičkách a pomohou jim nájezd odrazit.

Illuminae – Amie Kaufmanová
nakladatel: CooBoo
sci-fi, fantasy

Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků.
Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.

Královna stínů – Sarah J. Maas
nakladatel: CooBoo
fantasy
4. díl série Skleněný trůn

Celaena bojuje za svůj lid ve čtvrtém pokračování světového bestselleru Skleněný trůn.
Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.

Život po tobě – Jojo Moyes
nakladatel: Ikar
romantika

Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…

Pavučina – Agatha Christie, Charles Osborne
nakladatel: Knižní klub
detektivky

Clarissa Hilsham-Brownová miluje zábavu, legrácky a taky vzrušující představy. Co kdyby se například jednoho dne vzbudila a našla v domě mrtvolu? Jenže sny se občas plní… a tak jednoho deštivého březnového odpoledne v salonu svého venkovského sídla skutečně objeví bezduché tělo. Ovšem v tu nejnevhodnější dobu – právě sem míří Clarissin manžel, pracovník ministerstva zahraničí, s významným politikem. Hrozí skandál a Clarisse nezbývá než mrtvolu co nejdřív odstranit. Navíc to vypadá, že vraždil někdo, kdo je Clarisse obzvlášť blízký a milý. Co teď? Ještě že se Clarisse podaří přemluvit tři přítomné hosty, aby jí s tímhle „problémem“ pomohli. Vzápětí se však ohlásí policie. A ukryté tělo záhy mizí… 
Pavučina, detektivní komedie Agathy Christie, byla poprvé uvedena v roce 1954, po veleúspěšných hrách Past na myši a Svědkyně obžaloby (české vydání všech tří najdete v souboru Detektivní hry, Knižní klub, 2012), o téměř 50 let později vytvořil Charles Osborne její novelizaci, určenou všem milovníkům autorčiných napínavých a vtipných příběhů.

Manželství naslepo – Kateřina Chaberová
nakladatel: Chaberová Kateřina
společenský román
2. díl série Manželství

Uběhlo pár týdnů, než si přes veškeré peripetie, které jejich začátky provázely, dokázali Gabrielle s Cameronem navzájem říci, co k sobě cítí. Pak přišla nehoda a ve vteřině se vše změnilo.
Od okamžiku, kdy se Gabrielle Fullerová probouzí v nemocnici, začínají se na ni valit problémy ze všech stran. Jejího budoucího manžela čeká po úrazu hlavy operace, jejíž výsledek je nejistý. Naneštěstí se záhy ukazuje, že v důsledku prodělaného úrazu u Camerona došlo k retrográdní amnézii. Pan Dokonalý si na svou vyvolenou nevzpomíná. Oba se snaží s nastalou situací poprat, ale není to snadné. Když se pak těsně před plánovanou svatbou objevují na scéně bývalá milenka s dítětem, zákeřný nevlastní bratr Parker a v neposlední řadě Gabriellin povedený otec, začíná být jasné, že nic nepůjde hladce a podle plánu…

Calendar Girl 1 – Leden, únor, březen – Audrey Carlanová
nakladatel: Ikar
romantika, erotika

První díl nové erotické série, která vám zvýší tep každý měsíc v roce… Mia potřebuje peníze. Hodně peněz. Protože když je nezíská, bude to stát jejího otce život. Zapletl se s nebezpečným člověkem, který je shodou okolností její expřítel. Když jste postaveni před podobné ultimátum, nemůžete si vybírat. A tak Mia udělá, co musí – přijme nabídku své bohaté tety, která vlastní eskortní službu, a na rok se stane luxusní společnicí. Každý měsíc bude mít jiného klienta v jiném městě. Sex není podmínkou. Snadno vydělané peníze, že? Aspoň to si Mia myslí, dokud v lednu nepotká Wese. Přitažlivost a vášeň mezi nimi je skutečná a Mia se uvědomuje, že tohle je muž, o kterém vždycky snila. Jenže na konci měsíce ji v Seattlu čeká smyslný malíř Alec a v březnu bude předstírat, že je snoubenkou bohatého Antonyho…

Útok na pekárnu – Haruki Murakami
nakladatel: Odeon
světová současná literatura

Třetí ilustrovaný svazek, který svými grafikami doprovodila německá výtvarná umělkyně Kat Menschik, obsahuje dvě povídky. Oba texty spojuje téma, totiž nezvladatelný, krutý hlad. Dva mladí muži – vyzbrojeni kuchyňskými noži – se vypráví do pekárny, aby tam utišili svou potřebu. Nakonec k násilí nedojde, jen majitel je donutí poslouchat úryvky z Wagnerových oper… Při druhé loupeži žádná obyčejná pekárna není po ruce, a tak muž a žena vezmou útokem provozovnu McDonaldu. S brokovnicí v ruce.

Armada – Ernest Cline
nakladatel: Knižní klub
sci-fi, thriller

Jedinečný, geniální sci-fi thriller plný překvapení od autora kultovního románu Ready Player One. 
Zack Lightman tráví většinu času sněním. Život přece nemůže být tak nudný. Jednoho dne musí dojít k nějaké fantastické události, která naruší monotónnost Zackovy existence a vrhne ho do neuvěřitelného dobrodružství. Třeba by mohl zachraňovat zemi před útokem mimozemšťanů, jako to dělá den co den, noc co noc ve své nejoblíbenější videohře Armada. Ale hra je hra a realita je realita. Ta Zackova ho zatím posílá jako každé ráno do školy. Až na to, že toho dne přistane před okny té jejich létající talíř… jako vystřižený z Armady. Invaze vetřelců je skutečná. A Armada vlastně nebyla jen obyčejná hra. Tady a teď má Zack šanci stát se hrdinou. A taky pochopit konspirační teorie svého otce, kterého pokládal za šílence.

Milostné dopisy slavných mužů 1 – více autorů
nakladatel: Omega
poezie

Milostné dopisy slavných mužů, díl první, je sbírka romantických milostných dopisů slavných osobností minulosti i současnosti. Když Carrie Bradshaw, hrdinka seriálu a filmu Sex ve městě, z této krásné sbírky předčítala Panu Božskému, miliony žen po celém světě začaly tuto knížku shánět. Nyní máte možnost i Vy přečíst si romantické milostné dopisy, které napsali slavní muži jako Ludwig van Beethoven, Napolean Bonaparte, Robert Browning, Lord Byron, Lord Randolph Churchill, Winston Churchill, Mark Twain, Oliver Cromwell, F. Scott Fitzgerald, Gustave Flaubert, Johann Wolfgang von Goethe, Victor Hugo, James Joyce, Franz Kafka, John Keats, Jack London, Wolfgang Amadeus Mozart, Theodore Roosevelt, Jr., George Bernard Shaw, Lev Nikolajevič Tolstoj, Vincent Van Gogh, Voltaire a další.

Zmizení Samanthy Shipleyové – Joy Fieldingová
nakladatel: Ikar
společenský román

Pro Caroline a Huntera Shipleyovi to měla být báječná oslava desetiletého výročí svatby. Týden si užívali v nádherném přímořském mexickém letovisku Rosarito s přáteli a svými dvěma malými dcerkami a těšili se na poslední slavnostní večer. Když se však vrátili do apartmá, jejich dvouletá dcera Samantha byla beze stopy pryč… Celých patnáct let, které uplynuly od únosu, Caroline víceméně jen přežívá. S Hunterem se rozvedli a Michelle, starší z obou dcer, je čím dál tím více nezvladatelná. K tomu jí rok co rok volají novináři, takže když se v den patnáctiletého výročí zmizení v telefonu ozve „Myslím, že se ve skutečnosti jmenuju Samantha, asi jsem vaše dcera,“ je Caroline zprvu přesvědčená, že je to jen další trik, kterým se z ní snaží někdo vymámit důvěrné informace…

Mluv – Laurie Halsová Andersonová
nakladatel: YOLI
román, Young Adult

Jsi si jistá, že tobě se to stát nemůže?
Melinda Sordino nastupuje do prvního ročníku na Merryweatherskou střední s cejchem na čele. Potom co zavolala na závěrečný školní večírek policii, se s ní skoro nikdo ze spolužáků nebaví. Už jen cesta do školy představuje pro Melindu obrovské sebezapření, následují však o nic méně trýznivé hodiny a hodiny se spolužáky, kteří ji ostentativně přehlížejí. Melinda se uzavírá do sebe a čím dál víc se izoluje od okolí. Málokdo by si všiml, že téměř nemluví, a už ani nikoho nezajímá, proč tehdy na policii zavolala... 
Jediným světlým bodem jsou pro Melindu hodiny výtvarné výchovy volnomyšlenkářského profesora Freemana. Jako ročníkový úkol si Melinda vybrala téma stromu. Nejdříve si s tím nevěděla rady, ale pak zjistila, že jen při malování se cítí znovu svobodná a nesvázaná trpkou vzpomínkou na závěrečný školní večírek. 
Působivý román Mluv se dočkal brzy po vydání velkého ohlasu ze strany čtenářů i kritiků. Autorka za něj získala několik ocenění (Printz Honor Book, Edgar Allan Poe Award, Golden Kite Award, také knižní cenu periodika Los Angeles Times ad.) a byla nominována na americkou Národní cenu za literaturu v kategorii Young Adult. Román byl v roce 2004 zfilmovaný v hlavní roli s Kristen Stewartovou.

Vzácné dary – Danielle Steel
nakladatel: Ikar
romantika

Veronique Parkerová je oddanou matkou a svůj život zasvětila svým třem dcerám. Je jim o to blíž, že je rozvedená a vychovává je sama. Ale když její bývalý manžel zemře a zanechá svým dcerám neuvěřitelné dědictví, nic už nebude jako dřív. Vzácné dary, mezi nimiž je tajemný obraz i zámek v jižní Francii, vedou k šokujícímu odhalení z minulosti. Veronique a její dcery se vydají na úžasnou cestu přes Řím, Paříž, New York a Benátky a během ní se jejich osud změní víc, než si uměly představit.

Oči modrého psa – Gabriel García Márquez
nakladatel: Odeon
světová současná literatura, povídky

Povídky ze souboru Oči modrého psa patří k raným Márquezovým dílům. Vznikly v letech 1947 až 1955 a vyšly dokonce až v roce 1974, sedm let po vydání autorova nejslavnějšího románu Sto roků samoty. I proto představují trochu jiného Márqueze, neboť náležejí k žánru fantastické prózy a je v nich patrný silný vliv surrealismu. Ve čtrnácti povídkách se čtenáři přestavuje složitý, mnohovrstevnatý svět, v němž sen koexistuje se skutečností, život se smrtí, přítomnost s minulostí, šílenství s racionalitou. Svazek vychází česky poprvé.

Běhej, dokud můžeš – René Kujan
nakladatel: Gutenberg
biografie

René Kujan (1974) byl ještě před deseti lety jedním z tisíců rekreačních běžců. Pak se ale ocitl na sedadle spolujezdce v autě, které se střetlo s protijedoucím vozidlem a všechno se změnilo. Od lékařky si vyslechl mrazivý ortel: „Nikdy už běhat nebudete.“ 
Navzdory všem prognózám po devíti měsících zdolal maraton. Od té doby běhá každý den, někdy i 32 maratonů za měsíc. Na lidi, kteří takové štěstí jako on neměli a zůstali na vozíku, myslí pořád – věnuje se charitativním běhům v jejich prospěch.
Tato kniha popisuje Reného návrat do běžeckého života a dosažení světového prvenství při oběhnutí Islandu, kdy ho uprostřed podzimního marastu doprovázela jedna statečná žena a dvouměsíční syn. 
Předmluvu ke knize napsal Miloš Škorpil.

Dívka se Summer Hillu – Jude Deveraux
nakladatel: Baronet
romantika

První díl nové série nás zavede do Summer Hillu, malého městečka, kde hlavní roli hraje láska, a to na pozadí inscenace Pýchy a předsudku od Jane Austenové.
Seznamte se s Elizabeth Bennetovou. Šéfkuchařka Casey Reddicková už má chlapů plné zuby. Když odjede do okouzlujícího městečka Summer Hill ve Virginii, nechává za sebou náročného šéfa v proslulé restauraci a rozchod s přítelem, který jen žárlí na její úspěch. Teď potřebuje hlavně klid a ticho na nádherné Tattwellově plantáži. Jednoho mlhavého rána je však její klid narušen, když uvidí na verandě úchvatného nahého muže.
Seznamte se s panem Darcym. Hollywoodská hvězda a majitel Tattwellovy plantáže Tate Landers rozhodně nepotřebuje, aby ho při návštěvě domova jeho předků špehovala z domku pro hosty nějaká ženská. Tate považuje Casey za reportérku a pokusí se ji vyhodit. Ať už je hollywoodský idol, nebo ne, na Casey rozhodně dobrý dojem neudělá!
Zápletka houstne. Když Casey dostane roli Elizabeth Bennetové v divadelním zpracování Pýchy a předsudku a roli pana Darcyho má hrát Tate, začnou létat jiskry – a to doslova..

Nehoda – C. L. Taylor
nakladatel: Domino
thriller

Zavírat oči před vlastní minulostí je spolehlivý způsob, jak si zatemnit budoucnost.
Sue Jacksonová setrvávala dlouhá léta v domnění, že má dokonalou rodinu. Z omylu ji vyvede tragická událost: její dospívající dcera Charlotta vědomě vstoupí před jedoucí autobus. Dívka skončí v kómatu a její matka pochopí, že až doposud zavírala oči před temnou realitou. A že je načase, aby té realitě začala čelit.
Sue se snaží zjistit, co dceru přimělo k tak zoufalému činu. Probírá se detaily Charlottina života, noří se stále hlouběji do dívčina soukromí... a pak v jejím deníku narazí na děsivý záznam.
Teprve po jeho přečtení se Sue opravdu ocitá v pekle. Z lidí, které měla dříve ráda, se postupně stávají nepřátelé, kterým nedůvěřuje. A ona sama v sobě sbírá odhodlání, aby se dokázala vrátit do vlastní minulosti, kterou v sobě dávno pohřbila. Tolik na ty dávné hrůzy chtěla zapomenout!
Zapomenout ale nemůže. Nesmí. Protože pokud chce své dceři pomoci, musí z paměti vylovit všechny přízraky z minulosti. Jedině tak zjistí, odkud Charlottě hrozí největší nebezpečí. A možná dokonce zjistí, že největším nebezpečím je pro svou dceru ona sama...

Koncová hra – Raymond Khoury
nakladatel: Domino
thriller

Kdo chce odhalit černé praktiky tajných služeb, jako by sám nad sebou vynesl rozsudek smrti.

Uznávaný vědec Ralph Padley umírá a ví, že už mu zbývá jen velmi málo času na to, aby světu vyjevil pravdu. Celé roky skrýval výsledky svého lékařského výzkumu, který byl zneužit k velmi špinavým účelům. Pokud Padley promluví, aby ulevil svému svědomí, budou mít oficiální místa vskutku co vysvětlovat. Ale mistři černých operací ze CIA dobře vědí, jak umlčet nepohodlné. A tentokrát pro to udělají naprosto všechno.
Ví to i Padley, a tak začne hledat prostředníka, který by si troufl jít proti tajné službě. Volba padne na Seana Reillyho – jednak proto, že je agentem mocné FBI, jednak proto, že na věci bude mít osobní zájem: konečně bude moci zjistit, jak zemřel jeho otec.
Reilly už dlouho pochybuje, že otec spáchal sebevraždu. A když se mu zároveň nabízí šance dostat se na stopu záhadnému agentu Corriganovi, s nímž má nevyřízené účty z minulosti, neváhá ani na vteřinu. Vrhne se do pátrání po člověku, který dvakrát tragicky zasáhl do jeho rodinného života, ale brzy se sám stává štvancem. Šedé eminence ze zákulisí tajných služeb chtějí, aby jejich činy zůstaly navždy skryty – a jestli je cenou za dosažení tohoto cíle život agenta Reillyho, pak ať Reilly zemře... a nejraději rukou nájemného vraha.

Swamp Thing – Bažináč – Alan Moore
nakladatel: BB/art
komiks

V letech 1983–1987 mladý britský scenárista jménem Alan Moore zmodernizoval americký komiks. Jeho přelomové pojetí Bažináče nastavilo nové standardy pro grafické vyprávění a vyvolalo v komiksovém médiu malou revoluci. Navázal na rámec gotického hororu svých předchůdců a umocnil jej intuitivním stylem vyprávění a bezprecedentní hloubkou postav. Moorovu vizi pak realizovali znepokojivě krásnou kresbou takoví spolupracovníci jako Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day a Rick Veitch. Výsledkem je mistrovské dílo odolávající zubu času.
V tomto prvním ze šesti dílů Moorovy Ságy o Bažináčovi jsou sebrány sešity 20–28. Svazek obsahuje rovněž předmluvu známého hororového autora Ramseyho Campbella a úvod od spolutvůrce a redaktora původní série Lena Weina.

Padesátka – Oliver Burian
nakladatel: Jota
česká současná literatura

"„Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si dělej, co chtěj“.

Knižní zpracování úspěšné situační komedie Vojty Kotka"
Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé – lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů, který nechal svého syna Juru porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže jeho syn mu dělá starosti, místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává do zasněženého světa horských chat, kde spustí lavinu událostí a vzpomínek a taky se naučí, jak se proflusává mlha.

Teta Poldi a sicilští lvi – Mario Giordano
nakladatel: Ikar
humor, satira

Pohled na moře. Klid. Nic víc si Poldi nepřeje, když se krátce po šedesátých narozeninách stěhuje z Mnichova na Sicílii. Nepočítala však se členy rodiny svého zesnulého exmanžela. Sicilané až do morku kosti jí samozřejmě chtějí ukázat, co to je dolce vita. Jako by to nestačilo, jednoho dne zmizí beze stopy Valentino, který Poldi pomáhal v domě a na zahradě. Padl snad do spárů mafie? Poldi se ho vydá hledat – a brzy zkříží cestu atraktivnímu commissariovi Montanovi. Policista si sice nepřeje, aby Poldi strkala do případu nos, jenže když bavorská sopka jednou vybuchne, není k zastavení...

Druhý život – S. J. Watson
nakladatel: Knižní klub
thriller

Do jaké míry můžeme doopravdy znát druhého člověka? A sebe sama? A jak daleko jsme ochotni zajít, abychom zjistili pravdu o člověku, jehož milujeme?
Netrpělivě očekávaný druhý román od autora bestselleru Dřív než půjdu spát vypráví o ženě s utajenou identitou, která má moc ji zničit.
Když se Julia dozví, že její sestra byla brutálně zavražděna, vypraví se do Paříže s nutkavou touhou zjistit víc. Od sestřiny spolubydlící se dozvídá, že Kate s oblibou vyhledávala sexuální dobrodružství na internetu, a napadne ji, že vrahem mohl být jeden z jejích četných on-line kontaktů. Namísto toho, aby se však obrátila na policii, přihlásí se na sestřin účet na webové seznamce – a vydává se na nebezpečnou výpravu do neprobádaného světa vlastních erotických tužeb. Poté, co se zaplete se záhadným cizincem, s nímž se seznámila přes internet, ztrácí Julia čím dál více kontrolu nad svým životem. Hledání odpovědi na otázku, co se vlastně její sestře stalo, však ohrožuje nejen ji samotnou, ale i její rodinu. Protože tuhle smrtelně nebezpečnou hru si mohou dovolit hrát jen ti, kteří mají sami čisté svědomí…
Strhující a znepokojivý psychologický thriller nám dává nahlédnout do zákulisí utajených životů, které vedeme. A do temných zákoutí, v nichž se bezděčně můžeme octnout.

Past – Melanie Raabeová
nakladatel: Knižní klub
thriller

Známá spisovatelka Linda Coradsová je pro své fanoušky i média hádankou. Je jí osmatřicet let a již více než jedenáct let nepřekročila práh své vily. Navzdory tomu je velmi úspěšná. 
Málokdo tuší, že ji trápí strašlivá vzpomínka z minulosti. Před lety našla totiž svou mladší sestru Annu mrtvou v jejím bytě - a zároveň zahlédla vraha. Jeho tvář ji pronásleduje všude, i ve snech. Proto když jednoho dne spatří ten děsivý obličej v televizi, je v šoku. 
Po zralé úvaze vymyslí plán, jak vraha dopadnout a usvědčit – nastraží mu past.
Co se vlastně tenkrát v tu osudnou noc u její sestry odehrálo?

Hra o holčičku – Soňa Štroblová
nakladatel: Ikar
společenský román

Příběh Saši, bývalé novinářky, dnes profesorky na vysoké škole, a Roberta, německého lékaře se soukromou praxí, se odehrává střídavě v Čechách, Německu a Chorvatsku. Společnou láskou obou je Robertova dvanáctiletá dcera Kate, která žije se svou matkou v nové rodině. Silný a vášnivý vztah mezi Sašou a Robertem, jenž je i v jejich pozdním věku plný zvláštností a sexu, však nekončí happy endem. Časem vyplave napovrch překvapivé tajemství, jež nemile zasáhne všechny tři protagonisty. Dramatický rozchod krutě poznamená další život nejen Saši a Roberta, ale především malé Kate.

Příběhy – Pavla Jazairiová
nakladatel: Radioservis
česká současná literatura

Nová kniha známé novinářky a cestovatelky Pavly Jazairiové zavádí čtenáře na tři kontinenty: do jihoamerické Kolumbie, do Indie a také do dvou evropských velkoměst, Paříže a Říma. Ve všech případech přináší osobní svědectví o tom, co utváří tamní životní styl – ať už jsou to dějiny, přírodní podmínky nebo společenské zvyklosti. Její reportáže jsou kolážemi postřehů, útržků rozhovorů, záznamů pořizovaných na místě i ověřených informací. Nepředkládá hotové soudy, vždy ponechá na čtenáři, jaký názor si vytvoří. 
Centrum kolumbijské narkomafie, záře i stíny velkoměsta Kalkaty, příběhy a báje, mystika indických klášterů, Řím ztrácející vlastní tvář pod náporem moderní turistiky… Střety zájmů, hodnot, lidských snů. Tak rozdílný, a přece jediný svět.
Kniha je provázena fotografiemi Jiřího Hůly.

Vášeň a strach – Nora Roberts
nakladatel: HarperCollins
romantika

Dvojí obraz
Ariel je úspěšná herečka, která má ráda život a užívá si ho plnými doušky. Zahrát si krutou bývalou manželku známého scenáristy Bootha DeWitta v jeho autobiografickém filmu je role, která se neodmítá. Nejenže může prokázat své herecké schopnosti, ale především pracovat s člověkem, jehož už dlouho obdivuje. 
Booth se však dávno zařekl, že s herečkami nechce mít nic společného! A tak Ariel, která se s děsivou přesností zhostila hlavní role, nevěří ani slovo. Přesto ho k ní něco přitahuje. Je na Ariel, aby ho naučila vidět vřelou a otevřenou ženu, jakou doopravdy je, a ukázala mu, že i on se může znovu zamilovat.

Pohyb v temnotě
Slavná hudební skladatelka Maggie se po smrti manžela rozhodne opustit Los Angeles a nastěhuje se do starého domu u Morganvillu na východním pobřeží. Cliff, majitel firmy, kterou si najme na úpravu pozemku, i přes to, že to mezi nimi jiskří, pochybuje, že tu Maggie vydrží déle než měsíc. 
Jenže pak je odhaleno deset let staré tajemství bývalých majitelů domu. Maggie se ocitá ve víru událostí, které jí znepříjemňují klidné dny na venkově i počínající vztah s Cliffem. Kdo z místních byl zapleten do vraždy bývalého majitele? Má s ní něco společného i Cliff?

Druhá oběť – Karin Slaughter
nakladatel: HarperCollins
thriller

V Atlantě je v opuštěném skladišti nalezena mrtvola bývalého policisty. Od okamžiku, kdy se do případu zapojí Georgijský úřad pro vyšetřování, zvláštní agent Will Trent tuší, že ho čeká nejtěžší pátrání v kariéře.
Sára Lintonová – soudní lékařka a Willova milenka – zjišťuje, že krev na místě činu nepatří jen mrtvému policistovi, ale že je tu ještě jedna oběť. Žena, která zmizela… a která pravděpodobně zemře, pokud se ji nepodaří co nejrychleji najít. Proč byl bývalý policista zavražděn? A jak souvisí jeho smrt s majitelem skladiště, kterým je slavný a bohatý sportovec s vazbami na místní smetánku a politické kruhy? 
To nejhorší zjištění však agenta Willa Trenta teprve čeká. Odhalení souvislosti případu s jeho problematickou minulostí a následující události obrátí život naruby nejen Willovi, ale i všem v jeho okolí: těm, které miluje… i těm, které pronásleduje.

Moje milované tchyně a já – Martina Bittnerová
nakladatel: Bittnerová Martina
humor, satira

Oblíbenost tchyně roste se čtvercem vzdálenosti,” prohlásil kdysi moudře MUDr. Plzák. Tchyně opravdu umí svými nápady a přístupem potrápit nejednu adeptku na vdávání. Autorka, která má podle vlastních slov na maminky partnerů smůlu, se v tomto souboru povídek nechala inspirovat vlastními zážitky. Vypráví o nich s humorným nadhledem. Život totiž není černobílý a záleží na tom, z jakého úhlu se na danou situaci podíváme.

Manželské nehody – Randy Susan Meyersová
nakladatel: Ikar
společenský román

Ben a Maddy jsou svoji už patnáct let a mají tři děti. Maddy je klidná žena, kdežto Ben má výbušnou povahu a sebemenší rozepři řeší křikem. Svou ženu však nadevše miluje. Jenomže jednoho dne Benova prchlivost způsobí autonehodu, při níž Maddy upadne do kómatu. Benovi nejenže hrozí vězení, ale musí se ještě spolu s nejstarší dcerou postarat o domácnost. A teprve v tu chvíli se začíná ukazovat jeho pravý charakter…Vynikající psychologické drama o vině, odpuštění a možnostech změnit to špatné v nás, ale také o všednodenních maličkostech, jež nemusí být tak nevinné, jak se zprvu zdají být.

Pro první část novinek by to mohlo stačit. I tak je to článek dlouhý jako týden :)) Takže pokračování zase příště :)

Určitě mi napište, jaké knihy vás zaujaly. Mně hodně láká Druhý život, protože od autora jsem četla Dřív než půjdu spát a to bylo skvělé.

Mějte se moc krásně a užijte si víkend :)

Vaše Šárka ♥

22 komentářů:

  1. Aááá, na tenhle článek už jsem čekala. Jsem totiž líná novinky všude hledat :) Winter a Illuminae budu muset mít a dál se uvidí. Ještě, že budou vánoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, budeme psát Ježíškovi :) A jsem moc ráda, že jsi se těšila na můj článek, to mě vždy potěší, když vím, že se lidi ke mně vrací :)

      Vymazat
  2. Moc se těším na Život po tobě a měla bych si doplnit Shopaholici a Měsíční kroniky.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ještě nečetla Když jsem tě poznala, takže už je na čase to napravit, když vychází pokračování :)

      Vymazat
    2. Než jsem tě poznala, samozřejmě :)))

      Vymazat
  3. Na Winter a Illuminae se hrozně těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Život po tobě bude jasná volba, dokonce dvakrát, protože jednu určitě dostane maminka k Vánocům :o)
    Krásnou sobotu i Vám, Šárko.
    Monika - Mermaidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, moc děkuji :) Jak jsem psala výše, je na čase, abych se co nejdřív vrhla na Než jsem tě poznala, když už máme pokračování. Mějte se moc hezky :)

      Vymazat
    2. Ještě dumám nad novinkou Manželství naslepo, neboť mám od paní Kateřiny doma její prvotinu, bohužel ještě neotevřenou. Tak bych to tímto mohla napravit :-)
      A i knížka od Luca Di Fulvia vypadá velmi lákavě, ale pro změnu mě čeká od něho Chlapec, který rozdával sny, tak uvidím dle toho, jak zaujme.. Hezký večer.

      Vymazat
  5. Tak mě zaujal Kolibřík a Život po tobě. Poté Královna stínů a Bratrstvo, ale to musím začít prvním dílem :D

    OdpovědětVymazat
  6. Listopad má zase pěkné knihy!! Měsíc od měsíce se to zlepšuje :D Jen nevím, jestli dávat šanci After you. To už nemůže být ono :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
  7. Winter, Illuminae a Mluv jsou moje povinnosti, ale ani připravované thrillery nevypadají vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mne zaujaly Pavucina, Kolibrik a Zivot po tobe :-)

    OdpovědětVymazat
  9. To je zase nadělení :) Nejvíce mě láká Druhá oběť (Will Trent ❤️) a pokukuju taky po Armadě a po Illuminae. Na druhou stranu třeba Život po tobě patří k těm knihám, jejichž vydání prostě nechápu, naprosto to pro mě zabíjí kouzlo první knihy tomuto druhému dílu se tedy rozhodně vyhnu. Přeji pěkné vybírání a krásný den, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ještě ani nečetla Než jsem tě poznala, takže nevím. Ale většinou ty nastavované věci dopadají špatně. A navíc ten název mi přijde naprosto otřesný. Ale ten první díl bych si chtěla určitě jednou přečíst a uvidím potom, jaké budou ohlasy na ten další. Od Karin mám doma několik knih, ale stále čekají... :)

      Vymazat
  10. Velká spousta zajímavých novinek, chystám se na Illuminae a fakt doufám, že to bude jedna z těch kvalitních young adultovek a určitě taky na Nehodu, kterou už mám přislíbenou k recenzi, takže se moc těším, protože autorčina prvotina Lež se mi moc líbila :) Zaujal mě taky nový Ernest Cline, nicméně jsem se ještě pořád nedostala ani k Ready player one, takže uvidím, jak mi jeho styl sedne a pak se možná poohlédnu i po téhle novince.
    Mockrát díky za inspiraci, Šári, článek jako vždy úžasný.
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za pochvalu. Jsem moc ráda, když někdo napíše, že už článek očekával, že se těšil apod. Moc mě tím nabíjíte a o to víc mě blog baví :) Měj se krásně :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥