středa 5. října 2016

Přečtené knihy za měsíc září

Přeji vám všem ještě jednou krásnou středu :)

Pořádně se ochladilo, venku jsem ráno málem drkotala zubama. Já chci ještě teplíčkoooo!!! ☻

Dnes mám pro vás „přečteno“ za měsíc září. v září se mi oproti srpnu hodně dařilo, přestože jsem začala číst až sedmého. Přečetla jsem devět knih, což je pro mě neuvěřitelný úspěch. Nebyly mezi nimi tedy žádné bichle, ale i tak mám radost.

A o jaké knihy se jedná? Přečetla jsem Z tebe peklo ráj od Václava Grubera, 12. 12. Vítězslava Jareše, Svůdkyni s modrým nebem nad hlavou od Petry Nachtmanové, Špulku modré nitě od Anne Tyler, A proto skáču od Naokiho Higašidy, Strážné anděly od Zoe Hardwicke, Zbláznila ses? Jany, F. Jiráskové, Sběratele duší od Elizabeth Peters a Počátek veškeré lásky od Judith Hermann. Mám rozečtenou také knížku Spokojená blbka od Ilony Ondráčkové, ale tu čtu většinou jen po chvilkách třeba ve vlaku. Jsou to krátké fejetony, takže to jde.

Z tebe peklo ráj nebyla žádným zázrakem, ale jako oddechovka se dá. Ovšem pokud si ji nepřečtete, určitě o nic nepřijdete.

Anotace
Erika je úspěšná atraktivní žena. Má za sebou nevydařené manželství a řadu vztahů, proto se raději věnuje kariéře, a když zatouží po mužské náruči, řídí se pravidlem: Co je v domě, není pro mě. A tak se důsledně vyhýbá vztahům se spolupracovníky a pacienty. Zaskočí ji však něco úplně jiného - původně zamýšlené povyražení s o mnoho let mladším Lukášem se jí totiž začíná vymykat z rukou...


Hodnocení: 65%

Recenzi najdete zde.

Kniha Vítězslava Jareše 12. 12. mě bavila. Pokud máte chuť na dobrou českou krimi, doporučuji.

Anotace
Kapitán Karel Krol vyšetřuje hromadnou vraždu skupiny mladých rebelantských malířek, které si říkají Wild graffiti. Jak tento masakr souvisí s incidentem, jenž se odehrál na česko-rakouských hranicích před skoro čtyřiceti lety? Následují další vraždy spojené s namalovanými extravagantními obrazy…
Kniha českého spisovatele a spoluautora scénáře seriálu Kriminálka Anděl, který za svoji prvotinu Intrikáni získal Výroční cenu nakladatelství Mladá fronta v kategorii původní česká tvorba.


Hodnocení: 85%

Pokud vás zajímá moje recenze, najdete ji zde.

Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou mě trochu zklamala. Čekala jsem víc, propracovanější vztahy, asi i víc humoru. Ale jako oddechová četba dobré.

Anotace
Humorný román o hledání životních lásek, o přírodních nástrahách a mužských (ne)dokonalostech. Simona nedávno opustila přítele, protože dál nehodlala trávit čas v nebezpečně vyzdobené ložnici. Jelena se už několik let věnuje raději své úspěšné cukrárně a vyrábění dortů než zkoumání opačného pohlaví. Poslední zkušenost ji totiž málem stála život, když se miláčkovi snažila splnit náročné tužby. Zanedlouho se Simona znovu zamiluje. Její láska vyprovokuje Jelenu k činům – také se chce zamilovat. A ne jen tak do někoho! Hodlá však svého budoucího muže pořádně prozkoumat dřív, než jí přichystá nějaké nemilé odhalení. Kvůli tomu je ochotna prolézat hluboké lesy, křoviska, šlapat desítky kilometrů po svých, přespávat pod převisy a vybírat ideála mezi nefalšovanými vyznavači ohňů. A Simona nesmí u ničeho chybět!


Hodnocení: 75%

Recenzi si můžete přečíst tady.

Špulky modré nitě jsem se díky nízkému hodnocení na databázi knih trochu obávala, ale nakonec jsem byla spokojená. Kniha se mi líbila. Určitě je vhodná spíše pro čtenáře, kteří preferují poklidnější děj. Je to takové nahlédnutí do jedné rodiny po několik desítek let.

Anotace
Jeden dům. Jedna rodina. Tři generace.
Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy – a některé kousky skládačky vyplouvají na povrch až po mnoha letech. Jako ve všech rodinách i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru vyprávění jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se.
Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie a táhne se až k Abbyiným a Redovým voučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe.


Hodnocení: 80%

Více najdete v mé recenzi zde.

A proto skáču je tenoučká, přesto výjimečná kniha. Pokud chcete pochopit svět lidí s autismem, určitě se do této knihy začtěte. Jednoznačně doporučuji všem.

Anotace
Vnitřní svět třináctiletého chlapce s autismem.
Mladý spisovatel, básník a bloger z Japonska trpí tak silnou formou autismu, že nedokáže mluvit. Jeho vidění světa je však neuvěřitelně bohaté, citlivé a inteligentní. Dokázal to v bestselleru A proto skáču, který ve svých třinácti „sepsal“ za zcela mimořádných okolností. Metodou ukazování znaků na papírové matrici odpověděl na osmapadesát otázek, jež mu ostatní často kladou: Proč nemůžeš být chvíli v klidu? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády? Co je nejhorší, když má člověk autismus?
Unikátní knihu v Japonsku objevil britský spisovatel David Mitchell, sám otec autistického syna, společně s manželkou ji přeložil do angličtiny a Higašidu a jeho niterné svědectví proslavil po celém západním světě. „Představte si, že se nacházíte v místnosti s dvaceti radiopřijímači. Všechny hrají a naplno se z nich linou hlasy a hudba. Nejde je vypnout ani ztlumit a místnost nemá okna ani dveře, takže jedinou úlevu vám přinese až naprosté vyčerpání,“ přibližuje v sugestivní předmluvě Mitchell pocity lidí s autismem.


Hodnocení: 90%

Recenzi na knihu najdete zde.

Kniha Strážní andělé mě malinko zklamala. Nebo ani ne zklamala, jako jsem čekala díky anotaci trošku něco jiného, jinak postavený příběh. Ale kniha je to pěkná, četla se mi dobře a určitě ji můžu doporučit.

Anotace
Cherri sní o rodině, o bohatém a úspěšném manželovi. Zdá se, že právě takového našla v doktoru Nashovi, se kterým se počítá na místo primáře. Idyla i láska však trvají jen do chvíle, než Nash svede na Cherri tragickou chybu, která má za následek smrt pacienta. Brzy vyjde najevo, že fatálních omylů je víc, jenže někdo v nemocnici nestojí o potíže a vše se snaží ututlat.


Hodnocení: 75%

Recenzi si můžete přečíst zde.

Zbláznila ses? od Jany F. Jiráskové mě naopak hodně bavila. Sedla mi forma deníkových zápisků a celková povaha příběhu. Za mě určitě ANO.

Anotace
Je rozvedená, je jí přes čtyřicet a čeká dítě s partnerem o generaci mladším. Dalo by se to ustát lépe, kdyby doma už neměla čtyři děti od dětského věku do dospělosti. Sama dalšího potomka rozhodně chce, ale ne všichni v okolí vnímají její situaci stejně pozitivně. Každodenní kolotoč vytížené ženy se střídá se snově fantazijními pasážemi, v nichž se hrdinka vypořádává s problematickým vztahem k vlastní matce. Nejsilnější lidské pouto se tu odhaluje se vší složitostí a emocionální tíhou. Přes specifickou situaci hrdinky se v románu, zachycujícím univerzální témata dneška, najde nejedna čtenářka.


Hodnocení: 85%

Recenzi najdete zde.

Sběratel duší je moc pěkná kniha z prostředí horkého Egypta. Příběh je to napínavý, navíc autorka úžasně popisuje krásy Egypta.

Anotace
Althea vyrůstala v Egyptě po boku otce, uznávaného archeologa, až do doby, než ho obvinili z falšování starožitností. Krátce nato zemřel a ona nechápala, co se stalo. Po letech obdrží dopis od muže jménem Abdelal. Ten pro jejího otce pracoval a nabízí jí důležité informace. Althea je odhodlaná otcovo jméno očistit, ale dorazí pozdě – Abdelal je po smrti a překážet někomu začíná ona.


Hodnocení: 85%

Recenzi najdete zde.

Poslední kniha měsíce září Počátek veškeré lásky mě naopak vůbec nenadchl. Nebavil mě vypravěčský styl  autorky, příběh mi přišel nemastný, neslaný a hrubky v překladu mě dokonale otrávily. Napsat ve slově mistička Y je podle mě už snad zvrhlost :))) Kdyby to tam bylo jednou, vzala bych to jako překlep, ale to slovo tam s ypsilonem bylo napsané asi třikrát. Hrůza... 

Anotace
Stella, její muž Jason a čtyřletá dcera Ava působí jako šťastná rodina. Až do okamžiku, kdy stiskne zvonek neznámý muž, Mister Pfister, stalker, který se objevuje a mizí. Zanechává vzkazy ve schránce, je stále neodbytnější, Stellin život a život její rodiny se mění v peklo.
Judith Hermannová, hvězda německého literárního nebe, dosud své čtenáře uhranula třemi povídkovými tituly. Počátek veškeré lásky, její první, dlouho a napjatě očekávaný román, je příběhem o stalkingu, zranitelnosti a křehkosti lidského štěstí. Hermannová zde otevírá téma v současné společnosti více než aktuální: strach o vlastní bezpečí.


Hodnocení: 45%

Recenze se připravuje.

A to je z mého dnešního článku všechno. Určitě mi napište, kolik knih jste přečetli vy a jestli jste měli šťastný výběr. To je nejdůležitější, na počtu ani tolik nezáleží.

Mějte se moc krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Tak to je krásné, devět knih, paráda :) Ať se takhle daří dál! Těším se na detailní recenzi Počátku veškeré lásky, já z toho byla taky rozpačitá, kolem dokola se mi to asi spíš líbilo, moc si svými dojmy nejsem jistá, ale mYstička mě rozsekávala strašně, taky jsem to v recenzi zmiňovala. Hezké odpoledne, Šárko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kristý. Mně se taky jako by ten námět líbil nebo prostě ten záměr, i se to docela dobře četlo na to, že mě styl autorky rozčiloval. Ale prostě fakt nevím, co si o tom myslet a mYstička je mYstička :))) Až sepíšu recenzi, juknu taky na tvoji, jsem moc zvědavá :)

      Vymazat
  2. Parádní bilance, já se rozhodně chystám na Špulku, Zbláznila ses? a A proto skáču. Na všechny se moc těším, snad se mi budou líbit alespoň tolik jako tobě :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji :) Věřím, že se líbit budou, jen u Špulky nečekat nic závratného, svižného, je to opravdu poklidný rodinný román. Ale mě bavil :)

      Vymazat
  3. páni, to je knih :) Já v září bohužel neměla na čtení moc času a přečetla jsem jen dvě :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla slabý srpen... to byly tři. Ne každý měsíc je úrodný, ale to nevadí :)

      Vymazat
  4. Devět knih? Jsem žabař :-) Ani na jednu z knih se nechystám (od Špulky si mě odradila ty :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Špulka líbila, moc příjemné čtení. Sice také poklidný děj jako třeba Matčiny dary, ale prostě tady mě to chytlo.

      Vymazat
  5. Teda devět knih je mazec :) Mě hodně zaujalo Zbláznila ses? Budu se muset po něm poohlédnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyly tlusté, tak to šlo pěkně :) Zbláznila ses? se mi fakt líbila, i když jsem se nejdřív trochu bála deníkové formy. Ale nakonec to právě díky tomu stylu bylo moc dobré :)

      Vymazat
  6. Krasne cisilko Sarko :-)Ja mam ted nejake zdravotni problemy, tak se to podepisuje i na cteni knih :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla slabý srpen, tak jsem teď za to září moc ráda. Přeji ti, ať jsi zase brzy v pořádku a máš chuť na čtení. Nemá cenu to lámat, až bude dobře, přijde i chuť :) Měj se hezky, Jani :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥