středa 26. října 2016

Recenze – Hotelstory aneb když to hosté rozbalí

Autorka:                    Vladimíra Černajová
Nakladatelství:       Alpress
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              166

Anotace:
Jistě znáte lidi, kteří vás dohánějí k šílenství, až se veškerá vaše tolerance, soucit i rozumový nadhled smrsknou na jedinou souvislou myšlenku: „ZA CO!“ Autorka čerpá z vlastní zkušenosti hotelové manažerky a s osobitým humorem nám představí paní Čeňkovou, pana Hillera a další protagonisty situací komických, absurdních i těch „já se z toho zvencnu“.

Knihou Vladimíry Černajové nás provází manažerka hotelu Duncan. S úsměvem a nadhledem nám předkládá vtipné i méně vtipné historky ze života hotelových hostů, hotelového personálu i sebe samé. Kniha je tedy tvořena krátkými fejetony, prostřednictvím kterých poznáváme například nadměrečnou Doru, ajťáka Radimka, ostýchavého pana Hillera či paní Čeňkovou a další postavičky. Některé historky jsou úsměvné, jiné opravdu vtipné, další pro změnu k pláči nebo k vzteku. Prostě život nám přináší různé situace. Vypravěčka nám líčí i historky ze svého předešlého zaměstnání v hotelu Grand Stella.

„Co se tam, krucinál, děje? Finové prý vyhazujou postele z okna hotelu!“ uslyšela jsem, když mi v jedenáct v noci zazvonil telefon a na displeji se objevilo „majitel“.
Cože?
„Postele z oken?“ Krve by se ve mně nedořezal.
„Teď mi volal Franta, že prý jo!“
„Ale já jsem před pěti minutami mluvila s recepční a na hotelu byl klid.“
„To asi těžko!“
Mistrovství světa v ledním hokeji, to je zlatý důl hoteliérů a zároveň noční můra hoteliérů. Jednak proto, že můžeme ztrojnásobit ceny, a jednak proto, že musíme připojistit hotel proti vandalismu, posílit ochranku a instruovat pokojské, že stav „nablito“ v pokojích bude pro další dva týdny běžný jev.


Hotelstory Vladimíry Černajové je úsměvná kniha, která vám zaručeně zvedne pochmurnou náladu. Na chvíli zapomenete na běžné denní starosti. Protože je tvořena krátkými příběhy, můžete po knize sáhnout kdykoliv a nalistovat jakoukoliv kapitolu. Takže pokud hledáte nějakou oddechovou četbu pro podzimní a zimní večery, určitě vyzkoušejte Hotelstory. 
Kniha je po grafické stránce moc hezky zpracovaná. Na první pohled mě zaujala vtipně navržená obálka v příjemných, pastelových barvách. Uvnitř knihy najdete černobílé ilustrace, vystihující děj té konkrétní kapitoly. Autorkou ilustrací je také Vladimíra Černajová.



„Můžu vám nějak pomoct?“ zeptala se recepční Radka, která šla právě na ranní směnu, starší paní stojící u nočního vchodu.
„Ne, já tu čekam na kamošku.“ Spiklenecky se k Radce naklonila a pokračovala: „My zme tu byly na eskort.“
Tato informace Radku překvapila – služby tohoto typu neobjednáváme ani neposkytujeme – ale ne víc než vzezření oné dámy: zuby zhruba tři, igelitka v ruce a vlasy viděly naposledy šampon v době, kdy největší hit drogerií bylo mýdlo s jelenem.




O autorce:
Autorka svěžích humorných próz čerpá náměty z každodenních situací: sbírá různorodé střípky reality, aby z nich vytvořila pestrou mozaiku příběhů. Škála témat, kterým se věnuje, je široká – od rodinných historek přes ty pracovní až po příběhy zvířat z útulků. Kromě psaní knih se věnuje také malování obrazů a své knihy doprovází vlastními ilustracemi.

Hodnocení: 75%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress. Knihu zde můžete zakoupit.


2 komentáře:

  1. Kniha vypadá jako příjemná oddychovka, po nějaké se teď dokonce dívám :)
    katy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥