neděle 15. ledna 2017

Deset knižních „nebo“

Zdravím všechny své čtenáře :)

K napsání tohoto článku mě inspiroval booktuber Luboš Panda, kterého jsem objevila nedávno díky Ohaně. Jeho videa mě baví a našla jsem tam právě také video s názvem 10 knižních „nebo“. Zaujalo mě a rozhodla jsem se svých deset „nebo“ sepsat :)


Deset knižních „nebo“

1. Knížka nebo film?
Asi jak kdy. Je pravda, že jsem neviděla moc filmů na motivy knihy a nebo spíš přesněji řečeno, nečetla jsem třeba knihu a viděla film a nebo naopak.

Četla jsem třeba knihu Jestli zůstanu a ta mě moc nebavila, nudila jsem se. Potom jsem šla s dcerou na film s názvem Zůstaň se mnou a ten se mi líbil moc. Jak mě v knize nebavily postavy, tak film jsem si fakt užila.

Potom jsem četla O myších a lidech a viděla také filmové zpracování s Johnem Malkovichem v hlavní roli. a obojí bylo skvělé. Film se opravdu věrně držel své knižní předlohy.

Naopak se mi vůbec nelíbila Zmizelá. Nebavila mě ani jako kniha a film už vůbec ne. Tak to je asi všechno k prvnímu bodu.

2. Papírová nebo elektronická?
Jednoznačně papírová. Prostě ty knihy miluji, potřebuji je vidět, osahávat, očuchávat. Potřebuji je hmotně vlastnit a to by mi čtečka nedokázala dát. Zavrtat se do postele s papírovou knihou, to je prostě pocit. A to bych s čtečkou prostě nezažila. A nakonec i samotné knižní obálky. To je prostě taková krása ♥

3. Hardback nebo paperback?
Každopádně mám raději pevnou vazbu. Nejsem už tak striktně proti měkkým knihám, jako jsem kdysi bývala, ale tlustou knihu bych si v paperbacku určitě nekoupila. Sice se ke knihám chovám co nejlépe dokážu, ale prostě pevná vazba určitě vydrží déle v perfektním stavu. Ale když není výběr, paperback si pochopitelně taky koupím.

4. Tlustá nebo tenká?
Nevím, jestli tohle nějak řeším. Je fakt, že když má kniha víc než 450 stran, trošku mě to děsí, ale pokud mě chytne, nevidím v tom žádný problém. Naopak, pokud mě nadchne tenká kniha, lituji, že nemá větší počet stran. Záleží tedy na knize samotné. Určitě neodmítnu knihu jen proto, že je to bichle. A když knihy kupuji, tenké nevybírám skoro vůbec. Asi chci za ten nemalý peníz hodně stránek, noooo :)))

5. Klasika nebo novinka?
Určitě novinka. Nejsem rozhodně hrdá na to, že v klasice mám tak velké mezery, že by jimi propadly hromady knih, ale prostě mě ty novinky lákají více. Přesto bych ráda něco z té klasiky dohnala. Když vám přiznám, že celou Kytici jsem přečetla poprvé asi před třemi lety, no tak se stydím až na půdu. A přitom je tak skvělá. Takže určitě bych ráda nějakou mezeru zaplnila, ale určitě dál z největší části zůstanu u novinek.

6. Knihkupectví nebo knihovna?
Jednoznačně knihkupectví. Nebo v mém případě knižní eshop. Do knihovny zajdu občas, když si chci přečíst knihu, kterou nedokážu jinak sehnat. Například jsem si z knihovny vypůjčila Byl jsem Mengeleho asistentem, protože se kniha prostě koupit nedá. Ale jinak já jsem prostě hamoun, potřebuji ty knihy mít svoje vlastní, nejradši bych měla úplně všechny, které mám na svém knižním obřím seznamu. Taky se mi stávalo, že když jsem si z knihovny přinesla knihu, byť jsem se na ni těšila, najednou jsem neměla chuť se do ní pustit. asi je to trochu divné, ale je to tak :))

7. Jméno autora nebo název knihy?
Tohle asi neřeším. Jasně že zpozorním, když vyjde další kniha od mého oblíbeného spisovatele, ale hlavní kritéria to pro mě nejsou. Název knihy mě může taky zaujmout, ale není to podmínka pro koupi nebo četbu.

8. Číst nebo slyšet?
Určitě číst. Já se u audio knih nedokážu soustředit. Můžu tak maximálně poslouchat něco hodně nenáročného a nebo knihu, kterou jsem už klasicky četla. Například poslouchám Saturnina, kterého znám už pomalu nazpaměť. Ale nemohla bych poslouchat třeba detektivku, prostě bych z ní nic neměla. Asi potřebuji vidět ten psaný text, potom si lépe pamatuji a vnímám.

9. S obalem nebo bez obalu?
Rozhodně vždy předtím, než začnu knihu číst, sundám přebal. Když už by se mi náhodou stalo, že by se mi kniha nějak umatlala, schovám ji do přebalu a vidět to není. Ale pomuchlaný přebal už člověk nezakryje. A já jsem na to docela pedant, no spíš magor. Prostě chci, aby kniha pořád vypadala krásně.

10. Záložka nebo oslí rohy?
Oslí rohy či uši (neříká se opravdu uši? nevím...) nikdy za nic na světě. To raději zavřu knihu nezaloženou. Záložek mám spoustu, ať už klasických reklamních, které třeba vkládá do knih Knižní klub nebo Martinus, tak si sem tam nějakou novou pěknou koupím. Mám i magnetické, sice se mi moc líbí, ale nějak je vůbec nepoužívám. Klasickou papírovou mám asi nejradši.





Tak to byl poslední bod. Budu ráda, pokud někdo z vás dostane chuť a článek taky sepíše. Klidně mi potom pošlete odkaz, ráda se podívám.

Mějte se krásně,
ahoj Šárka ♥

18 komentářů:

  1. Skvělý článek. :-) V mnoha bodech s tebou souhlasím. Jen já jsem trochu šílenec a když vidím hodně tlustou knihu, hned ji chci. I když mi pak trvá, než se na ní vrhnu, protože je moc tlustá. :-D Jinak nový vzhled se mi strašně líbí, povedlo se ti to. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji :) Blog je stále „ve výstavbě“ :)) Takže tohle je zatím takový mezistav. Chtěla bych jinou šablonu, ale do těch na stáhnutí se trochu bojím jít. No zatím to takhle nechám a uvidím později :)

      Vymazat
  2. Super článok, v mnohom súhlasím :D Taktiež preferujem papierové a hardbacky :-) A pri poslednom bode tiež súhlasím, akékoľvek ničenie knihy mi dvíha tlak :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tento tag se mi moc líbí, asi se budu inspirovat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní článek, Šárko! :-) S chutí jsem si ho přečetla a moc se mi líbil, V mnoha ohledech s Tebou souhlasím a v týdnu (po zkouškách...) článek možná také sepíšu! Vážně skvělý nápad, napsat takový tag. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, moc děkuji a určitě si potom článek ráda přečtu :)

      Vymazat
  5. Parádní tag:-)
    Luboš je fajn, taky ho sledují :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super, v hodně věcech se s tebou shodnu. Hlavně ty oslí uši - to může udělat jen vandal :-D
    Luboše neznám, ale kouknu na něj na yt, tak děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  7. 1. Knížka nebo film? - Opravdu jak kdy. Rada srovnavam oboji. obvykle lip dopadne kniha, ale jsou i vyjimky, kdy se mi kniha prilis nelibila a ve filmu to dokazali mnohem lepe vyjadrit...
    2. Papírová nebo elektronická? - Zboznuji obe. Ale je pravda, ze knihy kupuji v takovem mnozstvi, ze ctecku vytahnu jen nekdy. V podstate ji pouzivam jen nekdy, kdyz dostanu v ramic spolupace ebook...
    4. Tlustá nebo tenká? - Je mi to naprosto jedno. Nekdy se leknu, kdyz to potom vidim v realu. Ale zase rada to stridam, protoze cist porad bichle o 500 stranach bych nezvladla :-)
    5. Klasika nebo novinka? - Novinky. Jednoznacne. Klasiku vytahnu jen vyjimecne a to v pripade Austen, Bronte a spol. Vanocni koledu. Rada bych precetla Tri musketyry a par dalsich. Ale treba Capek a dalsi ze skolnich let, to vubec...
    6. Knihkupectví nebo knihovna? - Rozhodne knihkupectvi. Knihy chci mit doma, ne i pujcovat ochmatane. Kdyz uz me laka neco, co si nepotrebuji kupovat, pujcim si jinde :-)
    7. Jméno autora nebo název knihy? - Obvykle prvni signal na knihu jde skrz jmeno autora a to hlavne, kdyz uz ho znam z drivejska...
    8. Číst nebo slyšet? - Cist. Poslouchat knihu mi nejde. Pulku pasazi proste nevnimam :-D
    9. S obalem nebo bez obalu? - Rozhodne vyslict. Kdybych obal natrhla, pujdu do mdlob.
    10. Záložka nebo oslí rohy? - Zalozka. Do knihy se nepise, necinta ani jinak se ji neublizuje! :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, ráda jsem si početla a vidím, že naše názory jsou si hodně podobné :)

      Vymazat
  8. Šári, to je senzační článek, ve spoustě věcí se shodneme. Asi to sepíšu také, tak si to nechám do článku a nebudu se Ti tu teď rozepisovat. Díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezky napsáno! Také mě to inspirovalo, takže se asi budu za pár dní "lehce opičit" a svých 10 nebo si taky zpracuji a hodím na blog. V některých bodech se shodneme, a někde to mám 50 na 50 :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥