úterý 29. srpna 2017

Zářijové knižní novinky

Krásný den vám všem :)

Další měsíc je za námi, tudíž se blíží měsíc nový a s ním i knižní novinky. Připravte si tužku a papír, abyste si mohli dělat obří seznamy :)

Budu vším, čím mě chceš mít – Mindy Mejia
nakladatel: Domino
thriller

Novodobá Lolita je mrtvá. A ve městě jsou hned tři lidé, kteří měli dobrý důvod ji zabít.
Hattie Hoffmanová se během svého krátkého života úspěšně zhostila mnoha rolí: byla hodnou dcerou, úspěšnou studentkou, dobrou kamarádkou. Ona sama však chtěla od života něco víc. Mnohem víc než bezbřehou nudu jednotvárných dnů. Něco vzrušujícího, klidně trochu nebezpečného. Nebo třeba idost nebezpečného...
Když je během školního představení nalezena Hattiina mrtvola, malé město strne hrůzou. Hrůza se změní v úžas, jakmile vyjde najevo, že Hattie udržovala přes internet sexuální vztah, který byl daleko za hranicí toho, co je společnost ochotna tolerovat. Kdo ještě o tom vztahu věděl? Koho Hattie svým chováním rozběsnila natolik, že ji ubodal?
Psychothriller Budu vším, čím mě chceš mít zaznamenává rok života podmanivě krásné dívky, která si se svým okolím zahrávala tak dlouho, až s ní komusi došla trpělivost. Vyšetřování vraždy vynáší na světlo temná, doposud úzkostně skrývaná tajemství některých obyvatel maloměsta; najednou přestává být zřejmé, kde přesně vede hranice mezi vinou a nevinou. Najednou jako by mnohé přestalo být tím, čím se dříve zdálo být...

Všem statečným se odpouští – Chris Cleave
nakladatel: Plus
historický román

„Ve válce je odvaha laciná a shovívavost nepříliš populární.“ Píše se rok 1939, Velká Británie vstupuje do války a mladá socialistka Mary se rozhodne, že se jako dobrovolnice připojí k britskému válečnému úsilí. Začne učit děti, které měly být evakuovány z Londýna, ale nepřijala je žádná z venkovských rodin, protože jsou postižené, mentálně zaostalé nebo – jako v případě Maryina oblíbeného studenta Zacharyho – mají černou pleť. Toma, který výuku organizuje, velmi zasáhne, když jeho nejlepší přítel Alistair vstoupí do armády. Alistair je umělecký restaurátor a nikdy nevypadal na to, že jej válka lákala. Je to až Mary, kdo dokáže Toma přivést na jiné myšlenky, a v nejisté době jejich profesionální vztah brzy přeroste v něco víc. Když se navíc Mary setká s Alistairem, ocitnou se všichni v tragickém milostném trojúhelníku. Zatímco kolem nich padají bomby a boje se stupňují, musejí se vypořádat jak se svými city, tak s vidinou nového světa, který je zcela odlišný od čehokoli, co dosud poznali. Na pozadí barvitě vylíčeného milostného příběhu Cleave umně pracuje s mnoha dalšími univerzálními motivy – hrdinstvím, soudržností, pokrytectvím, ale také neskrývaným rasismem, a hlavně morální odpovědností každého člověka v době, kdy žádné rozhodnutí není jednoduché.

Uchopit sen – Beatrice Colinová
nakladatel: Knižní klub
historický román

Zajímavé historické pozadí i milostný příběh plný neočekávaných zvratů jsou v pozadí čtenářské atraktivity tohoto krásného románu. Odehrává se v přitažlivém prostředí Paříže před světovou výstavou roku 1889 s frivolní atmosférou, ruchem, ale i ležérním životním stylem, který je v kontrastu s upjatými mravy panujícími na Britských ostrovech. O své inspiraci autorka říká: „Jednoho dne jsem se dozvěděla, že slavnou Eiffelovu věž ve skutečnosti navrhl inženýr Émile Nouguier. Tento muž mě natolik zaujal, že jsem se rozhodla vytvořit román a vyprávět příběh o věži a o revolučních časech plných života.“

Jmenuji se Nikdo –Matthew Richardson
nakladatel: Knižní klub
thriller

Vycházející hvězda špionážních thrillerů je tu – fanoušci románu Já, Poutník a seriálů Ve jménu vlasti a Noční recepční si bezpochyby přijdou na své.
„Znám tajemství. Tajemství, kterým se mění úplně všechno…“
Solomon Vine patřil k nejlepším špionům své generace. Měl před sebou zářivé vyhlídky. Pak ho za nevyjasněných okolností odstavili na vedlejší kolej.
Čtvrt roku nato unesli šéfa istanbulské expozitury MI6. Nikdo neví, komu věřit. Pomoci by mohl dávný přítel zmizelého: Solomon Vine.
Je mimo službu, a proto hledá pravdu na vlastní pěst. A brzy zjistí, že v sázce je daleko víc než jen život jednoho špiona…

Skvrna – Gillian Flynn
nakladatel: Knižní klub
thriller

Mistrovská hororová povídka od světové bestselleristky Gillian Flynnové je poctou klasickým duchařským historkám a dalším důkazem autorčina všestranného spisovatelského talentu (získala za ni prestižní Edgar Award). Důkazem, který si nelze nechat ujít.
Neškodné podvůdky, snaha přežívat, drobné lži, a taky jeden věštecký salon se speciálními službami v zadní části. To je svět mladé ženy, na kterou se jednoho upršeného jarního dne obrátí Susan Burkeová, které straší v domě. Jenže ten starý viktoriánský dům skrývá víc tajemství než jednu krvavou šmouhu na stěně a pochybné duchy, které vyžene trocha šalvěje a mořské soli. Dost možná tady půjde někomu i o život…
Skvrnu (v originále Grownup) napsala Flynnová pro soubor Rogues (Darebáci), který z povídek vícera autorů sestavil George R. R. Martin. Toto je její první samostatné vydání.

Šest vran – Leigh Bardugo
nakladatel: Fragment
fantasy

Úspěchy ověnčená fantasy od současné hvězdy young adult literatury Leigh Bardugo!
Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku, pohybující se neslyšně jako stín. Dívku, využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Univerzita výjimečných 3 – Odveta – Joelle Charbonneau
nakladatel: Fragment
fantasy

Poslední test je ten nejnebezpečnější! Závěrečný díl bestsellerové série.
Svaz národů se ocitá na pokraji občanské války. Povstalci intrikují proti kruté a vychytralé vládě. Nadaná studentka Cia Valeová, která přežila testování, je odhodlaná pustit se do boje. Sama to však nezvládne. Toto je příležitost chopit se vedení, na které Cia dosud jen cvičila – ale koho má vlastně vést? Tváří v tvář nebezpečí a podvodům musí Cia riskovat životy těch, které má ráda a vsadit vše na loajalitu svých smrtelně nebezpečných spolužáků.

Nepřítel v domě – Lindsay Davis
nakladatel: BB/art
historický román

Co otrok, to nepřítel
Bohatí novomanželé jsou zavražděni ve vlastní posteli a po jejich drahocenném stříbře se slehla zem. Podle názoru vigilů je zabili jejich otroci. Flavia Albia by ten případ nejraději odmítla, ale to by znamenalo, že si nechá ujít šanci znovu pracovat s edilem Manliem Faustem… A tomu neodolá. Při řešení záhady musí zblízka nahlédnout do života domácích otroků ve starověkém Římě za vlády paranoidního císaře Domiciána. Ačkoli má Flavia Albia tolik životů jako kočka, tentokrát se skutečně ocitá na prahu smrti.

Dívka s tetováním na zádech – Amy Schumer
nakladatel: Jota
humor, satira

Amy Schumerová tvrdí, že její kniha Dívka s tetováním na zádech rozhodně nejsou memoáry! Na druhou stranu nám ale předkládá sbírku textů, které jsou plné jí samotné – jejího života, zkušeností a osobních postřehů či komentářů zážitků a situací, s nimiž se od dětství přes pubertu až do současnosti setkávala a potýkala.
Dívka s tetováním na zádech je velmi osobní a také velmi čistou a čtivou zpovědí mladé komičky, která se rozhodla sdílet ve svých krátkých esejích, fejetonech a zamyšleních úplně všechno. Osobní vyprávění mnohdy připomínající deníkové záznamy nebo povídání s kamarádkou u kávy působí velmi přirozeně a lidsky, snad každý čtenář si v něm najde něco, co jej nejen pobaví, ale také přivede k zamyšlení a vzpomínání, jak to vlastně měl nebo má on sám. Některé kousky vás chytí za srdce, jiné vás rozesmějí a naprosto „odbourají“.
Amy Schumerová rozhodně umí uhodit hřebík na hlavičku a zážitky z puberty nebo mládí vypráví s takovou vervou, slovním a situačním humorem, že se rozhodně nemůžeme divit obrovskému ohlasu, který tato kniha v loňském roce ve Spojených státech vzbudila. Amy Schumerová prostě lidi baví. Na pódiu, ve svých pořadech a teď i ve své knize.

Láska, jídlo a faux pas – jak vytvořit francouzskou rodinu – Samantha Vérantová 
nakladatel: Jota
společenský román

Příběh lásky Samanthy a Jeana-Luka z knihy Sedm dopisů z Paříže pokračuje…
Vezměte jednoho francouzského vdovce, jeho dvě malé děti a přidejte městskou holku z Chicaga, to všechno dejte do malého městečka v jihozápadní Francii. Pořádně protřepejte... a voila: dostanete smíšenou francouzsko-americkou rodinu, ve které se všem drasticky změní život.
Když se Samantha vznášela na obláčku novomanželského štěstí, nemohla se dočkat, až se odstěhuje do Francie a začne nový život s novým manželem Jeanem-Lukem a s jeho dětmi. Ale skoro od první chvíle si začala uvědomovat, že v jejím novém domově je spousta věcí – včetně zablešených koček, podrážděných puberťáků a jazykové bariéry –, se kterými nepočítala.
A tak se ze všech sil snaží cítit se jako doma a říká si, kdy asi konečně začne její vysněná francouzská pohádka, a není si jistá, jestli to všechno zvládne. Ale když máte druhou šanci na nový život a lásku, přece to jen tak nevzdáte.
Tato kniha je dojemným a humorným příběhem o tom, že i navzdory střetu dvou různých kultur a z toho plynoucím nedorozuměním se nakonec dá vytvořit šťastná rodina.
Nádherný příběh ze života doplněný lahodnými recepty.

Dáma s veverkou – Elizabeth McKenzie
nakladatel: Jota
společenský román

Originální a zábavný román zasazený do půvabného prostředí Palo Alta o lásce a rodině, válce a přírodě, nových penězích a starých hodnotách
Veblen je mladá žena s bohatou fantazií, amatérská překladatelka a svobodný duch v tom pravém slova smyslu. Paul je ambiciózní, nadaný neurolog, který právě objevil způsob, jak napomoci léčbě traumatických poranění mozku ve válečné vřavě.
Potkají se, zamilují, zasnoubí. Tohle by mohl být konec, jenže tady to teprve začíná. Od randění k manželství vede dlouhá a mnohdy obtížná cesta. Plánování společného života má i svou odvrácenou stránku, najednou se začnou vynořovat i dosud přehlížené rozpory, oba zjišťují, že ten druhý si představuje budoucnost trochu jinak, že bude třeba nucen přistupovat na kompromisy, že všechno není tak růžové, jak si původně představovali. Navíc je tu jejich poněkud dysfunkční rodinné zázemí: Veblenina narcistní, hypochondrická matka a otec, žijící v psychiatrickém ústavu, i Paulovi hippie rodiče.
A aby toho nebylo málo, vstupuje do děje i krásná dědička farmaceutické firmy, lákavá smlouva s ministerstvem obrany a jedna zvědavá, inteligentní a nadmíru charismatická veverka.
Nechá se Paul zlákat příslibem slávy a bohatství? Nezjistí Veblen, že u ní převládly city k někomu – nebo něčemu – jinému? Kde začíná a kde končí naše rodina? A co si vlastně opravdu myslí ta veverka?
Elizabeth McKenzieová přináší svěží a vtipný pohled na svět, ve kterém žijeme, a odhaluje, co si dnes vlastně představujeme pod pojmem láska.
 
Muž, který hledal svůj stín – David Lagercrantz
nakladatel: Host
krimi, detektivky
 
Pátý díl série Milénium.
Lisbeth Salanderová si odpykává trest v ženské věznici Flodberga a snaží se vyhnout konfliktu s ostatními vězeňkyněmi. Když se však zastane mladé ženy bangladéšského původu ze sousední cely, okamžitě ji napadne Benita, nepsaná vůdkyně věznice.
Za Lisbeth přijede na návštěvu její dávný poručník Holger Palmgren a oznámí jí, že získal dokumenty vrhající nové světlo na bezpráví, které na ní bylo pácháno v dětství. Lisbeth poté požádá novináře Mikaela Blomkvista, aby jí pomohl s pátráním. Stopy je dovedou k jistému Leu Mannheimerovi, zaměstnanému na vysokém postu v Investičních fondech Alfreda Ögrena. Jak je minulost bohatého mladého muže z finančnických kruhů propletena s minulostí Lisbeth Salanderové? A dokáže se Lisbeth postavit stupňujícím se hrozbám Benity a jejího gangu?
David Lagercrantz splétá napínavý příběh o zneužívání moci, otázkách cti a stínech Lisbetina dětství, které ji stále pronásledují.

Živel – Jess Kiddová
nakladatel: Host
krimi, detektivky
 
Neodolatelný dublinský zlodějíček Mahony odjakživa sdílel svůj svět s přízraky mrtvých, ale ten, který hledá, mu stále uniká
Mahonyho našli jako malé dítě na schodech sirotčince. Vždycky si myslel, že ho matka buď opustila, nebo že zemřela. Když dostane anonymní zprávu, že jí byl násilně odebrán, vydá se do své rodné vesnice Mulderrig v naději, že zjistí, co se stalo. Jeho příjezd, tmavé oči a cizácké chování vyvolají mezi míst¬ními zvláštní rozruch. S pomocí anar¬chistky a podivínky paní Cauleyové začne vyslýchat všechny, kdo zažili zmizení jeho matky. Mulderrigské obyvatele ovšem ovládá otec Quinn — nafoukanec a puri-tán, který je odhodlán očistit vesnici jak od Mahonyho, tak od veškerých vzpomí¬nek na jeho hříšnou matku. Otec Quinn ale netuší, že mulderrigští mrtví hodlají prozradit svá tajemství a konečně našli někoho, kdo jim naslouchá…

Doupě – Jakuba Katalpa
nakladatel: Host
společenský román
 
Po mimořádně úspěšném románu Němci přichází Jakuba Katalpa s propracovaným mnohovrstevnatým románem ze současnosti.
Květa je po manželově smrti sužována pocitem samoty a neužitečnosti. Ve sklepě svého domu proto vybuduje malou místnost — doupě — a čeká na návštěvníka, kterého by do ní mohla zavřít a jemuž by mohla vyprávět svůj životní příběh.
Zatímco Květa opečovává svého vězně, v Americe umírá na rakovinu Akiko Ikedaová. Dochází sice na chemoterapii, ta však nezabírá a její manžel postupně ztrácí víru v manželčino uzdravení.
Hoang Thi Anhová opouští rodný Vietnam a vydává se na dalekou cestu do Prahy, aby pomohla své dceři s vedením domácnosti a malého obchodu. Naráží při tom na odcizení, nejen kulturní, ale také rodinné a generační.
Jakkoliv jsou cesty protagonistů zprvu mimoběžné, v jednom okamžiku se protnou v Praze, aby pak nadále pokračovaly vlastním směrem. Všechny tři příběhy tak představují míjení, nedorozumění i paralelnost lidských osudů.

Wangovi vs. svět – Jade Changová
nakladatel: Host
světová současná literatura

Nový pohled na americké přistěhovalce, kteří netouží po přijetí ani se nesnaží zapadnout. Chtějí jen vydělat balík peněz.
Charles Wang je drzý, geniální a roztomilý pitomec, který přišel do Ameriky, aby tam udělal kariéru. Jenže na konci léta 2008 přijde kvůli nesmyslnému rozhazování o všechno. Teď chce jediné: odvézt rodinu bezpečně pryč, vrátit se do Číny — domoviny, kterou nikdy neviděl — a pokusit se získat zpět půdu svých předků.
Putování rodiny Wangových přes celou zemi sledujeme očima jejích pěti členů: hlavy rodiny Charlese, jeho nejstarší dcery Sainy (umělkyně, která se skrývá po neúspěšném vystoupení a ukončení angažmá), syna Andrewa (panice a ctižádostivého komika), dcery Grace (stylové puberťačky s nutkavými sebevražednými sklony) a jejich chamtivé nevlastní matky Barbry.
Po všech peripetiích, které rodinu cestou potkají, se Charles bude muset rozhodnout mezi starým a novým světem, udržením rodiny a naplněním svého snu o Číně.

Historie včel – Maja Lunde
nakladatel: Omega
světová současná literatura
 
Historie včel líčí první skromný pokus člověka o zkrocení včel, přes běžné průmyslové zemědělství až do budoucnosti, kde včely už vymřely. Součástí jsou tři příběhy o vztazích mezi rodiči a dětmi a o lidské zranitelnosti.
William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007, a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Víc než cokoli jiného chce svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její.
Historie včel je román o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.

Sběratel motýlů – Dot Hutchinsonová
nakladatel: XYZ
thriller
 
Krása ještě nikdy nebyla tak děsivá… První díl oceňované trilogie Sběratel.
Izolovaná zahrada, kvetoucí rostliny a… sbírka nádherných motýlů – mladých žen, které byly uneseny. O to vše pečuje Zahradník, zvrhlý muž posedlý uchováváním krásných dívek. Jediná přeživší Maya postupně odkrývá podrobnosti o tomto děsivém místě i o svém vězniteli. Jak se jí ale podařilo utéct? Přežily i další dívky? Agenti FBI Victor Hanoverian a Brandon Eddison musí vyřešit rozhodně nejotřesnější případ své kariéry.

Krverůž – A. G. Howard
nakladatel: CooBoo
fantasy
 
Vstupte do temného světa fantoma Opery s autorkou série Šepotání!
Rune je nadaná zpěvačka s andělským hlasem, která ale pro svůj talent velice trpí. S nadějí, že jí odborníci pomůžou, začne chodit na uměleckou konzervatoř Krverůž. Nejenže je tato škola tajemná, dokonce se proslýchá, že v ní straší proslulý fantom Opery. A čím více Rune školu poznává, tím spíše tomu věří. Ve snu ji navštěvuje tajemný a okouzlující houslista, který zná všechna její tajemství a učí ji zpívat. Dokáže ji zachránit, anebo se stane její zhoubou?

Smrt prokletých – Katarína Holetzová
nakladatel: XYZ
thriller
 
Oheň očišťuje, ale i zabíjí! Krimi thriller s rituálními vraždami, ze kterých mrazí.
Obyvatelé horské vsi Terovce žijí po staletí podle vlastních pravidel. Vše se ale změní během oslav letního slunovratu, kdy zaživa uhoří sestra místního podnikatele. Mrtvých těl stále přibývá a stopy vedou až k pohanskému spolku, který je propojený s představiteli vysoké politiky. Případ řeší René Juhász, neprůbojný policista s výrazně zrzavými vlasy, který musí bojovat s vrahem, nevraživostí kolegů i vlastním strachem.

Purity – Jonathan Franzen
nakladatel: Kniha Zlín
společenský román
 
Vrcholné dílo jednoho z nejoceňovanějších autorů současné americké beletrie
Pip Tylerová má neuspokojivou, špatně placenou práci, bydlí v anarchistickém squatu, splácí obrovskou studentskou půjčku a nemá tušení, kdo vlastně je. Ví, že se ve skutečnosti jmenuje Purity, ale matka jí odmítá prozradit totožnost jejího otce i své vlastní pravé jméno, dokonce jí nechce ani říct, kdy se narodila. Andreas Wolf je charismatický provokatér původem z bývalého východního Německa, který založil v Bolívii organizaci podobnou WikiLeaks. Leila Helouová je americká novinářka libanonského původu provdaná za stárnoucího invalidního spisovatele. Pracuje pro internetový deník, jehož provozovatelem a majitelem je Tom Aberant – Leilin milenec. Vztahy mezi hlavními postavami jsou zastřené nesčetnými tajemstvími a odkrývají se jen nesmírně pomalu. Mladistvý idealismus, nevinnost a věrnost se střetávají se složitým předivem lží, manipulací, špionáží a vraždou. Stejně jako předcházející Franzenovy knihy není Purity jen výpovědí o mezilidských vztazích, je také naléhavým svědectvím o světě, ve kterém žijeme, a příslovečným tavicím kotlíkem myšlenek, které naši dobu charakterizují.

Pláč – Helen Fitzgeraldová 
nakladatel: Kniha Zlín
thriller

Joanna a Alistair cestují se svým devítitýdenním synem Noahem do Austrálie, protože Alistair se potřebuje dostavit k soudu – usiluje o opatrovnictví své čtrnáctileté dcery Chloe z prvního manželství. Věří v úspěch své mise, má totiž v rukávu trumf – jeho bývalá žena má problémy s alkoholem. Tedy tak to vidí on. Malý Noah si evidentně let příliš neužívá, je podrážděný a k neutišení. Joanna si se situací neví rady, i ona je podrážděná, dá se říci na pokraji nervového zhroucení. A palubnímu personálu i některým cestujícím začíná docházet trpělivost. Atmosféra houstne, průšvih visí ve vzduchu. Spisovatelka Helen FitzGeraldová bravurně stupňuje napětí hned na úvodních stránkách knihy. Když letadlo konečně po mnohahodinovém letu přistane a čtenář si myslí, že si může na chvíli vydechnout, je mu dáno poznat, že se mýlí. V pronajatém autě směřují Alistair a Joanna, s Noahem na zadním sedadle, do Geelongu, aby ukázali vnoučka babičce a užili si i vysněnou dovolenou. Australská mise se však znovu nečekaně komplikuje a čtenář se stává svědkem nejen policejního pátrání po zmizelém novorozenci a mediální hysterie, kterou případ vyvolá, ale také proměny, jíž pod tlakem extrémních okolností prochází vztah jeho rodičů.

Manželský pakt – Michelle Richmond
nakladatel: Domino
thriller
 
My víme, co je pro vás nejlepší. A donutíme vás to udělat. I kdyby vás to mělo zničit...
Novomanželé Alice a Jake. Dokonalý pár, před kterým se rozkládají nekonečné možnosti a šance. Snad i proto dostali od přátel jako svatební dar členství v exkluzivním a poněkud záhadném spolku nazvaném jednoduše Pakt.
Cíl Paktu je velmi jednoduchý: učinit vše pro to, aby manželské svazky všech členů zůstaly pevné a šťastné. Prostředky k dosažení tohoto cíle se také zdají být velmi rozumné: Vždy zvedni telefon, když ti volá partner či partnerka. Každý měsíc si navzájem dejte dárek. Každé tři měsíce si někam společně vyjeďte... A nikdy nikomu neříkejte o Paktu.
Alice a Jake jsou zpočátku okouzleni skvělými večírky, nebývalou pospolitostí a rozšiřujícím se okruhem přátel. Pak se ale objeví první pochyby a zanedlouho už oba tuší, že uvízli v pasti. Pakt se svými praktikami podobá sektě – členství je podle jeho představitelů nezrušitelné, stejně jako manželství. Jake a Alice nyní už vědí, že to, co jim mělo pomoci udržet manželství snů, se pozvolna stává největší noční můrou jejich života.

Služebník smrti – Sam Christer
nakladatel: Knižní klub
thriller

Sloužil doktoru Moriartymu. Za to ho teď čeká oprátka. Sherlock Holmes mu nabízí pomoc. On je však odhodlán uniknout popravě, aniž by musel někoho zradit. A rozhodně se chce pomstít, protože někdo na něj uchystal léčku a vzal mu to jediné, co na světě miloval… Strhující kriminální příběh z viktoriánské Anglie o nejzručnějším nájemném vrahovi, nejobávanější zločinecké organizaci a nejchytřejším detektivovi z pera autora thrillerů Odkaz Stonehenge, Tajemství Turínského plátna a Kodex Camelot.

Irská kráska – Příběh Gracelin O´Malleyové – Ann Mooreová 
nakladatel: Knižní klub
historický román

Gracelin byla už jako patnáctiletá provdána za anglického šlechtice a navzdory těžkým časům i manželově krutosti se snažila být dobrou žěnou a matkou dědice. Ovšem její duch nebyl nikdy zlomen. V dobách hladu pomáhá potřebným, za politických bouří pomáhá irským rebelům včetně vlastního bratra... a stále nosí v srdci to největší tajemství, které hrozí zničit vše, za co celý život bojovala.


Beze stopy – Mary Torjussen
nakladatel: Ikar
thriller
 
Hannah je atraktivní, cílevědomá a úspěšná. Ve velké účetní firmě, kde pracuje, ji podle všeho brzy čeká povýšení, a tak se plná elánu vrací ze služební cesty z Oxfordu do Liverpoolu za „svým“ Mattem. Namísto otevřené náruče ji však čeká pořádný šok – doma nejenže nenachází svého přítele, ale ani žádné jeho věci, dokonce i jeho účty na sociálních sítích jsou smazány. Jak může člověk jen tak zmizet? Jak může beze stopy zmizet tak, jako by předtím ani neexistoval?
Hannah se ze dne na den ocitne na dně. Nedokáže se soustředit na práci, přestane o sebe dbát, nejí, nespí. Postupem času začíná mít pocit, jako by jí Matt chtěl dát přece jen nějakou zprávu. Dostává podivné esemesky, dokonce doma rozpozná stopu důvěrně známé kolínské a ve váze jí kdosi vymění květiny za čerstvé…
Psychologický thriller pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku, Zmizelé a vypravěček, jimž není radno věřit všechno, co říkají.

Kráska a lord – Tilly Bagshaweová
nakladatel: BB/art
společenský román
 
Henry Saxton-Brae zdánlivě má úplně vše – šlechtický titul, miliony, které si sám vydělal, je zasnoubený se supermodelkou, která je nejen krásná, ale také laskavá a věrná. A aby toho nebylo málo ještě nedávno koupil jednu z nejkrásnějších staveb ve Swell Valley – hrad Hanborough. Pro člověka, který se chystá usadit snad situace nemůže vypadat lépe. Jenže co když je tím jediným mužem na světě, který není zamilovaný do své budoucí ženy?
Floru Fitzwilliamovou proslulý designér Graydon James pověřil přestavbou hradu Hanborough a jeho návratem do původní krásy. Brzy se však sama přesvědčí, že opravit nepotřebuje jen budova, a stane se snad jedinou osobou, která pozná skutečného Henryho Saxtona-Braea. Flora se musí vyrovnávat se žárlivostí svého šéfa, jehož chabnoucí schopnosti začíná překonávat, i s Henryho nestálostí. Dokáže zakázku dotáhnout do kopce a zároveň přesvědčit Henryho, že jeho divoké roky už dávno skončily?

Křik – Nicolas Beuglet
nakladatel: XYZ
thriller
 
Výjimečný thriller inspirovaný skutečnými událostmi.
Uprostřed mrazivé noci jsou policisté povoláni k rutinnímu případu úmrtí v psychiatrické léčebně. Tělo pacienta, který uškrtil sám sebe, je nalezeno s ústy otevřenými v tichém výkřiku. Inspektorka Sarah Geringënová cítí, že tady něco nesedí. Co znamená jizva na čele oběti? Co představují kresby na stěně? Vyšetřování zločinu zavede čtenáře přes Londýn, Oslo a Minnesotu až k otázce, která fascinuje snad každého: existuje posmrtný život?

Muž u kormidla aneb Když vám vlastní děti hledají nového manžela – Nina Stibbeová
nakladatel: XYZ
humor, satira

Komický retro román o jedné excentrické rodině a vztazích
Krátce po rozvodu rodičů se devítiletá Lizzie, její sestra, mladší bratr a fenka labradora namísto Londýna ocitají v mrňavé nehostinné vesnici v Leicestershire 70. let 20. století. Jejich matka se totiž rozhodla na venkově hledat útočiště pro svůj smutek a naštvanost na sebe i celý svět. Není divu, že se brzy začne utápět v alkoholu, psát cynické divadelní hry a domácí práce poněkud zanedbávat… Děti však nelení a začnou mezi muži v okolí hledat vhodného „Muže ke kormidlu“, aby jejich život nabral opět správný kurz.

Bezesný – Jorgen Brekke
nakladatel: XYZ
krimi, detektivky
 
Ukolébavka, která vám nedá spát...
Slibná mladá zpěvačka je nalezena mrtvá na mýtině v lese. Hrtan má doslova vyrvaný z hrdla a na těle položenou starobylou hrací skříňku, z níž se line tajemná ukolébavka. Všem zní povědomě, ale nikdo si ji nedokáže zařadit. Inspektor Odd Singsaker z trondheimské policie, nyní ženatý se svou americkou kolegyní Felicií Stoneovou a právě se zotavující po operaci mozku, je k případu povolán. Když je vzápětí objeveno další tělo dívky také věhlasné pro svůj melodický hlas, obává se Felicia Stoneová toho nejhoršího – případy spolu souvisí. Jde o nového sériového vraha? A jakou roli v tom hraje starodávná trubadúrská balada ze 17. století? Jaký hrůzostrašný příběh se skrývá za ní?

Mise Sinaj – Gregg Loomis
nakladatel: Mystery Press
thriller

SMRTÍCÍ TAJEMSTVÍ STAROVĚKÉHO RUKOPISU STŘEŽÍ BIBLICKÁ HORA CHORÉB…
Dva vědci – jeden v Amsterdamu a druhý v Atlantě – jsou zavražděni. Zpočátku se zdá, že mezi nimi existuje jediná spojitost: Lang Reilly. Koneckonců oba muži pracovali pro jeho nadaci. Jenže když někdo po Langovi pro výstrahu vystřelí, jen podpoří jeho odhodlání dobrat se pravdy.
Pátrání zavede Langa do Bruselu, Káhiry, Vídně, Tel Avivu… až k nebezpečnému tajemství pohřbenému hluboko v minulosti. Jak souvisejí vraždy vědců s nedávno objeveným starověkým rukopisem? Jaká odhalení obsahuje a kdo je ochotný zabíjet, jen aby zabránil jeho rozšifrování?
Aniž by narušil již tak křehkou rovnováhu sil na Středním východě, musí Lang zůstat naživu dost dlouho, aby našel odpověď na záhadu, s níž si historikové nevědí rady už celá staletí.

Nejskrytější přání – Marybeth Mayhew Whalen
nakladatel: Mystery Press
světová současná literatura
 
MOŽNÁ JE TO VAŠE MĚSTO. MOŽNÁ JE TO VAŠE ULICE. MOŽNÁ JE TO VÁŠ PŘÍBĚH.
Při pohledu zvenčí může Sycamore Glen vypadat jako naprosto obyčejné ospalé maloměsto. Ale za bílými plaňkovými ploty leží pavučina tajemství utkaná od jednoho domu k druhému.
Místní obyvatelé si v sobě nesou břemeno své vlastní minulosti – až do chvíle, kdy nehoda na koupališti naruší zdejší křehkou rovnováhu. A když závažné okolnosti donutí jednu ženu vrátit se po letech do Sycamore Glen, začíná se zamotané klubko propojených životů jednotlivých sousedů pomalu rozplétat.
Jediné parné léto odhalí dávno pohřbená tajemství a obyvatelé Sycamore Glen zjistí, že je nemožné skutečně znát ty, kteří jsou nám nejbližší. Je ale také nemožné milovat je a odpustit jim?

Dcery strážce majáku – Jean Pendziwolová
nakladatel: Fortuna Libri
společenský román

Elizabeth ztratila zrak. Už nemůže číst knihy, které miluje, ani nevidí obrazy, jež dojímaly její duši, ale pořád jí zbývá bystrá mysl a prázdnotu, způsobenou slepotou, vyplňuje hudba. Když se na ztroskotané lodi najdou deníky jejího otce, požádá o pomoc dospívající delikventku Morgan, která v rámci trestu za sprejerství koná obecně prospěšné práce v domově pro seniory, kde Elizabeth žije. Mezi oběma ženami při práci na dešifrování knih vznikne nečekaný vztah; obě upoutají události, které zaznamenal strážce majáku na ostrově Porphyry Island před více než 70 lety. Během práce zjišťují, že obě mají s tímto izolovaným ostrovem spojení, že se jejich životů dotklo Elizabethino záhadné dvojče Emily a krásné, i když drsné okolí Hořejšího jezera. Elizabeth však ve vybledlých stránkách otcových deníků nalezne víc tajemství, než tušila, a její vlastní identita se náhle vynoří v novém světle.

Dnešek není naposled – Elan Mastai 
nakladatel: Knižní klub
humor, satira

„U téhle románové cesty časem se budete rozhodně bavit… tak jako při čtení Marťana!“ Andy Weir, autor bestselleru Marťan
Víte, jak si lidé před padesáti lety představovali život v roce 2016? V tom, ve kterém žije Tom Barren, se jejich sny dokonale splnily. Lidstvo si užívá blahobytu, létajících aut, pohyblivých chodníků, základen na Měsíci… Jen Tom Barren si v tomhle ráji nějak nedokáže najít místo, a to ještě před tím, než jedno jeho unáhlené rozhodnutí zásadně změní strukturu vesmíru… a stroj času ho odsoudí k existenci v našem roce 2016, ve světě, který my pokládáme za jediný skutečný. A Tom zase za neskutečně zaostalý. Jenže to vypadá, že se mu zrovna tady nakonec možná zalíbí. Mohl by zkusit všechno vrátit zpět, ale opravdu to chce?
Román Dnešek není naposled je o verzích nás samotných, kterých se zbavujeme, abychom je po čase znovu přijali za své. Je to příběh o přátelství a rodině, nečekaných putováních a alternativních cestách, o lásce ve spoustách jejích podob. Debut plný humoru, odvahy a naděje naznačuje příchod skutečně talentovaného autora.

Pomsta – Sandra Brown
nakladatel: Ikar
společenský román

Crawford Hunt chce získat nazpět svoji malou dceru. Po smrti manželky žil rozháraně a vyčítal si, že zavinil smrt své ženy, ale teď už nepracuje jako policista v terénu a požádal o svěření Georgie do péče. A právě ve chvíli, kdy se v soudní síni projednává jeho případ, vtrhne dovnitř maskovaný střelec a spustí palbu. Tento klíčový okamžik rozehraje drama pomsty, nenávisti, důmyslných pletich a vydírání, ale i strhující vášně a dobrodružství, kdy vyplouvají na povrch dávné události.
Šeptající dívka – Marko Hautala 
nakladatel: Knižní klub
horor

Zní nepřetržitě,
jako zvonění v uchu,
ale tenhle šepot
je nakažlivý…

Finský Stephen King přináší fanouškům Báby Motyky další nervydrásající hororový příběh.
Helsinský psycholog Anton Rajamaa se už léta nestýká se svou dcerou Idou. Brutální vražda jeho kolegy, který mu před smrtí odkáže složku s informacemi o Idě, ho však přinutí změnit názor a vydat se po jejích stopách do západofinského městečka Vaasa. Tohle místo ale jako by bylo prokleté – vznáší se nad ním stín krvavé legendy, obestírá ho historka o náboženském kultu a lidi v něm pronásledují sluchové halucinace, jež některé dohánějí k šílenství. Chce-li se Anton znovu setkat se svou dcerou, bude se muset za hříchy spáchané v minulosti očistit…

Plamen v temnotě – Sabaa Tahir
nakladatel: Host
fantasy

Cesta plná nástrah. Oceán smutku. Svět v plamenech. Elias a Laia běží o život ve strhujícím pokračování úspěšného fantasy románu Jiskra v popelu.
Po čtvrté zkoušce, při níž došlo k nečekaným událostem, se imperiální vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří opustili Serru a vypravili se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria.
Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je pevně rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance získat svobodu.
Temné síly, lidské i ty nadpřirozené, však pracují proti nim. Elias a Laia musejí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstili nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou velitelku, sadistického dozorce, který vládne kaufskému vězení, a — což je nejbolestivější — také Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, jež nyní zastává funkci císařova Krkavce.
Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí láme srdce: jejím úkolem je najít zrádce Eliase a zabít ho.

Jedna + 1 – Monika Peetzová
nakladatel: Host
humor, satira

Vtipný a laskavý příběh od autorky Úterních žen o tom, že při hledání opravdové lásky je nutné počítat se vším…
Tom ze všeho nejvíc touží po lásce. Protože důvěřuje číslům víc než lidem, zaplete se do sítí internetové seznamky, která své klienty páruje na základě matematických vzorců. Vysněná žena je rychle nalezena. Jmenuje se Lisa a je to ta pravá, vždyť mají 94% shodu. Bohužel se Tom na první schůzce seznámí jen s její excentrickou matkou. S Lisou se setká, když oba současně nastoupí do nového zaměstnání, do krachující velkopekárny, kterou mají znovu postavit na nohy. Jaké je Tomovo překvapení, když zjistí, že Lisa je jeho pracovní rivalkou.
V lásce žádné pohrávání si s čísly neplatí. Je zapotřebí odvaha, srdce a dvacet osm bláznivých nápadů…

Chuligán – Philipp Winkler
nakladatel: Host
společenský román
 
Všichni máme dvě rodiny. Jednu, do které se narodíme, a druhou, kterou si sami vybereme.
Heiko Kolbe zahřívá v ruce chránič zubů. V žilách mu pumpuje adrenalin. Spolu s dalšími hannoverskými chuligány se vydává do bitky proti Kolíňanům. Nepochybuje, že se jednou zapíšou do dějin. Zatím ale musí brát život takový, jaký je — jeho otec je alkoholik, matka rodinu dávno opustila, Heiko se živí podřadnou prací ve strýcově posilovně a bydlí v domě podivína, který organizuje psí zápasy a jehož největším přáním je vlastnit tygra. Heikův život jsou chuligáni. Pouze při rvačkách po jejich boku totiž dokáže zapomenout na všechno, co mu osud nenadělil — milující rodiče, partnerku, domov.
Chuligán je nahlédnutím do vnitřního světa outsidera a ztroskotance, drsného mladého muže s velkým srdcem, který se rve, aby ochránil svou partu a její odkaz. Philipp Winkler se tímto příběhem zařadil do silné literární tradice — dává hlas těm, kteří nejsou slyšet.

Tání – Lize Spitová 
nakladatel: Host
světová současná literatura

"Oprátka, led a stíny minulosti plné problémů. To jsou hnací motory debutového coming-of-age románu vlámské spisovatelky Lize Spitové.
Co když se můžete pomstít celé vesnici?
V roce 1988 se v malé vlámské vesnici Bovenmeer narodily tři děti, dva chlapci a dívka Eva. Až do puberty spolu vyrůstali bez problémů. Pak se jejich vztah náhle změnil. Kluci vymysleli krutý plán a na Evě bylo, jestli se k nim přidá, nebo společné přátelství zradí. Vlastně neměla na výběr.
Po třinácti letech od onoho horkého léta, kdy se všechno vymklo z rukou, se Eva vrací do vesnice s velkým kusem ledu v kufru auta. Tentokrát to však má pod kontrolou.
Lize Spitová vtáhne čtenáře do děje hned od první věty a je odhodlaná udržet si jeho pozornost po celou dobu. Nemilosrdně, ale s láskou. Román Tání vás vyvede z míry.

Odvrácená strana konce – Michael Connelly 
nakladatel: Domino
krimi, detektivky

„Chci, abyste mi někoho našel. Měl byste ale vědět, že ten člověk možná nikdy neexistoval.“
Harry Bosch se po třiceti letech u policie stal soukromým detektivem. Stále však zůstává vlkem samotářem, jakým byl ostatně celý život: kašle na propagaci, nemá žádnou kancelář a své klienty si velmi pečlivě vybírá.
Jedním z nich je kalifornský miliardář, kterého na sklonku života pronásledují výčitky svědomí. Jako mladík prožil románek s mladou Mexičankou. Když otěhotněla, ztratila se ze světa. Porodila dítě? A pokud ano, co se s ním stalo?
Umírající magnát zoufale touží vědět, zda má komu odkázat své obrovské jmění. Bosch je jediný, komu důvěřuje. Oba muži dobře vědí, že tento případ představuje obrovské riziko nejen pro detektiva, ale také pro osobu, po níž pátrá. Přesto – nebo snad právě proto – se případu ujme, a jakmile se nitky začnou proplétat s jeho vlastní minulostí, je z něj zase zarputilý buldok, který neskončí, dokud nenalezne pravdu.

Čekání na smrt – Lisa Jackson
nakladatel: Domino
thriller
 
Někdy zkrátka vůbec nezáleží na tom, jak rychle utíkáte...
Některá místa mají špatnou pověst nezaslouženě. Medvědí brod mezi ně ale nepatří – ten si zlověstnou reputaci zasloužil. Zde totiž příběhy o sériových vrazích nejsou pouhými legendami. Ne, v Medvědím brodu se opravdu vraždí a umírá. Už zase. Tentokrát se vrah skrývá v nočních stínech a sleduje místní teenagery. Vyčkává na správný okamžik, na správnou oběť.
Detektiv Regan Pescoliová mezitím počítá dny, kdy bude moci odejít na mateřskou. Je naprosto vyčerpaná, cloumají s ní emoce, a poslední, co potřebuje, je další sériový vrah. Zvláště teď, když se její dcera Bianca ocitla uprostřed mediální bouře.
Je nalezeno další tělo... a další. Pescoliová cítí, že se smrtící hrozba přibližuje k jejich domu, a tak se rozhodne jít nebezpečí naproti. Neexistuje jiný způsob, jak vraha zastavit. V temném lese je však příliš mnoho míst, kde se dá skrýt... a ještě více míst, kde se dá zemřít.

Skleněný trůn 5 – Říše bouří – Sarah J. Maas 
nakladatel: CooBoo
fantasy

Dlouhá cesta k trůnu teprve začala, ale už nyní je jasné, že bude plná zrady, nepřátelství a nevraživosti. Pokud si chce Aelin udržet korunu a ochránit své království, musí se spojit s lidmi, kteří až do teď byli nepřáteli, a musí bojovat proti zlu, které se chystá pohltit celý svět. Zkáza se na ni řítí ze všech stran a jediná zoufalá možnost, jak přežít, je obětovat to, co miluje nejvíce na světě.

Verum – Courtney Coleová
nakladatel: CooBoo
Young Adult
 
Pravda tě osvobodí. Druhý díl oblíbené série Nocte.
Jmenuji se Calla Priceová a topím se. Můj nový svět je temný, temný oceán a všechna tajemství mě tlačí ke dnu. Můžu vůbec někomu věřit? Už nevím. Lži jsou jako spirály. Točí se a kroutí, oslepují mě svými trny a hadími jazyky. A když už si myslím, že jsem našla pravdu, všechno ze dna vystoupí. A obklopí mě temnota. Ale pravda mě osvobodí. Je jen kousek přede mnou, můžu se jí skoro dotknout. Ale i když září a třpytí se, vidím její blyštivé tesáky a vím, že mě rozerve. Zničí. Bojíte se? Já ano.

Všechno není zapomenuto – Wendy Walker
nakladatel: Knižní klub
thriller

„Temný psychothriller, napínavý a neodhadnutelný do poslední věty.“ – Reese Witherspoon
Fairview je malé městečko v Connecticutu, klidné a spořádané, jak má být. A pak v něm jedné noci dojde k brutálnímu znásilnění patnáctileté dívky. Oběť napadení, Jenny Kramerová, si však na nic nepamatuje: stačilo jí se souhlasem rodičů krátce poté podat jistou kontroverzní látku a hrůzná vzpomínka se ztratila. Ale pocity a bolest tak úplně nezmizely…
Děsivá událost postupně rozleptá Jennyinu osobnost, a nejen její. Jennyin otec Tom je posedlý myšlenkou najít viníka, matka Charlotta se marně snaží obnovit bezúhonnou pověst rodiny. Kramerovi proto vyhledají pomoc místního psychiatra Alana Forrestera. Ten vidí jedinou možnost – navrátit Jenny paměť. Krutá minulost bude muset znovu zaútočit… na všechny.

Ginny Napořád – Benjamin Ludwig
nakladatel: Ikar
společenský román

Odzbrojující román o autistické dívce, která si se světem nerozumí, přestože se o to snaží celým svým srdcem. Ginny je třináct a bydlí v adoptivní rodině. K snídani musí mít přesně devět kuliček hroznového vína, všechno chápe doslovně a zbožňuje seznamy. Na předním místě jejího nejdůležitějšího seznamu stojí: Utéct zpátky k mámě a postarat se o panenku. Její odhodlání a strach, že se panence, kterou před čtyřmi lety nechala v kufru pod postelí, něco zlého stalo, ji pohání napřed s urputností, která je zprvu nepochopitelná a posléze fascinující. Román Benjamina Ludwiga byl v USA hodnocen jako nejslibnější debut roku.

Ani slovo – Brad Parks
nakladatel: Knižní klub
thriller

Máte prestižní povolání. Milující manželku. Dvě zdravé děti. A pak vám jeden telefonát rozerve váš idylický život na kusy – virginský federální soudce Scott Sampson a jeho žena Alison se právě dozvěděli, že jejich šestiletá dvojčata Sama a Emmu někdo unesl. Scott vzápětí obdrží speciální požadavky týkající se jeho práce. A jednoduchý pokyn: Ani slovo.
Scottovi nezbývá než spolupracovat. A zkusit sám vypátrat, kdo za tím vším stojí, a to za každou cenu. Protože když jde o vaše děti, nehledíte na to, kolik a jak zaplatíte – vy nebo kdokoli jiný.

Modrooký chlapec – Danielle Steel
nakladatel: Ikar
román pro ženy

Ginny Carterová byla vycházející hvězdou televizního zpravodajství. S manželem, populárním moderátorem, a tříletým synkem vedla spokojený život v Beverly Hills. Až do chvíle, kdy ji osud dva dny před Vánocemi připraví o všechno. Ginny touží složit střepy svého života opět dohromady a snaží se najít smysl v humanitární práci v nejchudších částech světa. Na výročí osudné nehody, když sama zápasí s myšlenkou na smrt, se setká s opuštěným chlapcem. Z jeho modrých očí vyzařuje síla ducha a neodolatelná směs nevinnosti a moudrosti. Ginny mu instinktivně chce nabídnout pomoc. Rozvine se mezi nimi zvláštní pouto a oba dva touží po tom, aby si vzájemně poskytli rodinu, kterou každý z nich ztratil. Chlapec ale nedokáže lidem důvěřovat, od Ginny utíká a navíc před ní skrývá tajemství. Zradil ji, a ona se o tom jednoho dne dozví…

Kuchař, chmaták a realitní magnát – Liou Čen-jün
nakladatel: Odeon
světová současná literatura
 
Kuchař se jmenuje Liou Jüe-ťin. Přijde o svou ledvinku. Pustí se do hledání, a jak hledá, najde cizí kabelku. Ta však ukrývá tajemství nebezpečné pro pár vysoce postavených. Začíná hon na kuchaře Liou Jüe-ťina. Tady už jde do tuhého. Když se ovečka nevědomky ocitne uprostřed vlčí smečky, bývá z toho pořádná mela. Román s přitažlivým názvem Kuchař, chmaták a realitní magnát je podobná fraška jako Manžela jsem nezabila, autorova první česky vydaná kniha. Je ale pestřejší, hutnější a možná i humornější.

Zaprodanec – Paul Beatty
nakladatel: Odeon
světová současná literatura
 
Satirická tradice v americké černošské literatuře je dlouhá snad stejně jako otroctví samo. V románu Zaprodanec si nemilosrdného humoru směřujícího do řad bělochů i černochů užijeme do sytosti. Hned na prvních stránkách sedí hlavní hrdina v zasedací síni Nejvyššího soudu USA, který projednává rozsudek, jenž nad ním vynesla americká justice: vězení za pokus o obnovení otroctví a zavedení rasové segregace v jedné škole v sousedství. Kontroverzní román oceněný roku 2016 Man Bookerovou cenou.

Nejhorší noční můra – Brenda Novak
nakladatel: Omega
thriller
 
První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times.
PÁTRÁNÍ PO SÉRIOVÉM VRAHOVI
Evelyn Talbot ví, že psychopat může vypadat naprosto normálně. Bylo jí teprve šestnáct, když jí její přítel Jasper věznil a mučil, a opustil ji v domnění, že je mrtvá. Nyní je respektovanou psychiatričkou, která se specializuje na myšlení zločinců, Evelyn pracuje v Hanover House, léčebném zařízení s maximální ostrahou, které se nachází v malém městečku na Aljašce. Má rozpory se seržantem Amarokem, který je přesvědčen, že Hanover je pro místní obyvatele hrozbou, i když osobně je ke krásné Evelyn velmi přitahován a hrozí, že se jeho svět převrátí vzhůru nohama.
ZAČÍNÁ PRCHAT PŘED SVOU MINULOSTÍ
Život ve městě se změní v noční můru poté, kdy je nalezeno zmrzačené tělo místní ženy. Pro Amaroka je to důkaz, který potřeboval: Hanover se musí zrušit. Evelyn má důvod k obavám, že se jí tento zločin osobně dotýká, že vrah, který jí straší ve snech, si jí opět našel, a že život, který si tak pečlivě vybudovala, už nikdy nebude takový, jaký byl.

Záblesk – Agnete Friisová
nakladatel: Motto
thriller
 
Byl odsouzen skutečný vrah?
Po smrti matky a uvěznění otce si Ella prošla pěstounskými rodinami i polepšovnou. Nyní se stará o syna, jedinou rodinu, kterou má. Minulost ji stále pronásleduje v podobě podivných záchvatů. Ve strachu, že jí odeberou syna, uteče i s ním na pobřeží do zchátralého domu své babičky a do míst svého dětství. Stále častěji se jí vynořují v paměti záblesky dávných událostí a Ella se pouští do pátrání. Kdo doopravdy zabil její matku?

Zvláštní příběh – Katarína Gillerová
nakladatel: Motto
společenský román

Katarína, Karolína a Karin jsou tři sestry, tři různé osobnosti. Karolína, prostřední ze sester, si občas připadá jako neviditelná. Není ani tak vzorná jako nejstarší Katka, ani tak vzdorovitá a problémová jako Karin. Po zklamání v lásce a stresujícím zážitku v práci se rozhodne od všeho odjet a začít nový život v Londýně. Tam potká tajemného cizince s kyticí žlutých růží a postupně mu propadá… Ale proč se k ní chová tak zvláštně? A co znamenají ty žluté růže? Příběh oblíbené slovenské spisovatelky Kataríny Gillerové plný nečekaných událostí, šokujících zjištění a tajemství, která když vyplavou na povrch, zamíchají vztahy nejen v rodině.

Hodiny z kostí – David Mitchell
nakladatel: Mladá fronta
světová současná literatura

Patnáctiletá Holly po zuřivé hádce s matkou zabouchne dveře za svým starým životem. Když nyní prochází anglickým venkovem, podivná setkání a souhry náhod přetvářejí její realitu tak, až se začne podobat oživlé noční můře. Neboť Holly upoutala pozornost skupinky nebezpečných mystiků – a jejich nepřátel.
A právě osud Holly Sykesové je tmelem spojujícím příběhy dalších protagonistů Hodin z kostí – studenta z Cambridge, který usiluje o bohatství a vliv, rozpačitého otce, jenž si připadá naživu, pouze když podává zpravodajství z okupovaného Iráku, spisovatele středního věku, jenž truchlí nad svým vyhnanstvím ze žebříčku bestsellerů –, kteří všichni sehrají roli v nadpřirozené neviditelné válce na okrajích našeho světa.
Ze středověkých švýcarských Alp přes australskou buš devatenáctého století a hotel v Šanghaji až do výstavného domu na Manhattanu v blízké budoucnosti a na postapokalyptický irský venkov se jejich příběhy rozvíjejí a spojují v okamžicích jak každodenních, tak téměř zázračných. Hodiny z kostí tvoří kaleidoskop plný výrazných postav a možných světů, který přímo prosí o to, abychom ho rozebrali a opět poskládali dohromady.

Noční hlasy – Virginia C. Andrews
nakladatel: Moba
rodinná sága
 
V dalším, již předposledním díle veleúspěšné ságy popisující osud rodiny Cutlerů, Virginia C. Andrewsová čtenáři představuje Kristýnku, dceru Dawn, šestnáctiletou krásku něžné duše a kromobyčejného hudebního nadání. Zdá se, že svět jí otevře širokou náruč, Kristýnka však cítí na duši stín - nad rodinou Cutlerů jako by viselo prokletí.
Kristýnka se konečně dozví, za jakých okolností byla počata a kdo je její vlastní otec. Záhy se musí vyrovnat s velkou životní tragédií: při požáru hotelu na virginském pobřeží zahynou oba Kristýnčini rodiče. Do domu se nastěhuje chlípný strýček Filip a panovačná teta Bet s dětmi a společná domácnost se pro Kristýnku a jejího bratra stává utrpením. Oba prchají do New Yorku, kde se ocitají zcela osamocení a bez prostředků. Kristýnka za poslední peníze přivolává telefonicky Gavina, bratra svého nevlastního otce, k němuž chová něžný cit a s nimž poznává konečně lásku a štěstí. Zde však příběh nekončí - Kristýnka bude muset ještě přestát nejednu životní zkoušku.

Londýnský případ – Sam Thomas
nakladatel: Moba
historický román
 
Píše se rok 1649 a ode dne, kdy musela Bridget Hodgsonová se svou zástupkyní Marthou Hawkinsovou opustit York, už uplynuly tři roky. Exil na venkově už obě přestává bavit, takže když dostanou tajemný dopis, který je vyzývá k cestě do Londýna, nemají důvod odmítnout. Brzy jsou nuceny pracovat pro Jonathana Marlowa, ředitele Cromwellovy tajné služby. Zatímco se ve městě schyluje ke královu procesu za vlastizradu, pátrají Bridget, Martha a Bridgetin synovec Will po nepřátelích Parlamentu. Jejich první misí je špehovat Katherine Chidleyovou...

Nelítostná vražda – Stanislav Češka
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Na procházce se psem najde muž pod bohunickým dálničním přivaděčem v jezírku, kterým protéká potok Čertík, mrtvolu mladé ženy. Kriminalisté brněnské mordparty zjistí, že žena byla zavražděna zvlášť surově – nejprve byla škrcená a potom umlácená železnou tyčí. Navíc šlo o svobodnou matku vychovávající malou dcerku. Plukovník Motl proto své lidi nemusí pobízet v úsilí co nejdříve najít pachatele hrůzného činu.
 
Palác lží – Erin Watt
nakladatel: Baronet
Young Adult
 
Ella Harperová překonala už spoustu problémů, které jí život přichystal. Je tvrdá, odolná a ochotná udělat, co je potřeba, aby ochránila ty, které miluje. Jenže s tajemstvími, která obklopují jejího otce a přítele, jehož život je nyní v ohrožení, se možná ani Ella nedokáže smířit.
Reed Royal je zvyklý ničit všechny překážky, které mu osud staví do cesty. Nyní se to však obrátilo proti němu. Pokud chce zachránit sám sebe i dívku, kterou miluje, musí se postavit trýznivé minulosti a napravit svou pošramocenou pověst.
Nikdo nevěří, že Ella dokáže v paláci Royalových přežít. Všichni jsou přesvědčeni, že je Reed zničí.
Možná mají pravdu.
Ella a Reed musejí společně najít způsob, jak zachránit sebe i svou rodinu, a odhalit všechna tajemství a lži, které se skrývají v paláci rodu Royalových.

Jmenuju se Leon –  Kit de Waalová
nakladatel: Argo
světová současná literatura

Dojemný a strhující příběh rozdělených sourozenců vychází z autorčiných vlastních zkušeností. Na působivosti mu dodává to, že je vyprávěn z pohledu devítiletého Leona, který se málem jako otec láskyplně staral o malého Jakea, a od kterého se musí odloučit. Sám musí zůstat u Maureen, „profesionální pěstounky“, která má sice s výchovou dětí bohaté zkušenosti, je však otázkou, jestli Leonovi může dát pocit, že jí na něm doopravdy záleží. Román Jmenuju se Leon si navzdory bolestivému tématu dokáže čtenáře podmanit – důkazem je i to, že o prvotinu neznámé britské autorky okamžitě projevili zájem nakladatelé mj. z USA, Německa, Francie a Holandska.

Druhá naděje – Petra Vernerová
nakladatel: Alpress
společenský román
 
Nezadaná žena vlastně není problém. Nezadaná žena s dítětem už takový menší problém je. Ale když jsou ty ženy čtyři a dětí celkem šest – asi chápete, jak vypadá skutečný průšvih. A pokud navíc všechny tyhle ženy touží najít životní lásku, je lepší vzít nohy na ramena a počkat, až to vzdají. Teprve potom se možná začne rýsovat schůdné řešení…
 
Smrtící byznys – Hana Hindráková
nakladatel: Alpress
thriller
 
Ellen dorazí do Ugandy, země plné bídy, aby na zdejší klinice pomáhala trpícím dětem. Iluze o léčbě ji brzy přejdou. Děti, které dostaly falešné léky na malárii, totiž umírají. Když se Ellen obrátí na tamní Organizaci pro boj s falešnými léky, udělá osudovou chybu. Nemohla tušit, že za výnosným kšeftem stojí někdo s hodně dlouhými prsty… Ona teď musí zachránit jak děti, tak sebe.


Jen pro zvané – James Patterson
nakladatel: Alpress
krimi, detektivky
 
Proslulé filmové hvězdy Thom a Jennifer jsou dokonalý pár a rodiče tří dokonalých dětí. Když beze stop zmizí, je i pro vyšetřovatele Jacka Morgana těžké dopídit se pravdy. Čím déle pátrá, tím překvapivější tajemství odhaluje. Zdá se, že hvězdný pár dlouho maskoval skutečnost plnou zoufalství a klamu, před níž bledne i nejdivočejší reality show. Vražda je jen její první scénou.

 
(M)Učednice – Ali Land
nakladatel: Leda
thriller
 
MÁM NOVÉ JMÉNO
NOVOU RODINU
JSEM CELÁ ZBRUSU NOVÁ
OPRAVDU?
Její matka už ve svém domě spáchala několik vražd a nejenom to – v záchvatech pomatení mučí svoji dceru, aby se hrůz účastnila. Matka předtím taková nebyla a měla svoje děti ráda, a Annie matku ji přese všechno ještě pořád miluje, ale jediný způsob, jak může strašlivým událostem udělat konec, je udat ji na policii.
Annie pak dostává v životě druhou šanci. Má novou identitu, jmenuje se teď Milly, a žije v nové, zámožné pěstounské rodině, díky které dokonce začne chodit do prestižní soukromé školy.
Jenomže pokračující vyšetřování jí dalšími a dalšími výslechy připomíná tragickou minulost. Milly má být hlavním svědkem obžaloby v soudním procesu s její matkou, který se neúprosně blíží. Otřesená Milly se trápí pochybami – převažují u ní zděděné předpoklady, nebo ji víc ovlivňuje to, co dobrého i hrozného dosud zažila?
Dokonce i v novém domově Milly potkávají nesnesitelné chvíle, když ji šikanují její vrstevnice. Napětí se už nedá unést, svědomí v ní bojuje se smrtelným vábením a ona se musí definitivně rozhodnout. Dokáže zapřít matčinu krev a uniknout běsům? Vzepře se našeptávání démonů a zaplatí za to, anebo se stane učednicí své matky?
MINULOST NEDOKÁŽE NIKDO SMAZAT… ALE JE MOŽNÉ SE JÍ VZEPŘÍT?

Je to pořádná nálož, že? A to nejsou zdaleka všechny knihy, které v září vychází. máte se na co těšit :) 

Napište mi, co vás láká nejvíc. Mě určitě hned ta první od Domina a taky jsem koukala, že Host a Jota vydávají zajímavé kousky. 

Mějte se krásně a čtěte.

Vaše Šárka ♥

23 komentářů:

  1. No takže Palác lží, to je jasná věc :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se těším na Skvrnu a (M)učednici a mám jedno doporučení z Metafory, kniha DNA od Yrsy Sigurdardóttir...čtu ji teď, dnes jsem začala a nemůžu se odtrhnout. Je úžasná. Mám ji k recenzi ještě před vydáním.
    #metafora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentář nade mnou jsem nechtěně psala z manželova účtu, pardon :-)

      Vymazat
    2. Jojo, došlo mi to potom :)) Jinak já jsem se u Yrsy ještě nedostala k právničce Tóře, ale tohle taky láká. Ale kdy to všechno stíhat číst?

      Vymazat
  3. Dost mě láká ten Zaprodanec a plánuji Manželský pakt. Knihy Dnešek není naposled jsem si poprvé všimla tady u Tebe, ale docela mě to praštilo jak vizuálně, tak anotací, možná pořídím - díky za tip! :) Taky Beze stopy mě hodně zajímá. Celkově jsou září a říjen hodně nabité, a to jsem ještě nepřečetla všechny letní novinky. Hrůza! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Září je tedy nabité hodně, to je fakt, říjen jsem ještě radši moc detailně nezkoumala :))

      Vymazat
  4. Palác lží, Šest vran a pokračování Jiskry. A to ještě chci pořídit dvě v srpnu :D ach jo, měla bych si raději koupit podzimní bundu, ale asi zůstanu u té staré :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, potřebuji podzimní bundu a boty a docela je to akutka, řekla bych :))

      Vymazat
  5. Ani to sem psát nebudu :D :D co mě zaujalo :D Bych tu byla hodinu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okurková sezóna skončila a tohle je nářez. I když i o prázdninách vycházely pecky, okurky neokurky :))

      Vymazat
  6. Plamen v temnotě je Must have! A podle anotace mě hodně zaujal "Křik" tak nad na něj nezapomenu a dostanu se k němu :-)
    A na Palác lží se taky hodně těším! <3

    Tyhle články zbožňuju, jelikož pak nemusím trávit čas nad vyhledáváním, kdy jaká kniha vlastně vyjde :D Takže moc děkuji! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že je článek užitečný a potěší. Potom mám větší chuť do dalších :) Děkuji :)

      Vymazat
  7. Moc hezky seznam :)
    Chystas se na vsechny?

    OdpovědětVymazat
  8. Těch novinek zase je! Jsem zvědavá především na Skvrnu, ale i na Nejskrytější přání, Manželský pakt, Mučednice, Nejhorší noční můra a další a další :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jich opravdu hodně moc :)) a to jsem nevypsala všechny, je to nekonečné :))

      Vymazat
  9. Parádní seznam!!! Jen mě překvapuje, že se pořád píší po těch odstrašujících recenzích další díly milénia :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nečetla ty první od Larssona, ovšem filmy mě bavily hodně. Dívku v pavoučí síti jsem si te´d koupila v akci a koukala jsem, že pokračování má nižší hodnocení. No, uvidím, kdy se k tomu dostanu, asi za hodně dlouho :))

      Vymazat
  10. Opět je toho až až. Já budu čekat hlavně na ty fantasy. Ale po pravdě mě víc děsí příští měsíc :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Samé pecky, už se těším na spoustu z nich.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥