neděle 5. listopadu 2017

Knižní tipy na vánoční dárky #1 – žánr krimi, detektivka, thriller


Zdravím všechny knihomoly :)

Včera jsem na FB stránce blogu avízovala, že nebudu v listopadu a prosinci sepisovat knižní novinky, protože prostě teď vůbec nemám času nazbyt. Ale úplně o tipy na knihy rozhodně nepřijdete. Blíží se vánoce a tak budu vydávat vánoční knižní tipy a to vždy podle žánrů a zvlášť sepíšu článek na tipy českých autorů. Vybírat budu především z knih, které vyjdou v listopadu a prosinci, ale také přidám nějakou starší knížku a svůj tip z daného žánru, pokud ho čtu.
Začínáme tedy dnes žánrem plným napětí – krimi, detektivka, thriller

Pokud čtete knihy Angely Marsons, začátkem prosince vychází další díl její populární série. Také mé srdéčko se tetelí blahem.

Otevřený hrob
Mrtví neprozrazují tajemství… když jim nenasloucháš.
Zavražděná žena s obličejem rozbitým k nepoznání, prázdný pohled směřující k nebi, z úst se jí sype hlína. A stovky much se slétají ke krvavé hostině.
Výzkumné zařízení ve Westerley studuje rozklad lidských těl, jejími rezidenty jsou ti, co i po smrti chtějí posloužit vědě. A právě tady nalezne Kim Stoneová se svým týmem mrtvolu – ale čerstvou, o níž místní badatelé nemají tušení, kde se tam vzala. Po objevení druhé dívky, ponechané napospas smrti, s ústy naplněnými hlínou, je jasné, že Kim a její tým mají co do činění se sériovým vrahem. Ale kolik těl ještě leží někde pohozeno? A kdo bude další?
Pak zmizí místní reportérka Tracy Frostová a věci naberou rychlý spád. Kim ale bude muset být rychlejší… než si vrahova pokroucená mysl vyžádá další život.

Pro fanoušky Jefferyho Deavera a konkrétně série s Lincolnem Rhymem zde mám také knihu. Vychází v listopadu.

Poslední hodina
Vyšinutý vrah, který zhudebňuje poslední chvíle svých obětí... Ano, to je případ jako stvořený pro Lincolna Rhyma!
Za bílého dne byl z newyorské ulice unesen obchodní cestující. Tak to alespoň popsala devítiletá dívka, jediná svědkyně události. Na místě zločinu zanechal pachatel symbolický vzkaz: miniaturní oprátku.
Takto znepokojivý popis místa činu je pro Lincolna Rhyma neodolatelným lákadlem. Společně s Amélií Sachsovou se pustí do ohledávání a vyhodnocování vodítek, ale pak dojde k nečekanému zvratu. Z italské Neapole je hlášen naprosto stejný případ...
Jak obětí přibývá, vyvstává na povrch další bizarní libůstka tohoto pachatele: nahrává poslední dech svých obětí a jako samozvaný milovník hudby záznamy upravuje a následně zveřejňuje na internetu. Jak se zdá, Rhyma a Sachsovou čeká ve všech ohledech výjimečný případ, protože jejich protivník se tentokrát skrývá v temných stínech po celé zeměkouli.

Když už jsme u sérií, vychází v listopadu také další díl série detektivních příběhů od Louise Penny.

Pohřběte své mrtvé
Únorový Québec ovládly tuhé mrazy a zimní karneval, každoroční svátek plný radovánek. Armand Gamache sem však přijel v rozpoložení, které může být stěží protikladnější – na návštěvě u svého mentora se pokouší vyrovnat s tragickými následky jednoho vyšetřování, s vlastním selháním, s výčitkami svědomí. Vyhledává klid a noří se do historie města zaznamenané ve starých spisech místní knihovny. I toto zdánlivě bezpečné útočiště se však změní v místo činu a vrátí Gamache k jeho práci vrchního komisaře místní Sureté. Ve sklepě knihovny je nalezen mrtvý muž. Důležitý muž. Muž, jenž znal tajemství staré stovky let…
A je tu ještě jeden zločin, který nedává Gamachovi spát. Vražda poustevníka ve Three Pines, z níž usvědčil svého přítele Oliviera. Nechyboval náhodou i v tomto případě? Kolik bolestných ran bude muset Gamache otevřít tentokrát, aby mohl navždy pohřbít své mrtvé?

I populární Robert Bryndza vydává v listopadu další knihu, už se moc těším. Dívka v ledu mě nadchla, Noční lov tedy méně, ale na třetí knihu jsem moc zvědavá.

Temné hlubiny
Když dostane detektiv šéfinspektor Erika Fosterová tip, že by klíčový důkaz ve velkém drogovém případu mohl být ukryt v zatopeném lomu na okraji Londýna, nařídí jeho prohledání. Z hlubin však její kolegové vyzdvihnou nejen důkazy k tomuto případu, ale i kostru malého dítěte.
Pozůstatky jsou rychle identifikovány jako Jessica Collinsová. Sedmiletá dívka, jejíž zmizení plnilo stránky novin před šestadvaceti lety.
Erika musí začít spojovat střípky z minulosti se současností a nořit se stále hlouběji do rodinných vztahů Collinsových i do života vyšetřovatelky Amandy Bakerové, která si nepřestala vyčítat, že zmizení holčičky nedokázala vyřešit. Erika brzy zjistí, že toto vyšetřování bude jistě jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších v její kariéře.

Teď tady mám dva tipy na knihy z Domina. Na obě se také už třesu, poslední dobou si v Dominu vážně libuju. Obě vychází v listopadu.

Klub zabijáků – Paul Finch
Že po někom jdeš, ještě zdaleka neznamená, že on nejde po tobě.
Pro detektiva Marka ´Hecka´ Heckenburga to byl nejprve obyčejný pracovní den. Právě vyšetřoval tři vraždy na severovýchodě Anglie, když k němu doputovala zpráva, že z ostře střežené věznice uprchl Magor Mike Silver, šéf rozprášeného Klubu sympaťáků. Trasu jeho útěku vyznačila zkrvavená těla zabitých policistů.
Ale to ještě není všechno, co se má Heck dozvědět. Ještě se bude vraždit dál. Z celé Anglie přicházejí zprávy o krutě mučených a morbidně zavražděných lidech. Zdá se, že Klub se pustil do toho, čemu se v hantýrce podsvětí říká čištění: čistí zemi od všech, kteří s jejich kriminálním podnikáním mohou mít jakoukoli spojitost.
Policie okamžitě vyhlásí masivní pátrací akci a Heckenburg ani na okamžik nepochybuje, že se na ní bude podílet. Mýlí se. Bez jakéhokoli vysvětlení je postaven mimo službu. Heckovi se to nelíbí a zuby nehty se brání. Hodlá jít po gaunerech z Klubu, přestože oni se zároveň rozhodli jít po něm...

Byly tady, a už nejsou – Haylen Beck
Audra v sobě konečně našla dost odvahy, aby utekla od násilnického manžela. Teď sedí v autě, na zadních sedačkách jsou připoutány její malé děti, a společně jedou vstříc své šanci na nový, lepší život.
Volí trasu po okresních silnicích, aby se vyhnuli nežádoucí pozornosti. A právě když projíždí po pusté cestě kdesi v Arizoně, už velmi daleko od bývalého domova, postřehne ve zpětném zrcátku jakýsi pohyb. Pozornější pohled jí ukáže policejní vůz, který je sleduje se zapnutým majákem.
Audra zastaví u krajnice. Je si až bolestně vědoma faktu, na jak odlehlém místě se ona a její děti nachází. Vystoupí z auta – a tím okamžikem se její šťastný útěk mění na nejhorší noční můru, která vysoce předčí veškeré představitelné obavy: netuší, proč ji místní šerif zatkl. Ví jen to, že když se v jeho doprovodu dostala na stanici, policisté jí tvrdí, že v autě žádné děti nebyly...

Pokud milujete nakladatelství Host, objevila jsem také v jejich produkci zajímavou novinku ze žánru napětí..

Sestry až za hrob – Caite Dola-Leachová
Ava nevěří, že je její sestra mrtvá. Ava své dvojče zná. A pozná, když si Zelda jen hraje a manipuluje s lidmi.
Ava se vrací na neprosperující rodinnou vinici a znovu musí čelit všemu, před čím už jednou utekla: dementní matce závislé na alkoholu, šviháckému, poněkolikáté ženatému nepřítomnému otci a budoucnosti, které se chtěla vyhnout, když před dvěma lety odešla do Paříže. Rozhodne se odhalit tajemství Zeldiny smrti — sestra prý uhořela ve stodole, kterou zapálila, když omdlela s hořící cigaretou v ruce. Jenže Ava dostává od své sestry e-maily, objevuje ukryté zprávy a ocitá se na výpravě, která ji přivede k dřívějším milencům, vypůjčeným traktorům, zaprášeným láhvím vína, do venkovských striptýzových klubů, k rodinným tajemstvím a citovým vazbám, na něž se tak usilovně snažila zapomenout.
Čím více se Ava o svém nepředvídatelném dvojčeti dozvídá, tím více si uvědomuje, že nezná pravidla hry, kterou se sestrou celý život hrála.

U nakladatelství Mladá fronta vychází další kniha od oblíbené Rachel Abbott. Takže určitě ji spoustu z vás rádo pod stromečkem objeví.

Skryté okno
Rok a půl Natalie Grayová truchlila po manželovi Berniem, který zemřel po srážce autem, až se zamilovala do jeho nejlepšího kamaráda Eda Coopera a nastěhovala se k němu i se svou patnáctiletou dcerou Scarlett. Netrvá dlouho a Natalie pojme podezření, že Ed má i temnou stránku – a ještě temnější úmysly. Aby dospívající Scarlett ochránila, odejde od něj. Avšak i dům, do kterého se obě přestěhují, má svá tajemství. Co když ve snaze uniknout potenciální hrozbě vystavila dceru ještě většímu riziku?
I šéfinspektor kriminálky Tom Douglas hledá pravdu, a to v rámci vyšetřování sebevraždy mladé dívky, které ho dovede až k Natalii a Scarlett. Podaří se mu uchránit je před nebezpečím, které jim hrozí, a před pravdami, které by jim mohly zničit život?

Je to šestý díl série a já marně stále doufám, kdy konečně vyjde ten první. Mám doma asi, tuším, druhý díl, ale chci číst sérii od začátku, tak stále čekám a čekám na ten první :))

A ještě tady mám pár tipů na knihy, které můžete koupit třeba hned dnes.

Před nějakým časem jsem četla knihu Má je vina od Clare Mackintosh. I tu vám můžu vřele doporučit. Ale dnes chci poukázat na její novou knihu Někdo tě vidí. Hodlám si ji taky pořídit a koukala jsem, že na databázi má zatím skvělá hodnocení.

Někdo tě vidí
Jak rychle umíš běhat? V podpatcích a úzké sukni, když tě do boku bouchá kabelka. Jak rychle? Když jdeš na vlak na poslední chvíli a chceš se co nejdřív dostat domů, máš už jen pár vteřin. Jak rychle poběžíš? A co když neběžíš za vlakem, ale o život? Zoe Walkerová je obyčejná Londýňanka, jejíž život ničím nevybočuje z obvyklých kolejí. Až do dne, kdy se jí dostanou do rukou noviny v nichž najde svou fotografii doprovázející podivný a zdánlivě nesmyslný inzerát… Její rodina i kamarádka nad tím mávnou rukou, ale Zoe je odhodlaná zjistit, kdo a proč její snímek do novin dal. Navíc má pocit, že ji někdo sleduje. Protože jí připadá, že její obavy všichni zlehčují, pustí se do pátrání na vlastní pěst. Zjistí, že podobné inzeráty, jen s jinými fotografiemi, v nich vycházejí už delší dobu. A také to, že některé z žen na snímcích se staly oběťmi vražd. Má být Zoe na řadě jako další? Na policii ji nebere nikdo vážně, snad až na mladou policistku Kelly. Sama sice věří, že Zoe hrozí reálné nebezpečí, ale má riskovat svou práci a jednat proti rozkazům? A v novinách zatím vycházejí další inzeráty…

Další knihou je Panenka od Hollie Overton, tu mám také v hledáčku a určitě by to byl skvělý dárek pro milovníky thrillerů.

Panenka
Myslela si, že útěkem to všechno skončí. Tím to ale teprve začíná… Lily poprvé za osm let neslyší cvaknutí zámku a hned ji to napadne: Taková šance už se nemusí opakovat! Po osmi letech se jí povede i s dcerou uprchnout ze spárů jejího učitele ze střední školy, který ji unesl, bil, znásilňoval a dokonce ji přivedl do jiného stavu. Když se však konečně dostane na svobodu, zjišťuje Lily, jak moc se za tu dobu svět změnil – otec mezitím zemřel, sestra, která si nikdy nepřestala zmizení svého dvojčete vyčítat, chodí s bývalým přítelem Lily, a jak se ukazuje, její věznitel si celá léta budoval dokonalé alibi.


A nakonec dva tipy za mě osobně z knih, které jsem letos četla.

Rozhodně doporučuji Smrt v zádech od Harlana Cobena. Tato kniha byla moje první Cobenovka a nadchla.

Smrt v zádech
Devátý thriller Harlana Cobena, který dobyl 1. místo žebříčku bestsellerů New York Times.
Myslíš, že víš, co je pravda. Pravda je, že nevíš nic.
Maya Sternová přišla téměř o všechno, co drželo její život pohromadě. Coby elitní pilotka se během mise v Iráku dopustila osudové chyby a musela odejít z armády. Její sestra Claire byla zavražděna při loupežném přepadení a brzy nato se před Mayinýma očima stal obětí střelby také manžel Joe. Maya se snaží postarat o malou dcerku a čelit pravidelným nočním můrám. Spolupracuje s policií při hledání Joeových vrahů a pokouší se nějak se se vším vyrovnat. Pár dní po Joeově pohřbu však na nahrávce natočené doma skrytou kamerou zahlédne něco, co její svět znovu převrátí vzhůru nohama…

A můj druhý tip je ještě celkem čerstvá kniha z nakladatelství Domino Budu vším, čím mě chceš mít od Mindy Mejii.

Budu vším, čím mě chceš mít
Novodobá Lolita je mrtvá. A ve městě jsou hned tři lidé, kteří měli dobrý důvod ji zabít.
Hattie Hoffmanová se během svého krátkého života úspěšně zhostila mnoha rolí: byla hodnou dcerou, úspěšnou studentkou, dobrou kamarádkou. Ona sama však chtěla od života něco víc. Mnohem víc než bezbřehou nudu jednotvárných dnů. Něco vzrušujícího, klidně trochu nebezpečného. Nebo třeba idost nebezpečného...
Když je během školního představení nalezena Hattiina mrtvola, malé město strne hrůzou. Hrůza se změní v úžas, jakmile vyjde najevo, že Hattie udržovala přes internet sexuální vztah, který byl daleko za hranicí toho, co je společnost ochotna tolerovat. Kdo ještě o tom vztahu věděl? Koho Hattie svým chováním rozběsnila natolik, že ji ubodal?
Psychothriller Budu vším, čím mě chceš mít zaznamenává rok života podmanivě krásné dívky, která si se svým okolím zahrávala tak dlouho, až s ní komusi došla trpělivost. Vyšetřování vraždy vynáší na světlo temná, doposud úzkostně skrývaná tajemství některých obyvatel maloměsta; najednou přestává být zřejmé, kde přesně vede hranice mezi vinou a nevinou. Najednou jako by mnohé přestalo být tím, čím se dříve zdálo být.

Tak já myslím, že tipů na knižní vánoční dárky plné napětí jsem vám nabídla dost. Vyberete jak pro čtenáře, tak pro čtenářky, jak pro milovníky drsnějšího čtení, tak pro fanoušky psychothrillerů i klasických detektivek.

A jakou knihu byste si vy sami přáli pod stromeček? Dostáváte knihy jako překvapení, či si je spíš sami vybíráte a sami sobě nadělujete? Těším se na vaše komentáře.

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

2 komentáře:

  1. Já se z tebe zblázním, takovéhle články by ti měl někdo zakázat :D
    Já sama bych pod stromkem ráda našla Kingovo Danse Macabre, a pak Geminu, třetí díl Geniální přítelkyně a určitě vymyslím ještě spoustu dalšího. Jo a nějakou kuchařku! :)
    Měj se krásně, šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky mám zálusk na pár knižních kousků, jak jinak :) Moje seznamy by mohly být nekonečné :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥