sobota 30. prosince 2017

Knižní přírůstky – prosinec #2

Krásný sobotní den, milí knihomolové :)

Konečně jsem se dnes dostala k tomu, abych sepsala nějaké články na blog. Manžel odjel s kamarádama na kole na vyjížďku a já jsem si taky udělala den sama pro sebe. Dala jsem dokupy óbr rozbalovačku. Před vánoci jsem si totiž objednala spoustu knih v akci na Knižním klubu. Také mi dorazila jedna výhra a jeden krásný dáreček k vánocům od Kačenky z Knižního večírku.


Na Knižním klubu jsem objevila v akci další knihy z nakladatelství Domino a samozřejmě jsem nemohla odolat. 

Konečně se budu moct pustit do série detektivek od J. Deavera. Dosud jsem měla pouze první díl Sběratel kostí, takže teď jsem sbírku rozšířila a rozhodně hodlám pokračovat, abych mohla číst sérii pěkně postupně.


Tanečník
Geniální kriminalista Lincoln Rhyme a mladá policistka Amélie Sachsová, kteří se čtenářům poprvé představili v bestselleru Sběratel kostí, řeší další zapeklitý případ: během pětačtyřiceti hodin musejí vypátrat profesionálního vraha, přezdívaného Tanečník. Tanečník má v této lhůtě zlikvidovat tři nepohodlné svědky v případu vlivného obchodníka se zbraněmi a již od prvního okamžiku nenechává nikoho na pochybách, že si důvtipem a inteligencí nezadá s Rhymem. Mezi oběma muži se na dálku rozpoutá nelítostná psychologická válka, plná zvratů a úskoků, která se neobejde bez těžkých ztrát na životech. Nervy drásající příběh dává nahlédnout do zákulisí americké policejní praxe a zároveň je brilantní sondou do duševního světa chladnokrevného zabijáka.


Iluze
Další příběh geniálního detektiva Lincolna Rhyma se začíná odvíjet na prestižní hudební škole v centru New Yorku, kam se po útěku z místa činu uchýlí pachatel vraždy. Policie do několika minut obklíčí uzamčenou učebnu a chystá se s vrahem vyjednávat. Vzápětí se zevnitř ozve výkřik a výstřel, a tak policisté vyrazí dveře. Místnost je však prázdná. Na pomoc jsou povolání Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou a okamžitě začínají s důkladným šetřením. Proti nim však tentokrát stojí mistrný iluzionista přezdívaný Kouzelník, který burcuje jejich profesionální ctižádost prostřednictvím série vražd, jejichž bestialita se neustále stupňuje. Počet mrtvých narůstá a hodiny nelítostně ukrajují čas. Rhyme se Sachsovou proto musí co nejrychleji proniknout skrz kouřovou clonu a zabránit hrůzyplné pomstě, která se hrozí stát nejokázalejším zmizením v dějinách kriminalistiky.


Rozbité okno
Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno?
Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda... a může to být i vraždící psychopat.
Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu – jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma. Rhyme se uvolí zoufalému bratranci pomoci a postupně začne rozplétat zločinnou pavučinu upředenou pachatelem posedlým touhou sbírat: pouličním haraburdím počínaje a intimními detaily cizích životů konče. Během tří dnů zažije kriminalista desítky zápletek, zádrhelů a zvratů a odhalí bezpočet šokujících informací o krádežích totožnosti a obchodování s daty. Proti němu tentokrát stojí pachatel nového věku: muž vyznávající vizi, že nejspolehlivější smrtící zbraní jsou informace...


Hodinář
Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného „Hodináře“ má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času. Rhyme ví, že vraha je nutné brát v tomto ohledu vážně, protože právě posedlost časem ho nutí plánovat příští masakry s přesností jemného hodinového strojku. Lincoln postupně zjišťuje, že Hodinář možná není jen šílenec oddávající se vražednému běsnění, nýbrž mnohem úskočnější zločinec, než si kdo dokázal představit. V souboji dvou geniálních mozků čeká na čtenáře více zápletek a nečekaných zvratů než v předchozích Deaverových knihách – a také střetnutí s nejděsivějším a nejuhrančivějším zločincem, jakého kdy tento autor stvořil.


Další knihy z Domina, které jsem si pořídila, napsala Lisa Jackson

Hrobař
Probudila se v temném, uzavřeném prostoru. Shora k ní tlumeně doléhal krutý smích, přehlušovaný zvukem sypané hlíny. Ke svému zděšení si uvědomila, že je pohřbívána zaživa. Její zoufalý výkřik však slyšel jen sadistický vrah... Novinářka Nikki Gillettová sní o kariéře ve světě velkých zpráv a doufá, že se jí tam podaří proniknout prostřednictvím článku o sériovém vrahovi, kterému dala přezdívku Hrobař. Ve snaze získat co nejvíce informací se pověsí na paty policistovi Pierci Reedovi, který na případu pracuje, ale brzy začne mít podezření, že Pierce před ní něco závažného tají. Pak je nalezena další oběť. A další. S každým hrůzným nálezem vzrůstá Nikkina nervozita. Na celém případu ji znepokojuje i něco víc než jeho nepopiratelná morbidita. V té chvíli ještě netuší, jak nebezpečně blízko pravdy se ocitla – a jak děsivé následky to pro ni bude mít. Vrah se ji totiž rozhodl vtáhnout do své zvrácené hry...


Novicka
Před vlastní minulostí člověka neuchrání ani klášterní zdi. Ten hrůzný výjev v klášteře svaté Markéty šokuje i zkušené detektivy: novicka, sestra Camille, leží brutálně uškrcená na podlaze. Má na sobě zteřelé svatební šaty a ve tváři předsmrtnou hrůzu. Valerie Houstonová je tragickou smrtí své sestry zdrcena. Dlouho Camillu prosila, aby ze svaté Markéty odešla, ale ta se rozhodla nadále nosit řeholní roucho a stát se samozvanou mučednicí. Nebylo to bohužel poprvé, co učinila špatné rozhodnutí: do konventu vstoupila částečně i proto, že se před časem snažila svádět Valeriina manžela Sladea. Valerie se nemůže zbavit dojmu, že policie nevěnuje vyšetřování vraždy dostatečnou pozornost, a tak se do pátrání pustí sama. Brzy zjistí, že život v klášteře má hodně daleko do poklidného útočiště, za něž ho mnozí považují. Nejvíce ji ovšem překvapí zjištění, že její vlastní sestra vedla tajný život, o němž neměl nikdo tušení. Vlastně měl - její vrah, který je zjevně odhodlán nadále prolévat krev, aby učinil z kláštera svaté místo podle svých vlastních zvrácených představ. Valerie pochopí, že nemá jinou možnost, než odhalit zabijáka co nejdříve. Pokud se jí to totiž nepodaří, stane se jeho příští obětí právě ona.


Každá kniha je tedy z jiné série, ale to nevadí, jednu sérii si doplním a tu druhou si začnu dávat dohromady ☻

A abych z Domina neměla jen samé detektivky, vybrala jsem si ještě knihu od Adele Parks.

Jestli odejdeš
Dokázal by ji milovat víc, než nenávidí válku? Jestli odejde, bude muset zabíjet, nebo bude sám zabit. Jestli zůstane, bude uvězněn a možná odsouzen k trestu smrti. Takto bezútěšné jsou možnosti volby, před kterými stojí talentovaný dramatik Howard Henderson. Nedokáže sdílet nadšení svých vrstevníků pro účast ve válce, nechce bojovat s neviditelným nepřítelem. Ví velice dobře, jak to na frontě chodí, a nechce se na tom sebeméně podílet. Když poslechne své srdce, bude zostuzena a opovrhována. Když se zachová podle společenských konvencí, bude v osamění odsouzena k bezbřehé nudě. Takovéto možnosti se nabízejí půvabné Vivian Fosterové. Právě se vdává, když vypukne válka, a její doposud odtažitý manžel se vmžiku mění v bojovného vlastence. Vivian zůstává sama na farmě v Derbyshire, bolestně odtržená od společenského života, z něhož se mohla dříve těšit... Lze v čase běsnící války nalézt krásu? Anebo přátelství Howarda a Vivian představuje jen zoufalý únik z dusivé bezvýchodnosti situace, v níž se oba ocitli? Odejdi do války a už nikdy nepohlédni své lásce do očí. Zachraň svého nepřítele. Anebo jdi k čertu. Správná volba jako by snad ani neexistovala...


Přihodila jsem ještě Joy Fielding. Knihu jsem měla doma ve starším vydání, ale tohle se mi líbí víc. Takže ta starší poputuje dál.

Nic mi neprozrazuj
Jess Kosterová je mladá, půvabná a ambiciózní prokurátorka. Na jedné straně sklízí při své náročné a psychicky vyčerpávající práci velké úspěchy, na druhé má problémy s nevyrovnaným vztahem k vlastní rodině a bývalému manželovi. Její život bolestně ovlivní dvě tragické skutečnosti - neobjasněné zmizení matky a osud klientky, kterou zastupuje. Sama začne dostávat výhrůžné dopisy a na každém kroku ji pronásleduje nebezpečný zabiják. Jessin život se změní v noční můru. Podaří se jí zjistit pravdu o tom, co se stalo její matce? Dokáže usvědčit ty, jejichž vina je zřejmá? Najde sílu vypořádat se s minulostí?


Dále jsem tam objevila jednu knihu z Joty, na kterou jsem měla zálusk docela dlouho. U ní mě strašně zklamal obal. Na internetu vypadá úžasně, ale ve skutečnosti se mi vůbec nelíbí. Ale tak doufám, že obsah nezklame, to by bylo horší.

Čas mezi šitím – María Dueňasová
Úchvatnou prózou napsaný Čas mezi šitím se řítí nezadržitelným tempem po mapách a nostalgických vzpomínkách; z legendárních koloniálních enkláv v severní Africe nás přenese do proněmeckého Madridu na začátku druhé světové války a do kosmopolitního Lisabonu plného špionů, oportunistů a válečných uprchlíků.

Mladá švadlenka Sira Quiroga opustí Madrid těsně před začátkem španělské občanské války s mužem, kterého bláznivě miluje, ale sotva zná. Spolu se usadí v marockém Tangeru, exotickém, pulzujícím městě, kde se může člověku přihodit cokoli, dokonce se může stát i obětí zrady a být ponechán svému osudu.

Opuštěná Sira, která se topí až po krk v dluzích, se přestěhuje do Tetuánu, hlavního města Španělského protektorátu v Maroku. Za pomoci lží a přátel s pochybnou pověstí se jí podaří začít nový život a otevřít si módní salon, kde přijímá klientky cizokrajného původu a podivuhodných osudů.

Po vítězství fašistů v občanské válce ve Španělsku a pod hrozbou vypuknutí války v Evropě se život fiktivní protagonistky nečekaně protne s osudy skutečných historických postav, mezi kterými vynikají Juan Luis Beigbeder, záhadný a málo známý ministr zahraničních věcí v první Frankově vládě, jeho milenka, excentrická Angličanka Rosalinda Foxová, a námořní atašé Alan Hillgarth, šéf britských tajných služeb ve Španělsku za druhé světové války. Společně Siru přesvědčí, aby přijala riskantní úkol, při němž se látky, stehy a střihy její krejčovské dílny promění ve viditelnou fasádu něčeho mnohem temnějšího a nebezpečnějšího.


Voňavou knížku z Joty jsem vyhrála v soutěži na jednom blogu. Tak jsem moc zvědavá, jak se mi bude líbit.

Tajemné cesty parfémů – Cristina Caboniová
Elena ztratila všechnu naději a  v  lásku už nevěří. Pouze tehdy, když vytváří vůně, dokáže zahnat nejistotu. Pouze zahalená esencemi květů, dřeva a koření ví, jak se zbavit strachu. Elena byla odjakživa silná. Od toho dne, kdy ji ještě jako malou holčičku opustila matka, hledá cit a pohlazení. Život ji přivede do jedné z největších prodejen vůní v Paříži, kde se ještě nyní připravují parfémy podle starodávných receptur. Její výtvory si brzy získají věhlas. Má jedinečnou schopnost pochopit a zhmotnit touhy lidí: dokáže vytvořit tu správnou vůni k znovuzískání ztracené lásky, k překonání ostychu, k nalezení klidu. Dosud však nenašla tu správnou vůni k překonání své vlastní minulosti.


A to nejlepší na konec... Dáreček od Kačenky. Knížku jsem vůbec nezaregistrovala, každopádně anotace zní skvěle a obálka je nádherná.

Strom života – Susan Wiggs
Láska, úspěšná kariéra, hezký manžel a krásný domov – Annie Rushová to má všechno. Jenže pak se v jediném okamžiku celý její život náhle ocitne v troskách a Annie se musí vyrovnat s obrovskou ztrátou a znovu se postavit na vlastní nohy. 
Odjíždí se zotavit domů do malebného, poklidného Vermontu, kde její rodina už po celé generace vyrábí javorový sirup, a v krajině svého dětství a mládí stojí tváří v tvář své minulosti. Vzpomíná na svou první lásku a na milovanou babičku, přehodnocuje svá dávná rozhodnutí. Jak by teď vypadal její život, kdyby tehdy zůstala v rodném městečku se svým prvním přítelem Fletcherem? 
Zvolí si tentokrát tu správnou cestu? A bude mít po bolestné zkušenosti vůbec sílu začínat znovu? Silný a dojemný příběh ze života, který pobaví a zahřeje u srdce.

„Lidský a mnohovrstevnatý příběh“ – Nora Roberts
„Susan Wiggs vykresluje detaily lidských vztahů s dovedností mistra.“ – Jodi Picoultová


Omlouvám se za kvalitu fotek, ale byla tma jako v pytli a ani umělé světlo nepomohlo, aby fotky dopadly líp.

Zaujala vás některá z knih? Čtete J. Deavera nebo Lisu Jackson? Určitě mi napište do komentářů, budu se těšit. Taky mi napište, jaký byl váš knižíšek.

Vaše Šárka ♥

16 komentářů:

  1. Mě docela zaujal Strom života, ale nakonec jsem dala přednost nejnovějšímu Ziburovi :) A nelituju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ziburu taky plánuju vyzkoušet, jen nevím, po které z těch tří knih sáhnout :)

      Vymazat
  2. Šárko to je bomba balík! Fotky vypadají skvěle. Světlo se na nich nijak negativně nepodepsalo. Zajímá mě Lisa Jackson, chtěla bych od ní něco zkusit. Ta jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. Doufám, že se do ní pustíš brzy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, holt slevy, nešlo odolat :) Kdy se k Lise dostanu, je zatím ve hvězdách. Ale je dost chválená, tak sázím, že mě bude bavit.

      Vymazat
  3. necetla jsem ani jednoho z nich i kdyz nektere knihy me lakaji... ale vis jake to je s casem a stihanim cist vseho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, ten čas... Mít tak tři hoďky denně navíc a moct je vložit do čtení :)

      Vymazat
  4. Tak to je tedy nákup :-) Deaver i Lisa píšou suprově. A ten Strom života vypadá zajímavě. Ať se líbí !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji :) Nadělila jsem si sama, ona jistota je jistota :))

      Vymazat
  5. Deaver je úžasnej. A Lincoln taky, mně se asi nejvíc líbil třetí díl s Lincolnem - Prázdné křeslo. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné kousky :-) U Deavera doporučuji číst knihy přesně tak, jak jdou za sebou díly. V každé následující knize je totiž narážka na předešlé dění i když občas jen v narážkách.
    Na Čas mezi šitím a i tu druhou od autorky jsem koukala také, ale nakonec čekám jiné. Hlavně si také doplňuji jednu serii, která mě nedávno okouzlila svou první knihou.
    Krásný Nový rok 2018 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě chci číst Deavera postupně, když už ho tak pěkně syslím :) Zdeni, tobě taky všechno nej... do nového roku :)

      Vymazat
  7. Deaver je skvělý autor. Zatím jsem tedy četla pouze dvě jeho knihy ze série Lincolne Rhyme, ale byly skvělé! Díky té akci jsme si nakoupila několik kniha a mohu vesele číst dál :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle výprodeje a akce jsou skvělé, člověk za pár korun doplní série a nebo si jen tak udělá radost :)

      Vymazat
  8. Samé pěkně knihy... Mě docela zaujala kniha Tajemné cesty parfémů...Ať se všechny líbí s dobře čtou. ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥