čtvrtek 4. ledna 2018

RECENZE – Léto plné neskutečných věcí

Originální název: The Summer Of Impossible Things 
Autorka: Rowan Coleman
Překlad: Markéta Polochová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 456
ISBN: 978-80-7498-248-4


Kdybyste mohli změnit minulost, udělali byste to?

Anotace:
Před třiceti lety se Lunině matce stala děsivá věc. Natolik děsivá, že si ji nechala celý život pro sebe. Pravda vyšla najevo až nyní, po její smrti.
Odhalení matčina tajemství Lunu i její sestru silně zasáhne – a když zjistí, že se jim naskytla možnost vrátit se v čase do matčina rodného města a dát věci do pořádku, rozhodnou se to udělat.
V New Yorku roku 1977 zpočátku nacházejí více otázek než odpovědí. Pak se ale Luně přihodí cosi neskutečného, téměř magického – potká svou matku jako mladou dívku. Zprvu si připadá jako blázen, ale pak pochopí, jaká šance se jí tím naskýtá. Když může cestovat v čase, může také změnit běh událostí.
Může to udělat, nepochybně. Ale měla by? Jestliže se totiž odhodlá k činu – jakémukoli – a změní matčin život, nebude nakonec muset obětovat sama sebe?


Luna a její sestra Pea odjíždějí do Ameriky, aby vyřídily pozůstalost po matce. Po matce, která nezemřela přirozenou smrtí či vinou nevyléčitelné nemoci, ale spáchala sebevraždu. Prostřednictvím videí se sestry dozvídají, co matku k tak zoufalému činu dohnalo. Ocitají se v matčině rodném městě i rodném domě. Jednou se stane něco neuvěřitelného, něco, co je v absolutním rozporu s realitou. Luna se ocitne v roce 1977 a poznává svou matku jako mladou dívku. Co se to děje? Je snad nemocná a má halucinace? Nebo snad dokáže cestovat v čase? To si jako fyzik vážně nedokáže vysvětlit, je to přece zhola nemožné a nereálné. Jenže se to nestane jen jednou. A proč právě Luna? Může snad nějak změnit budoucnost? Může ovlivnit chování matky a dalších osob v roce 1977 a tím úplně přetvořit jejich budoucnost? Uvědomuje si ovšem, že pokud by k něčemu takovému došlo, dotýkalo by se to také zásadně její osoby. Dokáže se obětovat?

Z knihy jsem měla trochu strach, to se přiznám. Nejsem zrovna čtenář, který prahne po nereálných příbězích. Ale četlo se mi to dobře, autorka píše čtivě, o tom jsem se již několikrát přesvědčila. Nikdy jsem o cestování časem nečetla, bylo to pro mě něco nového a neotřelého. Ale bavila jsem se. Konec a celkové vyústění příběhu mě úplně nenadchlo, očekávala jsem ho malinko jinak, ale to už je asi věc každého čtenáře. 

Jinak můžu knihu s klidným svědomím doporučit. Čte se dobře, a pokud toužíte po zajímavém příběhu, který se chvílemi odehrává tak  trochu mezi nebem a zemí, a ve kterém nechybí romantika, určitě po nejnovější Rowan Coleman sáhněte. 

Velké plus dávám grafické stránce, obálka knihy je nádherná. Knížku tak v knihkupectví určitě nepřehlédnete.

O autorce:
Rowan Coleman žije se svým manželem a pěti dětmi v poněkud přeplněném domě v hrabství Hertfordshire. Snaží se skloubit psaní s péčí o rodinu, zejména pak o dvojčata v batolecím věku, jejichž největším koníčkem je chůze rozdílnými směry. Rowan miluje spánek. Vlastně miluje i prosté sezení, v ideálním případě doplněné o sledování filmu. Ráda by prožila každý den jako představitelka hlavní role nějakého muzikálu, ale starší dcera jí nedávno zakázala zpívat na veřejnosti. 

Rowan je regulérní dyslektička, přesto si psaní zvolila za svou hlavní profesi. A ve svých knihách se věnuje velkým tématům, které ovšem pojímá v podobném tónu, jakým je psán předchozí odstavec: bez sentimentu, sladkobolnosti a klišé. Kniha vzpomínek je Rowaninou nejúspěšnější knihou. Zaslouženě. Příběh čtyřicetileté matky dvou dcer, která trpí Alzheimerovou chorobou v pokročilém stádiu, je napsán s takovou autorskou bravurou, že vás - vlastně paradoxně - naplní nadějí.

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu zde můžete zakoupit.

5 komentářů:

  1. Super Šári, to je něco pro mě :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, příběh je moc pěkný, jen já ho četla dlouho, protože nebyl čas a to možná i knížce trošku uškodilo. Měla jsem ji hodně rozkouskovanou. Ale jinak i mně, zastánci reálných příběhů ☻, se líbil a bavil mě :)

      Vymazat
  2. Přestože se na Rowan Coleman chystám už dlouho, upřímně se přiznám, že právě Léto mě moc neláká. Máme to totiž dost stejně, ani já nemusím tyto nereálné věci, hlavně tedy cestování časem mě opravdu neláká... Ale na druhou stranu - kdo ví, třeba někdy. Pak si určitě vzpomenu na Tvoji báječnou recenzi :) Měj se hezky, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, měla jsem z toho fakt obavy, aby mě to bavilo, protože byť mám ráda třeba duchařiny, jinak věci mimo realitu moc nevyhledávám. Musím se taky přiznat, že jsem asi nečetla úplně dobře tu anotaci a toho cestování čase jsem si všimla až později. Ale bylo to pěkné, četlo se to dobře, i když to bylo mimo reálno :) Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  3. Mě to bavilo, i když jsem ji taky četla dýl než se na mě slušelo, holt Vánoce. Mám tohle téma docela ráda, četla jsem takových knih víc. Pěkná recenze, Šari.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥