pátek 8. června 2018

Knižní přírůstky – červen #1

Krásný den vám všem :)

Dnes tady máme první červnové přírůstky. Dorazil mi nádherný balíček z nakladatelství Grada. Barunka mi poslala nabídku, abych si vybrala knihy, po kterých mé srdce plane. Nabídka byla úžasná a hodně lákavá, takže jsem se mírně rozjela. 



Moc mě potěšilo, že vyšla další kniha od Lucy Clarkeové. Od autorky jsem četla Poslední nádech a Modrou a obě knihy byly skvělé. Takže na novinku Stíny nad zálivem se hodně těším.

Před sedmi lety unese dva desetileté chlapce proud příliš daleko od břehu. A na pevninu se vrátí jen jeden…
Sářin syn Jacob sice před sedmi lety přežil, ale na své narozeniny, v den neblahého výročí, zmizí beze stopy. Postupně se začínají vynořovat nová i stará tajemství a komunitu na poloostrově Sandbank plíživě ochromuje napětí a nezodpovězené otázky. Sára je stále více a více zoufalá a přestává věřit všem, které zná a kterým dosud důvěřovala – a dobře dělá…
Co se vlastně před sedmi lety událo? Jak to, že v komunitě, kde se pořád někdo dívá, zrovna tehdy nikdo nic neviděl?
Kdo všechno a proč má důvod tajit, co se doopravdy stalo?


Potom jsem si vybrala knihu Chlapec, který přežil pochod smrti od Pavla Taussiga. Knížka je to útlounká, ovšem jistě skrývá silný příběh. A je nádherně graficky zpracovaná.

V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti. Při popisování zážitků použil jen své vlastní zápisky. Psal si deník a zážitky od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti. S nikým se přitom o nich nebavil, psaním si krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku, kdy byl ještě přesvědčený, že ani jeden z rodičů válku nepřežil.
Postupně pak Pavel Taussig text doplnil o poznámky, dokumenty vystavené v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27. 7. 1945.





Jako další knížka mi přišel psí příběh Můj psí život od Martina Čápa. Knihu jsem už četla, ale poslala jsem ji dál. Ovšem teď jsem zjistila, že vyjde další díl s pejskem Bertíkem, takže jsem si řekla, že si ten první zase dokoupím. Ale Barunka mi ji ochotně poslala, a až vyjde pokračování teď v červnu, můžu se na něj také těšit.

Vyprávění psího rošťáka Bertíka, který čtenáře provádí svými prvními krůčky, sžívání se s novými pány, problematikou čtení patníků a vůbec vším, co takový pes považuje za důležité.
Ve svých zápiskách malý bígl glosuje svět „dvounoháčů“ a odhaluje, co to znamená „psí život“.
Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Jsem tedy čistokrevný bígl a doufám, že vše je jasné…
Humorný text Martina Čápa doplňují ilustrace Pavla Koutského.

Na Můj psí život najdete na blogu recenzi a určitě ji můžu všem pejskařům doporučit.


Dále tady mám dvě knihy z oblasti harmonie duše, osobního rozvoje a tak podobně. Nikdy jsem žádnou knihu z této oblasti nečetla, nelákalo mě to, ale teď jsem už několik týdnů okukovala, že bych si něco pořídila a nakonec jsem si tedy dva kousky vybrala u Grady. jsem zvědavá, jestli mi knihy něco dají, jestli mě osloví, či si řeknu, že to pro mě není to pravé ořechové.

Šest jednoduchých zásad, které vám změní život
Chcete-li mít úžasný život, být úspěšní a šťastní, nemusíte se stát někým jiným. Stačí zjistit, co vás těší a v čem vynikáte, a pak to dělat častěji!
Kniha „Umění žít pozitivně“ je nabitá radami, příběhy ze života, citáty, laskavým humorem i zásadními otázkami, které vás přimějí zamyslet se nad vaší prací, vztahy a životem.
Objevíte své silné stránky, naučíte se, jak naplno využívat své schopnosti, zjistíte, kterým směrem byste se měli posunout, a uděláte první kroky ke své úžasné budoucnosti.

Přečtěte si tuto knihu.
Držte se rad, které v ní najdete.
Pozitivní výsledek pocítíte ve všem, co děláte.
Šest jednoduchých zásad, které vám změní život.


Pamatujete si, o čem jste snila, když vám bylo dvacet? Stále ještě sníte nebo jste se už se všemi sny rozloučila? Možná by stálo za to některé z nich oprášit. A jestli už je na něco příliš pozdě, neznamená to, že nemůžete mít sny úplně nové, a možná dokonce i takové, o kterých se vám kdysi dávno ani nesnilo…
Tato knížka je laskavým průvodcem pro ženy, které přemýšlejí, jak naloží s druhou polovinou svého života. Autorka, zkušená psycholožka, která na vlastní životní cestě řešila stejné otázky jako vy, vám pomůže zamyslet se nad vlastní minulostí, která ovlivňuje váš život. Otázkami, zajímavými příběhy a podnětnými myšlenkami vás podpoří při vstupu do nové životní etapy, která může být plná velkých příležitostí, radosti z práce na sobě, na vztazích, na tom, co nás těší a dává našemu životu smysl.
Oproti dřívějším dobám máme mnohem více možností, můžeme více. Ale nemusíme. Nemusíme spasit svět ani být dokonalé. Možná by stačilo být k sobě laskavější a zkusit plnit si své sny. Nikdy není pozdě vzlétnout.


Tak to je pět knih, které mi dnes dorazily z nakladatelství Grada a ze kterých mám velkou radost. Znáte Lucy Clarkeovou a její knihy? A co vy a knihy z oblasti osobního rozvoje? Čtete nebo si spíš myslíte, že je to úplně k ničemu? Napište mi váš názor, ráda si ho přečtu.

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Knihy síce nepoznám, ale aspoň už o nich viem a vyzerajú veľmi zaujímavo :-) Každá je trošku iná, takže ti pribudla taká všehochuť, prajem príjemné čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Casion a ano, mám to tentokrát docela pestré a to je fajn :)

      Vymazat
  2. Chlapce, který... a Stíny nad zálivem máme stejné, jsem na ně hodně zvědavá. Ostatní tři knížky vůbec neznám. Tak ať se líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Užij si čtení! Já jsem z Bářiny nabídky taky vždycky úplně gumová a je mi až blbý ji prosit o tolik knížek, když ono je to prostě neodolatelné... Jinak co se osobního rozvoje týče... Mám k tomu takový všelijaký postoj. Mám období, kdy to chápu a docela bych si i něco sama přečetla, a pak období, kdy tomu vlastně nerozumím a nikdy bych se do takové knížky nepustila. Asi to nedává moc smysl, že? Ale celkově mě to k podobné literatuře táhne spíše výjimečně, možná je to tím, že jsem nikdy nenarazila na něco opravdu kvalitního, ale pouze na texty, které klouzaly po povrchu a člověku toho mnoho nedaly... Nevím. Každopádně jsem zvědavá na všechny recenze a kdo ví, třeba si pořídím svoji první knihu o osobním rozvoji právě díky Tobě! :)) Měj se krásně Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, já to s tou motivační literaturou mám stejně. Nikdy jsem po ní vlastně nesáhla, spíš mě to odrazovalo. Ale te´d jsem tak o tom přemýšlela, že bych to aspoň zkusila. Ale kdo ví, jak můj první pokus dopadne, jestli mi to něco dá nebo ne. Jinak k těm nabídkám, no taky mi bylo hloupé si říct o tolik knih, ale Barunka je prostě úžasná. Na novou Clarkeovou se moc těším, jak dočtu Madonu, asi přijde už na řadu. Měj se krásně, Kristýnko :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥